Ο Ηλίας δεν ελπίζει

Γεια σου ξανά Πιτσιρίκο μου. Αυτή την φορά ελπίζω πολύ σύντομος. Είπα ελπίζω, ελπίζεις κι εσύ πως η Ελλάδα δεν θα γίνει Ιταλία, ελπίζω κι εγώ ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και με την Ελβετία και τελικά με τα πολλά “ελπίζω, ελπίζεις, ελπίζει” θυμήθηκα κι αυτό το εμβληματικό σου κείμενο για την “Eλπίδα”.

Ναι, έχεις δίκιο, η Ελβετία τα έχει κάνει επίσης σαλάτα στην διαχείριση της κρίσης. Περίπου 12.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και κοντά 200 θάνατοι, όλοι στα σιωπηλά.

Και μην νομίζεις ότι κάνουν σωρηδόν τα τεστ. Όχι, δεν συμβαίνει αυτό. Μέτρα περιοριστικά άρχισαν να παίρνουν μόλις έκλεισαν τον διακόπτη -και τα σύνορα- η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία.

Σχεδόν υποχρεώθηκαν εκ των πραγμάτων να το κάνουν.

Όσο για τα σύνορα με την Ιταλία, δεν τα έκλεισαν όταν έπρεπε να το κάνουν, κι όταν το έκαναν ήταν ήδη πολύ αργά.

Ο λόγος που “καθυστέρησαν” προφανής. Τα λεφτά!

Δεν φώναζε από το ραδιόφωνο καθημερινά ο Τζιμάκος “Ελβετόψυχοι ήρθεν η ώραν σας” χωρίς λόγο.

Νομίζω ότι η Ελβετία ανήκει στην κατηγορία χωρών όπως η Ολλανδία -γεια σου Κώστα!- και η Σουηδία -γειά σου Βασίλη!]-.

Θα ήθελαν πολύ κι οι Ελβετοί να μην έπαιρναν κανένα μέτρο και να άφηναν την ζωή να κυλήσει αφήνοντας πίσω τους τις λεγόμενες και “παράπλευρες απώλειες”.

Το πάλεψαν όσο μπορούσαν αλλά, τελικά, όπως έγραψα και πιο πάνω, αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα.

Φαντάσου ότι είχαν βγάλει στις 12 Μάρτη -αν δεν κάνω λάθος- εγκύκλιο που ζητούσε από μαθητές και δασκάλους που είχαν ταξιδέψει σε χώρες αυξημένου κινδύνου να διακόψουν την καραντίνα και στις 16 να επιστρέψουν όλοι στα θρανία.

Δυο μέρες αργότερα κι αφού πρώτα ο Μακρόν είχε κλείσει όλα τα σχολεία της Γαλλίας αναθεώρησαν τις αποφάσεις τους. Τα σχολεία από τις 16 του Μάρτη και μετά έκλεισαν και στην Ελβετία.

Και για το τσιγάρο έχεις δίκιο. Ίσως κι εγώ αν κάπνιζα ακόμα, να ήμουνα σήμερα στα 4 πακέτα την ημέρα.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι καπνίζουν επειδή τους αρέσει. Το ίδιο συνέβαινε και με Εμένα όταν κάπνιζα, για αυτό και όταν το έκοψα -9 χρόνια από τώρα- δεν το ξανάβαλα στο στόμα μου. Ένα τσιγάρο να κάνω, θα το ξαναρχίσω. Για αυτό, κανένα.

Όμως, βρε Πιτσιρίκο μου, δεν γίνεται να βομβαρδίζουν τον κόσμο με ένα σωρό άχρηστες και αγχωτικές πληροφορίες για τον covid-19 και να μην του δίνουν μια πολύ βασική πληροφορία για την ζωή του, για να μην τον … αγχώσουν!

Είναι άλλωστε γνωστό κι απο τις προηγούμενες επιδημίες με κορωνοϊούς (SARS το 2002, MERS το 2012) το πόσο σημαντικά αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου το κάπνισμα -ακόμα και το ιστορικό καπνίσματος, σε λιγότερο βαθμό βέβαια- σε αυτούς τους ασθενείς.

Κι από όσο ξέρω εδώ και χρόνια πάνω στα πακέτα των τσιγάρων υπάρχουν διάφορες καθόλου ευχάριστες φωτογραφίες που δεν αποτρέπουν πολλούς ασθενείς από το να τα αγοράσουν.

Κανένας όμως από αυτούς δεν θα μπορούσε στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.

Το ίδιο νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνει και στην περίπτωση του covid-19.

Με όσα έχουν πει και κάνει μέχρι σήμερα δεν θα βρισκόταν άνθρωπος να τους κατηγορήσει ότι κάνουν σαν υστερικοί. Όλοι υστερικοί είμαστε ή θα μας κάνουν στο τέλος.

Δίκιο έχεις επίσης και σε αυτό που έλεγες στο σημερινό σου podcast: Το συντριπτικό ποσοστό των θανάτων από covid-2 αφορούσε ανθρώπους που είχαν κι άλλα βαριά -ή και χρόνια- υποκείμενα νοσήματα.

Ήταν ο κορωνοϊός η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι; Κανείς δεν γνωρίζει.

Πάντως, όσο απομακρυνόμαστε, από την φωτιά τόσο περισσότερο θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα και με καθαρό μάτι.

Μου έλεγε, για παράδειγμα, φίλος μου που εργάζεται σε μονάδα ειδικών λοιμώξεων στην Βρετανία -σε πολύ υπεύθυνη θέση- ότι κάποιοι ασθενείς που πέθαναν από αίτια που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τον ιό -πχ ρήξη κοιλιακού ανευρύσματος, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με γνωστό και βαρύ προηγούμενο ιστορικό- καταγράφηκαν ως θάνατοι από covid-19 επειδή έτυχε να είναι θετικοί στον ιό.

Όταν περάσουν οι μήνες και θα κοπάσει η πανδημία, κάποιοι ερευνητές θα πέσουν πάνω σε αυτά τα στοιχεία και θα υπολογίσουν την πραγματική θνησιμότητα από τον covid-19.

Κάτι τέτοιο -έστω και πολύ πρώιμα- έχει γίνει ήδη στην Κίνα και την επαρχία Hubei.

Αν δεις, το ποσοστό θνησιμότητας που υπολογίζονταν στο pick της κρίσης έχουν μεγάλες αποκλίσεις από αυτό που τώρα υπολογίζουν πως ήτανε.

Η μέρα με την νύχτα: από 6.5% στο 3.2%.

Άρα, είναι ακόμα πολύ νωρίς για μια ακριβή αποτίμηση πολλών πραγμάτων που σχετίζονται με αυτόν ιό.

Μόνο το οικονομικό κόστος μπορεί να προϋπολογιστεί εύκολα.

Πχ, το ποσοστό του ΑΕΠ της χρεωκοπημένης Ελλάδας, που σύμφωνα με τα όσα λένε έχει μπει σε “τροχιά ανάπτυξης”, που σχετίζεται με τον τουρισμό ανέρχεται στο 20%.

Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας.

Τα ίδια με την Ιταλία και την Ισπανία.

Το χρέος μάλιστα της Ιταλίας ήταν πάνω από το 130% του ΑΕΠ της χώρας, που αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα της ζώνης του ευρώ.

Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουν να χρεοκοπήσει και πολύ μεγάλη για να την σώσουν. Έτσι δεν έλεγαν;

Ποιος θα βοηθήσει ποιον μέσα σε αυτό το γενικό black out που επιβλήθηκε χωρίς κανένα risk plan;

Βούτηξαν μέσα στο απύθμενο πηγάδι και λίγα μέτρα πιο κάτω διαπιστώνουν ότι δεν έχουν δεθεί με κανένα σχοινί από την μέση τους.

Τρεις μήνες έβλεπαν τους Κινέζους να παλεύουν με τον χάρο και χασκογελούσαν ξύνοντας τα αρxίδια τους.

Παίζει να σκέφτονταν μέσα στο βρωμερό αποικιοκρατικό και ρατσιστικό μυαλό τους πως αυτοί υποφέρουν επειδή δεν είναι λευκοί αλλά κιτρινιάρηδες.

Και τώρα πτώση μέσα στην μαύρη άβυσσο που σου παγώνει το αίμα.

Μέρα δεν πέρασε από το προηγούμενο κείμενο που σου έστειλα και είναι πια απολύτως βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα είναι η επόμενη Ιταλία. Εις το τετράγωνο.

Το 2008, θυμίζω, η κατάρρευση μιας αμερικανικής τράπεζας σήκωσε ένα τσουνάμι που λίγο έλειψε να τινάξει τον (καπιταλιστικό) κόσμο στον αέρα.

Το 2020 και το 2021, η κρίση του 2008 θα μοιάζει με παραμυθάκι που θα λέμε το βράδυ στα παιδιά για να κοιμηθούν ήσυχα.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

ΥΓ-1 Το πόσο καλά προετοιμασμένη είναι μια χώρα για να αντιμετώπισει μια κατάσταση σαν αυτη που ζούμε τώρα αντικατοπτρίζεται από τους αριθμούς. Στο link που παραθέτω [ https://www.politico.eu/article/charting-europes-capacity-to-deal-with-the-coronavirus-crisis/ ] φαίνεται ο αριθμός κρεβατιών ΜΕΘ ανα 100.000 κατοίκους.
Δείτε ποιες χώρες βρίσκονται ψηλά, ποιες στην μέση και ποιες στον πάτο. Κάντε λιγάκι focus σε χώρες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το blog. Ελλάδα [6.0], Ολλανδία [6.4], Σουηδία [5.8], Ισπανία [9.7], Γαλλία [11.8], Γερμανία [29.2], Ιταλία [12.5], Βρετανία [6.6], Ελβετία [11]. Οι ΗΠΑ βρίσκονται ψηλότερα και απο την Γερμανία [34.7] αλλά μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κίνα [3.6] και Ινδία [2.3] βρίσκονται πολύ χαμηλά. Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΥΓ-2 Και στην Ελβετία εχουν σταματήσει τα ρολόγια, αν και πολλοί από εμας δουλεύουμε από το σπίτι. Τράπεζες και βιομηχανίες παραμένουν εντελώς ενεργές. Δεν μας έχουν, όμως, απαγορεύσει ακόμα την κυκλοφορία, οπότε μπορούμε να κάνουμε μεγάλες δροσερές βόλτες στο δασάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι μας, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάμε πάνω μας χαρτιά με δικαιολογίες και αριθμούς. Επισυνάπτω φωτογραφίες για να …ζηλέψεις.

ΥΓ-3 Τρομερά τα βιντεάκια με το Νινί. Eίναι καταπληκτική πες της!. Καλύτερα κι από το παλιό καλό “Σ’αγαπώ, μ’αγαπάς” που μου το θυμίζουν πολύ. Να προσέχετε.

(Φίλε Ηλία, αν έχεις κάποιον γνωστό στην κατάλληλη θέση, ρώτα να σου πει ποιες είναι οι οδηγίες που έχουν οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας της Ελβετίας, αν εμφανιστεί κρούσμα εκεί. Ηλία, επειδή ακούς τα πόντκαστ, να σου θυμίσω πως εγώ το καλοκαίρι στα νησιά γνωρίζω ανθρώπους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες -και αρκετοί είναι γιατροί-, οπότε τώρα τους έχω κάνει ανταποκριτές, για να μαθαίνω τι γίνεται σε κάθε χώρα. Είναι και ο Μπούλης-Μπούλης, ο παιδικός μου φίλος και συμμαθητής, ο οποίος μένει μόνιμα στην Ιταλία. Ηλία, μήπως την χρεοκοπημένη Ιταλία τη συμφέρει να παρουσιάσει μια εθνική καταστροφή; Μήπως θα ήταν βολικό όλοι οι νεκροί στην Ιταλία -σε μια χώρα που κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 600 χιλιάδες άνθρωποι- να είναι από τον κορωνοϊό κι ας είχαν βαθιά γηρατειά, καρκίνο, υπέρταση και διαβήτη μαζί; Λέω, μήπως; Ηλία, η αντίδραση στον κορωνοϊό είναι υπερβολική και βλακώδης. Και πάνω απ’ όλα, αναποτελεσματική. Αν και ήξεραν τι πρέπει να κάνουν -έχοντας την εμπειρία της Κίνας και της Νότιας Κορέας-, έκανε ο καθένας ό,τι ήθελε. Ούτε σε αυτό το θέμα δεν κατάφεραν να έχουν μια κοινή γραμμή οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίεργο δεν είναι; Τόση αδιαφορία για την υγεία των πολιτών τους στις πιο οργανωμένες χώρες του κόσμου; Ηλία, δεν είναι έτσι. Είναι προφανές πως κάτι άλλο συμβαίνει. Και ξέρουμε τι συμβαίνει. Ειδικά από τη στιγμή που ολόκληρες χώρες μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ δεν κάνουν το τεστ. Αλλά αυτή είναι εποχή να κάνεις τον χαζό γιατί οι άνθρωποι θέλουν να είναι χαζοί. Ας είναι. Σημασία έχει να σκέφτεσαι και να καταλαβαίνεις. Ο καθένας ό,τι καταλαβαίνει. Όσο για το κάπνισμα, τι θα αλλάξει αν το κόψει κάποιος τώρα που τον έχουν κλείσει στο σπίτι του; Εγώ λέω τίποτα. Ηλία, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο από το να ελπίζω να μην είναι πολλοί οι νεκροί από τον κορωνοϊό -και από άλλα θέματα- στην Ελλάδα. Όλοι ξέρουμε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι διαλυμένο, όπως διαλυμένες είναι και όλες οι υποδομές της χώρας εξαιτίας της χρεοκοπίας. Απορώ με αυτούς που κάνουν τους έκπληκτους. Τέρμα ηλίθιοι. Χαζομάρα της Ελλάδας που δεν παρουσιάζει όσους πεθαίνουν στη χώρα αυτή την εποχή σαν θύματα του κορωνοϊού. Θα παίρναμε και τίποτα ΕΣΠΑ. Αλλά δεν έχουν μυαλό. Πού είναι οι παλιοί πασόκοι που τα ‘ξεραν όλα; Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.