Ε, και;

Καλησπέρα, Πιτσιρίκο. Σκεφτόμουν ότι το “άδικο” στην ζωή αυτή είναι ότι δεν υπάρχει ισορροπία σε ατομικό επίπεδο. Θα σου εξηγήσω τι εννοώ.

Γενικά, στη φύση, υπάρχει μια ισορροπία, πχ η ενέργεια δεν χάνεται, απλά αλλάζει μορφή (αρχή διατήρησης της ενέργειας). Δράση και αντίδραση κλπ.

Μακάρι να υπήρχε αυτή η ισορροπία και σε ατομικό επίπεδο στους ανθρώπους.

Βοηθάς τους ανθρώπους; Να σε βοηθούν και αυτοί.

Συμπεριφέρεσαι ευγενικά; Έχεις κατανόηση; Δίνεις αγάπη; Να τα λαμβάνεις πίσω.

Μου αρέσουν οι ευγενικοί άνθρωποι. Οι άνθρωποι που εκπέμπουν μια ευγένεια από τα μάτια τους και το πρόσωπό τους.

Αυτοί που θα συμπεριφερθούν ευγενικά στους άλλους, χωρίς να βλέπουν το χρώμα, το φύλο και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Πού είναι αυτοί οι άνθρωποι; Πόσοι είναι τελικά; Πώς τους συμπεριφέρθηκε η ζωή;

Γενικά, έχω σταματήσει να βλέπω εικόνες και βίντεο που ανεβαίνουν συνεχώς στα μέσα δικτύωσης, γιατί συνήθως απεικονίζουν ποσό ζώο είναι ο άνθρωπος.

Από την άλλη, όμως, αν το σκεφτείς, δεν έχει και κανένας υποχρέωση να ακολουθεί κανόνες ή να είναι ευγενικός. Εδώ είναι ο παράδεισος, εδώ είναι και η κόλαση.

Η ζωή δεν είναι “δίκαιη” ή “άδικη”.

Η ζωή είναι απλά μια σειρά από τυχαία και αναπάντεχα γεγονότα.

Μπορεί να δίνεις πολλά και να παίρνεις ένα πνιγμό ή μια σφαίρα στο κεφάλι. Μαζί με το παιδί σου. Και να γελάνε και μετά πάνω από το πτώμα σου και να σε βρίζουν. Ε, και;

Μπορεί να σκοτώνεις και να βασανίζεις ανθρώπους και να είσαι ήρωας με τιμές και να πεθαίνεις πλούσιος. Ε, και;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και νορμάλ, να μπει κάποιος μέσα σε ένα παιδικό σταθμό ή ένα ναό και μην μείνει ρουθούνι. Ε, και;

Βλέπεις, για παράδειγμα, τα λιοντάρια, που είναι και οι βασιλιάδες της ζούγκλας. Πάνε μέρα μεσημέρι σε μια αγέλη και σκοτώνουν με τα δόντια τους ένα, ένα τα μικρά. Ε, και; Στη φύση είναι.

Το ίδιο λοιπόν και με τους ανθρώπους. Στην φύση είναι.

Είναι φυσιολογικό να είναι κανείς μ@λάκας, σκατόψυχος, παρανοϊκός δολοφόνος, βιαστής και ότι διεστραμμένο υπάρχει.

Όπως είναι και φυσιολογικό να είναι ευγενικός και να αγαπάει.

Και είναι φυσιολογικό να ζούμε όλοι μαζί και να αναπνέουμε τον ίδιο αέρα.

Ίσως η διαφορά, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι το πώς κοιμάται στο τέλος κανείς.

Είναι ωραίο να κλείνεις τα μάτια και να ξέρεις ότι φεύγεις γαλήνια, χωρίς να έχεις ενοχές.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι τα καθάρματα φεύγουν από τη ζωή με ενοχές, απεναντίας.

Και χέστηκαν κιόλας για το αν υπάρχει κάτι μετά θάνατο και τι είναι αυτό.

Και χέστηκαν ακόμα περισσότερο αν όταν φύγουν τους βρίζουν όλοι και μείνουν στην ιστορία σαν τα μεγαλύτερα καθάρματα. Ε, και;

Οπότε, τελικά, από όπου και να το πιάσεις, δεν έχει σημασία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να τον νοιάζουν οι επιπτώσεις.

Σιγά και να αφανιστουμε από τον πλανήτη και τι έγινε; Και ας αφανισουμε και τον ίδιο τον πλανήτη. Ε, και;

Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, επιλέγω να μου αρέσουν οι ευγενικοί άνθρωποι. Αυτοί που βγάζουν θετική ενέργεια και γαλήνη. Που σε κοιτάνε στα μάτια και όχι στην τσέπη.

Οπότε, μέσα σε αυτό το μπoυρδέλο που το λένε ζωή, αν είσαι τυχερός, μπορεί να γνωρίσεις και τέτοιους ανθρώπους. Ακόμα καλύτερα, να είσαι και ένας από αυτούς.

Άλλα όμως θα πρέπει να μην σε επηρεάζει το ότι περιτριγυρίζεσαι από καθάρματα και να μάθεις να ζεις με αυτό.

Αυτή είναι και, τελικά, η μοναδική εσωτερική ισορροπία.

Και να μην περιμένεις ή ζητάς η “ζωή” να αποδώσει “δικαιοσύνη”, γιατί αυτή είναι ανθρώπινη έννοια και η φύση δεν την ξέρει.

Δ.

(Αγαπητέ φίλε, ωραίο και μεγάλο θέμα. Η ζωή μας όλη αυτά που γράψατε. Θα είμαι σύντομος. Υπάρχουν πολλοί όμορφοι άνθρωποι. Πρέπει να έχεις την τύχη να τους συναντήσεις την κατάλληλη στιγμή και στις κατάλληλες συνθήκες. Όταν τρέχεις στην Πανεπιστημίου, και ο Χριστός να περάσει από δίπλα σου, δεν θα τον πάρεις χαμπάρι. Εγώ που ταξιδεύω για μήνες, συναντάω πολλούς όμορφους ανθρώπους. Ναι, από τα μάτια τους καταλαβαίνεις τους ανθρώπους. Όχι μόνο το αν είναι ευγενικοί. Όλα. Βέβαια, οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να ψάχνουν τους όμορφους ανθρώπους στους “διάσημους”. Λάθος. Μεγάλο λάθος. Όχι ότι δεν υπάρχουν όμορφοι άνθρωποι που είναι διάσημοι. Υπάρχουν. Στη ζωή -αν ζήσεις αρκετά και δεν τα τινάξεις όταν είσαι μωρό- ό,τι δώσεις, θα πάρεις. Αλλά όχι απαραίτητα από αυτούς στους οποίους δίνεις. Βέβαια, πρέπει να σε ενδιαφέρουν οι άνθρωποι. Δεν συμβαίνει σε όλους αυτό. Η εποχή είναι selfie. Πάντως, αν είσαι ανοιχτός, θα έρθουν οι άνθρωποι κοντά σου. Έχουμε μυρωδιές στο σώμα μας, έχουμε ένστικτα, έχουμε πολλά. Η Φύση αδιαφορεί. Αυτό είναι που μας τρελαίνει. Δεν εκδικείται η Φύση, όπως λένε κάποιοι. Η Φύση αδιαφορεί εντελώς. Και εμείς ισορροπούμε μέσα στη Φύση. Τι όμορφα. Σταματάω γιατί η Φύση δεν αναλύει. Ανάλυση-Παράλυση. Να είστε καλά. Την αγάπη μου. Στα μάτια να κοιτάτε. Οι περισσότεροι το αποφεύγουν.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.