Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει (και μαντέψτε και τι άλλο)

Καλησπέρα Πιτσιρίκο,
δεν είμαι καλός στο γραπτό λόγο, ούτε έχω σκοπό να κουράσω. Πιθανώς όσα σου γράψω να τα γνωρίζεις ήδη (έχεις πετάξει υπονοούμενα στα κείμενά σου άλλωστε).

Ο κορωνοϊός μας έπιασε απροετοίμαστους.

Αν κάποιος ψάξει στη βιβλιογραφία, θα βρεί πολλά άρθρα, ακόμη και ολόκληρα βιβλία, που χτυπούσαν καμπανάκι για την πιθανότητα εμφάνισης μεταδοτικών νοσημάτων τα οποία θα εμφανίζονταν με τη μορφή πανδημίας.

Τι έκανε η επιστημονική κοινότητα για αυτό; Τίποτα.

Τα λεφτά δεν ήταν εκεί, άλλωστε, για να ασχοληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες. Και τώρα τρέχουν. Γιατί; Γιατί τους έπιασε ο πόνος; Όχι φυσικά. Απλά, βλέπουν πως τώρα είναι πολλά τα λεφτά.

Απροετοίμαστοι λοιπόν. Και πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση;

Εύκολο: καραντίνα. Απλή και ιστορικά δοκιμασμένη λύση. Περιορίζει τη μετάδοση του ιού και -το κυριότερο- δεν πιέζει τα υποβαθμισμένα συστήματα υγείας.

Ωραία λοιπόν, ως πολιτεία εφαρμόζεις καραντίνα και ζητάς και τη συστράτευση και του απλού πολίτη· τη λεγόμενη community engagement. Και την έχεις.

Μετά τι; Περιμένεις στωϊκά να περάσει η μπόρα και να πανηγυρίσεις; Τι ακριβώς να γιορτάσεις;

Συμφωνούμε πως η οριστική λύση είναι να ανακαλυφθεί και να δοθεί στην κυκλοφορία το εμβόλιο, το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν θα γίνει πριν το 2021.

Ως πολιτεία όμως, όλο αυτό τον καιρό τι έκανες; Ας αφήσουμε τα γνωστά προβλήματα στο ΕΣΥ που όλοι τα ξέρουν αλλά λίγοι τα βγάζουν στη φόρα. Γι’αυτό εφαρμόστηκε καραντίνα, άλλωστε, για να βάλεις κάτω από το χαλάκι τα γνωστά προβλήματα.

Πας να εφαρμόσεις άτυπη ανοσία αγέλης, περιμένοντας να αποκτήσει αντισώματα η πλειοψηφία του πληθυσμού ώστε να σταματήσει η διάδοση του ιού· συγκεκριμένα για τον κορονοϊό που μεταδίδεται σε 2-3 άτομα, θες >60% του πληθυσμού να έχει αντισώματα.

Πού είναι οι μελέτες στον πληθυσμό; Πέρα από τις ορολογικές μελέτες που χρειάζεσαι, κάνεις άλλες μελέτες για να δεις τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου ή απλά ποντάρεις στο κλίμα της Ελλάδας (που και το κλίμα δεν έχει αποδειχτεί πως αναχαιτίζει την πορεία του ιού, ακόμη υποθέσεις γίνονται).

Και το κερασάκι στην τούρτα: πληθαίνουν οι φωνές στην επιστημονική κοινότητα πως, αν στηριχθούμε μόνο στην καραντίνα και δεν “επιτεθούμε” στον ιό, η κοινωνική απομάκρυνση θα πρέπει να εφαρμοστεί ξανά, πιθανά το επόμενο φθινόπωρο και ίσως και την επόμενη διετία (υπάρχουν ήδη επιδημιολογικές μελέτες στο στάδιο της προδημοσίευσης οι οποίες το υποστηρίζουν αυτό).

Ε.Χ.

Υ.Γ. Όταν αποκλείεις με “τρόπο” -λαδώνοντας με κρατικό χρήμα- από τα βοθρο-ΜΜΕ, ή παραφράζεις τα λεγόμενα ενός από τους πιο καταξιωμένους και αναγνωρισμένους Έλληνες καθηγητές παγκοσμίως, νομίζω πως τα πράγματα είναι λίγο επικίνδυνα. Αναφέρομαι στον κ. Ιωαννίδη, ο οποίος χαρακτηρίζει την καραντίνα απαραίτητο μέτρο, αλλά τυφλή λύση.

Υπομονή σε όλους μας, Πιτσιρίκο, και καλή μας δύναμη γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

(Αγαπητέ φίλε, δεν είναι μόνο εποχή του κορωνοϊού· είναι και η εποχή της μιας και μοναδικής άποψης. Απαγορεύεται να έχουμε άλλη άποψη από τον Μητσοτάκη ή τον Τσιόδρα. Επίσης, για να εκφέρουμε άποψη, πρέπει να είμαστε …επιδημιολόγοι. Δηλαδή, θέλει πολύ μυαλό για να βάλεις σε καραντίνα τον πληθυσμό μιας ολόκληρης χώρας για να αντιμετωπίσεις έναν ιό. Πρέπει να είσαι διάνοια. Όπως είναι διάνοιες οι υπουργοί Οικονομικών που βάζουν κι άλλους φόρους, για να βρουν χρήματα. Πολύ δύσκολη σκέψη. Λίγοι μπορεί να την κάνουν. Εγώ χαμογελάω γιατί ξέρω τι έρχεται. Και ξέρω πως οι σημερινοί Ταλιμπάν του κορωνοϊού θα ρίξουν πολύ κλάμα. Όσο για το εμβόλιο, είναι προφανές πως οι φαρμακευτικές δεν το θέλουν γιατί είναι …φτηνό. Ναι, έχουμε ακόμα καπιταλισμό και οικονομία της αγοράς, και ας πιστεύουν οι ανόητοι πως ξαφνικά τους έπιασε όλους η ανθρωπιά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.