Η χώρα σε lockdown ή μήπως στον γύψο;

Γεια σου φίλε μου Πιτσιρίκο! Τελειώνει η καραντίνα μέσα στον Μάη και καλώς εχόντων των πραγμάτων ο Ιούνης θα σε βρει σε κάποια παραλία του Αιγαίου. Μείνε εκεί και κάνε μερικές βουτιές και για εμάς, αφού οι προβλέψεις για αυτό το καλοκαίρι είναι μάλλον δυσοίωνες.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι παντού και δεν αναφέρομαι στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα του Covid-19 αλλά στις επικείμενες καταρρεύσεις μεγάλων κολοσσών ιδίως στον τομέα της ενέργειας, στις μεταφορές και στον τουρισμό.

Το ερώτημα δεν αφορά την καταστροφή αλλά το μέγεθος που αυτή θα έχει. Πόσο σοβαρό θα είναι δηλαδή το αναπόφευκτο Domino effect.

Πάντως, ο καπιταλισμός στις μέρες μας είναι ένα άνοστο, κακόγουστο και δυνητικά θανατηφόρο ανέκδοτο.

Χθες για παράδειγμα, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου έπεσε κάτω από τα … μηδέν δολάρια. Σε πληρώνουν δηλαδή για να αγοράσεις πετρέλαιο! Τρελό, μοναδικό και αδιανόητο στην ανθρώπινη ιστορία.

Φυσικά, αυτό που συμβαίνει δεν αντανακλά μόνο την αδυναμία αποθήκευσης του μαύρου χρυσού όπως λένε, αλλά κυρίως την τεράστια μείωση της ζήτησης.

Η κατάσταση δηλαδή αρχίζει να θυμίζει πιο πολύ το κραχ και την οικονομική κρίση του 1929 παρά την χρηματιστηριακή κατάρρευση του 2008. Και ίσως, σε ένα μήνα από σήμερα, πιθανότατα έναν συνδυασμό των δύο.

Σε άκουγα σήμερα που έλεγες για την καλύτερη πρόγνωση της λοίμωξης σε χώρες όπου υπήρχε μακροχρόνιο πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού για την φυματίωση. Πχ η Ιαπωνία και πολλές Βαλκανικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Υπάρχει μια επιστημονική βάση σε αυτό, αφού υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι το BCG έχει αρκετές έμμεσες ευεργετικές δράσεις στην άμυνα του οργανισμού απέναντι και σε άλλα παθογόνα, ενισχύοντας και “εκπαιδεύοντας” μη-επίκτητους μηχανισμούς της φυσικής ανοσίας.

Η υπόθεση αυτή που παραπέμπει σε συσχέτιση μεταξύ υποχρεωτικού εμβολιασμού με BCG μοιάζει να ενισχύεται κοιτώντας το τι συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες δυτικές χώρες όπου το εμβόλιο έπαψε είναι υποχρεωτικό εδώ και 40-50 χρόνια, σκοντάφτει όμως στο παράδειγμα του Ιράν όπου επίσης ο Covid-19 θερίζει.

Η ουσία είναι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα να μάθουμε για τον Covid 19 -και για άλλους ιούς- και πως η σημερινή εικόνα που έχουμε για αυτόν είναι ακόμα πολύ θολή.

Επίσης, είναι αλήθεια πως δεν πρέπει να ελπίζουμε στην γρήγορη ανάπτυξη ενός εμβολίου, τουλάχιστον όχι μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακόμα κι όταν υπάρξει το εμβόλιο, είναι πολύ πιθανό να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα θέλαμε.

Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον γνωστό σε όλους μας ιό της γρίπης είναι αρκετά χαμηλά, κάπου μεταξύ 20 και 40%.

Πιθανότατα και το εμβόλιο για τον Covid-19 δεν θα μπορέσει να μας προστατέψει σε υψηλότερο βαθμό.

Οπότε, μοιραία οι περισσότερες ελπίδες εντοπίζονται στην ανάπτυξη ειδικών αντι-ιικών θεραπειών.

Πόλλές θεραπείες -νέες και παλιές- ήδη δοκιμάζονται, χωρίς όμως τα δεδομένα και τα αποτελέσματα από την χρησιμοποίησή τους να είναι ακόμα αξιοποιήσιμα.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι κάποια από αυτά (πχ. anti-IL-6, anti-IL-1) βοηθούν σε μια μικρή ομάδα ασθενών με βαριά συμπτώματα και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ κάποια άλλα (πχ υδροξυχλωροκίνη) φαίνεται πως δεν βοηθούν ιδιαίτερα παρά τις κάποιες αρχικές και ενθαρυντικές δημοσιεύσεις από την Γαλλία.

Αλλάζω, όμως, θέμα. Χθες είχαμε μια ακόμη επέτειο για την κατάλυση της “δημοκρατίας” με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967. Χούντα, Κύπρος (Αττίλας 1), Καραμανλης και πάλι Κύπρος (Αττίλας-2).

Αυτό ήταν το … νόημα της επταετίας.

Αγώνες και “αγώνες” για την αποκατάσταση (!!!) της “δημοκρατίας” δηλαδή την επιστροφή του “εθνάρχη” από την αυτο-εξορία του στο Παρίσι.

Και μετά η “άγια κολυμβήθρα” της ΕΕ.

Και στη συνέχεια το κολαστήριο μιας συνεχόμενης οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας.

Φαντάζομαι, πάντως, ότι αν την νύχτα της 21ης Απριλίου του 1967 βασίλευε ο κορονοϊός, δεν θα χρειάζονταν τα τανκς. Ένα προεδρικό διάταγμα θα αρκούσε. Και η χώρα δεν θα έμπαινε στον γύψο αλλά σε καραντίνα (αγγλιστί lock down).

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, έψαξα και διάβασα για τους θανάτους από τον κορωνοϊό στις χώρες που ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης στα παιδιά. Σε όλες, οι θάνατοι είναι εμφανώς λιγότεροι από τις χώρες που ο εμβολιασμός δεν ήταν υποχρεωτικός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιαπωνία με τα 126 εκατομμύρια κατοίκους, τον γηρασμένο πληθυσμό και μόνο 281 νεκρούς μέχρι τη στιγμή που σου γράφω. Η Ιαπωνία έχει -αναλογικά- το 1/10 των θανάτων της Ελλάδας. Και μην ξεχνάμε πως στην Ιαπωνία η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει lockdown. Ναι, το Ιράν εξαιρείται αλλά στο Ιράν ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης γίνεται από την δεκαετία του ’80 και όχι από την δεκαετία του ’40. Οπότε, είναι πολύ λιγότερα χρόνια, ενώ, αν ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης στο Ιράν γινόταν μόνο στα παιδιά -δεν το βρήκα αυτό το στοιχείο-, αυτό σημαίνει πως οι μεγαλύτεροι δεν τον έκαναν. Πάντως, υπάρχουν πάρα πολλά άρθρα -και σε ιατρικά σάιτ-, όπου υπάρχει σύνδεση του μαζικού εμβολίου κατά της φυματίωσης με λίγους θανάτους από κορωνοϊό. Ηλία, έχω διαβάσει και έχω δει τα πάντα αυτές τις μέρες. Το αγαπημένο μου είναι οι συνεντεύξεις ξένων επιδημιολόγων. Λοιπόν, είναι φοβεροί τύποι οι επιδημιολόγοι. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς μιλάνε όχι μόνο για τον ιό αλλά και για τις “παραχωρήσεις” που δεν πρέπει να κάνει η Δημοκρατία εξαιτίας του ιού. Επιδημιολόγος έπρεπε να γίνεις, Ηλία. Λάθος ειδίκευση πήρες. Ηλία, δεν με βλέπω να φεύγω για τα νησιά πριν τον Ιούλιο. Μακάρι να διαψευστώ. Καλά, ας είμαστε καλά και πάω για μπάνια και τον Σεπτέμβριο. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.