Από την παγκοσμιοποίηση στην περιφερειοποίηση


Πιτσιρίκο, περικοπές 20 χιλιάδων θέσεων εργασίας μπορεί να γίνουν στη μεταφορική εταιρία εμπορευμάτων Kuehne+Nagel που απασχολεί παγκοσμίως 83 χιλιάδες υπαλλήλους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Περισσότερο θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι σε αποθήκες, καθώς η κρίση του κορωνοϊού έπληξε σημαντικά τις αποστολές προϊόντων.

Οι περισσότερες απολύσεις θα γίνουν στις ΗΠΑ, που, σε αντίθεση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχουν ένα σύστημα εκ περιτροπής εργασίας -δηλαδή, να δουλεύουν οι υπάλληλοι λιγότερες μέρες τη βδομάδα, αλλά με πλήρες ωράριο-, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Ο μεγαλομέτοχος της της εταιρίας Kuehne+Nagel, o Klaus-Michael Kuehne προβλέπει επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης και στροφή προς την περιφερειοποίηση (είναι η συνεργασία και η σύγκλιση κρατών ή οντοτήτων μίας ευρύτερης περιοχής και όχι σε παγκόσμιο επίπεδο).

Ο Όμιλος θα έχει 20% με 25% λιγότερους εργαζόμενους από ό,τι πριν την κρίση, παραδέχτηκε ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα του 2020 θα είναι σίγουρα χειρότερα από ό,τι πριν έναν χρόνο και κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει η κρίση και πόσο βαθιά θα είναι, ανέφερε επίσης ο Kuehne, αποκαλύπτοντας και ότι η εταιρία δεν θα δώσει και μερίσματα στους μετόχους.

“Η ώρα της αλήθειας θα είναι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, καθώς οι όγκοι μεταφορών έχουν υποχωρήσει σημαντικά και το καίριο ερώτημα είναι αν η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει βαθμιαία να ανακάμπτει από το καλοκαίρι” παρατήρησε ο Kuehne.

O ίδιος θεωρεί ότι η οικονομική παραγωγή θα είναι μικρότερη τα επόμενα χρόνια.

Δεν πιστεύει, ωστόσο, ότι η Κίνα θα βγει αποδυναμωμένη από την κρίση, παρά το γεγονός ότι η πανδημία άρχισε από εκεί.

“Η κρίση άρχισε από μία αμέλεια στην κινέζικη τροφοδοσία” υποστήριξε ο μεγαλομέτοχος της Kuehne+Nagel, αναφερόμενος στην υπαίθρια αγορά ζωντανών ζώων στη Wuhan.

“Για μένα είναι απίστευτο που τέτοιες πρωτόγονες συνθήκες εξακολουθούν να υπάρχουν και που η Κίνα έχει ακόμα τη δύναμη να προωθεί πρότζεκτ όπως το Silk Road, κάτι που οφείλεται στην αδυναμία των ΗΠΑ, ελέω Trump, όμως αυτό ίσως να είναι μία ευκαιρία για να βγει θαρραλέα μπροστά η Ευρώπη” κατέληξε ο ίδιος.

Κι ύστερα ξύπνησε ο τύπος -θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος- αν περιμένει από τη γερασμένη Ευρώπη που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε παρακμή να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Κίνας.

Άλλωστε, ακόμα και η κρίση του κορωνοϊού έδειξε ότι οι Ασιάτες θα είναι αυτοί που θα κυριαρχήσουν στον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, σχεδόν σε όλη την Ασία τίναξαν σαν μυγάκι από πάνω τους τον κορωνοϊό -παρεμπιπτόντως 0 κρούσματα σήμερα η Κίνα, 3 η Ταϊλάνδη, τα 2 εισαγόμενα κ.λ.π.-, την ίδια στιγμή που στους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους (βόρειους και νότιους) είναι σαν να επιτέθηκε αγριεμένο σμήνος από αφρικανικές μέλισσες, παρέα με τις ασιατικές σφήκες – δολοφόνους.

Το μόνο θετικό είναι ότι η αλλαγή φρουράς θα γίνει αναίμακτα. Σε αντίθεση με ό,τι έκαναν Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι στο παρελθόν, οι Κινέζοι δεν θα χρειαστεί να ρίξουν ούτε σφαίρα.

Απλά, θα αφήσουν το ώριμο φρούτο να πέσει μόνο του από το δέντρο και θα το μαζέψουν ήρεμα και ξεκούραστα.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους πυρηνική δοκιμή μετά το 1992, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο και δημοσίευμα της Washington Post.

Η συζήτηση για πιθανή πυρηνική δοκιμή έγινε σε συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, μετά τις κατηγορίες από την αμερικάνικη κυβέρνηση ότι η Ρωσία και η Κίνα κάνουν μικρής κλίμακας πυρηνικές δοκιμές.

Ωστόσο, κατά τη συνάντηση, δεν υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής από τις ΗΠΑ.

Και η τελική απόφαση ήταν να ληφθούν άλλα μέτρα ως απάντηση στην απειλή που συνιστούν η Κίνα και η Ρωσία και όχι να μπουν οι ΗΠΑ σε έναν φαύλο κύκλο πυρηνικών δοκιμών.

Όλα αυτά δείχνουν, βέβαια, ότι και να θέλουν οι ΗΠΑ, δεν μπορούν.

Τις έχει υποσκελίσει η Κίνα σε όλα τα επίπεδα, απλά είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε εμείς, διότι δεχόμαστε καθημερινά την αμερικάνικη προπαγάνδα.

Βλέπουμε, δηλαδή, την κατάσταση όπως την παρουσιάζουν οι Αμερικάνοι και όχι όπως πραγματικά είναι.

Στο ξαδερφάκι των ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση δεν γίνεται, βέβαια, να εξωραϊστεί, αφού στα ταμεία δεν πρέπει να υπάρχει μία.

Και η βρετανική κυβέρνηση ζητά από τις επιχειρήσεις να καλύψουν το 20% με 30% του επιδοτούμενου μισθού των υπαλλήλων τους, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2020, έτσι ώστε να μειωθεί το βάρος που έχει επωμιστεί το κράτος, όπως μεταδίδει το Reuters.

To Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στις 12 Μάη ότι επεκτείνει το πρόγραμμα επιδότησης μισθών, έτσι ώστε να μην γίνουν απολύσεις, για άλλους τέσσερις μήνες, ωστόσο, ενημέρωσε τους εργοδότες ότι θα πρέπει να καλύψουν μέρος του κόστους από τον Αύγουστο.

“Το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών απαιτεί από τους εργοδότες να καλύψουν το 20% με 30% της μισθοδοσίας των υπαλλήλων τους, αλλά και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών σε ένα ποσοστό 5% επί του μισθού” ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

To γεγονός ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak, που έκανε λόγο και για πολλές απολύσεις το επόμενο διάστημα.

Όλα αλλάζουν δραματικά γύρω μας, λοιπόν, ακόμα και η θάλασσα που εσφαλμένα νομίζουμε ότι παραμένει ίδια και απαράλλαχτη, απλά επειδή οι μεταβολές σε αυτή συντελούνται πολύ πιο αργά.

Συμβαίνουν, όμως, και στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Σαν αυτή του Φαλήρου, που το Σάββατο προσπάθησα να φανταστώ πώς θα ήταν πολύ παλιά.

Μάλλον δεν θα είχε τόσα σκουπίδια και στα κρυστάλλινα νερά της θα έπλεαν κάποτε τριήρεις αντί για φρεγάτες και αντιτορπιλικά.

Τουλάχιστον, παρά τις προ δύο δεκαετιών δυσοίωνες προβλέψεις για εξαφάνιση αρκετών ειδών, οι σαργοί, οι κακαρέλοι, οι σάλπες, οι τσιπούρες, οι μουρμούρες και οι προάγγελοι του καλοκαιριού τα μελανούρια κολυμπάνε ακόμα.

Παρέα με πολυάριθμα κοπάδια σαρδέλας και αθερίνας τις τελευταίες μέρες.

Όταν εμφανιστούν και οι ζαργάνες με τα μικρά μαγιάτικα, τα μανάλια, το καλοκαίρι θα είναι στο αποκορύφωμά του πια. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Λιγότερα και από τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού είναι τα ΜΜΕ που έπαιξαν το θέμα με την κατάληψη 16 στρεμμάτων ελληνικής γης από Τούρκους στρατιώτες στον Έβρο. Τα περισσότερα έβαλαν κατευθείαν τη διάψευση του ΥΠΕΞ χωρίς να έχουν αναφέρει νωρίτερα λέξη για το θέμα. Μένουμε ασφαλείς!

(Αγαπητέ φίλε, καμία οικονομία δεν θα ανακάμψει και για αυτό δεν ευθύνεται ο κορωνοϊός. Για όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη, ευθύνονται οι άνθρωποι και οι επιλογές τους. Εγώ, καλού κακού, θα φύγω από την Αθήνα και θα επιστρέψω -αν επιστρέψω- όταν δεν θα έχω πια ούτε ένα ευρώ. Γιατί κάτι μέσα μου μου λέει πως αυτό το φετινό καλοκαίρι -που είναι ήδη προβληματικό- θα είναι πολύ καλύτερο από το επόμενο. Οπότε, τα βάζω όλα στο φετινό καλοκαίρι. Άλλωστε, όλα γύρω μας μας φωνάζουν να μην κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια. Η ζωή είναι τώρα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.