Η ελπίδα που μας δίνει η Κίνα και η πλασματική θνησιμότητα (8%) της Ιταλίας
Πιτσιρίκο, σταθερά πτωτική πορεία έχουν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα και μάλιστα είναι ως επί το πλείστον “εισαγόμενα”, ειδικά στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, όπου καταφθάνουν καθημερινά πολλοί άνθρωποι από το εξωτερικό, όπως μεταδίδει το Reuters.
Χθες, από τα 16 νέα κρούσματα -έναντι 20 την προηγούμενη μέρα- τα 12 ήταν “εισαγόμενα”, τα οποία ξεπέρασαν για άλλη μία φορά τα εγχώρια.
Επί του πιεστηρίου, μόνο ένα νέο εγχώριο κρούσμα καταγράφηκε σήμερα στην Κίνα (Wuhan), έναντι 20 “εισαγόμενων”.
Επίσης, για 12η συνεχόμενη μέρα, η ηπειρωτική Κίνα δεν είχε κανένα κρούσμα, εκτός της επαρχίας Wuhan.
Έτσι, οι αρχές έχουν εντείνει τους ελέγχους σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από το εξωτερικό, με όσους καταφθάνουν στο Πεκίνο να μπαίνουν υποχρεωτικά σε 14ήμερη καραντίνα.
Έχει ανασταλεί επίσης ο απόπλους για διεθνείς κρουαζιέρες από όλα τα κινέζικα λιμάνια και ειδικά προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ όλες οι διεθνείς πτήσεις κατευθύνονται αντί για το νέο αεροδρόμιο Daxing στον νότο, σε ένα παλιότερο στον βορρά.
Στη Σαγκάη ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε χώρους για καραντίνα, η οποία δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτική για όλους τους αφιχθέντες.
Και καθώς υπάρχει δραστική μείωση των κρουσμάτων, η Κίνα θα αρχίσει να στέλνει βοήθεια και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα 2 εκ. προστατευτικές μάσκες στην Ευρώπη και τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.
Η Κίνα θα στείλει και άλλα αναλώσιμα στο Λάος και τη Νότια Κορέα, μεταξύ των οποίων και 100 υπέρυθρους αισθητήρες.
Η Κίνα είναι στην πραγματικότητα και η πιο μεγάλη ελπίδα ότι ο κορωνοϊός σύντομα θα τελειώσει.
Αφού κατάφεραν ουσιαστικά σε λιγότερο από δύο μήνες να τον εξαφανίσουν εκεί, όπου έχουν πυκνοκατοικημένες πόλεις με 20 εκ. κατοίκους και επαρχίες με 60 εκ. κατοίκους.
Βέβαια, οι Κινέζοι είναι και πιο πειθαρχημένοι, είναι πιο νέοι, φοβερά αποφασιστικοί και αποτελεσματικοί.
Παρεμπιπτόντως, δεν θα πρέπει να μας τρομάζει το εξωφρενικό 8% της θνησιμότητας στην Ιταλία από τον κορωνοϊό, διότι είναι πλασματικό.
Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι κάτω από 0,2%, ούτε διπλάσιο της γρίπης.
Κι επειδή οι θάνατοι δεν γίνεται να “κρυφτούν”, ούτε οι Γερμανοί είναι τόσο υπεράνθρωποι, ούτε οι Ιταλοί τόσο ασθενικοί, μάλλον στους τελευταίους έχουν ξεφύγει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.
Διότι φαντάζει απίθανο και δεν εξηγείται να έχει η Ιταλία 40 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα από τη Γερμανία.
Δηλαδή, η Ιταλία που έχει 2.158 νεκρούς και δηλώνει 27.500 κρούσματα, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει 27.500Χ40= 1.100.000 κρούσματα, έτσι ώστε η θνησιμότητα της να είναι ίση με εκείνη της Γερμανίας (0,2%), κάτι που είναι και το πιθανότερο. Άντε να είναι λίγο μεγαλύτερη.
Την πεποίθηση αυτή ενισχύει και η περίπτωση της επαρχίας Hubei, όπου η θνησιμότητα είναι κοντά στο 6%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα 0,7%.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη Hubei, απ’ όπου ξεκίνησε και η επιδημία, τους ξέφυγαν στην αρχή τα κρούσματα που είναι πολλαπλάσια από αυτά που τελικά καταγράφηκαν.
Και είναι σίγουρο ότι “έχασαν” πάρα πολλά κρούσματα στη Hubei, διότι πέρασε ένας μήνας που κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι εξελίσσεται μία νέα ασθένεια και ο ένας κολλούσε τον άλλον.
Η Hubei είναι μία επαρχία με 60 εκ. κατοίκους και η πρωτεύουσά της Wuhan με 11 εκ.
Το γεγονός ότι η θνησιμότητα είναι χαμηλή αποδεικνύεται και από την περίπτωση της Ν. Κορέας όπου έχουν κάνει εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους.
Κι εκεί, όμως, θα έχουν “χάσει” κρούσματα – δεν γίνεται να μην συμβεί αυτό μετά από ένα σημείο – οπότε η θνησιμότητα θα είναι χαμηλότερη από το 0,8% που καταγράφεται περίπου.
Συμπερασματικά, ο ιός δεν είναι τόσο φονικός, αλλά είναι άκρως μεταδοτικός μόνο για φέτος, όμως, που δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό.
Άρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να κολλήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι, διότι μόνο έτσι δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά πάρα πολλοί άνθρωποι.
Αν αρρωστήσουν μερικές χιλιάδες, οι θάνατοι θα είναι μετρημένοι, αν αρρωστήσουν, όμως, εκατομμύρια, οι θάνατοι θα είναι χιλιάδες.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια (αυτοπεριορισμού μας), που πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμα, διότι μετά θα είναι λογικά σύμμαχος και ο καιρός.
Ακόμα κι αν η ζέστη δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό -που προσωπικά θεωρώ απίθανο να μην το κάνει- ο ήλιος θα καταστρέψει τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται, δηλαδή, μέσω των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων, που δεν θα επιβιώνουν πια.
Η μετάδοση από τον έναν άνθρωπο στον άλλον θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ο κορωνοϊός δεν θα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και σταδιακά θα εκφυλιστεί.
Στο μεταξύ, το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έγινε πειραματικά σε τέσσερις (εθελοντές) ασθενείς στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το BBC.
Το εμβόλιο περιέχει έναν ακίνδυνο γενετικό κώδικα, που αντιγράφηκε από τον ιό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια Covid-19.
Θα χρειαστούν, όμως, μήνες ερευνών για να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο εμβόλιο ή οποιοδήποτε άλλο είναι αποτελεσματικό.
Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο ήταν μία μητέρα δύο παιδιών και ηλικίας 43 χρονών στο Σιάτλ.
Πρόκειται για την Jennifer Haller που χαρακτήρισε “θαυμάσια ευκαιρία τη συμβολή της στην αναχαίτιση της επιδημίας”, κι ενώ παγκοσμίως συνεχίζονται οι έρευνες.
Ο γιατρός John Tregoning εξήγησε από την πλευρά του ότι “αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιεί προϋπάρχουσα τεχνολογία, πράγματα που ξέρουμε ότι είναι ασφαλή για ανθρώπους, ενώ παρακολουθούμε στενά όσους το κάνουν”.
“Ναι, προχωρήσαμε πολύ γρήγορα, αλλά είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στον ιό, δεν ανταγωνιζόμαστε οι επιστήμονες ο ένας τον άλλον και θέλουμε όλοι να κάνουμε το καλύτερο για την ανθρωπότητα”.
Συνήθως τα εμβόλια, όπως αυτό για την ιλαρά για παράδειγμα, παρασκευάζονται από έναν αποδυναμωμένο ή νεκρό ιό.
Αλλά το εμβόλιο mRNA-1273 δεν παρασκευάστηκε από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια Covid-19.
Αντίθετα, περιέχει ένα μέρος του γενετικού κώδικα, το οποίο αντιγράφηκε από τον ιό και παρασκεύασαν οι επιστήμονες στο εργαστήριο.
Και αυτό που κάνει, είναι να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι ώστε να εξουδετερώσει την ασθένεια.
Στους εθελοντές δόθηκαν διαφορετικές δόσεις του πειραματικού εμβολίου.
Συνολικά, θα τους γίνουν δύο διαφορετικές ενέσεις με διαφορά 28 ημερών στο πάνω μέρος του αριστερού χεριού (πάνω από τον αγκώνα, δηλαδή, στο μπράτσο).
Αλλά ακόμα κι αν τα αρχικά τεστ ελέγχου πήγαν καλά, θα χρειαστούν 18 μήνες για να είναι οποιοδήποτε εμβόλιο διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.
Μέχρι τότε, προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Προσέχουμε και για τους άλλους.
Γιατί κάποτε θα θέλουμε κάποιος να προσέξει και για μας.
“Εκεί που είσαι, ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις” μου έλεγε κάποτε ο παππούς μου.
Η ζωή τρέχει γρήγορα και ποτέ δεν είναι αρκετή.
Μένουμε σπίτι, λοιπόν, όχι γιατί μας το ζητούν επιτακτικά, αλλά επειδή είναι μεγάλη ανάγκη πραγματικά.
Για να γίνει αντιληπτό, ο βασικός λόγος που δεν διαπράττουμε κάποιο έγκλημα, δεν είναι η τιμωρία, αλλά για να μην βλάψουμε κάποιον συνάνθρωπό μας.
Κάτι ανάλογο κάνουμε και τώρα, προσπαθούμε να μην βλάψουμε κανέναν συνάνθρωπό μας και να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον.
Και θα τα καταφέρουμε. Αυτή θα είναι και η πρώτη νίκη μας μετά από μία δεκαετία γεμάτη ήττες.
Μία νίκη που είναι πιο κοντά απ’ ό,τι τώρα φαίνεται.
Βαγγέλης Σπανός
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.