Δόγμα του σοκ σε παγκόσμια κλίμακα

Πιτσιρίκο μου, να ξεκινήσω με τα ευχάριστα! Να ξεκινήσω με τις ευχές για σένα και το καλύτερο blog στον κόσμο που έγραψε κι ο Κομπανιέρο Άρης. Πολύχρονο και χρόνο με τον χρόνο πιο δυνατό και πιο μεγάλο. Άλλωστε ακόμα και πριν από τα σημερινά του γενέθλια είχε καταφέρει να γίνει παγκόσμιο. Πόσα αλήθεια blog στην Ελλάδα το έχουν καταφέρει αυτό;

Μετά από αυτή την σύντομη αλλά αναγκαία εισαγωγή ας προχωρήσω στο κυρίως θέμα.

Έχουμε πόλεμο. Σε όλα τα επίπεδα.

Με έναν τρόπο κυριολεκτικά μυθιστορηματικο έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εκμεταλλευόμενοι με αριστοτεχνικό τρόπο προς όφελός τους ένα τυχαίο γεγονός.

Μα θα με ρωτήσει με το δίκιο του κάποιος γιατί λέω “προς όφελός τους”, όταν τα χρηματιστήρια έχουν πέσει σε κατάσταση shock και πολλοί από την αφρόκρεμα του συστήματος έχουν χάσει μύρια από αυτή την παρανοϊκή δυστοπία που έχει δημιουργηθεί τις 4 τελευταίες βδομάδες.

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση κρύβεται σε κάποιο από τα σοκάκια της Νέας Ορλεάνης και σε έναν τυφώνα που ακούει στο όνομα Κατρίνα.

Ο καταστροφικός καπιταλισμός που δεν αφήνει την παραμικρή χαραμάδα ανεκμετάλλευτη, προκειμένου να ορμήσει μέσα σαν τον λύκο και να θερίσει ό,τι και όποιον μπορεί χρησιμοποιεί ξανά το “δόγμα του Shock” σε παγκόσμια αυτή την φορά κλίμακα με ενα τρόπο που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό και το στομάχι δεμένο κόμπο.

Η πανδημία με τον κορωνοϊό είναι απλά η αφορμή, και οι κατευθυντήριες γραμμές του WHO είναι το εργαλείο, προκειμένου να πετύχουν μια άνευ προηγουμένου αναδιανομή εισοδήματος και αναδιάρθρωσης του παραγωγικού τοπίου με μετακίνηση κεφαλαίων από μη αποδοτικές πια για το κεφάλαιο δραστηριότητες σε νέες περισσότερο προσοδοφορες, πιο ταιριαστές στους μοντέρνους καιρούς (Modern Times) που μας ξημερώνουν.

Η αναδιάρθρωση αυτή είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος χρειάζεται όμως να συνοδεύεται κι από ένα διαφορετικό λιγότερο δημοκρατικό πολιτικό μοντέλο.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια οι καπιταλιστές λιγουρεύονταν και θαύμαζαν το κινέζικο μοντέλο.

Το θαύμαζαν απεριόριστα. Διαρκής ανάπτυξη, συνύπαρξη εκατομμυρίων “πλουσίων” και ακόμα περισσότερων σκλάβων, επιστημονική καταστολή και αποδοχή των φωτισμένων ηγετών από μια κοινωνία πληβείων και πατρικίων.

Η ονειρική κοινωνία του 1/5 που τόσο πολύ ονειρεύονταν.

Η μεταρρύθμιση, όμως, του δυτικού καπιταλισμού δεν είναι ούτε εύκολη μα ούτε καί η άνοδος φτηνή διαδικασία.

Και το κόστος για την μεταρρύθμιση του συστήματος δεν πρόκειται να το πληρώσουν οι ολιγαρχες.

Το κόστος πρέπει και θα μετακυλισθεί στην κοινωνία.

Παραδοσιακά άλλωστε οι λαοί αγοράζουν το σχοινί με το οποίο θα κρεμαστούν αργότερα.

Μα το κόστος είναι μεγάλο.

So what? Όσο πιο μεγάλο το κόστος, τόσο μεγαλύτερη η δόση του φόβου που πρέπει να διαχυθεί παντού σε κάθε κύτταρο της κοινωνίας.

Το δόγμα του shock σε παγκόσμια κλίμακα. Global edition!

Όμως, ρε φίλε, εσύ είσαι γιατρός και έχεις γράψει πολύ πρόσφατα μάλιστα, ότι η πανδημία του Covid-19 είναι ένα αληθινό και ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα.

Το επαναλαμβάνω λοιπόν για να μην παρεξηγηθω.

Είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και πολλά μέτρα πρέπει να ληφθούν. Τα έχω γραψει, δεν θα τα επαναλάβω ξανά εδώ.

Τα μέτρα όμως που είναι αποτελεσματικά στην πράξη -δες Νότια Κορέα, Ταϊβάν, κλπ.- δεν πάρθηκαν ποτέ στην Δύση.

Εκτός από αυτό υπάρχει και κάτι άλλο που συνηθίζουμε να το ξεχνάμε όταν αναφερόμαστε στις ανθρώπινες ασθένειες.

Τα μέτρα ενάντια στην πανδημία αποσκοπούν στο να περιορίσουν τις απώλειες.

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από έναν ιό εντελώς καινούργιο και αρκετά επιθετικό.

Τα σχέδια μας πρέπει να περιλαμβανουν και την αποδοχή κάποιων απωλειών απλά γιατί δεν γίνεται αλλιώς.

Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα είμαστε μονίμως αποτυχημένοι και θα χρειαζόμαστε συνεχώς νέα – συνήθως κατασταλτικά- μέτρα.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν 55.000 περίπου νεκροί μέσα σε διάστημα τριών μηνών και σε παγκόσμια κλίμακα.

Οποιαδήποτε σύγκριση απώλειας ζώων ανάμεσα στην σημερινή και σε παλαιότερες πανδημίες -ο Κώστας τα έγραψε μια χαρά και πολύ αναλυτικά- είναι αποκαλυπτική.

Κάποιοι άνθρωποι θα πεθάνουν γιατί είναι άρρωστοι και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορεί να νικήσει έναν νέο -για τον ανθρώπινο οργανισμό- ιό.

Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμα αποτελεσματικά φάρμακα και τα συστήματα υγείας είναι αποδυναμωμενα από τις δεκαετίες λιτότητας και περικοπών.

Οπότε ποιους εκπλήσσει ο αριθμός των θυμάτων; Τους γιατρούς; Τους επιδημιολογίας; Ποιους;

Νομίζω ότι είναι φανερό. Όλους τους δημοσιογράφους που με την υστερική κάλυψη της πανδημίας δημιουργούν πανικό, πιέζοντας και ταυτόχρονα διευκολύνουν τους πολιτικούς να πάρουν “σκληρά αλλά αναγκαια” μέτρα.

Και πάμε στα επόμενα ερωτήματα που επίτηδες θα τα αφήσω αναπάντητα.

Για ποιους δουλεύουν οι δημοσιογράφοι; Έλα μου ντε; Από ποιους κατασκευάζονται οι πολιτικοί; Είκοσι εννιά κατασκευαστές “πλυντηρίων” ξέρουν. Εμείς;

Φιλιά πολλά από την Εσπερία, την αγάπη μου

Ηλίας

Υ.Γ. Θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Και για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω καμιά επανάσταση ούτε καν στον μακρινό ορίζοντα. Μερικές φορές μοιάζουμε με χρονογράφους γεγονότων και Κασσάνδρες αναπόφευκτων καταστροφών, κρυμμένοι μέσα στον προστατευτικό θόλο που δημιουργεί η ποιότητα των ανθρώπων που βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε αυτό το blog. Σε ευχαριστούμε, Πιτσιρίκο!

(Φίλε Ηλία, σε ευχαριστώ. Ηλία, εγώ αυτά τα επαναστατικά δεν τα καταλαβαίνω. Εγώ θέλω να πάω για μπάνια. Και αυτό απαγορεύεται πια. Ηλία, η ανθρωπότητα πετάει τη μια ευκαιρία μετά την άλλη. Δεν χρειάζεται καμία επανάσταση. Λίγη συνείδηση να υπήρχε, όλα θα είχαν έρθει τούμπα. Αλλά δεν υπάρχει συνείδηση. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.