“Όποιος μπορεί, αδικεί”

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν αρχίσει να αναφέρουν και τους ασυμπτωματικούς φορείς κορωνοϊού, που υπολογίζονται σε 40 χιλιάδες, καθώς υπάρχει φόβος με την άρση των περιοριστικών μέτρων για ένα νέο κύμα της ασθένειας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Έτσι, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο για κρυφά κρούσματα, η κυβέρνηση διέταξε τις υγειονομικές αρχές να στρέψουν την προσοχή τους στον εντοπισμό ασυμπτωματικών περιπτώσεων και κατόπιν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία.

Μόνο σε μία μέρα εντοπίστηκαν, μάλιστα, 52 ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού σε μία επαρχία και τέσσερις σε μία άλλη.

Υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ των ειδικών για το πόσο εύκολα μεταδίδουν τον ιό άνθρωποι που δεν εμφανίζουν συμπτώματά του.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική Επιτροπή Υγείας έχει θεσπίσει ως όριο τις 14 μέρες καραντίνας για όλους και αυτή τη στιγμή 1.541 ασυμπτωματικοί φορείς παραμένουν περιορισμένοι στα σπίτια τους.

Πλάκα έχουν Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι που, επειδή όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, κατηγορούν την Κίνα ότι κρύβει τα πραγματικά κρούσματα και θύματα.

Για τα κρούσματα έχουν πει όλοι οι ειδικοί ότι είναι πολλαπλάσια από αυτά που καταγράφονται και είναι λογικό διότι δεν μπορείς να εντοπίσεις κάθε άρρωστο σε μία χώρα, ειδικά όταν δεν κάνεις μαζικά τεστ σε όσους νοσούν ελαφρά.

Η Κίνα έχει αρχίσει, πάντως, να κάνει τεστ και σε όσους δεν νοσούν καν.

Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ πιο γρήγορα αντανακλαστικά από εμάς.

Τους χτύπησε πρώτους ο κορωνοϊός, τον έθεσαν υπό έλεγχο σε δύο μήνες, ξεκινώντας από το μηδέν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι που είχαμε δύο μήνες περιθώριο για να προετοιμαστούμε και γνωρίζαμε και περισσότερα από την εμπειρία της Κίνας, ακόμα πελαγοδρομούμε.

Όσο για τη θεωρία ο ιός να κυκλοφορούσε από τον Δεκέμβριο ή, τον Ιανουάριο και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, κι αυτό υπέρ των Κινέζων είναι, αφού και σε μία τέτοια περίπτωση εκείνοι ανακάλυψαν ότι πρόκειται για νέου τύπου κορωνοϊό.

Πλάκα έχουν επίσης τα καθεστωτικά ΜΜΕ, που μαλώνουν τους Σουηδούς, επειδή βγαίνουν έξω και επιπλήττουν την κυβέρνησή τους, επειδή δεν τους έχει φυλακίσει μέσα και δεν απειλεί όσους έχασαν τα εισοδήματα και τις δουλειές τους και με πρόστιμα από πάνω.

Η Σουηδία είναι μία από τις χώρες που δεν έχουν πάρει πολλά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και που μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά, όπως γράφει το Skynews.

Το σκανδιναβικό κράτος που έχει πληγεί πολύ λιγότερο από ό,τι η Ισπανία και η Ιταλία, ξοδεύει περισσότερο για την υγεία από αυτές τις δύο χώρες, αλλά και από τη Βρετανία.

Αλλά παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερα κρούσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μόνοι περιορισμοί που μπήκαν ήταν η μείωση του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται σε δημόσιες συναθροίσεις από 500 σε 50, η δουλειά και η παρακολούθηση μαθημάτων από το σπίτι, όταν αυτό είναι εφικτό, η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και η απομόνωση όσων νοσούν.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Stefan Lofven, αν και προειδοποίησε ότι τα δύσκολα είναι κοντά, ποντάρει στο γεγονός ότι οι συμπατριώτες του θα περιορίσουν εθελοντικά τις κινήσεις τους, χωρίς να χρειαστεί να επιβληθεί γενική καραντίνα.

Ίσως να έχει παίξει ρόλο και η πρόβλεψη μαθηματικών μοντέλων ότι το ποσοστό όσων θα χρειαστούν νοσηλεία στη Σουηδία θα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν γίνει εκτεταμένα τεστ αντισωμάτων για να διαπιστωθεί πόσοι έχουν κορωνοϊό στη Σουηδία, όπου έχουν ελεγχθεί μόνο 36 χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως όσοι μπήκαν σε νοσοκομεία.

Αντίστοιχα, στη Γερμανία γίνονται 500 χιλιάδες διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα.

Στη Σουηδία έχει παίξει ρόλο και ότι δεν υπάρχουν πολλές μητροπολιτικές περιοχές και είναι αραιοκατοικημένη, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μπορεί επίσης να επιδιώξει την ανοσία της αγέλης, που θα επιτευχθεί αν το 60% του πληθυσμού αρρωστήσει και μετά γίνει καλά, επιβραδύνοντας έτσι δραστικά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Από την άλλη, μία απαγόρευση κυκλοφορίας θα έπληττε την οικονομία, μειώνοντας τις δαπάνες για την υγεία και βάζοντας περισσότερες ζωές σε κίνδυνο στο μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει σκεπτικισμός για την προσέγγιση της πανδημίας και για το τι θα συμβεί αν επιδεινωθεί η κατάσταση, με ένα νέο νοσοκομείο με χιλιάδες κλίνες να έχει χτιστεί, ωστόσο, για αυτόν τον λόγο στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη.

Η Γερμανία ελέγχει, εξάλλου, για την ώρα την εξάπλωση του κορωνοϊού, αφού διαθέτει και τις περισσότερες κλίνες εντατικής ανά κάτοικο στην Ευρώπη και μέχρι στιγμής το 45% εξ αυτών παραμένουν διαθέσιμες, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

Από την αρχή της επιδημίας, οι κατειλημμένες ΜΕΘ με αναπνευστήρες αυξήθηκαν από 20 σε 30 χιλιάδες.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μία ανησυχία μήπως τα νοσοκομεία φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες στα όριά τους, αν και η Γερμανία δεν έχει ούτε τα κρούσματα, ούτε τα θύματα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και η στήριξη στην κυβέρνηση, με το 89% των Γερμανών να θεωρεί ότι “κάνει καλή δουλειά” και το 75% να συμφωνεί με τα περιοριστικά μέτρα που πήρε η Angela Merkel και στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η Γερμανία είναι σε τόσο πλεονεκτική θέση έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αεροπλάνα μεταφέρουν ασθενείς από τη Γαλλία και την Ιταλία σε γερμανικά νοσοκομεία.

Στη Γερμανία παρατηρείται και το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε όλη την Ευρώπη, αλλά αυτό οφείλεται στα μαζικά διαγνωστικά τεστ που γίνονται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χαώδης διαφορά ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα και πραγματικά κρούσματα.

Αυτό συντελεί και στο να είναι πιο ήρεμη η κοινή γνώμη σε σχέση με άλλες χώρες, που, επειδή καταγράφεται ένα μικρό μέρος των πραγματικών κρουσμάτων, η θνησιμότητα φαντάζει τεράστια.

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία δείχνει να αντιμετωπίζει καλύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- χώρα την επιδημία.

Και δείχνει να αντιμετωπίζει για άλλη μία φορά με κυνισμό τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που ζητούν στήριξη για να μην καταρρεύσουν οικονομικά.

Είναι αυτό που μου είχε πει ένας παλιός δημοσιογράφος κάποτε στην εφημερίδα. “Όποιος μπορεί, αδικεί”.

Επί της ουσίας, μόνο τα ζώα παραμένουν ευτυχισμένα αυτή την εποχή, τα σκυλάκια και τα γατάκια, που δεν καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί.

Αλλά και τα ψάρια και τα άλλα υπέροχα πλάσματα της θάλασσας θα πρέπει να είναι ευτυχισμένα, καθώς θα αναρωτιούνται γιατί δεν υπάρχουν πια αυτά τα δίχτυα σαν συρματοπλέγματα, τα καλάμια, οι πετονιές και τα ψαροντούφεκα στα κρυστάλλινα νερά.

Ναι, μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψάρια μπορούν να ξεχωρίσουν τον ψαροντουφεκά, από έναν απλό κολυμβητή.

Η θάλασσα είναι όντως πολύ καθαρή, αλλά νιώθεις και σαν να είσαι σε μία άλλη, μακρινή εποχή.


Είχε και κύμα την Πέμπτη με τον δυτικό άνεμο στην αγαπημένη μου ακτή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.