Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να κλείσει και τον Ερντογάν στο σπίτι του

Καθώς όλη η χώρα μας έχει πέσει με τα μούτρα στα αντισηπτικά, στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και στις εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού, μάλλον οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ξεχάσει πως δίπλα μας βρίσκεται μια χώρα που ονομάζεται Τουρκία και έχει για πρόεδρο τον Ταγίπ Ερντογάν, έναν αυταρχικό και αδίστακτο ηγέτη.

Τα προβλήματα της Τουρκίας είναι γνωστά, αφού η οικονομία της καταρρέει, ενώ η αντιμετώπιση της πανδημίας από τις τουρκικές αρχές είναι αποτυχημένη, και μάλλον δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ανθρώπινες ζωές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σε δύσκολη θέση και έχει αποδείξει πολλές φορές πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική του επιβίωση.

Με τις ήττες που έχει υποστεί ο Ερντογάν στα θέματα της οικονομίας και της πανδημίας, μάλλον θα χρειαστεί μια “νίκη”, για να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες που τον στήριζαν τα προηγούμενα χρόνια και να κάμψει τις αντιδράσεις των εκατομμυρίων Τούρκων που τον μισούν (σ.σ. Όποιος έχει συζητήσει με Τούρκους αστούς, ξέρει πόσο μισούν τον Ερντογάν).

Το φτωχό μυαλό μου, με κάνει να σκέφτομαι πως, για να πετύχει αυτή τη “νίκη” που χρειάζεται, ο Ερντογάν θα στραφεί κατά της Ελλάδας.

Η χώρα μας μοιάζει να είναι ο εύκολος στόχος, ενώ οι συνθήκες ευνοούν μια “κίνηση” της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Η προσοχή όλων των κυβερνήσεων του κόσμου είναι στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης μέσα στις χώρες τους.

Επίσης, φέτος υπάρχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό, που δεν υπήρχε τα προηγούμενα καλοκαίρια:

Εξαιτίας του κορωνοϊού και των κλειστών συνόρων, δεν υπάρχουν τουρίστες, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία.

Ξέρουμε πως η Τουρκία παρενοχλούσε την Ελλάδα -με παραβιάσεις εναέριου εθνικού χώρου κλπ- τους χειμερινούς μήνες αλλά με το πού ξεκινούσε η τουριστική σεζόν, αυτά ξαφνικά σταματούσαν εντελώς ή περιορίζονταν πολύ.

Καθόλου περίεργο, αφού και η Τουρκία -όπως και η Ελλάδα- εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό· το 15% του ΑΕΠ της Τουρκίας το 2019 προερχόταν από τον τουρισμό, ενώ η Τουρκία έφτασε την προηγούμενη χρονιά τα 52 εκατομμύρια τουρίστες.

Δεν κάνεις “επεισόδια”, όταν έχεις τουρίστες και έχεις ανάγκη τα χρήματά τους, γιατί μπορεί να τρομάξουν και να φύγουν.

Φέτος, όμως, τουρίστες γιοκ στην Τουρκία και στην Ελλάδα για την ώρα, ενώ είναι πολύ αμφίβολο αν θα υπάρξουν ξένοι τουρίστες ακόμα και προς το τέλος του καλοκαιριού, αφού ο κορωνοϊός δεν ευνοεί τις διακοπές και η μια χώρα μετά την άλλη καλεί τους πολίτες της να μην κανονίσουν διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι και να προτιμήσουν να κάνουν διακοπές μέσα στη χώρα τους.

Το “γήπεδο” του Αιγαίου είναι ανοικτό για τον Ερντογάν. Και η παγκόσμια κοινότητα κοιτάει αλλού γιατί έχει τα δικά της μεγάλα προβλήματα.

Η συγκυρία μοιάζει ευνοϊκή για τον Ερντογάν.

Η ελληνική κυβέρνηση βρήκε τρόπο να κλείσει τους Έλληνες στα σπίτια τους.

Τώρα θα πρέπει να βρει κι έναν τρόπο να κλείσει τον Ερντογάν στο δικό του σπίτι.

(Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως η ελληνική κυβέρνηση -πέρα από τις διπλωματικές κινήσεις και την διαρκή επαγρύπνηση- πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να επιστρέψουν το γρηγορότερο οι τουρίστες στα νησιά μας -με όποιο κόστος-, αφού στον ελληνικό τουρισμό έχουν συμφέροντα πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες. Ο τουρισμός -εκτός από οικονομική πηγή- είναι και ασπίδα για την Ελλάδα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.