Λευτεριά σε όλα τα ζωάκια (των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων)


Πιτσιρίκο, οι φτωχοί και οι άστεγοι της Κολομβίας έχουν αρχίσει να λαμβάνουν κάποια βοήθεια, κυρίως δωρεές τροφίμων, αλλά και να κάνουν ένα μπάνιο καθαριότητας, εν μέσω της καραντίνας για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Με δεκάδες να ζουν στους δρόμους της Μπογκοτά χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα μπάνιο καθαριότητας, οι κάτοικοι της κολομβιανής πρωτεύουσας άρχισαν να καίνε λάστιχα και να μπλοκάρουν δρόμους, ζητώντας βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καραντίνας.

Η κυβέρνηση εκταμίευσε 18 τρισ. πέσος (4,43 δισ. δολ.), για να ενισχύσει ένα προβληματικό σύστημα υγείας και να δώσει κάποια επιδόματα κατά τη διάρκεια της καραντίνας που λήγει στις 27 Απριλίου.

Αλλά αρκετές οικογένειες που εργάζονται χωρίς συμβάσεις και ασφάλεια, με τα μέλη τους να είναι πλανόδιοι πωλητές ή να δουλεύουν στις κατασκευές και την ανακύκλωση δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα και δεν έχουν και καμία βοήθεια.

Κάποιοι άλλοι είναι πιο τυχεροί, καθώς στρατιώτες με γάντια και μάσκες τους μοίρασαν ρύζι, φασόλια, ζάχαρη, αλάτι, κρέας σε κονσέρβες, χαρτί τουαλέτας και εμφιαλωμένο νερό.

Οι κάτοικοι της συνοικίας της Μπογκοτά, όπου έγινε αυτό, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους, καθώς είχαν ξεμείνει από προμήθειες.

Το δημαρχείο της Μπογκοτά έδωσε επίσης τη δυνατότητα σε κάποιους άστεγους να κάνουν ένα μπάνιο και να βάλουν καθαρά ρούχα, αλλά και να γευματίσουν.

Ορισμένοι εξ αυτών έμειναν άστεγοι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ένας 42χρονος εξιστόρησε πώς έχασε τη δουλειά του ως πορτιέρης σε κλαμπ και τις τελευταίες εφτά μέρες κοιμάται στον δρόμο.

Το να δίνεις τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν την έχουν, να κάνουν ένα μπάνιο καθαριότητας, τους βοηθάει και να μην κολλήσουν τον ιό, ανέφεραν οι αρχές που τοποθέτησαν ντουζιέρες και ράφια με καθαρά ρούχα, απολυμαντικά και τρόφιμα.

Πρόστιμο 5.500 ευρώ θα πληρώνουν, εξάλλου, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσοι διαδίδουν αυθαίρετα ιατρικές πληροφορίες για τον κορωνοϊό, οι οποίες θα είναι αντίθετες από τις επίσημες ανακοινώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

H κίνηση έχει στόχο να μειώσει την παραπληροφόρηση στην αραβική χώρα του Κόλπου και αφορά ιατρικές πληροφορίες ή οδηγίες που είναι ψευδείς, παραπλανητικές ή δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα.

Δεν είναι ξεκάθαρο, πάντως, αν το πρόστιμο θα αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα ή και δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των ΜΜΕ.

Ασφαλώς και πρέπει να πληρώνουν το πρόστιμο των 5.500 ευρώ και δημοσιογράφοι και ΜΜΕ.

Πρώτον γιατί διαδίδουν μόνο ψευδείς ειδήσεις γενικότερα. Και δεύτερον διότι έχουν το μαξιλαράκι των 11 εκ. ευρώ από τη διαφήμιση για τον κορωνοϊό συν 21 εκ. ευρώ για τις άδειες που δεν πλήρωσαν, συν 15 εκ. ευρώ που πήραν μέσω των περιφερειών.

Δεν έγιναν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όλα αυτά, βέβαια, αλλά παντού τα ΜΜΕ τον ίδιο ρόλο παίζουν.

Στη Βουλγαρία γιόρτασαν, εξάλλου, κανονικά την Ανάσταση, με εκατοντάδες πιστούς να συρρέουν στις ορθόδοξες εκκλησίες, που έμειναν ανοιχτές για το κοινό, παρά τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το Πάσχα, η πιο σημαντική γιορτή για τα 300 εκατομμύρια των Χριστιανών Ορθόδοξων, προσελκύει συνήθως χιλιάδες Βούλγαρους στις εκκλησίες.

Αυτή τη φορά αρκετοί ήταν εκείνοι στη Βουλγαρία που προτίμησαν να παρακολουθήσουν την ακολουθία της Ανάστασης από την τηλεόραση στα σπίτια τους.

Αλλά κάποιοι δεν φοβήθηκαν, διότι “η πίστη μας είναι δυνατή” όπως ανέφερε η 58χρονη Radka Petrova, που πήγε στην εκκλησία, φορώντας μία προστατευτική μάσκα.

“Είναι απλά ένας ιός και θα τον νικήσουμε, Χριστός Ανέστη, σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα σε μία θάλασσα απελπισίας” συμπλήρωσε η 58χρονη Βουλγάρα.

Πάντως, η ακολουθία της Ανάστασης ήταν λίγο διαφορετική από άλλες φορές με τους πιστούς να κρατούν τις αποστάσεις μεταξύ τους, αν και όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Η απόφαση να παραμείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες στη Βουλγαρία -όπου η Ανάσταση άρχισε να γιορτάζεται μετά το τέλος του κομμουνισμού το 1989- προκάλεσε έντονες διαφωνίες στα social media.

Πολλοί φοβούνται ότι οι εκκλησίες μπορεί να εξελιχθούν σε επίκεντρο μετάδοσης του ιού, θέτοντας σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους, αλλά και υπονομεύοντας τις προσπάθειες περιορισμού και εξάλειψης της επιδημίας.

Η Βουλγαρία που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 13 Μαρτίου, απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων, έχει κλείσει σχολεία, εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους και δεν επιτρέπει ούτε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία επικρίθηκε τόσο για το γεγονός ότι άφησε τους ναούς ανοιχτούς, όσο και γιατί επέτρεπε στους πιστούς να φιλούν εικόνες και να χρησιμοποιούν τα ίδια κουτάλια κατά τη θεία κοινωνία.

Στη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Κύπρο η ακολουθία της Ανάστασης τελέστηκε στις εκκλησίες κεκλεισμένων των θυρών.

Στη Σερβία οι εκκλησίες έκλεισαν από τη Μεγάλη Παρασκευή και θα ανοίξουν τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη, έτσι ώστε οι πιστοί να μείνουν σπίτι.

Η Ουκρανία απαγόρευσε τις λειτουργίες για το ευρύ κοινό και μόνο δέκα άτομα μπορούσαν να παρευρεθούν σε κάθε λειτουργία.

Όλα αυτά λίγη σημασία έχουν, βέβαια, τώρα πια.

Άλλωστε, και τα έθιμα με τα χρόνια αλλάζουν τελικά.

Λευτεριά, λοιπόν, σε όλα τα αρνάκια, τα χταπόδια και τα καβουράκια, τις γαλοπούλες και τις κοτούλες, τις γατούλες και τα σκυλάκια και γενικά όλα τα ζωάκια. Tων ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, χρόνια πολλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.