Μας παίρνει να φάει ο ένας τον άλλον

Γεια σου ξανά, φίλε μου Πιτσιρίκο. Τα όσα έγραψες στο τελευταίο σου κείμενο για την Ιταλία αρχίζουν δειλά δειλά να βγαίνουν και στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, πχ στο βρετανικό Sky news.

Οι φιλέσπλαχνοι ηγέτες έβαλαν λουκέτο στην οικονομία αλλά κράτησαν ανοιχτά τα super market για να προμηθεύονται τρόφιμα οι πολίτες.

Μόνο που τα τρόφιμα κοστίζουν, και όσοι δεν έχουν χρήματα, δεν θα έχουν και τρόφιμα.

Ναι, αλλά η πολιτεία είναι πρόθυμη να στηρίξει οικονομικά τους εργαζόμενους που χάνουν την δουλειά τους λόγω της κορονοκρίσης.

Μόνο όμως όσους είναι ορατοί στην πολιτεία.

Οι περισσότεροι παραμένουν αόρατοι αφού εργάζονται σε “μαύρες” θέσεις εργασίας, εποχικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με υποτιθέμενο μειωμένο ωράριο.

Αυτοί, που είναι και οι πιο φτωχοί, είναι μονίμως αόρατοι για το σύστημα κι ετοιμάζονται να απολαύσουν τα καλά του καπιταλισμού στην μεγαλύτερη ίσως οικονομική κρίση που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει από την εποχή της πρώτης του ουσιαστικής παγκοσμιοποίησης, δηλαδή από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα.

Εκτός όμως αυτούς που ετοιμάζονται να πεινάσουν λόγω του lockdown και όχι του κορονωϊού όπως θέλουν να πιστέψουμε, είναι κι εκείνοι που πεινούσαν παλαιότερα κι εξακολουθούν να πεινάνε και τώρα.

Αναφέρομαι στους φτωχότερους από τους φτωχούς, στους λαούς της αφρικανικής ηπείρου.

Σήμερα είδα εικόνες από την Νότια Αφρική, μια χώρα 60 εκατομμυρίων κατοίκων το 90% των οποίων είναι ηλικίας μικρότερης των 65 ετών και το 35% κάτω από 30.

Από σήμερα το πρωί επιβλήθηκε κι εκεί lockdown και απαγόρευση της κυκλοφορίας επειδή είχαν 1.100 επιβεβαιωμένα κρούσματα!

Βγήκε μάλιστα στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ ο στρατός, προκειμένου να εξαναγκάσει τους πολίτες να περιοριστούν στα σπίτια τους.

Μόνο που τα σπίτια αυτών των ανθρώπων είναι από τσίγκο, χωρίς τουαλέτα και χωρίς στοιχειώδεις ανέσεις.

Ο στρατός μάλιστα χρησιμοποίησε σε αρκετές περιπτώσεις πραγματικά πυρά στην προσπάθεια του να επιβληθεί στο οργισμένο πλήθος.

Ανησυχούν, βλέπεις, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί μήπως και πεθάνουν από τον covid-19 οι άνθρωποι στην Αφρική!

Δεν τους καίγεται καρφί που πεθαίνουν από αρρώστιες ξεχασμένες στην πολιτισμένη Ευρώπη.

Δεν τους καίγεται καρφί που πέθαιναν, πεθαίνουν και θα πεθάνουν από την πείνα.

Ναι, παθαίνουν πάνω από 30.000 άνθρωποι από την πείνα κάθε μέρα! Περισσότεροι από όσους έχουν μέχρι σήμερα πεθάνει από τον covid-19!

Κάθε γαμημένη μέρα πεθαίνουν 30.000 άνθρωποι· τα περισσότερα παιδιά, όχι ογδοντάρηδες που κουβαλούν την μισή παθολογία του Harrison στο ιστορικό τους.

Και τους βάζουν αυτούς τους ανθρώπους σε καραντίνα και κατεβάζουν τον στρατό να τους κρατήσει μέσα στις καλύβες τους!!!

Υπάρχουν όμως και ψήγματα λογικής και ανθρωπιάς στον πλανήτη.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι για όσο διαρκέσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον κορωνοϊό όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα θα αντιμετωπίζονται όπως και οι πολίτες της και θα έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα δεν νοιάζεται κανείς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ούτε καν ο Τσιόδρας που δεν είναι πολιτικός αλλά γιατρός.

Τι λέω, εεε; Ο Τσιόδρας είναι για την ενημέρωση και το ψάλσιμο.

Υπάρχει και η καθηγήτρια Γιαμαρέλου που συστήνει Θεία Κοινωνία ως το ενδεδειγμένο φάρμακο, αρκεί βέβαια να αλλάξουν την πίστη τους. Jesus saves again!

Μεγάλη κι η ανησυχία στις ΗΠΑ από όσα μου μεταφέρει ένας πρώην συμφοιτητής.

Πολύ γλαφυρός στις περιγραφές του για τα συμπτώματα των ανθρώπων που μεταφέρονται στα νοσοκομεία με συμπτώματα πνευμονίας και πολλοί από αυτούς διασωληνωνονται.

Πολύ γλαφυρός επίσης και σε ό,τι αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις κυρίως όσο αφορά την οικογένειά του -μένει σε ένα διαφορετικό από αυτούς διαμέρισμα προκειμένου να μην τους εκθέσει στον κίνδυνο- και τους φίλους του.

Στην απάντηση που του έστειλα, αισθάνθηκε αληθινή έκπληξη όταν τον ρώτησα για την κατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων -που είχαμε δει μαζί όταν βρεθήκαμε στο συνέδριο στο Σικάγο τον περασμένο χρόνο-, καθώς και των εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι ανασφάλιστοι στα States.

Παραδέχτηκε λοιπόν μουδιασμένα ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν τον είχε μέχρι τώρα απασχολήσει.

Η κοινωνία αυτή -οφείλω να πω- θα πέσει από τα σύννεφα μόλις συνειδητοποιήσει το πόσο ευάλωτο είναι το πανάκριβο σύστημα υγείας που έχουν δημιουργήσει.

Για να είμαι, όμως, πιο ακριβής, όχι ολόκληρη η κοινωνία αλλά το high κομμάτι αυτής που θα ξεβολευτεί.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας δεν θα εκπλαγεί. Γνωρίζει καλά τόσο τα όρια όσο και τις αδυναμίες του συστήματος.

Πάντως, έχει πολύ γέλιο το γεγονός πως ένα αόρατος μικρούλης κορωνοϊός θα γίνει η αφορμή για να διαλυθεί η ζώνη του ευρώ και ίσως και η ΕΕ.

Αν ήταν μια φορά δύσκολο να εκδώσει η ΕΚΤ -με την συμφωνία της Γερμανίας φυσικά- ευρωομόλογο το 2010, τώρα είναι εντελώς αδύνατο.

Σήμερα οι ζημιές των χωρών του κέντρου είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Αρκεί μονάχα να δει κανείς την ζημιά των γερμανικών εξαγωγών και θα καταλάβει πολύ εύκολα ότι οι μοναδικές επιλογές κάποιων χωρών του Νότου -Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας- που θα χρεοκοπήσουν ή θα είναι πρόθυρα της χρεοκοπίας μέσα στο 2020, θα είναι είτε ο δανεισμός μέσω του ESM και της σύναψης μνημονίων είτε η αποχώρηση από το ευρώ.

Για είμαι ειλικρινής, την δεύτερη επιλογή δεν την θεωρώ καθόλου πιθανή.

Όλες οι χώρες του Νότου θα προτιμούσαν να τρώνε πέτρες παρά να επιστρέψουν στα πληθωριστικά και εξαιρετικά αδύναμα νομίσματά τους.

Θα γκρίνιαζαν αλλά θα κατάπιναν το πικρό ποτήρι του ESM και του σχετικού μνημονίου.

Το ερώτημα βέβαια είναι πόσα πικρά ποτήρια του μνημονιακού δηλητηρίου θα επέτρεπε η Γερμανία στον ESM να σερβίρει στο ευρωπαϊκό τραπέζι.

Μήπως τελικά επαληθευτεί εκείνο που λέγονταν κατά την διάρκεια της προηγούμενης κρίσης του ευρώ, πως μόνο η Γερμανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ;

Φιλιά πολλά από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, είναι πολλά χρόνια που ο ένας τρώει τον άλλον. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Άλλο που εγώ δεν τρώγομαι με τίποτα. Ηλία, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι εύκολο να υποθέσουμε τι θα ακολουθήσει. Ειδικά από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η φάση, για να περάσουμε στην επόμενη. Επίσης, δεν υπάρχουν ασφαλείς χώρες και κοινωνίες. Είναι όλες δεμένες μεταξύ τους. Και όποιος πιστεύει πως είναι κάπου που είναι ασφαλής, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Πάντως, χαίρομαι, γιατί σε αυτή τη νέα συγκυρία, δεν έχω τίποτα να χάσω. Διαπιστώνω τώρα πως ήταν σαν να προετοιμαζόμουν όλο αυτόν τον καιρό. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.