Γελάτε γιατί χανόμαστε

Αυτές τις μέρες του κορωνοϊού, της καραντίνας, της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της μαζικής υστερίας, κάποιοι φίλοι μου εκμυστηρεύονται με ενοχή πως γελάνε πάρα πολύ αυτή την εποχή.

Νομίζω πως δεν έχω γελάσει άλλη περίοδο της ζωής μου τόσο πολύ όσο τώρα.

Επίσης, δεν θυμάμαι άλλη περίοδο που τόσοι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη να δημιουργούν τόσα αστεία βίντεο, σχόλια ή γραφικά για το ίδιο θέμα. Είναι που έχουν και πολύ ελεύθερο χρόνο, είναι και που έχουν λαλήσει από την κλεισούρα.

Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που θεωρούν κακό το γέλιο. Μάλλον οι φασίστες.

Και έχει γεμίσει ο τόπος φασίστες και αστυνομικούς.

Κάθε άνθρωπος ξέρει πως δεν υπάρχει κηδεία χωρίς γέλιο.

Γιατί γελάμε στις κηδείες; Επειδή είμαστε χαρούμενοι;

Όχι, γελάμε για να διώξουμε τον φόβο μας.

Γιατί βγάζουμε ανέκδοτα σε κάθε ανθρώπινη τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς; Επειδή είμαστε χαρούμενοι;

Όχι, γελάμε για να διώξουμε τον φόβο μας.

“Το μόνον γελάν των ζώων άνθρωπον” έγραψε ο Αριστοτέλης (που μάλλον δεν είχε γνωρίσει ένα από τα σκυλιά που είχα). Τον ξέρουμε τον Αριστοτέλη, Έλληνες δεν είμαστε; Είμαστε;

Στο βιβλίο “Το Όνομα του Ρόδου” του Ουμπέρτο Έκο -και στην ομώνυμη ταινία του Ζαν Ζακ Ανό με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι-, το μυστηριώδες βιβλίο που δεν πρέπει να γίνει γνωστό είναι το χαμένο δεύτερο βιβλίο της Ποιητικής του Αριστοτέλη, στο οποίο ο Αριστοτέλης ασχολείται με την φύση της κωμωδίας.

Και για να το κάνω κατανοητό σε όλους:

Στην ταινία “Η ζωή είναι ωραία” (La Vita è Bella), ο Ρομπέρτο Μπενίνι μας έδειξε πως οι άνθρωποι γελούσαν και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ναι, οι άνθρωποι γελούσαν και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Βέβαια, τότε δεν υπήρχε το Facebook, για να τους υποδεικνύουν οι υπάλληλοι των μαφιόζων και των πρεζέμπορων με τι θα γελάνε.

Πάντα θα γελάνε οι άνθρωποι.

Γελάτε! Το γέλιο είναι ζωή. Γελώντας, θα φοβίσουμε τον θάνατο. Πάρτε κι ένα βιντεάκι. Γιατί εγώ έχω αποφασίσει πως θα πεθάνω γελώντας.

(Αλήθεια, ρε παιδιά, μόλις τελειώσει αυτή η ιστορία με τον κορωνοϊό -και θα διαπιστώσετε πως έχει καταστραφεί η ζωή σας- θα συνεχίσετε να πορεύεστε με τους μαφιόζους, τους πρεζέμπορους και τους υπάλληλους τους; Θα συνεχίσετε να πορεύεστε με όλες αυτές τις βίζιτες και τους φλώρους της τηλεόρασης που τώρα έχουν εξαφανιστεί στις σπιταρόνες τους; Αλήθεια, είδατε κάποιον από αυτούς να χειροκροτάει στο μπαλκόνι του; Όχι, ε; Είναι επειδή μένουν όλοι σε βιλάρες. Θα συνεχίσετε με αυτούς, ε; Αυτό καταλάβατε από όλο αυτό που συμβαίνει; Μπράβο.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.