“Η παγκόσμια επίθεση στις ΜΚΟ”

Πιτσιρίκο, η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ανακοίνωσε ότι σέβεται την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε νόμο της που θα της επέτρεπε ακόμα και να διαλύσει ΜΚΟ, όπως μεταδίδει το Reuters.

To Koγκρέσο πέρασε τον νόμο στις 12 Φεβρουαρίου με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και συντηρητικών βουλευτών, που υποστηρίζουν ότι οι ξένες ΜΚΟ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Ο νόμος αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή από τις ΗΠΑ και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θέτει επαχθείς απαιτήσεις για τις ΜΚΟ, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να λειτουργούν οι δημοκρατίες.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών έκαναν μηνύσεις για να καταργηθεί ο νόμος, λέγοντας ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά το δικαστήριο συντάχθηκε μαζί τους.

Ο νόμος υποχρέωνε τις ΜΚΟ να καταγράφονται σε μητρώο, να αναφέρουν τις δωρεές τους και να επιτρέπουν έλεγχο στους λογαριασμούς τους.

Υπό προϋποθέσεις επέτρεπε επίσης ακόμα και τη διάλυση ΜΚΟ, τον έλεγχο και την εποπτεία τους.

“Σεβόμαστε την απόφαση και ζητάμε από τους πολίτες της Γουτεμάλας να είναι ενωμένοι για να προωθηθεί μία κουλτούρα διαφάνειας, ευημερίας και ανάπτυξης” ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Παρά το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση είναι προσωρινή, αν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση θέλουν να επαναφέρουν τους παραπάνω κανόνες για τις ΜΚΟ, η νομοθετική διαδικασία θα πρέπει να αρχίσει από το μηδέν, δήλωσε η πρώην διευθύντρια του νομοθετικού σώματος του Κογκρέσου Ana Isabel Antillon στο Reuters.

Χώρες από όλο τον κόσμο, όπως η Τουρκία και η Ινδία έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια τους κανόνες πιο περιοριστικούς για οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών.

Το 2019 η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε ότι υπάρχει “μία παγκόσμια επίθεση κατά των ΜΚΟ”.

Στη Γουατεμάλα η κοινωνία των πολιτών είναι συχνά “στα μαχαίρια” με την κυβέρνηση, τον στρατό και επιχειρηματικούς ομίλους, αποζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα του 36ετούς εμφύλιου, αλλά και στήριξη στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς και βοήθειας προς τους αγρότες και τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης.

Μιας και ο λόγος, όμως, για δικαιώματα, οι ταραχές στο Χονγκ Κονγκ απελευθέρωσαν τη γυναικεία δύναμη, όπως εξηγεί στο Reuters μία φοιτήτρια που ενώ ήταν ένα συνηθισμένο κορίτσι, που πήγαινε για ψώνια, έπινε αεριούχο τσάι και έβλεπε κορεάτικες σαπουνόπερες, όλα άλλαξαν όταν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κέρδισαν το μομέντουμ και πλέον κατηγορείται για εξέγερση, που μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης ως και δέκα έτη.

Στις διαδηλώσεις που άρχισαν τον Ιούνιο του 2019 συμμετείχαν σε πρώτη φάση κυρίως άνδρες, αλλά αυτό σταδιακά άλλαξε με τις γυναίκες να στήνουν οδοφράγματα και να πετούν πίσω στους αστυνομικούς τα κάνιστρα των δακρυγόνων, αψηφώντας ακόμα και τις πλαστικές σφαίρες.

Η 22χρονη που δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά της, διότι φοβάται ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δίκη της, βρέθηκε σιγά, σιγά στην πρώτη γραμμή.

Αρχικά, ήθελε να γυρίζει σπίτι μετά τις πορείες, αλλά μετά έμενε όλο και πιο πολύ μέχρι που τελικά βρέθηκε μία μέρα στην πρώτη γραμμή.

Εκεί ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τους άνδρες από τις γυναίκες, καθώς σχεδόν όλοι φορούσαν μάσκες και εκείνη ένιωσε για πρώτη φορά τη γυναικεία δύναμη και ένα αίσθημα ισότητας των φύλων, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες έλεγαν καμιά φορά στις γυναίκες να υποχωρήσουν.

Τους τελευταίους εννέα μήνες 7.165 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Χονγκ Κονγκ, με τις διαδηλώσεις να έχουν καταλαγιάσει πλέον εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και με κάποια σημάδια ότι το κίνημα μπορεί να αναζωπυρωθεί να είναι ορατά.

Όπως, για παράδειγμα, οι τρεις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 8/3.

Παρά το γεγονός ότι ο αμφιλεγόμενος νόμος για την έκδοση κατηγορούμενων από το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, προκειμένου να δικαστούν εκεί, έχει αποσυρθεί, οι διαδηλωτές ζητούν έρευνα για την αστυνομική βία και υποβάθμιση των κατηγοριών για εξέγερση, που έχουν απαγγελθεί σε όσους έχουν συλληφθεί.

Η φοιτήτρια πιστεύει ότι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών μπορεί να παίξει έναν σημαντικότερο ρόλο για τον εκδημοκρατισμό του Χονγκ Κονγκ.

“Οι γυναίκες πρέπει να βγουν μπροστά, δεν πρέπει να αναλαμβάνουν οι άνδρες όλη την ευθύνη, αλλά να σηκώσουν και οι γυναίκες το μερίδιο που τους αναλογεί” ανέφερε σχετικά.

“Δεν είμαστε πια αδύναμες, δεν έχουμε το σύνδρομο της πριγκίπισσας, όπως και στο Pokemon έχουμε περάσει σε άλλη πίστα πια, είμαστε διαφορετικές” κατέληξε η ίδια.

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει και ο Σαρωνικός, που φέτος τον Μάρτη θυμίζει Ατλαντικό.

Με τον ψυχρό στα πολλά beaufort νοτιά και σχεδόν πάντα με τέτοιες συνθήκες και με συννεφιά.

Και με τα αδάμαστα χελιδόνια της θάλασσας μοναδική συντροφιά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.