Ήλιος και να καίει, don’t take my sunshine away

Πιτσιρίκο, η πιο ηλιόλουστη άνοιξη στη Βρετανία από το 1929 που τηρούνται αρχεία και ο πιο άνομβρος Μάιος εδώ και 124 χρόνια καταγράφηκαν το 2020 από το MetOffice, όπως αναφέρει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν πάνω από 573 ώρες ηλιοφάνειας από την 1/3 ως τις 27/5, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 555,3 ωρών που κρατούσε από το 1948.

Ο ηλιόλουστος καιρός θα συνεχιστεί ως το τέλος του μήνα, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τοπικά και τους 25 βαθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και από τη στιγμή που πλέον επιτρέπεται να βγαίνει ο κόσμος έξω και για άλλους λόγους πέρα από τη σωματική άσκηση, οι παραλίες γέμισαν, όπως και τα πάρκα από ανθρώπους που αναζητούσαν λίγο ήλιο.

Ελάχιστες ήταν επίσης οι βροχοπτώσεις τον Μάιο, που με 1,5 χιλιοστό (1,5 τόνο νερού ανά στρέμμα όλο τον μήνα) ήταν ο πιο άνομβρος στην ιστορία της Βρετανίας.

Αυτό είχε ως συνέπεια πολλοί αγρότες να βλέπουν τις σοδειές των δημητριακών τους να πλήττονται από την ξηρασία.

Η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες για τη γεωργία και το περιβάλλον το καλοκαίρι.

Μάλιστα, επειδή δημητριακά και χόρτα καταστράφηκαν από τον πολύ υγρό χειμώνα, οι παραγωγοί φύτεψαν κι άλλα την άνοιξη, τα οποία παλεύουν τώρα να επιβιώσουν επειδή δεν υπάρχει υγρασία στο έδαφος.

Ο Φεβρουάριος του 2020 ήταν ο πιο υγρός στα χρονικά, σύμφωνα με το MetOffice, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων από τις καταιγίδες (Ciara, Dennis και Jorge) που πλημμύρισαν μεγάλα τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Μετά ήρθε η ξηρασία της άνοιξης -ειδικά τον Μάιο, που ήταν ο πιο ξηρός από το 1896- με λιγότερα από 10 χιλιοστά βροχής κατά μέσο όρο στην Αγγλία.

Παρά τις ξηρές συνθήκες, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κατανάλωση νερού, καθώς οι περισσότερες εταιρίες υδάτων έχουν αποθέματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Μόνο εννέα φορές στην ιστορία της Βρετανίας είχε η άνοιξη πάνω από 500 ώρες ηλιοφάνειας, σύμφωνα με το MetOffice.

Να που μας ξεπέρασε σε ώρες ηλιοφάνειας και η Βρετανία, λοιπόν.

Το έχω δει το έργο -χάρη στα χειμερινά μπάνια- με τις όλο και περισσότερες συννεφιές και βροχές να περικυκλώνουν την Ελλάδα.

Please don’t take my sunshine away.

You make me happy when skies are grey και αυτός ο στίχος ταιριάζει και για τη θάλασσα, που δίνει χαρά μέσα σε τόση συννεφιά.

Έτσι είναι, όμως, το κλίμα στην Ελλάδα γίνεται ψυχρότερο.

Ψυχρολουσία και η επόμενη είδηση ότι η Microsoft θα αντικαταστήσει δεκάδες δημοσιογράφους με ρομπότ, όπως μεταδίδει το BBC.

Συγκεκριμένα, στον ιστότοπο MSN η Microsoft θα χρησιμοποιεί αυτόματα συστήματα, τα οποία θα επιλέγουν τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ.

Αυτή η δουλειά, όπως και η επιλογή των επικεφαλίδων και των φωτογραφιών γίνεται προς το παρόν από δημοσιογράφους.

Πλέον η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει αυτά τα καθήκοντα με τη Microsoft να υποστηρίζει ότι όλο αυτό είναι μέρος της αξιολόγησης που κάνει ως επιχείρηση, αυξάνοντας τις επενδύσεις σε κάποιους τομείς και κάνοντας το αντίστροφο σε άλλους και δεν έχει παίξει ρόλο στην απόφασή της η πανδημία.

Η Microsoft όπως και άλλες εταιρίες, πληρώνει νέους οργανισμούς για να χρησιμοποιούν περιεχόμενό της στις ιστοσελίδες τους.

Αλλά έχει δημοσιογράφους, οι οποίοι επιλέγουν τα θέματα και πώς θα παρουσιαστούν.

Περίπου 50 δημοσιογράφοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά κάποιοι θα παραμείνουν στα πόστα τους.

“Είναι αποκαρδιωτικό και μόνο που το σκέφτεσαι, ότι θα μας αντικαταστήσουν μηχανές, αλλά να πού θα συμβεί” ανέφερε ένας από τους δημοσιογράφους που αντιμετωπίζει το φάσμα της απόλυσης.

Άλλοι απολυμένοι δημοσιογράφοι επισήμαναν τους κινδύνους να δημοσιευτεί ανάρμοστο υλικό εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένας άλλος από τους δημοσιογράφους που θα δουν την πόρτα της εξόδου, ανέφερε ότι “διάβαζα όλο αυτόν τον καιρό πώς η αυτοματοποίηση θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και τώρα χάνω και τη δική μου δουλειά.

H Microsoft είναι μία από τις πολλές τεχνολογικές εταιρίες που πειραματίζονται με τη δημοσιογραφία των ρομπότ για να μειώσουν τα κόστη.

H Google επενδύει, επίσης, σε ανάλογα πρότζεκτ για να δει αν θα δουλέψουν.

Για να επανέλθω, όμως, σε σοβαρά θέματα, θα κάνει ζέστη, πολλή ζέστη φέτος το καλοκαίρι και μέχρι πού θα φτάσει η θερμοκρασία, όπως αναρωτιέται κι η Le Monde, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι κάποιοι χάρτες στα κόκκινα που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο είναι από τον καύσωνα της 23ης Ιουνίου 2019 στη Γαλλία.

Και πάλι, όμως, στην εκτίμησή του της 28ης Απριλίου 2020 για το επόμενο τρίμηνο, το MeteoFrance ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη θα είναι πάνω από τις κανονικές τιμές του καλοκαιριού, ενώ η αύρα του Ατλαντικού στο βόρειου τμήμα της ηπείρου θα περιορίσει τη ζέστη.

Στα 3/4 της Γαλλίας οι θερμοκρασίες θα είναι επίσης πάνω από τους μέσους όρους, με εξαίρεση, δηλαδή, τη Βρετάνη και τις ακτές της Μάγχης.

“Είμαστε εν μέσω κλιματικής υπερθέρμανσης” υπενθυμίζει στη Le Monde, o μετεωρολόγος του MeteoFrance Christian Viel, προσθέτοντας ότι αυτή η τάση έχει αρχίσει να διαφαίνεται την τελευταία πενταετία, με τα κύματα ζέστης να είναι πιο μακρά και πιο έντονα.

Ο ίδιος ορίζει ως καύσωνα το φαινόμενο κατά το οποίο οι θερμοκρασίες δεν υποχωρούν κατά τρεις συνεχόμενες μέρες ή νύχτες, ενώ οι τιμές τους για να χαρακτηριστεί καύσωνας ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή.

“Υπάρχει κίνδυνος καύσωνα και για τη Γαλλία, αν ο Αζορικός αντικυκλώνας εγκατασταθεί στη βόρεια ή την ανατολική Ευρώπη, εμποδίζοντας τις ατλαντικές διαταραχές και τις ψυχρές αέριες μάζες από τα ανατολικά να φτάσουν στη χώρα μας (τη Γαλλία)” εξηγεί ο ίδιος.

Αν οι συνθήκες αυτές κρατήσουν για αρκετό διάστημα, τότε το επεισόδιο καύσωνα είναι πιθανό.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα μοντέλα για τη θέση του αντικυκλώνα, ο καύσωνας είναι πιθανός στα Βαλκάνια και δυνητικά πιθανός και στη Γαλλία, σε αντίθεση με την ανατολική Ευρώπη, που δεν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι πέρσι, εκτιμά ο επιστήμονας του MeteoFrance.

Σε κάθε περίπτωση, τα μοντέλα δεν μπορούν να προβλέψουν μακροπρόθεσμα έναν καύσωνα, παρά μόνο δέκα μέρες πριν συμβεί, εξηγεί ο Viel.

Στα τέλη Μάη του 2019, το MeteoFrance είχε κάνει πρόγνωση για ένα καλοκαίρι θερμότερο από τα κανονικά και ακολούθησαν πολλοί καύσωνες.

Το κοινό σημείο του 2019 με το 2020 είναι η ξηρασία του εδάφους.

Καθώς η άνοιξη του 2020 αναμένεται να είναι η δεύτερη θερμότερη στην ιστορία.

Αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο για το πώς θα είναι το καλοκαίρι, όπως η ατμοσφαιρική κυκλοφορία και το επίπεδο των βροχοπτώσεων, που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Εν κατακλείδι, το MeteoFrance περιμένει ένα πολύ ξηρό καλοκαίρι στη νότια Γαλλία, ενώ δεν θεωρεί συνετό να συγκρίνει θερμοκρασιακά το καλοκαίρι του 2020 με αυτό του 2019.

Άλλωστε, η πρόγνωση των θερμοκρασιών είναι πιο δύσκολη το καλοκαίρι από ό,τι τον χειμώνα.

Το πιθανότερο είναι, πάντως, να βιώσει η Γαλλία ένα θερμό καλοκαίρι.

Να δούμε, βέβαια, αν θα έχουν θερμό καλοκαίρι τα Βαλκάνια και η Ιταλία, όπως υποστηρίζουν οι πρώτες μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις.

Παρεμπιπτόντως, “μην αντιμετωπίζετε την Ιταλία σαν αποικία λεπρών, λέει εμφανώς ενοχλημένος ο υπουργός Εξωτερικών Luigi di Maio, κάνοντας άνοιγμα στους τουρίστες και προειδοποιώντας τις άλλες χώρες να μην κλείνουν τις πόρτες τους στους Ιταλούς, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν με προσοχή τα σύνορά τους, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού υποχωρεί και η Ιταλία θα το πράξει με τη σειρά της στις 15 Ιουνίου.

Ωστόσο, μερικές χώρες της ΕΕ θα κρατήσουν κλειστές τις πόρτες τους για πολίτες από χώρες που επλήγησαν πολύ από την πανδημία και η Ελλάδα π.χ. ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορά της, αλλά όχι για Ισπανούς, Ιταλούς και Βρετανούς.

“Δεν αποδεχόμαστε μαύρες λίστες, ούτε να μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε αποικία λεπρών” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Di Maio.

Άλλωστε, τόσο τα κρούσματα, όσο και οι θάνατοι μειώνονται σταθερά, τα περιοριστικά μέτρα αίρονται και από τις 3 Ιουνίου, θα μπορούν οι Ιταλοί να ταξιδέψουν ελεύθερα από τη μία περιφέρεια της χώρας τους στην άλλη.

“Πάντα λειτουργούμε με υπευθυνότητα και διαφάνεια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, οπότε απαιτούμε σεβασμό” κατέληξε ο Di Maio.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μάλλον ο καιρός περιμένει να πάω πρώτα εγώ στα νησιά για να το γυρίσει σε καλοκαίρι. Ελπίζω, φέτος το καλοκαίρι να κρατήσει μέχρι τον Νοέμβριο. Τουλάχιστον. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.