Φαντάσου πόσο ηλίθιο πρέπει να είναι το πρόβλημα, για να είναι τα λεφτά η λύση

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Ο Κώστας τα είπε πάλι όλα.
Να πω, επίσης, ότι Χιλή και Λίβανος συνεχίζουν, μέσα στην πανδημία, ό,τι ξεκίνησαν τους προηγούμενους μήνες. Ναι, όχι που θα σκάσουν.

Οι Γάλλοι, νομίζω, σταμάτησαν, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Και στις ΗΠΑ γίνονται κάποια πραγματάκια, από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, μέχρι όπου μπορείτε να φανταστείτε, ενώ η επίταξη της General Motors πιθανόν δεν θα αποφασιζόταν, αν δεν πίεζαν γι’ αυτό οι εργαζόμενοι της εταιρείας, που απαίτησαν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Και δεν είναι οι μόνοι.

Δημιουργείται κίνημα κατά της είσπραξης των ενοικίων και υπάρχουν πάρα πολλές φωνές κατά του φοιτητικού -και όχι μόνο- χρέους. Από μήνες.

Ο βασικός λόγος που ο Trump δεν επιβάλλει καθολική καραντίνα είναι γιατί φοβούνται μια δεύτερη πανδημία και δεν εννοώ ιογενή. Αυτή μάλλον έχει να κάνει με …σφυροδρέπανα.

Ήδη, μ’ αυτά και μόνο τα μέτρα, κάποιοι υπολογίζουν 35-47 εκατομμύρια ανέργους ως το τέλος του έτους.

Ήδη, είναι πάνω από το 5% η επίσημη ανεργία, ανεπίσημα ίσως πάνω από το 7%.

Και φυσικά, η οικονομική ζημιά εκατομμύρια νοικοκυριών θα είναι ανυπολόγιστη.

Όλες οι συστημικές υποσχέσεις επαληθεύονται, για άλλη μια φορά, ως κενές περιεχομένου. Τι; Μας κάνει εντύπωση; Δεδομένο ήταν.

Πάρα πολλοί άνθρωποι προβληματίζονται, απεργούν, απαιτούν.

Και το κυριότερο, άρχισαν να φλιπάρουν.

Συσσωρεύεται κοινωνική οργή σε μεγάλο κομμάτι του αμερικάνικου πληθυσμού. Εδώ και καιρό.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι είμαστε απαραίτητα στα πρόθυρα μιας …επανάστασης. Απλά, ακόμα, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. Μπορεί κάλλιστα να ξυπνήσουμε τρισχειρότεροι απ’ όλο αυτό το χάος.

Και τι κάνουν οι πλούσιοι -επ’ ευκαιρίας- σε όλο αυτό το χάος;

Το μοναδικό που ξέρουν. Οι λύκοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται.

«Χαρίζουν» ψίχουλα και προσποιούνται τους καμπόσους.

Ο Bezos πχ δωρίζει 100 εκατομμύρια δολλάρια για τον κορονοϊό.

Ο Bezos.

Ο άνθρωπος που διαθέτει περιουσία 150 δισεκατομμυρίων. Ο πλουσιότερος της Ιστορίας, μέχρι σήμερα.

Σαν να δίνει 10 ευρώ κάποιος που βγάζει 10.000 δολλάρια.

Θα μας σώσουν ο Bezos και ο Gates, ο οποίος δεν είχε τόσους μήνες βγάλει άχνα και τώρα μας το παίζει σταυροφόρος του κορωνοϊού. Μάλλον, γιατί επενδύει στο εμβόλιο.

Παρεμπιπτόντως, ο Gates επενδύει, δεν …δωρίζει.

Και μια από τα ίδια κάνουν και οι κυβερνήσεις: πιστεύουν ότι τα λεφτά θα λύσουν πάλι το πρόβλημα, ακόμα και αυτά τα δισεκατομμύρια/τρισεκατομμύρια που μοιράζουν σαν να μην υπάρχει αύριο· η Ιαπωνία μόλις ανακοίνωσε πακέτο 1 τρισεκατομμυρίου δολλαρίων.

Φαντάσου πόσο ηλίθιο πρέπει να είναι το πρόβλημα, για να είναι τα λεφτά η λύση.

Και πόσο φτωχοί είναι κάποιοι άνθρωποι στη ζωή τους, που έχουν μόνο λεφτά.

Και ακόμα ψάχνονται κάποιοι πού είναι το πρόβλημα.

Πουθενά, παιδιά, όλα καλά.

Γιατί μπορεί να έχουμε «πόλεμο», αλλά κανένας δεν έχει επιτάξει μέχρι αυτή τη στιγμή κάποια φαρμακοβιομηχανία ή κάποια βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού.

Ήδη, πολιτείες τσακώνονται στις «άτυπες» δημοπρασίες που στήνονται πάνω στις ανεπαρκείς ποσότητες αναπνευστήρων και ιατρικών μασκών.

Αλίμονο.

Να μην βγάλουμε κανένα ψωροδόλαρο παραπάνω;

Και όλοι οι …λαλίστατοι διάσημοι, οι entrepreneurs, οι καλλιτέχνες, οι αθλητές και οι σοφιστές της ανθρωπότητας, τουμπεκί ψιλοκομμένο.

Τι έχουν, άλλωστε, να πουν; Nothing, nada, niente, τίποτα.

Τώρα που υποτίθεται θα μεγαλουργούσαν, αφού θα σήκωναν τον κόσμο στους ώμους τους, έχουν κρυφτεί στις τρύπες τους, ανήμποροι και ανίκανοι να κάνουν οτιδήποτε. Εκτός ίσως από κανένα βιντεάκι. Θλιβεροί.

Τελικά, θα μας σώσουν οι -δεν μπορώ να το πω ούτε για πλάκα- …δημοσιογράφοι. Που μας ενημερώνουν. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.

Βρε, δεν γ@μιέστε. Παίζω την ζωή μου κορώνα-γράμματα για να έρθει μετά ο άλλος ο ανύπαρκτος σαλονάτος στο φινάλε της επιδημίας και να μου τραγουδά το νέο του σουξέ «παλέψαμε, κάναμε θυσίες, αλλά αντέξαμε»;

Τελικά, οι μόνοι που βγήκαν μπροστά και σήκωσαν το βάρος της κοινωνίας στις πλάτες τους ήταν όλοι οι «άχρηστοι», «υψηλόμισθοι» και «απαιτητικοί» εργάτες. Μάλλον, γιατί είναι οι μόνοι που το έκαναν και πριν.

Ξαφνικά, είμαστε πάλι «ήρωες». Μέχρι και οι μπάτσοι χειροκροτούν τώρα. Εντάξει, έχει πολύ γέλιο.

Αυτά. Μην το κουράζουμε υπερ-αναλύοντας. Όχι, πως δεν θα τα λέμε κιόλας. Τα προβλήματα και οι λύσεις είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες. Όπως και τα διαχρονικά λάθη μας.

Άλλωστε, αν δεν είσαι μέρος της λύσης, είσαι μέρος του προβλήματος.

Είναι ξεκάθαρο -και στον πιο αδαή- ότι εμείς συντηρούμε, μέσω της ανέχειας, το σύστημα.

Αντί να σφουγγαρίζουμε τα απόνερα που πλημμύρισαν το δωμάτιο, μάλλον θα έπρεπε να κλείσουμε πρώτα τη βρύση.

Θυμάστε τι λέγαμε να κάνουμε το 2008, το 2009, το 2010 και πάει λέγοντας; Δεν αναφέρω πιο πριν γιατί προσωπικά ήμουν παιδί, αλλά ίσχυαν και τα προηγούμενα χρόνια. Όλα τα χρόνια.

Ε, δεν άλλαξε κάτι. Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν.

Μόνο το ποσοστό του πλούτου που κατέχουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Αυξάνεται συνεχώς. Μαζί με τον πληθυσμό που κατέχει το υπόλοιπο κομμάτι, αυτό όμως συνεχώς μειώνεται, γιατί μία είναι η πίτα, δεν υπάρχουν άλλες.

Με μαθηματική ακρίβεια -και τα μαθηματικά, δυστυχώς, δεν λένε ποτέ ψέματα- έχουμε όλο και λιγότερες πιθανότητες να απολαύσουμε έστω μια μπουκιά από την πίτα.

Αυτή είναι η ψεύτικη υπόσχεση, όσο πιο απλά μπορώ να την εκφράσω.

Ειλικρινά, φτάσαμε στο έσχατο σημείο να νομίζουμε ότι έχουν σκοπό να μοιραστούν μαζί μας τον πλούτο και την εξουσία που συγκέντρωσαν;

Αυτή είναι η μοναδική ευθύνη που μας βαραίνει: η ευθύνη να αναλάβουμε οι ίδιοι τις τύχες μας.

Αντέχουμε;

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ.1 Με ξενερώνει, πάντως, ο Trump. Τι ωραία που θα ήταν η Hillary: “it came, it spread, we died”. Δεν θα την έτρωγε και στην μάπα ο Bill που πρέπει να έχει φρικάρει κλεισμένος στη καραντίνα μαζί της.

Υ.Γ.2 Πιτσιρίκο, βάλε ένα καβούκι στην πλάτη σου και κάνε την καρέτα-καρέτα. Αλλιώς περίμενε. Είναι και κρίσιμες οι επόμενες δυο βδομάδες. Στο μεταξύ, οι The Times επιβράβευσαν τους -συνήθως απείθαρχους- Έλληνες για την υπευθυνότητά τους να δεχθούν με ελάχιστα παρατράγουδα τα σκληρά μέτρα επιτήρησης, που ανάλογα, λέει το ρεπορτάζ, έχει πάρει μόνο η Κίνα μέχρι τώρα. Δηλαδή, ο δημοσιογράφος αποκάλεσε τους Έλληνες υποτακτικούς, αλλά με τρόπο. Και οι Έλληνες ασχολούνται με μια δασική πυρκαγιά στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ, που δεν είναι καν η πρώτη, ούτε η τελευταία. Και πού να δείτε τι έχει το πρόγραμμα για μετά. Ήδη, ο Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως η όποια μείωση φόρων και εισφορών αναβάλλεται για του χρόνου, δεδομένου ότι η ύφεση θα είναι μάλλον στο 4%. Ψέματα λέει. Πάνω από 10% θα είναι. Ξαναλέω, δεν είναι κρίση του κορονοϊού. Είναι ο κορονοϊός καπάκι στη σοβαρότερη οικονομική, συστημική κρίση των τελευταίων 100 χρόνων, τουλάχιστον, ενόψει της Δ΄ Βιομηχανικής Επανάστασης, που κανείς δεν ξέρει όμως αν θα έχει άμεσα οφέλη για το εργατικό δυναμικό. Ήδη στις ΗΠΑ μιλάμε για καταστάσεις χειρότερες από εκείνες της Great Depression του 1929 και περιττό να πω τι επακολούθησε της ύφεσης και πόσα χρόνια πέρασαν μέχρι να ανακάμψει το βιοτικό επίπεδο.

Υ.Γ.3 Από εκεί και μετά, ο χρόνος πάντοτε δίνει τις όποιες απαντήσεις, παρότι με τα χρόνια έχω μάθει να κρατάω μικρό καλάθι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πιστεύω στους ανθρώπους, εφόσον φυσικά πιστέψουμε οι ίδιοι ότι θέλουμε κάτι άλλο. Εκεί έγκειται πολλές φορές η παρεξήγηση, όπως σωστά μάλλιασες να λες, κομπανιέρο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν. Αυτό, φυσικά, δεν είναι de facto. Όπως δεν είναι δεδομένη και η… αγάπη για έναν λαοπρόβλητο ηγέτη. Αυτά σε όσους πιστεύουν ότι με 11 εκατομμύρια εξασφαλίζουν 11 εκατομμύρια συνειδήσεις. Ακόμα και εκείνες που έχουν βαλθεί να μείνουν στην Ιστορία, για όλους τους λάθος λόγους. Πάντως, περίπου 1 ευρώ την ψυχή. Τόσο σας κοστολογούν.

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς γιατί, ενώ οι άλλοι αγόραζαν κωλόχαρτα, οι Αμερικανοί αγόραζαν όπλα. Γιατί οι Αμερικανοί ξέρουν. Κι ας τους λένε οι άλλοι χαζούς. Οι έξυπνοι. Όπως οι Έλληνες, ας πούμε. Διάνοιες. Άρη, τα πάτε πολύ καλά μαζί με τον Κώστα, ενώ ανεβαίνουν σιγά-σιγά και τα άλλα παιδιά. Δεν ξέρω πότε θα ξεκινήσω τα μπάνια αλλά θα αφήσω το μαγαζί σε καλά χέρια. Μπράβο σας! Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.