Η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ – Έρχεται, όμως, το βασικό εισόδημα;

“To 2010 σύγκριναν τους μισθούς μας με Ρουμανία και Βουλγαρία και μας είπαν πολλά παίρνετε. Τώρα δεν μας συγκρίνουν, όμως, με Ρουμανία, Βουλγαρία και με τα Βαλκάνια γενικά για να μπορούν να μας πουν και πάλι καλά είμαστε”.

Αυτό το πολύ εύστοχο σχόλιο διάβασα, Πιτσιρίκο, στο ίντερνετ, οπότε ας δούμε και πώς χειρίζονται την κρίση του κορωνοϊού στη Σερβία, που ακολουθεί μοντέλο Κίνας, όπως μας πληροφορεί το Reuters.

Mάλιστα, τον περασμένο μήνα έξι Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας ταξίδεψαν στο Βελιγράδι, όπου τους υποδέχτηκε με κόκκινο χαλί ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vucic.

H επίσκεψη ήταν μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας της Κίνας να παίξει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, μετά τις κατηγορίες που έχει δεχτεί από τις ΗΠΑ για την αργή της αντίδραση στο ξεκίνημα της επιδημίας.

Αυτή η προσπάθεια έρχεται τη στιγμή που υπάρχει ήδη ανησυχία στη Δύση για την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της Κίνας παγκοσμίως.

“Η Κίνα θα προωθήσει το δικό της μοντέλο διακυβέρνησης μέσω της μεθοδολογίας της για την αντιμετώπιση της επιδημίας” εκτιμά ο πρώην Καναδός διπλωμάτης και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Κίνα στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα Gordon Holden.

Αυτή η μεθοδολογία βασίζεται στον επιθετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Κίνα τον ιό, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας στη Wuhan, αλλά και στο know-how, που έχει αποκτήσει, ούσα η πρώτη χώρα που υπέφερε από τον ιό.

Οι ίδιοι οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι στέλνουν ιατρικές ομάδες – μεταξύ άλλων στην Καμπότζη, το Ιράν, το Ιράκ, το Λάος, το Πακιστάν, τη Βενεζουέλα, την Ιταλία και τις Φιλιππίνες – για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τον κορωνοϊό και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Επίσης, έχουν δωρίσει ιατρικές προμήθειες σε πάνω από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ και έχουν κάνει πολλές τηλεδιασκέψεις, έτσι ώστε να μην υπάρξουν και σε άλλα κράτη τραγωδίες σαν της Κίνας, όπως λένε.

Ιατρικές ομάδες έχουν συμβουλεύσει, μάλιστα, πολλές χώρες να χτίσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα νέα νοσοκομεία, όπως αυτό με τις 1.000 κλίνες στη Wuhan, που κατασκευάστηκε σε οκτώ μέρες.

Προτείνουν επίσης καραντίνα και απομόνωση όσων έχουν ήπια συμπτώματα για να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού, κάτι που κάνει ήδη η Σερβία, η οποία επιστράτευσε και τις ένοπλες δυνάμεις για να χτίσουν νοσοκομείο για ασθενείς που νοσούν ελαφρά από τον κορωνοϊό.

“Αλλάξαμε την προσέγγισή μας και με τη στήριξη των Κινέζων εμπειρογνωμόνων κάναμε περισσότερα τεστ στον πληθυσμό περιορίζοντας έτσι τη διάδοση του ιού” ανέφερε ανώνυμη πηγή από τη σέρβικη προεδρία.

Στην Καμπότζη, πιστή σύμμαχο της Κίνας στη νοτιοανατολική Ασία – οι αρχές περιόρισαν τις εκδόσεις βίζας για ξένους επισκέπτες και όποιοι φτάνουν στη χώρα μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία και σχολεία.

Πρόκειται για μέτρα που “αντέγραψαν” από την Κίνα, η οποία εξακολουθεί, πάντως, να κατηγορείται από τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι απέκρυψε πληροφορίες για τον κορωνοϊό και υποβάθμισε τον κίνδυνο στις αρχές της κρίσης.

Ωστόσο, όπως δείχνει και η περίπτωση της Σερβίας, όλο και περισσότερες χώρες έχουν ως παράδειγμα την Κίνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στο Βελιγράδι, η κινέζικη αποστολή επισκέφτηκε και το μνήμα που έχει στηθεί για όσους σκοτώθηκαν το 1999 στην πρεσβεία της, που είχαν βομβαρδίσει τότε – κατά λάθος, όπως ισχυρίστηκαν – οι Αμερικάνοι.

Εδώ να επισυνάψω και την πολύ σωστή φράση ενός Ισπανού ή Ιταλού, δεν θυμάμαι, αλλά δεν έχει και τόση σημασία, ιερέα:

“Ήρθε ένας μικροσκοπικός ιός να καταδείξει τα λάθη που κάναμε οι άνθρωποι, τα όπλα και η τεχνολογία δεν μας έσωσαν”.

Και να προσθέσω ότι η φύση θα είναι και πάλι αυτή που θα δώσει τη λύση.

Ήδη στη Γαλλία γίνεται λόγος για σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των κρουσμάτων, μετά από μερικές μέρες με ζέστη και ηλιοφάνεια.

Στη Γαλλία, επίσης, τη θέσπιση βασικού εισοδήματος ζητούν 19 στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών για τους πολίτες που ζουν σε καθεστώς επισφάλειας, εξαιτίας του κορωνοϊού, όπως γράφει η Liberation.

H ιδέα για το βασικό εισόδημα, το οποίο είχε αναφέρει πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017 ο τότε υποψήφιος Benoit Hamon, επανήλθε καθώς η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού εξελίσσεται σε μία οικονομική κρίση.

Έτσι, οι 19 πρόεδροι των Σοσιαλδημοκρατών σε ισάριθμα διαμερίσματα της Γαλλίας θεωρούν το βασικό εισόδημα για άτομα άνω των 18 ετών ως τη μοναδική λύση για συμπολίτες τους που ζουν σε καθεστώς επισφάλειας.

Πρόταση για ένα καθολικό εισόδημα σε όσους έμειναν χωρίς πόρους λόγω της κρίσης έχει γίνει και στην Ισπανία από την κυβέρνηση.

Δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο συγκεκριμένο ποσό για το εγγυημένο εισόδημα που σε πρώτη φάση θα αφορά ένα μέρος του πληθυσμού, καθώς η Ισπανία είναι η χώρα που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και 300 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άνεργοι από το ξέσπασμα της κρίσης.

Η Liberation γράφει επίσης ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen πρότεινε οι ηλικιωμένοι να μείνουν περιορισμένοι ως το τέλος του 2020, όπως γράφει η Liberation.

Κι αυτό διότι χωρίς εμβόλιο πρέπει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές τους, ειδικά εκείνων που ζουν σε γηροκομεία, όπως ανέφερε η Γερμανίδα πολιτικός σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη Bild.

“Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο και ότι η απομόνωση είναι επιβαρυντική, αλλά είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου και θα πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι και υπομονετικοί” κατέληξε η ίδια.

Και τα γνωστά παπαγαλάκια που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου από το πρωί ως το βράδυ έσπευσαν να γίνουν και πάλι βασιλικότεροι του βασιλέως.

Όλα αυτά τα δουλικά του συστήματος δεν μπορούν να καταλάβουν ότι στους ηλικιωμένους δεν μένει και πολλή ζωή ακόμα και είναι κρίμα να την περάσουν σαν φυλακισμένοι;

Δεν έχουν καταλάβει ότι η ζωή, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι έξω και όχι μέσα σε τέσσερις τοίχους;


Δεν έχουν καταλάβει ότι η ζωή είναι σήμερα; Το αύριο δεν έρχεται ποτέ.

Δυστυχώς δεν το έχει συνειδητοποιήσει αυτό ο περισσότερος κόσμος, δηλαδή, ότι η ζωή δεν θα είναι για πάντα.

Συναινεί έτσι σε περιοριστικά μέτρα που του κλέβουν μέρες, βδομάδες και μήνες, ανεκτίμητο χρόνο ζωής, που δεν θα του επιστραφεί ποτέ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, θα βυθίσουν και στη φτώχεια πάρα πολλούς, όπως συνέβη και στην Παραγουάη, που ήταν από τις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής που έλαβαν μέτρα, κλείνοντας τα σχολεία και απαγορεύοντας τις δημόσιες συναθροίσεις αμέσως μετά το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στις 11 Μαρτίου, όπως γράφει ο Guardian.

H καραντίνα οδήγησε στον έλεγχο της επιδημίας, αλλά προκάλεσε ένα άλλο πρόβλημα, καθώς πολλοί Παραγουανοί παραμένουν πεινασμένοι μέσα στα σπίτια τους.

Και το τίμημα της πείνας είναι βαρύ, όταν η Παραγουάη έχει μόλις 129 κρούσματα και έξι θανάτους, σχετιζόμενους με τον ιό.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Mario Abdo Benitez (υπέρμαχος της χούντας που υπήρξε στη χώρα) έχει επικριθεί πολύ, επειδή δεν κατάφερε να στηρίξει ανθρώπους που έμειναν χωρίς εισόδημα, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία λήγει στις 19 Απριλίου.

Το 65% των Παραγουανών απασχολούνται στη μαύρη εργασία και δεν επωφελούνται από τα όποια μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα από τα 1,6 δισ. δολ., μόνο 76 εκ. δολ. δόθηκαν υπό τη μορφή άμεσης χρηματοδότησης σε όσους έχουν ανάγκη, μαζί με τρόφιμα.

“Δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος, τα παιδιά μου πεινούν” λέει μία γυναίκα, ενώ σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα χιλιάδες είναι τα μηνύματα που περιγράφουν καταστάσεις εξαθλίωσης των πολιτών, οι οποίοι έχουν ξεμείνει από γάλα, ψωμί και φάρμακα.

Η αμοιβαία αλληλεγγύη, με φτωχούς ανθρώπους να βοηθούν ο ένας τον άλλον, μαγειρεύοντας και για όσους δεν έχουν να φάνε στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, είναι μέχρι στιγμής σωτήρια, καθώς η κρίση του κορωνοϊού κατέδειξε τις κοινωνικές ανισότητες και το έλλειμμα κρατικών και δημόσιων υποδομών σχεδόν σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Ειδικά για την Παραγουάη, ακόμα κι αν η κυβέρνηση πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις τις για μεταρρυθμίσεις, δεν θα μπορεί και πάλι να εγγυηθεί μία αξιοπρεπή ζωή για τις φτωχές οικογένειες μίας χώρας με μεγάλες ανισότητες.

“Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφαιρέσει προνόμια από αυτούς που τα έχουν και εκείνοι που είναι σε ανάγκη θα συνεχίσουν να υποφέρουν” λέει η Alicia Αmarilla από τον Οργανισμό Ιθαγενών Γυναικών.

Προσοχή, λοιπόν, να μην γίνουμε Παραγουάη· κατά το να μην γίνουμε Βενεζουέλα, που μας έλεγαν παλιά.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει και η παραμικρή εμπιστοσύνη προς όσους παίρνουν σπασμωδικές ως επί το πλείστον αποφάσεις.

Μέσιασε ο Απρίλης, θα μεσιάσει και ο Μάης και θα μας έχουν ακόμα μέσα, ακόμα και αν υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα .

Και αν αναλογιστεί κανείς ότι η περίοδος επιτήρησης για τη γρίπη είναι από τις 30 Σεπτέμβρη ως τις 17 Μάη, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η κορύφωσή της είναι από μέσα Γενάρη ως τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη, γίνεται εύκολα αντιληπτό τι έχει να γίνει με τον κορωνοϊό.

Παρεμπιπτόντως, τα θύματα από τη γρίπη έφτασαν τα 105 μέχρι τις 5 Απρίλη. Κι ενώ υπάρχει εμβόλιο, κι ενώ θα βοήθησαν στην ανάσχεση και της γρίπης τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Πλέον κανείς δεν ασχολείται, βέβαια, διότι η διασπορά της γρίπης έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Και αυτή είναι η μοναδική ελπίδα που έχω εξαρχής, δηλαδή, ότι ο καυτός ήλιος θα μας απαλλάξει από τον κορωνοϊό και τις σπασμωδικές προσπάθειες αντιμετώπισής του.

Always the sun, όπως έγραψες, Πιτσιρίκο στο podcast.

Η φύση θα δώσει και πάλι τη λύση, εκεί που οι άνθρωποι απέτυχαν.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από την “πισίνα”, μία παραλία που πηγαίναμε παιδιά και της είχαμε δώσει αυτό το όνομα, επειδή είχε τυρκουάζ νερά. Αλλά και για τον μεγάλο βράχο, που είχε διάφορα ύψη σαν βατήρας και σκαρφαλώναμε για βουτιά.

(Αγαπητέ φίλε, πρόταση για Βασικό Εισόδημα έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος στο πασχαλινό του μήνυμα. Πώς σας ξέφυγε; Θυμάμαι που με κορόιδευαν, όταν έγραφα για το Βασικό Εισόδημα. Τώρα το θέλουν όλοι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.