Το τελειότερο σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε ένα μικρόβιο

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Και εγένετο πανδημία.

Να πούμε κατ’ αρχάς ότι σαφέστατα πρέπει να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στην επιστήμη απ’ ό,τι σε ρασοφορεμένους ή γραβατωμένους παππούληδες, όσο …καλόπιστοι και αν είναι.

Από τη στιγμή που η ιατρική κοινότητα λέει πως είναι σοβαρός ο κορωνοϊός, εντάξει είναι σοβαρός.

Όχι ενδεχομένως ακόμα -ας μην υπερβάλλουμε, αυτή τη στιγμή είναι λίγα τα κρούσματα- αλλά μάλλον αυτό θα αλλάξει τις επόμενες μέρες, εξ ου και η παγκόσμια ανησυχία.

Άλλωστε, δεν περιορίστηκε στην Κίνα και τώρα αφορά ένα μεγάλο αριθμό χωρών στον πλανήτη, πάνω από 100, ενώ ήδη άρχισαν να αναστέλλονται παρελάσεις (Άγιος Πατρίκιος, 25η Μαρτίου), αθλητικές εκδηλώσεις (NBA, ποδόσφαιρο), συναυλίες, φόρουμ, εκθέσεις, εκδηλώσεις κτλ.

Ο βασικός λόγος της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι ξεκάθαρο πως είναι τα αεροπορικά ταξίδια -δεν το λέω επικριτικά-, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν ηλίθιοι τις επόμενες μέρες που θα μας παρουσιάσουν ως επιτυχία τα κλειστά σύνορα της Δύσης, λέγοντας «φαντάζεστε να μην κλείναμε τα σύνορα, θα είχαμε πεθάνει όλοι».

Ναι και τώρα θα πεθάνουμε από τους εκατοντάδες χιλιάδες που όσο ήταν κλειστά τα σύνορα, αυτοί πετούσαν πάνω από τα κεφάλια μας.

Για άλλη μια φορά, η βλακεία θα υπερισχύσει της λογικής, όπως συμβαίνει σε όλα τα θέματα της ανθρωπότητας.

Δεν θα μου κάνει εντύπωση οτιδήποτε συμβεί τις επόμενες βδομάδες και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Πάντως, αν φτάσουμε στο σημείο, μετά το τέλος της πανδημίας, να ανοίξουμε συζήτηση για τις ανθρώπινες μετακινήσεις -απλά δώστε του λίγο χρόνο- τότε είμαστε τέρμα ηλίθιοι.

Οι άνθρωποι θα μετακινούνται, όσο υπάρχει ανθρωπότητα τέλος πάντων· αυτό δεν θα εμποδιστεί, ούτε θα αποτραπεί, ούτε πρέπει να περιοριστεί όσο …ασύμμετρη και αν είναι η απειλή.

Άσε που η απομόνωση των κοινωνιών δεν αποτρέπει την μετάδοση των ιών, γεμάτη η Ιστορία με παραδείγματα.

Τούτων δοθέντων -πιτσιρίκο είσαι θεούλης-, περισσότερο κινδυνεύουμε από την ανθρώπινη βλακεία απ’ ό,τι κινδυνεύουμε από ένα μικρόβιο· εδώ ο άλλος μένει λίγα μίλια μακριά από στρατιωτική βάση με τόνους πυρομαχικών και πυρηνικών κεφαλών και φοβάται ο μπάμιας μην κολλήσει γρίπη.


(Τα 4 στάδια της πανδημίας: φθηνές πτήσεις, μόνο ηλικιωμένοι άνθρωποι, ήρθε στις ΗΠΑ, αρρώστησε ο Τομ Χανκς)

Για τις δε επώνυμες περιπτώσεις ασθενών -που θα είναι όλο και περισσότερες το επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα να έχουμε έκτακτα δελτία ποιος αρρώστησε- εντάξει έχει πλάκα που όλοι εύχονται περαστικά σε ηθοποιούς, προέδρους και τραγουδιστές, τους οποίους δεν τους ξέρουν προσωπικά, ενώ πεθαίνουν την ίδια μέρα καμιά χιλιάδα άτομα στη γειτονιά τους και δεν τρέχει κάτι.

Για να μην πω το γεγονός ότι θα ρίξει τον καπιταλισμό ένα μικρόβιο, επειδή κλειδώνουν όλοι τα λεφτά τους -αυτοί που τα έχουν τέλος πάντων- στα χρηματοκιβώτια.

Ορίστε και η απάντηση στην ερώτηση τι θα κάνουν οι πλούσιοι στην κλιματική αλλαγή: Χαρακίρι.

Και πώς θα έχουμε ανάπτυξη και επενδύσεις, ρε παλιόγεροι;

Εντάξει, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, η ελεύθερη αγορά αυτορρυθμίζεται χαχαχα.

Ή μπαίνει σε καραντίνα μέχρι νεωτέρας, μήπως περιοριστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.


(Στην πλάτη του καπιταλισμού: κοροναϊός, επικείμενη κατάρρευση των αγορών, επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, κλιματική αλλαγή)

Ουσιαστικά, τα έπιασε πανικούλης τα golden boys, μην επεκταθεί στη μισή ανθρωπότητα ο ιός και δεν πηγαίνουν οι άνθρωποι στις δουλειές τους ή στα σούπερ μάρκετ, οπότε κινδυνεύει να καταρρεύσει η μ@λακία που επιμένουμε να αποκαλούμε “οργανωμένη κοινωνία”· φοβούνται μην και σταματήσει δηλαδή η …ατμομηχανή της οικονομίας.

Χρειάζεται να πούμε σ’ αυτό το σημείο ότι ήδη από το Νοέμβριο ξεκίνησε νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, πολύ σοβαρότερη της προηγούμενης του 2008, που σημαίνει ότι τα είχαμε όλα έσκασε και αυτό; Δεν νομίζω.

Όλες οι μεγάλες οικονομίες κατέγραψαν ύφεση το τελευταίο εξάμηνο, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης στην Κίνα έκανε αρνητικό ρεκόρ -πριν την επιδημία-, χρεοκόπησε ο Λίβανος και η Αργεντινή, ενώ σε δεκάδες χώρες εκδηλώθηκε μέσα στο 2019 -σε κάποιες, όπως στη Χιλή, συνεχίζεται- κοινωνικός αναβρασμός για το κόστος διαβίωσης.

Συνεπώς, θα ακούτε όλο και περισσότερο το επόμενο διάστημα προέδρους ή πρωθυπουργούς να λένε ότι η χρονιά θα ήταν εξαιρετική, αν δεν είχαμε τον κορωνοϊό (μέχρι για τον καιρό ο ιός θα φταίει).

Αρxίδια θα ήτανε.

Μέχρι και τώρα κοιτάνε τις λύσεις με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος, για να περιορίσουν τις συνέπειες στα δημοσιονομικά, εξ ου και τα ταυτόχρονα μέτρα σε τέτοια κλίμακα.

Είπαμε, φοβούνται μην ξεφύγει στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να χάσουν πολύ περισσότερα μετά.

Συνεπώς, ελπίζουν να περιοριστεί η οικονομική ζημιά -για τους ανθρώπους δεν τους καίγεται καρφί, ας μην γελιόμαστε.

Μεταξύ μας, μόνο αυτό τους νοιάζει.
Λεφτά, λεφτά, λεφτά.

Πραγματικά, αυτό δεν είναι κοινωνία, αλλά ένα χαμστεράκι που πρέπει να τρέχει όλη την ώρα στον τροχό.

Θαρρείς πως όλες οι συζητήσεις στα ΜΜΕ έχουν να κάνουν με το αν γυρνάει καλά και σωστά ο τροχός (η παγκόσμια οικονομία) και όχι τόσο αν είναι άρρωστο το χαμστεράκι.

Δεν χρειάζεται να πω ποιος είναι το χαμστεράκι στο παράδειγμα.

Το -κατά τ’ άλλα- τελειότερο σύστημα, πάντως, δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε ένα μικρόβιο.

Ειδικά αν ακούτε «θωρακισμένη η Υγεία» τρεχάτε στα βουνά.

Ειδικότερα αν έχετε δει πώς είναι τα νοσοκομεία στη χώρα σας.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ. Από πρόσφυγα ή από αναρχικό στα Εξάρχεια το περιμένανε οι προσκυνημένοι, από τον Μαρινάκη και τους Αγίους Τόπους τους ήρθε. Τώρα ή ο Θεός είναι βρωμοκομμούνι ή έχει και γ@μώ το χιούμορ. Εντάξει, να είναι καλά και οι εκατομμύρια πιστούληδες που την παθαίνουν ξανά και ξανά με τους ίδιους τρόπους. Θα ήταν βαρετή η ζωή χωρίς αυτούς. Όπως κλαίμε με τους φιλελέδες που παρακαλάνε να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας, όπου υπάρχει δηλαδή. Και να ήταν μόνο αυτά. Οι δυτικοί έκαναν τους ευαίσθητους τα τελευταία χρόνια για την κλιματική αλλαγή και με τόσο χαρτί υγείας που στοκάρανε έχουμε ήδη εξαφανίσει δυο τροπικά δάση και τα περίπου 15 χρόνια περιθώριο που είχαμε. Η Γκρέτα έχει πάθει εγκεφαλικό. Στα αθλητικά δρώμενα, δεδομένου ότι η διακοπή του NBA είναι κύριο θέμα συζήτησης στις ΗΠΑ, άλλος χαμός εκεί. Θέμα χρόνου είναι να διακοπούν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις στη Δύση. Δηλαδή, η Λίβερπουλ θα έπαιρνε πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια ξηρασίας και της έσκασε ο κορωνοϊός. Το ίδιο όνειρο είχαν και οι Bucks, που μπορεί να χάσουν την ιδανική ευκαιρία να πάρουν το δαχτυλίδι. Τσάμπα και οι καυγάδες Σαββίδη-Βαγγέλα για ένα πρωτάθλημα που δεν θα τελειώσει ποτέ χαχαχαχα. Τσάμπα το συλλαλητήριο του ΜΠΑΟΚ. Να δω τι θα κάνουν τόσοι καλλιτέχνες και αθλητές «κλεισμένοι» στα σπίτια τους, όταν όλη τους η καθημερινότητα ήταν η δουλειά τους, τα social media και οι δημόσιες εμφανίσεις. Θα τσακώνονται με τους zoomers. Για τους δημοσιογράφους που έχουν πέσει με τα μούτρα για τον ιό, ενώ σε άλλα θέματα κάνουν τις πάπιες, δεν χρειάζεται περαιτέρω. Καλά για τις αμερικάνικες εκλογές δεν το συζητώ. Παίζει να μην είναι το διακύβευμα οι ψήφοι και ο αριθμός των αντιπροσώπων, αλλά ποιος από τους υποψήφιους θα επιβιώσει του κοροναϊού. Survivor θα το κάνουμε. Ή όλο αυτό είναι το κόλπο του Trump για να κατακτήσει τον πλανήτη. Και πραγματικά έχει ακόμα περισσότερη πλάκα να βλέπεις ανθρώπους, που εξάπτονταν μέχρι σήμερα όταν το άκουγαν, να δουλεύουν υποχρεωτικά από το σπίτι και να απορούν από πάνω γιατί πηγαίνανε στη δουλειά κάθε μέρα. Έλα, λίγο ακόμα, και θα πιάσετε και το επόμενο, το «γιατί δουλεύω». Ειδικά, όταν θα επισπεύσουν την αυτοματοποίηση της εργασίας για να αποτρέψουν μελλοντικά το ενδεχόμενο να κλείνουν τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις ελλείψει εργατών. Αν συνεχιστεί για μήνες, όλο μπορεί και να πάρουμε το Βασικό Εισόδημα ή κάποιο έκτακτο επίδομα για την τόνωση της κατανάλωσης, η οποία σίγουρα θα πάει στο διάολο και ακόμα παραπέρα. Μπορεί και να σώσουμε τον πλανήτη, άθελά μας. Άσε που θα μας μοιράζουν σωρηδόν επιδόματα οι καπιταλιστές και θα πεθαίνουμε από τα γέλια, όσοι επιζήσουμε, αφού τότε δεν θα είναι “σοσιαλιστικά”. Αν, βέβαια, επιζήσει και ο καπιταλισμός απ’ όλο αυτό. Σκέψου να ψηφίζεις Trump, να αρρωστήσεις για λίγες βδομάδες, να βγεις έξω και να δεις να παρελαύνουν με το σφυροδρέπανο υπό τους ήχους της Διεθνούς αχαχαχαχαχαχαχαχα.

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, τώρα που σας ήρθε εκεί στις ΗΠΑ ο κορωνοϊός, πρέπει να γράφεις δυο κείμενα την ημέρα -μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο που θα επιστρέψω από τα νησιά- γιατί είσαι στο επίκεντρο των εξελίξεων. Να είσαι καλά. Και να μην πηγαίνεις στην εκκλησία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.