Ήταν εδώ από τον Δεκέμβριο ο κορωνοϊός; Και γιατί αυτό είναι το πιο πιθανό

Πιτσιρίκο, στη Βρετανία το 1/5 των νοικοκυριών με παιδιά βίωσε πείνα εξαιτίας της καραντίνας και της απώλειας εισοδημάτων, όπως αναφέρει ο Guardian.

O αριθμός τους διπλασιάστηκε, ενώ το 30% των μονογονεϊκών οικογενειών και το 46% όσων έχουν παιδιά με προβλήματα βρίσκεται σε καθεστώς επισιτιστικής επισφάλειας και δεν απολαμβάνουν και τα τρία γεύματα της ημέρας.

Έπαιξε ρόλο και ότι τα σχολεία σταμάτησαν τα προγράμματα σίτισης, με συνέπεια να έχουν πλέον πρόσβαση σε κάποια δωρεάν γεύματα μόνο 136 χιλιάδες παιδιά από 621 χιλιάδες πριν την καραντίνα.

H Emma Thompson ζήτησε από την κυβέρνηση να βάλει σε προτεραιότητα τα παιδιά, διότι εκατομμύρια είναι αυτά που πεινάνε.

Αυξήθηκαν, επίσης, κατά 81% οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε τράπεζες τροφίμων σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 121% για τα παιδιά.

Επίσης, αυξήθηκε κατά 59% μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 η ζήτηση βοήθειας για την εξασφάλιση φαγητού.

Στη Νάπολι και την Καμπανία της Ιταλίας άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους και βίωσαν φτώχεια και πείνα από την καραντίνα, υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερα να πέθαιναν, όπως μεταδίδει το BBC.

Κάποιοι έχουν να δουλέψουν τρεις μήνες, δεν ξέρουν αν θα ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους και βασίζονται στην αλληλεγγύη, αφού η κρατική βοήθεια είναι μία περίπλοκη διαδικασία, εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Μία γυναίκα πληρώνει το μισό ενοίκιο, αλλά η σπιτονοικοκυρά της την πιέζει, ένας άνδρας πούλησε και την τηλεόρασή του για να αγοράσει τρόφιμα.

Μία ηλικιωμένη λέει ότι “θα τρελαθούμε, έκλεισαν τα πάντα, μας απαγόρευσαν να δουλεύουμε, είναι ζωή αυτή, θα πεθάνουμε από την πείνα”.

Στις φτωχότερες γειτονιές πόλεων του ιταλικού νότου η διακίνηση ναρκωτικών και η εγκληματικότητα οργιάζει, αφού απελπισμένοι Ιταλοί δεν έχουν τίποτα άλλο, παρά να κλέψουν για να επιβιώσουν, καθώς οι πληγές που τους άφησε η καραντίνα δύσκολα θα κλείσουν.

Κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις, ακόμα και παιδιά πουλάνε ναρκωτικά και κλέβουν αμάξια, αλλά ποιος μπορεί να τα κατηγορήσει.

Σύμφωνα, ωστόσο, με έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 13.200 ανθρώπων στον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ινδία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Σ. Αραβία, τη Ν. Κορέα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, το 67% θέλει οι κυβερνήσεις να σώζουν όσες περισσότερες ζωές μπορούν, έστω κι αν αυτό θα έχει ως συνέπεια να ανακάμψει βραδύτερα η οικονομία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει γίνει πλέον πιο σημαντικό να διασώσουν οι κυβερνήσεις θέσεις εργασίας και να κάνουν επανεκκίνηση της οικονομίας από το να πάρουν οποιοδήποτε προληπτικό μέτρο για να κρατήσουν τον κόσμο ασφαλή.

Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η υγεία πρέπει να είναι πάνω από την οικονομία, αυξάνεται σε 76% στην Ιαπωνία και υποχωρεί στο 56% στην Κίνα, που έχει πλέον μετρημένα στα δάχτυλα, κρούσματα. Στον Καναδά, τη Βρετανία και τη Γαλλία είναι 70% και στις ΗΠΑ 66%.

“Είναι περίπλοκο γιατί έχουμε δύο κρίσεις ταυτόχρονα, μία υγειονομική και μία οικονομική και πολύς κόσμος λέει, αφού καθίσαμε περιορισμένοι μέσα για 6-7 εβδομάδες, τι πειράζουν 1-2 βδομάδες ακόμα;” εξηγεί ο CEO του “Eldeman Trust Barometer, το οποίο πραγματοποίησε την έρευνα.

Οι κυβερνήσεις είχαν διαφορετικές αντιδράσεις στην πανδημία, με τη Νέα Ζηλανδία και το Βιετνάμ να αποσπούν τα εύσημα, επειδή κινήθηκαν γρήγορα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία που δέχτηκαν κριτική, επειδή φάνηκαν ανέτοιμες.

Η εμπιστοσύνη στον θεσμό της κυβέρνησης αυξήθηκε επίσης κατά 11 μονάδες παγκοσμίως, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό του 65%.

Ποσοστό που οφείλεται στην εκτίμηση για την κρατική στήριξη στην οικονομία και στη δουλειά που έκανε το ιατρικό προσωπικό.

Αντίθετα, μόνο το 29% θεωρεί ότι οι CEO και οι επιχειρηματίες έκαναν καλή δουλειά.

Λογικό είναι ο κόσμος να βάζει πάνω από όλα την υγεία.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν δυστυχώς οι περισσότεροι, είναι οι δραματικές επιπτώσεις για την υγεία από μία κατεστραμμένη οικονομία.

Τόσο σε ατομικό επίπεδο, διότι αν δεν έχεις μία, σιγά, σιγά θα αρρωστήσεις, αφού ο οργανισμός σου θα αποδυναμωθεί από την κακή διατροφή, τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής κ.λ.π., όσο και σε συλλογικό, διότι μία αποδυναμωμένη ως και διαλυμένη οικονομία δεν θα μπορεί φυσικά να συντηρήσει και να διατηρήσει ένα ισχυρό σύστημα υγείας.

Να κλείσω, όμως, με μία ενθαρρυντική είδηση, καθώς στη Γαλλία διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος ασθενής με κορωνοϊό νοσηλεύτηκε και θεραπεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από τα τρία πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που είχαν εντοπιστεί στις 24 Ιανουαρίου και αφορούσαν ανθρώπους που είχαν μεταβεί στην ευρωπαϊκή χώρα από την επαρχία Wuhan της Κίνας, όπως μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με τον γιατρό Yves Cohen ελέγχθηκαν – ξανά και ξανά για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λάθους – 14 δείγματα από ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί με πνευμονία στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη και ο 43χρονος ασθενής είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Mάλιστα, νόσησαν και τα δύο παιδιά του, αλλά όχι και η γυναίκα του που εργάζεται σε σουπερμάρκετ κοντά στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle, ωστόσο, μπορεί να ήταν ασυμπτωματική.

Ίσως, εκείνη να κόλλησε όλη την οικογένεια, διότι στο χώρο εργασίας της ερχόταν σε επαφή με ανθρώπους από την Κίνα, οι οποίοι κατέφθαναν στο σούπερ μάρκετ απευθείας από το αεροδρόμιο με τις βαλίτσες τους.

Μέχρι σήμερα υπήρχε η εντύπωση ότι τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη είχαν εντοπιστεί στη Γερμανία στις 19 και 22 Ιανουαρίου.

Πρόσφατα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κι εκεί ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε έναν μήνα νωρίτερα.

O ΠΟΥ ανέφερε ότι ίσως υπάρξουν κι άλλες περιπτώσεις σαν του συγκεκριμένου άνδρα στη Γαλλία, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός εξαπλωνόταν στην Ευρώπη, όταν όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Wuhan.

Επίσης, η Κίνα ανακοίνωσε ότι εντόπισε έναν νέο τύπο πνευμονίας στις 31/12, τέσσερις μέρες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ο Γάλλος που νόσησε στις 27/12 θα πρέπει να είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό μεταξύ 14 και 22/12, αφού χρειάζεται να περάσουν ως και 14 μέρες για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Τώρα, ο δόκτωρ Cohen ζητάει και από άλλους ιολόγους να επανεξετάσουν δείγματα από νοσοκομεία, για να εξακριβώσουν αν ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε νωρίτερα στη Γαλλία.

Και είναι λογικό διότι δεν μπορεί να χρειάστηκε ο ιός δύο μήνες για να εξαπλωθεί από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο με τόσα αεροπλάνα να ταξιδεύουν καθημερινά.

Στην Ελλάδα είχαμε επίσης τον Ιανουάριο 2.900 θανάτους περισσότερους από ό,τι συνήθως τον συγκεκριμένο μήνα, κάτι που αποδόθηκε και στη μεγάλη νοσηρότητα της γρίπης.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο είχαν κλείσει και σχολεία, επειδή είχαν αρρωστήσει πάρα πολλά παιδιά, από γρίπη όπως είχε ειπωθεί τότε.

Μήπως ήταν, όμως, ένας συνδυασμός κρουσμάτων γρίπης και κορωνοϊού;

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να κυκλοφορούσε και στη χώρα μας ο κορωνοϊός πολύ νωρίτερα από τις 26 Φεβρουαρίου, οπότε και εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Μακάρι να ισχύει κάτι τέτοιο γενικότερα σε όλο τον κόσμο, διότι θα σημαίνει ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι συντριπτικά περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα, άρα έχει αρχίσει να αποκτάται κάποια ανοσία, ενώ και η θνητότητα από τον ιό είναι όντως χαμηλή.

Μάλιστα, σε επαρχιακή πόλη της Γερμανίας που νόσησε το 25% από την Covid 19, η θνητότητα ήταν 0,37%.

Δηλαδή, η θνησιμότητα από τον κορωνοϊό στον πληθυσμό της ήταν 0,09%.

Επίσης, αν ο κορωνοϊός ήταν εδώ από τον Δεκέμβριο, βρισκόμαστε πια στον Μάιο και με τη ζέστη που έχει αρχίσει να κάνει – οι αισθητές θερμοκρασίες τα μεσημέρια είναι χαλαρά πάνω από 30 βαθμοί και έρχονται και ακόμα θερμότερες μέρες – ο ιός θα εκλείψει σιγά, σιγά το καλοκαίρι, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο του.

Και αν επανέλθει το φθινόπωρο – χειμώνα και εφόσον έχει αποκτηθεί ένα σχετικό ποσοστό ανοσίας, αφού από Δεκέμβρη μέχρι τέλη Φλεβάρη δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο και ο ιός εξαπλωνόταν, μάλλον θα είναι σαφώς ασθενέστερος του χρόνου.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν είναι μόνο η Γαλλία. Ο Σουηδός επιδημιολόγος -αυτός που είναι επικεφαλής εκεί- είπε σήμερα πως η Σουηδία μάλλον είχε κρούσματα από τον Νοέμβριο. Όλο και πιο πίσω πάνε οι ημερομηνίες των πρώτων κρουσμάτων στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Σε λίγο θα μας πουν πως ο ιός δεν ξεκίνησε από την Κίνα αλλά από το Λουξεμβούργο. Να έρθει το καλοκαίρι, να πάρουμε μια ανάσα γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν λαλήσει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.