Η ανθρωπότητα έκανε πάντα βήματα μπροστά όταν κάποιοι έδειχναν ανυπακοή

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου, Πιτσιρίκο, στο κείμενο που παρομοιάζοντας τον κορωνοϊό με τη μικρασιατική καταστροφή, εξηγείς ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρνει τώρα, αλλά υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να πληγεί από ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας, όταν αρχίσουν να καταφθάνουν οι τουρίστες.

Να προσθέσω απλά ότι οι λίγοι σχετικά επισκέπτες που δέχεται για διάφορους λόγους από το εξωτερικό η χώρα μας τον χειμώνα και ήταν 1,5 εκατομμύριο το πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι 20 εκατομμυρίων σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία, είναι ο βασικός λόγος που είχαμε περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων.

Όχι μόνο εμείς, αλλά και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες βαλκανικές και ανατολικές χώρες, που επίσης δεν έχουν πολλούς ταξιδιώτες.

Σχεδόν όλα τα κράτη στην Ευρώπη εφάρμοσαν αυστηρή ή λίγο πιο χαλαρή καραντίνα και τελικά επλήγησαν περισσότερο όσα είναι -να το πω απλοϊκά- κόμβοι, δηλαδή, πηγαινοέρχονται δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά.

Το ίδιο συνέβη και στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, άλλωστε.

Επειδή, όμως, το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι η υψηλή μεταδοτικότητά του -και όχι η θνητότητά του που φαίνεται τώρα μεγάλη, επειδή γνωρίζουμε μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των πραγματικών κρουσμάτων- τα επόμενα κύματα της επιδημίας δεν θα είναι το ίδιο τραγικά.

Συνεχίζω να πιστεύω, κατ’ αρχάς, ότι το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει εξάπλωση του ιού, τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Από το τέλος του φθινοπώρου και κυρίως τον χειμώνα που πιθανότατα θα έρθει ένα δεύτερο κύμα ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει ανοσία.

Κι αυτό διότι τα πραγματικά κρούσματα είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια και όχι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, που είναι απλά τα καταγεγραμμένα.

Διότι από τη στιγμή που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν γίνονται μαζικά τεστ και οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι το 25% όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μαθηματικά μοντέλα έδειξαν ότι στην Ισπανία υπάρχουν 7 εκατομμύρια ασυμπτωματικοί φορείς, δηλαδή, 7 εκατομμύρια άνθρωποι που προσβλήθηκαν, αλλά δεν νόσησαν από τον κορωνοϊό.

Με βάση, λοιπόν, την εκδοχή ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι το 25% των συνολικών φορέων του ιού, μπορεί στην Ισπανία να τον έχουν κολλήσει και 28 εκατομμύρια άνθρωποι και για αυτό έχουμε και χιλιάδες θύματα, ενώ το ίδιο πιθανότατα θα συμβαίνει και στην Ιταλία και σε μερικές ακόμα χώρες.

Υπάρχει και μία μικρή πιθανότητα να υποσκελίσει η γρίπη τον κορωνοϊό, καθώς κάθε χειμώνα κυκλοφορούν πολλοί τέτοιοι ιοί του αναπνευστικού, αλλά μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί που επιβιώνουν από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και φτάνουν τελικά να αρρωσταίνουν τους ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, στο μέλλον ο κορωνοϊός δεν θα προκαλεί δέος και φόβο.

Απλά τώρα που ζούμε μέσα στον φόβο και ουσιαστικά κρυβόμαστε από τον ιό -αυτό είναι, άλλωστε, η καραντίνα- είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε.

Όταν είσαι σε μία δύσκολη κατάσταση, νομίζεις ότι θα κρατήσει για πάντα.

Για παράδειγμα, ο χειμώνας φέτος σου έδινε την αίσθηση ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Απρίλης πια και είχαμε αδιάκοπη βροχή το Σάββατο, κύμα με δυτικό άνεμο την Κυριακή, θυελλώδεις βοριάδες τη Δευτέρα και την Τρίτη που σου έκοβαν την αναπνοή.

Την Τετάρτη έσπασε, όμως, η απόλυτη συννεφιά και είχαμε ήλιο και βοριά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Και την Πέμπτη ήλιος και σαρωτικός βοριάς ξανά, λες και ο καιρός έχει βαλθεί να μας μάθει τον μύθο του Αισώπου απέξω κι ανακατωτά.

Oι ισχυροί βοριάδες έσπασαν δεκάδες αντικείμενα και ξήλωσαν και κατασκευές στο Θυμάρι, όπου τα χελιδόνια και τα σπουργίτια τα είχαν χαμένα, ενώ εμφανίστηκαν και κάτι άλλα μεγάλα μαύρα πουλιά και μόνο οι γλάροι εξακολουθούσαν να πετούν με χάρη στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Οι δε ριπές του βοριά των 8 και 9 beaufort (δηλαδή κοντά στα 100 χλμ/ώρα) είναι πραγματικά καταστροφικές και απίστευτα παγωμένες.

Mία τέτοια ριπή έσπασε δύο βίδες σε τέντα που είχαμε και διπλωμένη, αχρηστεύοντας την.

Aναγκάστηκα να κόψω και ένα μεγάλο κλαδί βουκαμβίλιας, που ήταν έτοιμο να πέσει πάνω στα καλώδια του ΟΤΕ, ενώ δυστυχώς κι ένα πουλάκι έπεσε χτυπημένο από τον λυσσασμένο αέρα.

Άλλο ένα το έπιασε η μεγάλη μας γάτα η Ζουζού. Της το πήρα, αλλά ήταν αργά.

Τουλάχιστον έσωσα μία σαύρα που είχε πιάσει το άλλο το γατάκι μας το Μαμούνι.

Πολλοί θα πουν ότι αυτή είναι η φύση της γάτας.

Εγώ, ο άνθρωπος, έχω, όμως, ήδη διαταράξει την ισορροπία της φύσης, φροντίζοντας και με το παραπάνω έναν ήδη καλό θηρευτή και μετατρέποντάς τον σε έναν ανίκητο κυνηγό απέναντι σε μικρά ζωάκια που είναι πεινασμένα, ευάλωτα και εξαντλημένα από αυτόν τον ατελείωτο χειμώνα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα τον Απρίλιο έφτασε σε ιστορικό υψηλό 15ετίας, με φρέσκο χιόνι να σκεπάζει το 10% της χώρας.

Κι επειδή έγραψες στο κείμενο “Καλή αντάμωση στις παραλίες”, Πιτσιρίκο, για το ότι οι σπουδές ενός ανθρώπου δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα τελικά, με αφορμή τα όσα λένε τώρα οι λοιμωξιολόγοι και τα όσα (δεν) έλεγαν πριν δέκα χρόνια οι οικονομολόγοι, να προσθέσω ότι και οι πιο λαμπροί επιστήμονες άνθρωποι είναι.

Και οι άνθρωποι κάνουν λάθη, ενώ έχουν και εμμονές.

Για παράδειγμα, οι μετεωρολόγοι – επαγγελματίες και ερασιτέχνες – έχουν πολλή εμμονή με τη ζέστη.

Περνώντας στον κόσμο που δεν έχει τις γνώσεις τους το λάθος μήνυμα ότι με την υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχουμε παντού πολλή ζέστη.

Σιγά σιγά, όμως, γίνεται αντιληπτό ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τη συχνότητα και τη ραγδαιότητα των ακραίων φαινομένων γενικότερα.

Σε κάποια μέρη θα υποφέρουν από καύσωνες, σε άλλα από το κρύο ή τις πλημμύρες.

Στην Ελλάδα διαφαίνεται μία τάση προς το ψυχρότερο, αν και ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν μετά την πάροδο κάποιων ετών, διότι μπορεί απλά τους τρεις από τους τελευταίους τέσσερις χειμώνες να μην ήταν ευνοϊκή για τη χώρα μας η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, που έφερε τις διαδοχικές κατεβασιές πολικών αερίων μαζών.

Πάντως, στην Ελλάδα έχει (ευτυχώς) να κάνει καύσωνα από το 2017. Έχουν αυξηθεί, όμως, οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες και οι καταστροφικοί στην ένταση των 10 beaufort βόρειοι άνεμοι.

Ακόμα και όλα αυτά είναι, βέβαια, πταίσματα μπροστά στον τροπικό κυκλώνα Harold κατηγορίας 5 (η υψηλότερη στην πεντάβαθμη κλίμακα), που έπληξε τα νησιά Φίτζι, τραυματίζοντας ανθρώπους και ισοπεδώνοντας τουλάχιστον δέκα σπίτια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Toυλάχιστον δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στο αρχιπέλαγος, ούτε από τον κυκλώνα, ούτε από τον κορωνοϊό, με 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Οι αρχές που έχουν απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων, είπαν, πάντως, στον κόσμο να μείνει σπίτι, οπότε μάλλον φοβούνται περισσότερο τον κορωνοϊό, παρά τον κυκλώνα, ο οποίος, ωστόσο, πριν φτάσει στα Φίτζι είχε σκοτώσει δεκάδες στα νησιά του Σολομώντα, είχε καταστρέψει πολλά σπίτια στο Βανουάτου και αναμένεται να πλήξει και την Τόνγκα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το τέλος της επιδημίας ο καπιταλισμός θα επανέλθει και θα είναι ακόμα πιο αμείλικτος απ’ ό,τι συνήθως, όπως εκτιμά η Liberation.

Οι τουρίστες θα συνεχίσουν τα ταξίδια τους και την αποψίλωση του πλανήτη.

Ο ιός δεν επιβράδυνε τον καπιταλισμό, απλά τον έβαλε σε μία κατάσταση αναμονής.

Είναι σαν τη γαλήνη που βασιλεύει πριν ξεσπάσει η καταιγίδα.

Και ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να γίνουν αστυνομικά τα κράτη στη Δύση και να έχουν μία εικόνα σαν της Κίνας, όπως προβλέπει ο Γερμανός φιλόσοφος με νοτιοκορεάτικη καταγωγή Byung-Chul Han με άρθρο του στη Liberation.

Πρόκειται για ένα κείμενο με πολύ καλές πληροφορίες σχετικά με την ψηφιακή παρακολούθηση των πολιτών και την εκμετάλλευση τεράστιων όγκων προσωπικών δεδομένων στη νοτιοανατολική Ασία και κυρίως στην Κίνα, όπου σχεδόν κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει.

Αυτό που με ενόχλησε πιο πολύ είναι το μπαράζ από πρόστιμα σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν χάσει δουλειές και εισοδήματα και κινδυνεύουν ακόμα και με συλλήψεις, κι ενώ ουσιαστικά δεν βάζουν σε κίνδυνο κανέναν.

Πρόστιμα στους φτωχοδιάβολους, λοιπόν, από τη μία και χαρισμένα εκατομμύρια στους ολιγάρχες από την άλλη.

Το είχε πει, όμως, ο Σόλων: “Οι νόμοι είναι σαν τον ιστό της αράχνης, τα μικρά έντομα πιάνονται, τα μεγάλα τον σπάνε και ξεφεύγουν”.

Μπράβο, λοιπόν, στην Ιαπωνία που ακολουθεί μία διαφορετική τακτική, βασιζόμενη στον σεβασμό που δείχνουν παραδοσιακά οι πολίτες της για τις αρχές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ωστόσο η ιαπωνική κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας και ισχυρότερη νομική εξουσία στους τοπικούς κυβερνήτες, έτσι ώστε να πείσουν τον κόσμο να μείνει σπίτι και να κλείσουν επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση πιέστηκε να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση, μετά την αύξηση των κρουσμάτων στο Τόκιο, αλλά οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στις επιχειρήσεις μπορεί να πλήξουν περαιτέρω μία οικονομία που ήδη δοκιμάζεται, προσπαθώντας να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από την επιδημία του κορωνοϊού.

Πλέον οι κυβερνήτες στις περιοχές που έχουν πληγεί πιο πολύ θα έχουν τη δυνατότητα να λένε στον κόσμο να μείνει σπίτι, να κλείσουν σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις και να ακυρώσουν εκδηλώσεις.

Αν κάποιες επιχειρήσεις, όπως μαγαζιά, εμπορικά κέντρα, σινεμά, θέατρα, νυχτερινά κλαμπ δεν συμμορφωθούν, τότε οι κυβερνήτες μπορούν να επαναλάβουν την εντολή δημόσια.

Επίσης, οι τοπικές αρχές μπορούν να αναλάβουν αυτές τις πωλήσεις φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και να επιτάξουν κτίρια για να τα μετατρέψουν σε ιατρικά κέντρα, ενώ και μερικές βιομηχανίες θα λειτουργήσουν σαν δημόσια ιδρύματα.

Η Ιαπωνία δεν παίρνει σκληρότερα μέτρα, διότι στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είχε κατηγορηθεί ότι καταπάτησε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Έκτοτε το σύνταγμά της βασίστηκε στην ιδέα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Η κυβέρνηση του Abe σκέφτηκε κάποιες τροποποιήσεις στο σύνταγμα, αλλά για να γίνουν θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι, τοπικοί κυβερνήτες συστήνουν στον κόσμο να μένει σπίτι τα Σαββατοκύριακα, μέτρο που φέρνει κάποια αποτελέσματα, αλλά όχι όσα θα ήθελαν οι ειδικοί.

Πάντως, πολλοί κάτοικοι συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα, κάτι που δείχνει ότι η Ιαπωνία που βασίζεται στην κοινωνία μπορεί να μην χρειαστεί να πάρει σκληρότερα, όπως κάνουν οι δυτικές χώρες.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Θέλω να αφιερώσω το κείμενο στον πατέρα μου, που σήμερα θα είχε γενέθλια. Αλλά και σε έναν συνονόματό του, τον Γιάννη από το Θυμάρι που έφυγε τις προάλλες -πλήρης ημερών αυτός- από τη ζωή. Είχα γράψει και παλιότερα για αυτόν, ότι έφηβος στην κατοχή, πήρε το όπλο του και βγήκε στο βουνό. Ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η ανθρωπότητα έκανε πάντα βήματα μπροστά, όταν κάποιοι έδειχναν ανυπακοή.

Υ.Γ.2 Και να που η αντίσταση αρχίζει από την Ιερά Σύνοδο, που ανακοίνωσε ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές από τις 11:00 ως τις 13:00 τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 13:00 ως τις 17:00. Για να δούμε θα έχει το σθένος η κυβέρνηση να τις κλείσει; ‘Η θα ισχύσουν για άλλη μία φορά δύο μέτρα και δύο σταθμά;

(Αγαπητέ φίλε, να είστε καλά και να ζείτε και για τους ανθρώπους σας που δεν είναι πια μαζί μας. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.