Δεν είναι μεταδοτικός ο κορωνοϊός από φιλελέ σε φιλελέ

Μπορεί όλα τα καρναβάλια ή τα πανηγύρια, με απόφαση της Κυβέρνησης, να είχαν ακυρωθεί έγκαιρα, αλλά το Forum των Δελφών επρόκειτο -μέχρι χτες τουλάχιστον- να γίνει κανονικά.

Και θα γινόταν, όχι γιατί η ετήσια αποκριάτικη ατραξιόν του εγχώριου κρατικοδίαιτου νεοφιλελευθερισμού δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των τοπικών καρναβαλικών εθίμων, αλλά γιατί είχαν παρθεί και ανακοινωθεί από τους διοργανωτές όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο ιός του κορωνοϊού, αυτός που τρομάζει κόσμο και κοσμάκη, να μην εμπόδιζε την προσέλευση των συνέδρων στο σχετικό πανηγύρι των Δελφών.

Δεν είχε σημασία εάν τα κανάλια, επι μέρες, τρομοκρατούσαν τον κόσμο και έκαναν τις νοικοκυρές και τους συνταξιούχους να τρέχουν σαν αλαφιασμένοι να προλάβουν και να σηκώσουν από τα ράφια ιταλικά μακαρόνια και κινέζικα φασόλια γίγαντες.

Σημασία έχει, αν είσαι ένα σοβαρό μαγαζί σαν το Forum, να προσπαθήσεις να καθησυχάσεις την πελατεία σου.

Αυτούς, δηλαδή, που θα παρευρίσκονταν σε ένα συνέδριο μαζί με δημοσιογράφους, τηλεπαρουσιαστές και ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

Είχαν σκεφτεί οι διοργανωτές -και πολύ σωστά έκαναν- ότι σε ένα συνέδριο γεμάτο από αυτούς που κατ’ εξοχήν φοβίζουν και πανικοβάλλουν τους άλλους, να ανακοινώσουν μέτρα για την αποφυγή ακυρώσεων από τους μόνιμους πελάτες.

Και ναι μεν μέτρα, πριν από δύο μέρες μάλιστα, οι διοργανωτές πήραν, αλλά την ζημιά πρόλαβαν τα κανάλια να τους την κάνουν.

Μέχρι και οι σοβαροί νεοφιλελεύθεροι τρομοκρατήθηκαν με όσα άκουγαν από αυτούς που οι ίδιοι τους βάζουν να τρομοκρατούν τον υπόλοιπο κόσμο.

Και σαν να μην έφταναν όσα άκουγαν, βγήκε από την μία ο Κικίλιας για να τους καθησυχάσει, ότι το κράτος είναι προετοιμασμένο, και από την άλλη να του απαντάει ο Μπούκουρας με τα φέρετρα, ότι έχει και αυτός προετοιμασθεί.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της σύγχυσης ήταν να αναβληθεί, τελευταία στιγμή, το συνέδριο για τον Μάιο και οι σύνεδροι να κλαίνε τα λεφτά τους, αφού οι ακυρώσεις στο παραπέντε συνήθως κοστίζουν.

Ξενοδόχοι, ταβερνιάρηδες και πουτάvες πολυτελείας, που ζουν από κάτι τέτοια συνέδρια, μόνο μ@λάκες δεν είναι να δώσουν πίσω το καπάρο που πήραν.

Ρε παιδιά, ο πανικός της τελευταίας στιγμής έχει πάντα κόστος. Δεν ρωτάγατε κανένα Risk assessment Manager; Τόσοι και τόσοι θα ερχόντουσαν στους Δελφούς. Χάθηκε να συμβουλευόσασταν κανένα από δαύτους;

Θα σας έλεγε ότι, όταν παίρνεις ένα μέτρο, πρέπει να το συνοδεύεις και με κάποιες αναλυτικές οδηγίες.

Βασικά, τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι διοργανωτές ήταν τα ίδια πάνω- κάτω με αυτά που επιβάλλει το υγειονομικό του Δήμου και σε ένα ψητοπωλείο της Αχαρνών.

Βέβαια, στα αρxίδια τους γράφουν τον ιό και τα μέτρα για τον ιό, αυτοί που πάνε για γουρουνοκεφαλή στη σούβλα. Για το μόνο που νοιάζονται, είναι αν ο ψήστης τους βάζει στη μερίδα μπόλικο μάγουλο από το ζώο.

Δεν είναι executives ή strategic consultants που τους αρέσουν τα λόγια. Τα λόγια που καμουφλάρουν την κάθε απάτη που πλασάρει ο ένας στον άλλον.

Οι διοργανωτές, που ήξεραν με τι κουμάσια είχαν να κάνουν, μπορεί να σκέφτηκαν να περάσουν το θέμα στο ντούκου.

Δεν τους πήγαν, όμως, τα πράγματα όπως τα σχεδίαζαν.

Και δεν δόθηκαν στους συνέδρους οι κατάλληλες επεξηγήσεις των μέτρων που πήραν, ώστε να καταλάβουν ότι δεν διέτρεχαν κανένα απολύτως κίνδυνο.

Αποτέλεσμα ήταν ο φόβος για τον ιό, να επικρατήσει του οράματος των συνέδρων, που ήταν να δουλεύουμε οι πολλοί με απολαβές επιπέδου ότι έχουν ευχαρίστηση να μας δίνουν οι λίγοι.

Εν περιλήψει, για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού από νεοφιλελεύθερο σε νεοφιλελεύθερο, το Forum πρότεινε σημάνσεις για την τήρηση κανόνων υγιεινής, καθαριότητα χώρων, κρεμοσάπουνα για το πλύσιμο χεριών και νοσοκόμες για ώρα ανάγκης.

Για να σοβαρευτούμε, όμως, και να περάσουμε στο assessment των μέτρων, οι σημάνσεις που θα έμπαιναν στους χώρους σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, έπρεπε να είναι λίγο πιο σαφείς.

Δηλαδή, να λένε ξεκάθαρα ότι οι σύνεδροι έπρεπε να μπαίνουν πλυμένοι μέσα στην αίθουσα, να τραβάνε το καζανάκι όταν πήγαιναν στη τουαλέτα, και να μην βήχουν η φτερνίζονται μπροστά στα μούτρα άλλων συνέδρων.

Ακόμη, θα έπρεπε να απαγορευτεί η είσοδος στις γυναίκες, τις Ινδές ή τις Αφρικανές, που θα είχαν περίοδο, για να δείξουν ότι ο ρατσιστής, που κρύβει μέσα του ο κάθε ακροδεξιός, δεν κολλάει σε τίποτα εάν πρόκειται να σώσει το τομάρι του.

Σαν δεύτερο μέτρο- εξίσου σοβαρό- οι διοργανωτές, όπως έλεγε η ανακοίνωση, θα φρόντιζαν για ενισχυμένο καθαρισμό όλων των χώρων.

Τι; Μόνο αυτό; Χωρίς καμία ερμηνευτική παραπομπή;

Ντράπηκαν να διευκρινίσουν, ότι ο εργολάβος καθαριότητας θα έλεγε στις Γεωργιανές να ρίχνουν πιο πολύ χλωρίνη μέσα στις τουαλέτες και να καθαρίζουν αμέσως τα εκτός λεκάνης ούρα συνέδρων, που δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν την ούρηση τους;

Έπρεπε να πουν στους συνέδρους, ότι ο εργολάβος είχε πάρει εντολή να καθαρίζει τα πάντα.

Μέχρι χαλιά και μοκέτες, ακόμη κι’ αν δεν ήταν συμβατική υποχρέωση του εργολάβου, από τα ξερατά του εμετού, που θα έκαναν όσοι κατά τύχη έμεναν στα ίδια ξενοδοχεία με τους συνέδρους και είχαν ανακατευτεί, όχι με τις σκατόφατσες των συνέδρων, αλλά με τα κοψίδια και τη φορμαέλα που θα περιδρόμιαζαν στις τοπικές ταβέρνες.

Λάθος τρίτο, των διοργανωτών, να μη εξηγήσουν ότι το υγρό-αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών που θα έβαζαν σε όλους τους δημόσιους χώρους δεν ήταν για να καθαρίσουν τα χέρια τους οι σύνεδροι, από τυχόν βρομοδουλειές της επαγγελματικής τους καριέρας.

Θα πρέπει να το μετάνιωσε ο εξυπνάκιας που πρότεινε σαν μέτρο να καθαρίζουν τα χέρια τους οι σύνεδροι.

Βρώμικα χέρια δεν έχουν, ρε μεγάλε, όσοι πλαστογραφούν λίστες φοροφυγάδων.

Βρώμικα χέρια έχουν όσοι αλλάζουν λάστιχα σε βουλκανιζατέρ και για να πουλήσουν ένα μεταχειρισμένο λάστιχο των σαράντα ευρώ, σου λένε ότι η τρύπα στη σαμπρέλα δεν μπαλώνεται.

Ποιος ξέρει τι θύμησες θα έφερε αυτό το μέτρο.

Α, ναι! Την επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» του δικαστή Ντι Πιέτρο, που καθάρισε την Μαφία στην Ρώμη.

«Τι μας περάσανε, ρε, για Ιταλούς μαφιόζους; Ψιλικατζήδες της αρπαχτής είμαστε οι περισσότεροι από εμάς», μου είπε φίλος σύνεδρος, που πάει κάθε χρόνο στους Δελφούς, μπας και πιάσει λαβράκι και τα ‘κονομήσει.

Ο φίλος είχε δίκιο, γιατί κανένας σοβαρός μαφιόζος η ολιγάρχης δεν χασομεράει σε αυτές τις φιέστες. Έχει πιο σοβαρά πράγματα να κάνει. Προτιμά να στείλει τους υπαλλήλους του για ένα τετραήμερο στους Δελφούς με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Για να ολοκληρώσουμε την κριτική, το τελευταίο και καθοριστικό μέτρο, αφορούσε την ανακοίνωση για την παρουσία υγειονομικού προσωπικού για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, χωρίς καμία διευκρίνηση για το είδος της προσφοράς υπηρεσιών.

Είναι αυτό που προβλημάτισε, κυρίως, τους οικογενειάρχες, και για να πω την αλήθεια μου, και εμένα τον ίδιο.

«Απόκριες είναι» σκέφτηκα. «Έχει γούστο να έχουν ντύσει νοσοκόμες τίποτα πουτάvες. Θα σηκώνονται όλοι από τις θέσεις τους και θα πηγαίνουν στα κορίτσια για να τους μετρήσουν τον πυρετό. Θα κάνουν τους Δελφούς μπoυρδέλο».

Ήταν, συμπερασματικά, και τα τέσσερα προληπτικά μέτρα που ανακοίνωσαν, ελλιπή.

Εγώ προσωπικά, θα πρόσθετα στις οδηγίες, ότι θα έπρεπε να αποφεύγονται οι χειραψίες, τα χειροφιλήματα και οι πολλές αγκαλιές από τον ενθουσιασμό των συνέδρων, που θα έβρισκαν τα φιλαράκια τους μετά από ένα ολόκληρο χρόνο και θα είχαν την ευκαιρία να πει ό ένας στον άλλον τι μπίζνα έστησε και τα ‘κονόμησε.

Όποιος ήθελε χαιρετούρες και σταυρωτά φιλιά με την Katarzyna, την Σέρβα Ντρατζιγιάννα και αυτή την Γιουρντακούλ από την Τουρκία, ας τις έκανε στο δωμάτιό του.

Όχι, όμως, φιλιά και αγκαλιές στην reception και στους χώρους δημοσίων εκδηλώσεων. Τα σάλια μεταδίδουν πάντοτε ιούς.

Για να εξηγούμαστε, βέβαια, τα σάλια δημοσιογράφων η αποσυρμένων πρώην τηλεπαρουσιαστριών σε επιχειρηματίες, για να τσιμπήσουν καμία διαφημισούλα στο κανάλι ή το blog τους, δεν έχουν καμία σχέση με τα σάλια των ερωτικά λιγούρηδων.

Άλλο η γλίτσα και άλλο η λιγούρα.

Ακόμη και αν είσαι δημοσιογράφος, το ιξώδες της γλίτσας διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Άλλο είναι να γλείφεις τον Πρωθυπουργό σε νυκτερινό talk show, και άλλο να υποβάλλεις τα σέβη σου στον Αμερικανό πρέσβη κάθε πρωί.

Γράφω, λοιπόν, όλα αυτά και εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω, τι ακριβώς φοβήθηκαν οι διοργανωτές και ανέβαλαν το συνέδριο.

Μέχρι και παπά σύνεδρο είχαν αναμεταξύ τους.

Το πολύ-πολύ, ένα διάλλειμα θα έκαναν για ευχέλαιο, και ο κορωνοϊός θα εξαφανιζόταν από προσώπου Forum.

Αλλά πες, βρε αδελφέ, ότι κάτι συνέβαινε.

Ε, και; Αφού, όλα ήταν ασφαλισμένα μέσω broker.


.
Εδώ τα τσακάλια της χρηματιστικής οικονομίας είχαν ασφαλίσει μέσω των CDO, τα κωλόχαρτα των απλήρωτων αμερικάνικων στεγαστικών δανείων, και δεν θα ασφάλιζαν ένα βαλκανικό Forum της πλάκας;

Εκείνο που οι brokers, στα σίγουρα, δεν μπορούν να ασφαλίσουν, είναι τον κίνδυνο από την μετάδοση του ιού της διαφθοράς, του παρασιτισμού και της πλαστής αριστείας την οποία κουβαλάει ο οργανισμός όλων αυτών που μαζεύονται σε ετήσια συνέδρια, εκθέσεις ή εκδηλώσεις βραβεύσεων και μιλάνε για οράματα, δράσεις και καινοτομίες.

Για την άρση κάθε παρεξήγησης να επισημάνω ότι η παραπάνω πρόταση ασφάλισης δεν αφορά τους ιθαγενείς και σε κάθε περίπτωση δεν αναφέρεται στους συνέδρους των Δελφών, που είναι όλοι τους παιδιά τζιμάνια.

«Τουλάχιστον, αυτοί που έσκασαν τα οκτακόσια πενήντα Ευρώ, θα πάρουν πίσω κανένα φράγκο για την αναβολή ή ο broker ασφαλίζει μόνο τα φλυτζάνια και τα μαχαιροπήρουνα του διοργανωτή;» ρώτησα καλή φίλη, freelancer από πρακτορείο συνοδών.

«Μπα, δεν νομίζω να μας δώσουν πίσω μια» μου είπε. «Δεν φτάνει, ρε γαμώτο, που κάθε χρόνο αυτή η μ@λακία μου πάει μαζί με την διαμονή, κοντά δυο χιλιάρικα, δεν θα έχω και κονσομασιόν να ρεφάρω τη χασούρα» μου εξομολογήθηκε στο τέλος της κουβέντας μας.

Η μόνη εξήγηση, πάντως, που θα μπορούσε να δοθεί για την αναβολή, είναι o φόβος ότι μια μαζική προσβολή των συνέδρων από τον ιό θα προκαλούσε την εξαφάνιση της εγχώριας πανίδας των νεοφιλελέδων.

Κρίμα, όμως! Γιατί αν δίνονταν αυτές οι απλές διευκρινίσεις, το συνέδριο θα γινόταν στην ώρα του, και χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο για μετάδοση του τρομερού ιού.

Δεν είναι μεταδοτικός ο κορωνοϊός από φιλελέ σε φιλελέ, ρε παιδιά! Η γελοιότητα τους είναι μεταδοτική.

Γ.Κ.

(Αγαπητέ φίλε, είστε θεός. Κορωνοθεός! Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.