Μια ιστορία

Γεια σου Πιτσιρίκο,
σήμερα το μεσημέρι βγήκα μια βόλτα, είχε ωραίο ήλιο και δεν θέλησα να χάσω την ευκαιρία. Λίγο πριν επιστρέψω σπίτι είδα μια γιαγιά, πολύ γιαγιά, περπατούσε με τη βία, νόμιζες θα φυσήξει και θα πέσει.
Την πλησίασα να τη ρωτήσω αν ήθελε κάποια βοήθεια.

Να μου λέει, θέλω να ταχυδρομήσω την επιταγή για το ενοίκιό μου, αλλάζει ο μήνας αύριο.

Να την ταχυδρομήσω εγώ για σας, της προτείνω.

Οχι, μου λέει, αλλά μπορείς να με κρατήσεις να περπατήσω; Ξέχασα το μπαστούνι μου, πώς το έπαθα αυτό.

Ναι, της λέω, φυσικά, και την πιάνω αγκαζέ και πάμε μέχρι το ταχυδρομικό κουτί, ούτε 50 μέτρα παρακάτω.

Εκεί είναι μια υπάλληλος του ταχυδρομείου, πολύ συμπαθητική, και η γιαγιά της πιάνει την κουβέντα. Δεν την άφηνε να φύγει.

Κάποια στιγμή η υπάλληλος ευγενικά μας χαιρέτισε.

Θα έρθεις σπίτι μου, με ρωτάει η γιαγιά. Θέλω να σου δώσω κάτι.

Δεν χρειάζεται, της λέω, να μου δώσετε τίποτα αλλά ευχαρίστως να σας συνοδέψω μέχρι το σπίτι σας.

Άρχισε να με ρωτάει, τι κάνω, πού μένω, πιάσαμε κουβέντα. Αγκαζέ πάντα.

Αν το μάθει η κόρη μου ότι βγήκα από το σπίτι θα με σκοτώσει, μου λέει. Δεν κάνει να περπατάω, ειδικά χωρίς το μπαστούνι, έχω εγχειρισμένα και τα δύο γόνατα. Και δεν κάνει ούτε να ακουμπιόμαστε.

Φτάσαμε στην είσοδο της πολυκατοικίας, επέμενε να ανέβω πάνω. Έλα, θέλω να σου δώσω κάτι. Μου έστειλε η κόρη μου ψώνια, θα χρειάζεσαι τρόφιμα, ανέβα να σου δώσω κάποια πράγματα.

Σας ευχαριστώ πολύ, της λέω, έχω ό,τι χρειάζομαι. Αλλά θα σας πάω μέχρι το διαμέρισμά σας.

Όταν φτάσαμε στην πόρτα της, με αγκάλιασε. Ξαφνιάστηκα αλλά την αγκάλιασα κι εγώ.

Δεν έχω τον ιό, μου λέει. Επέμενε να μπω μέσα, αρνήθηκα. Καλά μου λέει, δεν θέλω να σε ζορίσω. Ανταλλάξαμε τηλέφωνα, της είπα ότι θα την παίρνω να τα λέμε.

Έφυγα σκεφτική. Έβαλα άραγε τη ζωή ενός ηλικιωμένου ανθρώπου σε κίνδυνο; Νιώθω υγιέστατη αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Εικάζω ότι η γιαγιά ξέχασε, υποσυνείδητα έστω, το μπαστούνι της, ελπίζοντας κάποιος να προθυμοποιηθεί να τη βοηθήσει. Ρίσκαρε η γιαγιά, πιθανώς τη ζωή της. Ήξερε πολύ καλά τι συμβαίνει. Μην ακουμπάς μου λέει το κουμπί, δεν κάνει να ακουμπάμε.

Ρίσκαρα κι εγώ, κυρίως τις τύψεις μου. Δεν υπήρχε περίπτωση όμως να έκανα κάτι άλλο από ό,τι έκανα.

Και όσο ανυπόστατο και αν ακούγεται, η αγάπη είναι προστασία. Εγώ αυτό πιστεύω.

Όταν η αδερφή μου έκανε χημειοθεραπείες, μου έλεγαν να μην την πλησιάζω γιατί ο οργανισμός της ειναι εξουθενωμένος και αν την κολλήσω κάτι μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Εγώ δεν ξεκολλούσα από πάνω της, όλο αγκαλιά την είχα. Η αγάπη προστατεύει πίστευα και τότε. Και μου βγήκε.

Φ.

(Αγαπημένη φίλη, είμαστε ενήλικες και έχουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Δεν ξέρω αν η αγάπη προστατεύει αλλά ζωή χωρίς αγάπη δεν είναι ζωή. Πρέπει να είναι εφιαλτικό να ζει κάποιος χωρίς να τον αγγίζουν, χωρίς να τον χαϊδεύουν. Τα ζώα δεν κρύβουν το πόσο θέλουν τα χάδια. Το δείχνουν και τα διεκδικούν. Αυτές τις μέρες, πολλοί μαλώνουν τους ηλικιωμένους που είναι έξω. Αυτοί που μαλώνουν τους ηλικιωμένους είναι ηλίθιοι. Αν είσαι 90 χρονών, θέλεις να βγεις έξω και να δεις τον ήλιο. Γιατί μπορεί να είναι η τελευταία φορά που τον βλέπεις. Τα γηρατειά είναι μακελειό. Αλλά θα πάει ο ηλίθιος δημοσιογράφος, το σιχαμένο κάθαρμα, και θα ρωτήσει τον παππού “γιατί είσαι έξω;”. Εγώ θα τον έφτυνα αυτόν, αν ήμουν ο παππούς. Ξαφνικά, τους πήρε όλους ο πόνος για τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Τους είναι δύσκολο να παραδεχτούν πως νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους. Αλλά γουστάρουν να βρουν και κάποιους να τους ασκούν εξουσία.Γεμάτη καθάρματα η χώρα. Αγαπημένη φίλη, εγώ σε μια αγκαλιά θα ήθελα να πεθάνω. Κι ας με σκότωνε. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.