“Θα σου κάνουν ό,τι ανεχτείς”

Επιβλήθηκε, λοιπόν, και στην Ελλάδα, όπως και σε δεκάδες άλλες χώρες το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που είναι και αναποτελεσματικό, αν δεν συνοδεύεται παράλληλα από δράσεις σε άλλα μέτωπα.

Στην Κίνα δεν εξαφάνισαν τον κορωνοϊό μόνο λόγω της καραντίνας, αλλά επειδή έχτισαν και δύο νέα νοσοκομεία και προστάτεψαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό και υλικό.

Αντίθετα, στην Ευρώπη βλέπουμε γιατρούς και νοσοκόμους να αρρωσταίνουν ο ένας μετά τον άλλον και σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών και εντατικών το πρόβλημα διογκώνεται.

Επίσης, στην Κίνα η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν καθολική. Σταμάτησαν τα πάντα.

Αντίθετα, στην Ιταλία συνέχισαν να λειτουργούν όλα τα εργοστάσια -ειδικά στην επιβαρυμένη Λομβαρδία αυτό αποδείχτηκε καταστροφικό- τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σουπερμάρκετ, οι τράπεζες, δηλαδή, όλοι οι κλειστοί χώροι, όπου η μετάδοση του ιού είναι πολύ πιο εύκολη.

Πιο πιθανό είναι να κολλήσεις αν βρίσκεσαι με άλλα δέκα άτομα σε ένα λεωφορείο ή ένα μαγαζί, παρά αν είναι άλλα 100 στην παραλία, αλλά σε απόσταση ασφαλείας γύρω σου.

Όπως έχει εξηγηθεί πολλάκις, αυτό συμβαίνει επειδή τα σταγονίδια της αναπνοής με τα οποία μεταδίδεται ο ιός επιβιώνουν σχεδόν μόνιμα σε κλειστούς χώρους, όπου οι άνθρωποι αναπνέουν ή βήχουν και σχεδόν καθόλου σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά κάτω από τον ήλιο.

Στην Ευρώπη, επίσης, γίνονται ελάχιστα τεστ για τον ιό και έτσι υπάρχει μία πλασματική εικόνα για την εξάπλωση της επιδημίας.

Στη Γερμανία, που είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που κάνει πολλά τεστ, η θνησιμότητα είναι λίγο πάνω από 0,2% – μάλλον στα πραγματικά της επίπεδα αν ο ιός αντιμετωπιστεί σωστά – ενώ και στη Νότια Κορέα κατάφεραν με τον ίδιο τρόπο να τον περιορίσουν.

Αντίθετα, η Ευρώπη συνολικά παλεύει με διαλυμένα από την κρίση και τη λιτότητα συστήματα υγείας και με τα αναμενόμενα -εξαιτίας αυτού- αποτελέσματα.

Τα κράτη δεν μπορούν να προστατέψουν τους πολίτες, όπως έχουν υποχρέωση, οπότε τους ζητούν να κάνουν από μόνοι τους ό,τι μπορούν για να σωθούν.

Αρχικά με το να μείνουν σπίτι και τώρα με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα έχει και τεράστιο ψυχολογικό κόστος για τους κατοίκους των Αθηνών και άλλων πόλεων.

Είναι αλλιώς να βρίσκεσαι στο χωριό, που θα βγεις και στον κήπο σου, θα πας και στο χωράφι σου και μία βόλτα με τα ζώα σου, και αλλιώς να είσαι φυλακισμένος στις πολυκατοικίες των Αθηνών και να σε απειλούν και από πάνω και με πρόστιμα και αυτόφωρα.

Και επειδή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, κανείς δεν ξέρει πόσο μακριά θα πάει τελικά αυτή η βαλίτσα, εκτοξεύοντας και το ψυχικό κόστος.

Κανείς δεν πιστεύει φυσικά ότι θα λήξει η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 6 Απριλίου.

Κανονικά και τα σχολεία θα άνοιγαν ξανά σήμερα, αύριο, αλλά η ημερομηνία μετατέθηκε για μετά το Πάσχα και μην πούμε και καλό καλοκαίρι.

Ένα καλοκαίρι, στο οποίο έχω εναποθέσει από την αρχή όλες μου τις ελπίδες για να τελειώσει ο ιός.

Ο καυτός ήλιος είναι η τελευταία μας ελπίδα.

Το δείχνει και η αναιμική εξάπλωση του ιού στην Αφρική, για την οποία φοβόταν πολύ ο ΠΟΥ.

Αλλά τελικά ξέφυγε η κατάσταση στην Ευρώπη και κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο ήλιος, λοιπόν, είναι -μέχρι να παρασκευαστούν φάρμακα και εμβόλιο- η μοναδική ελπίδα στον ψεύτικο κόσμο που φτιάξαμε οι άνθρωποι και καταρρέει σαν χάρτινος πύργος από έναν κορωνοϊό.

Κακά τα ψέματα, αν δεν περιοριστεί έστω η εξάπλωση του ιού δεν πρόκειται να γίνει άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Μην επιβληθεί και καμία απαγόρευση της ελευθερίας έκφρασης κι από πάνω. Χίλιες δύο δικαιολογίες μπορούν να βρουν για να το κάνουν.

Άλλωστε, όπως είχε πει κάποιος που μου διαφεύγει τώρα το όνομά του, αλλά δεν έχει σημασία, διότι αυτό που μετράει είναι πάντα η ουσία, “θα σου κάνουν ό,τι ανεχτείς”.

Προς επίρρωση όλων αυτών, η Νέα Υόρκη μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις ιατρικού υλικού μέσα σε δέκα μέρες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Bill de Blasio.

Όπως μεταδίδει, μάλιστα, το BBC στην αμερικάνικη μεγαλούπολη καταγράφεται το 5% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως.

O Dοnald Trump έχει κηρύξει τη Νέα Υόρκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει δεσμευτεί για ομοσπονδιακή βοήθεια δισ. δολ.

Αλλά ο de Blasio εξακολουθεί να κατηγορεί την κυβέρνηση για την ανταπόκρισή της στην κρίση, την οποία χαρακτηρίζει τη μεγαλύτερη από τη μεγάλη ύφεση στη δεκαετία του 1930.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος θα πάρει, πάντως, ανάλογα μέτρα ανακούφισης και για την Ουάσινγκτον και την Καλιφόρνια, κάνοντας λόγο “για μία μεγάλη εθνική δοκιμασία”.

Ο Trump ανέφερε επίσης ότι μεγάλες ποσότητες ιατρικού υλικού θα διανεμηθούν σε όλη την επικράτεια, ενώ νέες δομές υγείας θα φτιαχτούν στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και την Καλιφόρνια, που είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Γιατροί στη Νέα Υόρκη ανέφεραν την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό, κάτι που παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Καλιφόρνια αξιωματούχοι δίνουν εντολές για τον περιορισμό των τεστ ανίχνευσης του ιού, ενώ στην Ουάσινγκτον ένα νοσοκομείο ανέφερε ότι θα ξεμείνει από αναπνευστήρες τον Απρίλιο.

Την Κυριακή 22/3 ο κυβερνήτης του Ιλινόις JB Pritzker υποστήριξε ότι οι πολιτείες ανταγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα εξασφαλίσει περισσότερο ιατρικό υλικό.

“Χρειαζόμαστε εκατομμύρια μάσκες και εκατοντάδες χιλιάδες γάντια και εξασφαλίζουμε ένα κλάσμα αυτών, έτσι ανταγωνιζόμαστε στην αγορά για τέτοια αντικείμενα που είναι τόσο απαραίτητα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα ποσό 1,4 τρισ. δολ. για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν εγκρίθηκε από τη Γερουσία, καθώς πήρε μόνο 47 ψήφους από τις 60 που χρειαζόταν για να γίνει νόμος.

Οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο είχε πολλά προβλήματα και κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους ότι θέλουν να ελαφρύνουν από τα χρέη μεγάλες επιχειρήσεις.

Τουλάχιστον τη Δευτέρα κατάφερα να φτάσω στην αγαπημένη μου θάλασσα και να με πάρει στην αγκαλιά του ο βυθός.

Εκεί που δεν φτάνει ο κορωνοϊός.

Μεταξύ άλλων, απαθανάτισα και ένα αγγουράκι της θάλασσας, που η επιστημονική του ονομασία είναι ολοθούριο και οι θεραπευτικές του ιδιότητες επίσης αμφισβητούνται από τους επιστήμονες.

Σαν σήμερα, στις 23/3/2013 είχα βγάλει και την πρώτη υποβρύχια φωτογραφία με ψηφιακή μηχανή. Και τότε στην αγαπημένη μου ακτή.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Και το μήνυμα που μου έστειλε μια φίλη:

“Κορυφώνεται το δράμα του κορωνοϊού, καθώς οι κοινωνίες παγκοσμίως διαπιστώνουν ότι οι πιο σημαντικοί, χρήσιμοι και αναντικατάστατοι στην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι, οι υπάλληλοι καθαρισμού, οι οδηγοί delivery, οι οδηγοί φορτηγών διανομής προϊόντων, οι υπάλληλοι των supermarket και πολλοί άλλοι χαμηλά αμειβόμενοι. Αντίθετα, αποδεικνύονται παντελώς άχρηστοι οι bankers, oι χρηματιστές, οι fund managers και όλο το 1% των υψηλά αμειβομένων που μέχρι χθες κουνούσαν επιδεικτικά το δάχτυλο για ακόμα χαμηλότερες αμοιβές στους πρώτους.

Τραγικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας οι Βρετανοί, που ψήφισαν Boris Johnson για να ιδιωτικοποιήσει το NHS και Brexit για να διώξουν όλους τους low skilled workers (εργαζόμενους χωρίς υψηλά προσόντα) και τώρα η ζωή όλων εξαρτάται από το NHS και όλη η οικονομία στηρίζεται στους low skilled workers”.

(Αγαπητέ φίλε, έρχονται τα τζιτζίκια και θα βάλουν τα πάντα σε τάξη. Κατά τ’ άλλα, οι άλλοι θα σου κάνουν ό,τι τους επιτρέψεις να σου κάνουν. Εμείς οι Έλληνες το ζήσαμε πολύ έντονα αυτό, πρόσφατα, με την χρεοκοπία της χώρας μας, όπου επιτρέψαμε να μας κάνουν τα πάντα. Και μας τα έκαναν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.