Είναι κορωνοϊός, όχι πόλεμος

Πιτσιρίκο, διαβάζοντας και ακούγοντας προσεκτικά ειδικούς και μη, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με τον κορωνοϊό δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε προς τη μία, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, λένε πολλοί ότι είναι πόλεμος. Με τον κορωνοϊό, όμως, μένεις σπίτι και γλιτώνεις (εσύ και οι υπόλοιποι). Στον πόλεμο σκάει μία βόμβα και σε θάβει στα ερείπια.

Ο (κάθε) ιός ήταν ανέκαθεν μέρος της φύσης, ο πόλεμος είναι συνέπεια της απληστίας και της αναλγησίας του ανθρώπου.

Εντάξει, εννοούν ότι (θα) επικρατούν πολεμικές συνθήκες στα νοσοκομεία, όπως βλέπουμε στην Ιταλία.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, πάνω από δύο μήνες πια από το ξέσπασμα του κορωνοϊού ότι δεν θα επηρεαστούν όλες οι χώρες το ίδιο.

Υπάρχει η Ιταλία, αλλά υπάρχει και η Γερμανία με ποσοστό θνησιμότητας 0,2%, υπάρχουν η Γαλλία και η Ισπανία με πολλούς θανάτους, αλλά σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές με σαφώς λιγότερα θύματα.

Υπάρχει η Κίνα, που από τη στιγμή που πήρε μέτρα, ο κορωνοϊός τελείωσε σε έναν μήνα.

Ουσιαστικά, έχει τελειώσει εδώ και καιρό στην Κίνα η ασθένεια και μόνο εισαγόμενα κρούσματα έχουν ως επί το πλείστον πια.

Υπάρχει και η Νότια Κορέα που με εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους και το προηγμένο σύστημα παρακολούθησης των κινήσεων όσων νοσούν, ενημερώνουν τον κόσμο αν κάποιος ασθενής βρίσκεται στην περιοχή τους.

Ουσιαστικά, στη Νότια Κορέα ο κορωνοϊός είναι μία απλή γρίπη – πολλά κρούσματα, χαμηλή θνησιμότητα.

Μία γρίπη, που μέχρι πέρσι που δεν υπήρχε ο κορωνοϊός ήταν όλο τον χειμώνα στα πρωτοσέλιδα, αλλά πλέον είναι στα αζήτητα.

Μία γρίπη που έχει σκοτώσει ήδη 90 ανθρώπους στην Ελλάδα (158 πέρσι και πάνω από 250 κάποιες χρονιές) και ίσως και μερικές χιλιάδες στις ΗΠΑ, αν και δεν έχω πρόχειρα ακριβή στοιχεία.

Έψαξα, όμως, για την πανδημία γρίπης Η1Ν1 του 2009, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 18.500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ήταν λιγότεροι από τα θύματα που προκαλεί κάθε χρόνο η κοινή εποχική γρίπη, τα οποία κυμαίνονται από 500-650 χιλιάδες σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Με διάφορες παραλλαγές του κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης προκαλεί χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι υπάρχει το εμβόλιο και το κάνουν αρκετοί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Αυτό το γράφω για να μην νομίζουμε ότι, αν βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, δεν θα αρρωσταίνει κανείς.

Να μην πάμε στο άλλο άκρο, όπως συνήθως.

Ο κορωνοϊός είναι, λοιπόν, μία σοβαρή προφανώς νόσος, αλλά δεν είναι πόλεμος.

Επειδή η γενιά μας είχε την απέραντη τύχη να μην βιώσει τη φρίκη του πολέμου, χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη ελαφρά τη καρδία.

Για να γίνει κατανοητό και η οικονομική κρίση παιδική χαρά είναι, μπροστά στους πολέμους που έζησαν οι παππούδες μας.

Θυμάμαι το περιστατικό που μου είχε διηγηθεί ο παππούς μου, όταν τους πέτυχε μαζί με έναν άλλον μία γερμανική περίπολος.

Έτρεχαν ζιγκ ζαγκ για να γλιτώσουν από τις σφαίρες, αλλά ο παππούς μου χτυπήθηκε στο πόδι, αφού η σφαίρα εξοστρακίστηκε πρώτα στο έδαφος, με το θραύσμα να το κουβαλάει μέχρι το τέλος της ζωής του, ενώ ο άλλος αποκόμισε ένα διαμπερές τραύμα στο χέρι.

Εν ζωή είναι ακόμα και ένας κύριος στο Θυμάρι, που είχε βγει 17 χρονών στο βουνό. Κι αυτόν τον ξετρύπωσαν μία μέρα οι Γερμανοί, χώθηκε σε ένα χωράφι και οι σφαίρες σφύριζαν για κάνα τέταρτο ανάμεσα στα στάχυα.

“Όταν σταμάτησαν, έπιανα παντού το σώμα μου να δω που με είχαν πετύχει, ήμουν σίγουρος ότι θα πεθάνω” μου είχε πει πριν μερικά χρόνια.

Δεν είναι πόλεμος, λοιπόν ο κορωνοϊός που, αν και υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας ότι τον “φύτεψαν” οι Αμερικάνοι στην Κίνα, ή ότι ξέφυγε από κινέζικο εργαστήριο, το πιθανότερο είναι να τον έφτιαξε η φύση.

Και η φύση θα τον τελειώσει, όταν ζεστάνει για τα καλά ο καιρός.

Διότι εφόσον μεταδίδεται κυρίως με αερομεταφερόμενα σταγονίδια με την αναπνοή τον βήχα κλπ, αυτά δεν θα επιβιώσουν όταν κάψει ο ήλιος και επικρατήσουν ξηρές συνθήκες.

Η απόδειξη είναι η Αφρική όπου δεν υπάρχει κρούσμα για δείγμα, ενώ παρά τα όσα “εισαγόμενα” διαπιστώνονται σε κάποιες χώρες, δεν εξαπλώνεται ο ιός.

Βέβαια, ειδικοί και μη μας λένε ξανά ναι μεν αλλά.

Δηλαδή, ότι μπορεί να εκλείψει ο κορωνοϊός με τη ζέστη, αλλά μπορεί και όχι.

Δεν καταλαβαίνω γιατί από τη στιγμή που δεν είναι σίγουροι για κάτι, προκαλούν σύγχυση στον κόσμο με αντιφατικές πληροφορίες.

Το αποτέλεσμα είναι να φοβάται πολύ ο κόσμος και να αγχώνεται και το στρες αποδυναμώνει και το ανοσοποιητικό μας.

Όλοι έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, το βλέπεις από την κίνηση που έχει μειωθεί παντού και πριν ληφθούν τα σωστά μέτρα περιορισμού.

Μην περιμένουμε, όμως, να μείνει και το 100% του πληθυσμού σπίτι από τη μία μέρα στην άλλη.

Ειδικά όταν μέχρι π.Κ. (προ κορωνοϊού), οι περισσότεροι πηγαίναμε στη δουλειά με βήχα, συνάχι, ακόμα και λίγο πυρετό, λέγοντας ότι εντάξει δεν έχω και κάτι σοβαρό και αδιαφορώντας πόσους θα κολλήσουμε, αφού μας πίεζαν και τα αφεντικά.

Δεν γίνεται να αλλάξει η νοοτροπία από τη μία στιγμή στην άλλη, όμως νομίζω ότι σταδιακά όλοι θα περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τις κινήσεις τους.

Μακάρι ο κορωνοϊός να μας οδηγήσει και σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, να γίνουμε λιγότερο άπληστοι και αλαζόνες, να γίνουμε λίγο πιο ταπεινοί, να βγει και κάτι θετικό από αυτή τη λαίλαπα.

Και για να ευθυμήσουμε και λίγο, γιατί και η καλή ψυχολογία παίζει πάντα ρόλο στο πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας τις αρρώστιες:

“Είμαστε σε μία τράπεζα και μπαίνουν δύο τύποι με μάσκες. Στην αρχή φοβηθήκαμε όλοι, αλλά ευτυχώς ήταν ληστεία”.

Κι ένα ακόμα:

“Δύο αρνάκια βόσκουν στο λιβάδι. “Λες να τη γλιτώσουμε φέτος;” ρωτάει το ένα. “Στάνταρντ”, απαντάει το άλλο. “Συνέχισε να βήχεις”.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Για του λόγου το αληθές ότι ο ιός έχει τελειώσει (και εδώ και μέρες, μάλιστα,) στην Κίνα, ιδού το ακόλουθο κείμενο:

Τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα εγχώρια την Παρασκευή 13/3, όπως μεταδίδει το Reuters. Συγκεκριμένα, όλα τα νέα κρούσματα στην Κίνα ήταν μόλις 11, αλλά μόνο τέσσερα ήταν εγχώρια και συγκεκριμένα από την επαρχία Hubei. Tα άλλα εφτά – τέσσερα εκ των οποίων στη Σαγκάη και ένα στο Πεκίνο – αφορούσαν ταξιδιώτες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ και τα Σαουδική Αραβία. Συνολικά 95 ασθενείς με κορωνοϊό έχουν μπει στην Κίνα, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 3.189 με τους 13 πιο πρόσφατους θανάτους να καταγράφονται στην επαρχία Hubei, εκ των οποίων οι 10 στην πρωτεύουσά της Wuhan. Παγκοσμίως 138 χιλιάδες άνθρωποι έχουν νοσήσει και 5.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Και καθώς αυξάνονται τα εισαγόμενα κρούσματα στην Κίνα, οι αρχές ζητούν από τους ξένους να μην κρύβουν από πού έρχονται, προειδοποιώντας τους ότι θα καλύψουν από μόνοι τους τα έξοδα νοσηλείας τους, εφόσον το κάνουν. Από τα τέσσερα νέα κρούσματα της Σαγκάης, τα τρία ήταν εργαζόμενοι από την Ιταλία, που επέστρεψαν στην Κίνα μέσω Μόσχας και ο τέταρτος επίσης Ιταλός, που έφτασε από το Παρίσι. Η Ιταλία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που σταμάτησε τις πτήσεις προς την Κίνα με το ξέσπασμα της επιδημίας, έχει πλέον 17.600 κρούσματα και το υψηλότερο ποσοστό (7%) θνησιμότητας στον κόσμο.

Υ.Γ.2 Κι ένα ακόμα υστερόγραφο για να γίνουν δύο, όπως και τα ανέκδοτα:

Περισσότεροι ανάρρωσαν, παρά νόσησαν από τον κορωνοϊό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στη Νότια Κορέα το Σάββατο 14/3, όπως μεταδίδει το Reuters. H καθοδική τάση δίνει την ελπίδα ότι η επιδημία επιβραδύνεται στη δεύτερη μεγαλύτερη εστία της, μετά την Κίνα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 107 νέα κρούσματα σε σχέση με τα 110 της Παρασκευής 13/3, ενώ 204 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Η Νότια Κορέα έχει πλέον 8.086 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 73 νεκρούς (ένας καινούριος), δηλαδή, ποσοστό θνησιμότητας 0,9% από τις 20 Ιανουαρίου οπότε και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία η Νότια Κορέα έχει μία σταθερή πτώση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αυξάνοντας τις ελπίδες για επιβράδυνση της επιδημίας, αλλά οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

Από τα 107 νέα κρούσματα, τα 62 είναι από την Νταεγού που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη πόλη, με μία χριστιανική εκκλησία να είναι εκεί το επίκεντρο της επιδημίας. Στην πρωτεύουσα Σεούλ καταγράφηκαν 13 κρούσματα και άλλα 15 στην επαρχία Gyeongbuk, όπου υπάρχει επίσης μείωση. Η Νότια Κορέα, που έχει τα περισσότερα κρούσματα στην Ασία μετά την Κίνα εξετάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και εντοπίζει πιθανούς ασθενείς και φορείς του ιού, χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα και δορυφορική τεχνολογία. Το Κέντρο για τον Έλεγχο Επιδημιών της Νότιας Κορέας ενημερώνει την κυβέρνηση για το πού κινούνται οι ασθενείς με κορωνοϊό, διασφαλίζοντας την προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να παραβιάζει προσωπικά δεδομένα. Δεν συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, πληροφορίες για την κατοικία και τον τόπο εργασίας των ασθενών.

Υ.Γ.3 Εκατοντάδες άτομα ήταν το Σάββατο στη δαντελένια – ναι και του Φαλήρου – ακρογιαλιά. Χιλιάδες, αν βάλουμε και τα πεζοδρόμια και την παραλιακή. Με έπιασε η αγοραφοβία μου και απομακρύνθηκα πολύ από την ακτή. Φωτογραφίζοντας ως επί το πλείστον καλόγριες στα κρυστάλλινα νερά και τις ποσειδωνίες.

(Αγαπητέ φίλε, ο κορωνοϊός είναι χρήσιμος γιατί σου υπενθυμίζει πως περιβάλλεσαι από ηλίθιους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.