Κέρφιου
Κουμπάρε πιτσιρίκο,
με το πού σηκώθηκε πάνω η θερμοκρασία, άρκεψα τζε βλέπω τα πράματα πιο αισιόδοξα!
Από τι λένε οι ειδικοί οι ψηλές θερμοκρασίες θα είναι μάλλον το αντίδοτο στον κόρωνο, που έφκαλε την ψυσχιή μας.
Σκοτώνει τον ιό η ζέστη, από τι λαλούν μελέτες που έκαμαν οι ειδικοί, αν τζε εν τζε πολλοπιστέφκω τους τούτους, που μια λαλούν μας έτσι τζε την άλλη γιουβέτσι.
Είπαν μας, άμα φκεί η θερμοκρασία, πάνω που τους 35 βαθμούς, ο ιός ζει μόνο δυο λεπτά.
Ευτυχώς που σε λίες μέρες, ίσως να ΄ναι τζε η πρώτη φορά που θέλουμε ούλοι να αρχίσει η ζέστη. Άλλες φορές σκέφτεσαι την ζέστη της Κύπρου των 40+ τζε κάμνεις πίσω.
Ακόμα οι Αμερικανοί επιστήμονες -πιο έγκυροι αυτοί-, που διενήργησαν τις έρευνες είπαν μας, ότι αν υπάρχει και συνδυασμός ζέστης και υγρασίας έχουμε το τέλειο, που διαλύει τα πάντα.
Πάλι είμαστε ευλογημένοι. Έχουμε τον ιδανικό, αντί virus καιρό τζε εν το ξέρουμε.
Σιγά τα εμβόλια! Γατάκι Γκέιτς, ζέστη και τζάμπα και ο ιός τέρμα.
Ελπίζω να πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους τζε να φκουν σωστοί, τουλάχιστον για το καλοτζαίριν τζε να προλάβουμε να κάμουμε κανένα μπάνιο. Να γιάνουν λίον τα κόκκαλα μας που εσχιει τόσον τζαιρόν που την ακινησία τζε το μέσα, επονήσαν μας παντού.
Για τον χειμώνα βλέπουμε. Άξιος, πον να ζήσει ως τότε.
Εδώ και πολύ τζαιρό, έχασα τζε τον λοαρκασμό, ζιούμε μια κατάσταση ολοκληρωτικού κατ΄ οίκον περιορισμού. Με κλειστές ακόμα και τις εκκλησίες και ανοικτά μόνο τα σούπε μάρκετ και φυσικά τις τράπεζες και με μόνο μία μετακίνηση ημερησίως να επιτρέπεται.
Αν πας περπάτημα, δεν μπορείς να πας στο μπακάλη και το ανάποδο και την βγάζουμε δύσκολα!
Μας έβαλαν σε mood, κέρφιου από το Εγγλέζικο curfew, που σημαίνει αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η λέξη κέρφιου, για να σου εμπλουτίσω τζε λίον τα Κυπριακά σου, που από τι είδα ξέρεις κάμποσα, χαρακτηρίζει ακριβώς την κατάσταση που περνούμε δα κάτω στη Κύπρο.
Το κέρφιου που λαλείς φίλε μου, πρωτοεμφανίστηκε επι Αγγλοκρατίας, όταν άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, 1955-59.
Μόλις υπήρχε έκρηξη βόμβας ή πυροβολισμοί ή οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση. περνούσε το στρατιωτικό τζιπ και φώναζε “κέρφιου” και όλοι έπρεπε να μπουν στα σπίτια τους. Καμία κίνηση δεν επιτρεπόταν χωρίς άδεια.
Μ΄ όλο το χωριό κλεισμένο μέσα, αρχίζαν τις έρευνες κατ΄ οίκον. Τις πιο πολλές φορές βίαιες μέχρι να βρουν όπλα ή κάποιον από τους αγωνιστές που κρυβόντουσαν σε κρύπτες σε διάφορα μέρη των σπιτιών. Αυτό γινόταν μέχρι το ’60΄ που υποτίθεται πως γίναμε ελεύθερο κράτος.
Δεν μας ξέχασε, όμως, και πρόσφατα με τον κορωνοϊό, επανήλθε και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ήρθε σε πιο εξευγενισμένο μοντέλο φυσικά, αφού πέρασαν εξήντα χρόνια από την τελευταία φορά, και με καινούρια ονομασία, “lockdown”, που ηχεί καλύτερα.
Η μόνη διαφορά του μαντρώματος του τότε με το τώρα είναι ότι δεν γίνεται, από τζιπ με οπλισμένους στρατιώτες και ντουντούκα -τώρα γιατί μου τα θύμισε αυτά, η Άλκηστις όταν την είδα στο φορτηγό δεν ξέρω- αλλά από τηλεοράσεως και όχι από κατζιάρηδες στρατιωτικούς αλλά από επιστήμονες με καλάγαθες φάτσες (ορα ψάλτη).
Επί Εγγλέζων, πάντως, διαρκούσε μια με δύο μέρες, όχι για κάποιο άλλο λόγο αλλά γιατί ο κόσμος έπρεπε να πάει στις βρύσες να φέρει νερό. Εμείς που δεν χρειάζεται να βγούμε έξω γιατί το ‘χουμε σπίτι, αντιλαμβάνεσαι πόσο μπορούν να μας έχουν κλεισμένους μέσα.
Αυτά για το κέρφιου, φίλε μου.
Θέλω να πω ακόμα κάτι που σου ξανάγραψα και για το οποίο αισθάνομαι τυχερός. Και δεν είναι άλλο από την ύπαρξη της δημόσιας υγείας.
Διάβασα για τις συνθήκες λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι, δεν έφριξα και τόσο γιατί κι εγώ στον ιδιωτικό τομέα του κέρδους δουλεύω για πολλά χρόνια, αλλά κάπως αναστατώθηκα.
Εντοπίστηκε, αναφέρει η είδηση, ένας εργαζόμενος στη κλινική, μ΄ όλα τα συμπτώματα κορωνοϊού, κι ενώ ο άνθρωπος ήταν εμπύρετος -δεν του έγινε τεστ, σιγά μην του κάναν- αλλά, όπως συνήθως γίνεται, του είπε το αφεντικό “Έλα, ένα κρύωμα είναι, θα περάσει, έλα πάμε και έκοψε η δουλειά πίσω”.
Κάπως έτσι δεν γίνεται;
Και αν έχεις την αναίδεια και το θράσος να επιμένεις και να λες ότι δεν μπορείς γιατί είσαι του θανατά, τότε σηκώνεται η πάλα της απόλυσης και αναγκάζεσαι, έστω και στο χάλι που είσαι, να μην σταματάς, αλλά να συνεχίζεις να εργάζεσαι κανονικά.
Το αποτέλεσμα;
Τρεις νεκροί ηλικιωμένοι που νοσηλεύονταν στην κλινική και καμιά τριανταπενταριά, μέχρι στιγμής, επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό!
Και όλα αυτά στο βωμό του χρήματος.
Στο δημόσιο ακόμα εξακολουθούν παρά τις πιέσεις και τις δυσκολίες να υπάρχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες και η ζωή του ασθενή δεν έγινε ακόμα εμπόρευμα και το είδα εξ αφορμής πανδημίας.
Εύχομαι για το καλό όλων μας η υγεία να μην γίνει ιδιωτική και παράλληλα να ενδυναμωθεί επιπλέον προσφέροντας καλύτερες συνθήκες στο κόσμο.
Και μπράβο σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που στέκονται κοντά μας αυτές τις μέρες, σε αντίθεση με τους πιο πολλούς ιδιώτες, που ούτε τηλεφωνικώς, δεν σε εξετάζουν μήπως και κολλήσουν.
Κλείνω με ευχάριστα!
Τα νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού είναι αισιόδοξα. Η καραντίνα απέδωσε από ό,τι δείχνει και είχαμε συνεχόμενα τις τελευταίες μέρες μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και δεν χάσαμε ούτε ένα άνθρωπο!
Οι προβλέψεις λένε, ότι ίσως την ερχομένη βδομάδα αρθούν κάπως τα περιοριστικά μέτρα, με δεύτερη ημερήσια μετακίνηση.
Αμήν τζε πότε.
Αναξαγόρας που την Κύπρον
(Αγαπητέ Αναξαγόρα, ο ήλιος θα μας σώσει. Ελπίζω κι εγώ στον ήλιο. Είσαι απολαυστικός. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.