Κούβα και Σιγκαπούρη μας δείχνουν τον δρόμο

Πιτσιρίκο, οι οικονομικές συνέπειες από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού φαίνονται στην έκρηξη της ανεργίας στις ΗΠΑ, γράφει η Le Monde, καθώς για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα έγιναν πάνω από 3 εκ. αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της επιδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, έχουν γίνει 26,4 εκ. αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, ξεπερνώντας και τα 22,8 εκ. θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από το 2009 μέχρι σήμερα, δηλαδή, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Αυτή τη φορά η κρίση δεν οφείλεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά είναι συνέπεια πολιτικών αποφάσεων εξαιτίας της πανδημίας.

Δύο στοιχεία εξηγούν αυτό το τείχος της ανεργίας που δεν έχει προηγούμενο.

Η επιδίωξη των απολύσεων, αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι επιλέξιμοι -δηλαδή, μπορούν να πάρουν- για επίδομα ανεργίας.

Το ποσοστό της ανεργίας για τον Απρίλιο του 2020 αναμένεται να ανακοινωθεί στις 8 Μάη και να είναι πολύ υψηλό.

Μπορεί να αυξηθεί κατά 25% από σήμερα μέχρι το καλοκαίρι και να ξεπεράσει και το πικ της κρίσης του Οκτωβρίου 2009, όταν η ανεργία είχε εκτοξευτεί τότε στο 10% για να περιοριστεί σταδιακά στη συνέχεια στο 3% με 4%.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να συρρικνωθεί κατά 12% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και η ανεργία να ανέλθει στο 14%, σύμφωνα με την έτερη γαλλική εφημερίδα, τη Liberation.

To δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα αυξηθεί, εξάλλου, κατά 3,7 τρισ. δολ. το 2020, καθώς το Κογκρέσο ενέκρινε ένα γιγαντιαίο πλάνο οικονομικής βοήθειας.

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αναμένεται, επίσης, να φτάσει στο 101% ως προς το ΑΕΠ.

Πάμε, όμως, και στην αγαπημένη χώρα των ΗΠΑ, την Κούβα, που έστειλε 216 επαγγελματίες υγείας στη Νότια Αφρική στην 20ή αποστολή της ανά τον κόσμο για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

To κομμουνιστικό κράτος έχει στείλει τουλάχιστον 1.200 μέλη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις ευάλωτες χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής, αλλά και σε πλούσια ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ιταλία, που έχουν πληγεί από τον νέο ιό.

Η κυβέρνηση Trump ζητάει από τις άλλες χώρες να μην δέχονται τις ιατρικές αποστολές της Κούβας, κατηγορώντας το νησιωτικό κράτος ότι εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενούς του, κάτι που η Αβάνα αρνείται.

Αλλά ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν εισακούεται, καθώς τα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας όλου του κόσμου καλωσορίζουν τη βοήθεια των Κουβανών.

Στην Κούβα έχουν επιβεβαιωθεί 1.337 κρούσματα κορωνοϊού και 51 θάνατοι -όσοι και στην Ταϊλάνδη-, ενώ διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γιατρών αναλογικά με τον πληθυσμό της και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την πρόληψη, την πρωτοβάθμια υγεία και φροντίδα και την ικανότητά της να αντιμετωπίζει επιδημίες.

“Το πλεονέκτημα της Κούβας είναι ότι αποτελεί ένα πρότυπο στον τομέα της υγείας και αυτό θέλουμε να αξιοποιήσουμε” εξηγεί ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Zweli Mkhize.

Στη Νότια Αφρική έχουν καταγραφεί 4.361 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 86 θάνατοι, ενώ έχουν γίνει διαγνωστικά τεστ σε 161.004 ανθρώπους.

Η αφρικανική χώρα έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την Κούβα, η οποία είχε στηρίξει τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, με Κουβανούς στρατιώτες να πολεμούν και να πεθαίνουν στη νότια Αγκόλα.

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το 1990, ευχαρίστησε πολλές φορές τον Φιντέλ Κάστρο.

Η Νότια Αφρική έστειλε ένα αεροπλάνο με ιατρικό εξοπλισμό στην Κούβα για την καλύτερη αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Με το ίδιο αεροπλάνο θα μεταβούν οι Κουβανοί γιατροί στην Πραιτώρια της Ν. Αφρικής.

“Υπάρχουν στιγμές αλληλεγγύης και συνεργασίας, αν δράσουμε μαζί μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού συντομότερα και πιο αποτελεσματικά όσον αφορά το κόστος” ανέφερε ο πρέσβης της Κούβας στη Νότια Αφρική Rodolfo Benitez Verson.

H Koύβα στέλνει τις στρατιές της με τις άσπρες στολές σε μέρη που πλήττονται από καταστροφές και ασθένειες ανά τον κόσμο από το 1959, όταν έγινε η αριστερή επανάσταση στο νησί της Καραϊβικής.

Οι Κουβανοί γιατροί ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τις επιδημίες χολέρας στην Αϊτή και Έμπολα στη δυτική Αφρική τη δεκαετία του 2010.

Η Κούβα εξάγει επίσης γιατρούς με αντάλλαγμα μετρητά, στέλνοντάς τους σε απομακρυσμένα και φτωχά μέρη του κόσμου, όπου άλλοι γιατροί δεν θέλουν να πάνε.

Οι εξαγωγές ιατρικών υπηρεσιών αποτελούν μία από τις κύριες πηγές εισοδήματος της νησιωτικής χώρας μαζί με τον τουρισμό και τη ζάχαρη, παρά το γεγονός ότι οι δεξιές πλέον κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Βολιβίας και του Εκουαδόρ στέλνουν πλέον τους Κουβανούς γιατρούς πίσω.

Η Κούβα έχει πάνω από 37 χιλιάδες επαγγελματίες υγείας σε 67 χώρες ανά τον κόσμο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του νησιού της Καραϊβικής.

Οι γιατροί της Κούβας πάνε, λοιπόν, παντού και είναι και παντός καιρού.

Μιας και αναφέρθηκα στον καιρό, άρχισαν να φαίνονται και τα πρώτα σκιρτήματα του υποτροπικού αεροχείμαρρου.

Πρόκειται ας πούμε για ένα ρεύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα μεταφέρει τις θερμότερες αέριες μάζες της Αφρικής προς τα μέρη μας, φέρνοντας σιγά, σιγά και το καλοκαίρι πιο κοντά.

Να περάσουμε, όμως, και στη Σιγκαπούρη, για την οποία λένε ότι ο ζεστός καιρός δεν έχει μετριάσει την εξάπλωση του κορωνοϊού για να δούμε τι συμβαίνει πραγματικά.

Και μία από τις διαπιστώσεις είναι ότι η θνητότητα στο μικροσκοπικό νησί είναι 0,1% (12 χιλιάδες κρούσματα – 12 θύματα), κάτι που οφείλεται, βέβαια, και στο ότι πολλοί από τους ασθενείς είναι νέοι (χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι μετανάστες), αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και ότι κάνουν πολλά τεστ και ελέγχουν την εξάπλωση της επιδημίας, δηλαδή, γνωρίζουν τον πραγματικό αριθμό των ασθενών.

Η Σιγκαπούρη κάνει επίσης αγώνα δρόμου για περισσότερες κλίνες σε αίθουσες εκθέσεων και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η μικροσκοπική χώρα των 5,7 εκ. κατοίκων έχει 12 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς στην Ασία, κυρίως εξαιτίας του συνωστισμού στους κοιτώνες των εργαζόμενων μεταναστών, όπου διαμένουν 300 χιλιάδες άνθρωποι.

Οι εγκαταστάσεις στο Εκθεσιακό Κέντρο Changi, όπου γίνεται το airshow της Σιγκαπούρης, θα μπορούσαν να στεγάσουν 4.000 ασθενείς, οι οποίοι αναρρώνουν από τον ιό και άλλους, που έχουν ήπια συμπτώματα της νόσου Covid 19.

“H όλη διαδικασία για να στηθεί η υποδομή κράτησε έξι μέρες” ανέφερε ο Joseph Tan, μέλος της οργανωτικής επιτροπής για την προσωρινή εγκατάσταση.

Οι πρώτοι ασθενείς, κυρίως από την Ινδία και το Μπαγκλαντές, μεταφέρθηκαν το Σάββατο 25/4 στη μεγάλη αίθουσα συνεδρίων, που έχει χωριστεί σε δωμάτια για 8 με 10 άτομα με μεταλλικά κρεβάτια, πλαστικά ερμάρια και ανεμιστήρες.

Η Σιγκαπούρη είναι πίσω μόνο από την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν και την Ιαπωνία στην Ασία, όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Πάνω από 10 χιλιάδες από όσους προσβλήθηκαν από τον ιό, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid 19, δηλαδή, το 80%, είναι ξένοι εργάτες και πολλοί από αυτούς έχουν τοποθετηθεί σε “εγκαταστάσεις απομόνωσης”, όπως είναι οι αίθουσες συνεδριάσεων, που φιλοξενούν ανθρώπους με ήπια συμπτώματα.

Παρά τα πολλά κρούσματα, στη Σιγκαπούρη έχουν καταγραφεί μόνο 12 θάνατοι και άλλα 24 άτομα είναι στην εντατική.

Οι εργαζόμενοι μετανάστες στη Σιγκαπούρη είναι ως επί το πλείστον νεαρής ηλικίας, ζουν σε κοιτώνες και αμείβονται με 15 δολάρια τη μέρα.

Πολλοί βρίσκονται σε καραντίνα με κυβερνητική εντολή, ενώ στο Εκθεσιακό Kέντρο Changi κάθε αίθουσα διαθέτει μόνιτορ για την πίεση του αίματος και άλλο ιατρικό εξοπλισμό.

Ρομπότ μεταφέρουν το φαγητό στους ασθενείς και σύντομα θα τους δίνουν και τα φάρμακα και θα τους βάζουν και θερμόμετρο.

Το Εκθεσιακό Κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει 2.700 ασθενείς και θα επεκταθεί με 1.700 επιπλέον κλίνες.

Περίπου 10 χιλιάδες επαγγελματίες υγείας έχουν, εξάλλου, αποσπαστεί από τους κοιτώνες σε στρατόπεδα, γυμναστήρια και πλοία, όπου φιλοξενούνται ασθενείς, που ήρθαν από το εξωτερικό.

Ακόμα και ένα λιμάνι για κοντέινερ θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει 15 χιλιάδες εργαζόμενους μετανάστες, καθώς η Σιγκαπούρη προσπαθεί συνεχώς να βρει νέους χώρoυς για ύποπτα κρούσματα και για όσους αναρρώνουν.

Τα 1.729 νέα κρούσματα ήταν, εξάλλου, το ενθαρρυντικό στοιχείο της ημέρας από την Ισπανία, που μέχρι πρότινος μετρούσε 6.000 περίπου ημερησίως.

Δείγμα ότι ο κορωνοϊός οδεύει προς κατάρρευση, τόσο στην Ισπανία, όσο και σε άλλες χώρες και δεν θα αργήσει η μέρα που τα κρούσματα θα είναι μηδενικά.

Αυτή η μέρα έφτασε την Κυριακή 26/4 στη Wuhan, όπου πήρε εξιτήριο και ο τελευταίος ασθενής με Covid 19 από το νοσοκομείο.

Στην πόλη που χτίστηκαν άλλα δύο νοσοκομεία για να χωρέσουν όλους τους ασθενείς πλέον δεν νοσηλεύεται κανείς.

Εκεί που άρχισαν όλα, τα πάντα έχουν πλέον τελειώσει.

Και το περιβόητο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, που λένε πολλοί, δύσκολα θα είναι εξίσου σαρωτικό.

Είναι σαν τα κύματα της θάλασσας. Κάθε ένα που έρχεται φαντάζει και πιο μεγάλο από το προηγούμενο.

Αλλά όταν σε σκεπάσει και το μεγαλύτερο, μετά αρχίζουν να φθίνουν, γίνονται όλο και πιο μικρά, μέχρι που σβήνουν κι η θάλασσα γίνεται σιγά, σιγά γαλήνια ξανά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Κούβα έχει πετύχει σπουδαία πράγματα στον τομέα της Υγείας. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και το εμπάργκο σε βάρος της χώρας, που την ανάγκασε να αναζητήσει και εναλλακτικές θεραπείες. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο πιο σημαντικός λόγος που η Κούβα έχει καταφέρει πολλά στον τομέα της Υγείας είναι ότι στην Κούβα γίνονταν γιατροί αυτοί που ήθελαν να γίνουν γιατροί, αυτοί που αγαπούσαν την Ιατρική και όχι αυτοί που ήθελαν να βγάλουν πολλά χρήματα· στην Κούβα όλοι έπαιρναν τα ίδια χρήματα, ανεξάρτητα από την δουλειά που έκαναν. Οι Κουβανοί γιατροί πάνε σε όποια χώρα έχει ανάγκη, ενώ στην Ελλάδα, αυτές τις μέρες της πανδημίας, πολλοί γιατροί δεν απαντάνε στα τηλέφωνα των ασθενών τους, επειδή φοβούνται μην τους κολλήσουν καμιά αρρώστια. Ωραίοι γιατροί. Οι άλλες χώρες θα είχαν να μάθουν πολλά από την Κούβα στον τομέα της Υγείας, αν δεν υπήρχαν τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και οι ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ακόμα κι αν δεν συμπαθείς τον σοσιαλισμό, δεν είναι κακό να παραδεχτείς αυτό που πέτυχε η Κούβα στον τομέα της Υγείας. Ειδικά τώρα που σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου αποδείχτηκαν εντελώς απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν την επιδημία -και θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις επόμενες επιδημίες- καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά στην Κούβα, για να δουν τι κάνει σωστά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.