Αυξήθηκαν κατά 856 χιλιάδες οι άνεργοι Βρετανοί τον Απρίλιο και συνολικά ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια


Πιτσιρίκο, αυξήθηκαν κατά 856.500 οι Βρετανοί που αιτήθηκαν παροχές ανεργίας τον Απρίλιο του 2020 και συνολικά ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια, κάτι που είχε να συμβεί από το 1996, όπως αποκαλύπτει το Skynews.

Τα παραπάνω στοιχεία έκαναν τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Rishi Sunak, να παραδεχτεί ότι “θα έχουμε μία ύφεση άνευ προηγουμένου και δεν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας”.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει επιδοτήσει ήδη κατά 80% τους μισθούς 8 εκατομμυρίων εργαζόμενων που έμειναν προσωρινά άνεργοι λόγω της καραντίνας, με συνολικό κόστος 11 δισ. στερλινών, το οποίο αναμένεται να εκτοξευτεί στα 50 δισ. στερλίνες.

Ο στόχος είναι οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την καραντίνα, να μην απολύσουν υπαλλήλους και για αυτό έλαβαν επιπλέον 22 δισ. στερλίνες.

Για τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, εξάλλου, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι η αύξηση των ανέργων ήταν μεταξύ 50 χιλιάδων και 1,35 εκατομμυρίων.

Αυξήθηκαν, επίσης, από 8,5 δισ. στερλίνες σε 14 δισ. στερλίνες τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις η δυνατότητα δανεισμού  αυξήθηκε  από 50 εκ. στερλίνες σε 200 εκ. στερλίνες.

Αν και τα στοιχεία καλύπτουν μόνο τις πρώτες εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, είναι φανερή η επίπτωσή τους στην αγορά εργασίας.

Τον Μάρτιο η ανεργία κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, θεωρούνταν ακόμα εργαζόμενοι.

Προς το τέλος του μήνα, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν, πάντως, δραματικά, ειδικά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις κατασκευές.

Τον Απρίλιο, όμως, η ανεργία αυξήθηκε, με τον αριθμό των επιδοτούμενων εργαζόμενων να μειώνεται κατά 1,6% -και κατά 450 χιλιάδες άτομα συνολικά- σε σχέση με τον Μάρτιο και με τον ξενοδοχειακό κλάδο να πλήττεται περισσότερο.

Κι έτσι, η ανεργία που είχε μειωθεί σε 3,9% το τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου -καθώς είχαν αυξηθεί κατά 211 χιλιάδες οι εργαζόμενοι- μπορεί να εκτοξευτεί στο 10% μέχρι τον Ιούνιο.

Οι εργαζόμενοι που επηρεάστηκαν περισσότερο εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας ήταν οι νέοι ηλικίας 18 ως 24 ετών και οι ηλικιωμένοι γύρω στα 60.

Δεν έλειψε και η κομματική αντιπαράθεση για το αν ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων.

Ακόμα πιο ζοφερά είναι τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που προειδοποιεί ότι ως και 60 εκ. άνθρωποι θα βιώσουν ακραία φτώχεια, εξαιτίας του τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας με καραντίνα, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass περιμένει, επίσης, ύφεση 5% σε όλο τον κόσμο, όπου εκατομμύρια έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους, ενώ όταν λέει ότι 60 εκ. άνθρωποι θα οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια εννοεί ότι θα ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια τη μέρα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προσφέρει 160 δισ. δολ. (δωρεές και χαμηλότοκα δάνεια) σε 100 φτωχές χώρες, όπου κατοικεί το 70% του πληθυσμού της γης, για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ούτε αυτά είναι αρκετά, όμως, σύμφωνα με τον Malpass, ο οποίος εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν βοηθήσει την κατάσταση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ επεξεργάζονται ένα κοινό πρότζεκτ για ελάφρυνση του χρέους των φτωχών χωρών, αλλά και των πληρωμών δανείων που έχουν να κάνουν αυτές προς τις πλούσιες χώρες των G20 μέχρι το τέλος του 2020.

Ότι η πανδημία χτύπησε καμπανάκι για την ανάγκη μετάβασης σε μία πιο δίκαιη κοινωνία, ανέφερε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της JP Morgan, Jamie Dimon, καλώντας για το χτίσιμο από την αρχή μίας οικονομίας που θα δίνει ευκαιρίες και σε όσους βρίσκονται στο περιθώριο.

Φυσικά και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, διότι η φτώχεια δεν απειλεί την ελίτ.

Άλλωστε, και ο λόγος για τα δρακόντεια μέτρα για τον κορωνοϊό είναι ότι η ελίτ φοβήθηκε. Μην κολλήσει.

Κι ας είναι η θνητότητα του ιού μικρότερη από 1%, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως και κοντά στο 0,1% της γρίπης.

Διότι για να ήταν δύο φορές στο παρελθόν η θνησιμότητα (θάνατοι από όλες τις αιτίες) μεγαλύτερη από ό,τι φέτος στη Σουηδία, που δεν επέβαλε καραντίνα, σημαίνει ότι ο κορωνοϊός δεν είναι και τόσο χειρότερος του ιού της γρίπης.

Άλλωστε, το 85% με 90% νοσεί ήπια από την Covid 19, σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς.

Σύμφωνα, επίσης, με αρκετούς γιατρούς οι θάνατοι τόσο από τη γρίπη, όσο και από τον κορωνοϊό είναι υπερτιμημένοι (δηλαδή άλλη ήταν η βασική αιτία που επέφερε το μοιραίο).

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι νοσοκομεία της Νέας Υόρκης έπαιρναν 13 χιλ. δολ. για κάθε θάνατο από κορωνοϊό που δήλωναν και 39 χιλ. δολ. για κάθε ασθενή που έβαζαν στον αναπνευστήρα.

Τα χειρότερα ακούγονται, επίσης, για τον δόκτορα Φάουτσι, τον επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Κι αν αυτά τα λένε άνθρωποι που πιθανόν να είναι σε κόντρα μαζί του, ακόμα και ανεξάρτητες πηγές έχουν επισημάνει την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη στάση του στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τη μάστιγα τότε του ΑΙDS.

Το γεγονός ότι είναι επί 36 χρόνια στο ίδιο υψηλόβαθμο πόστο δείχνει επίσης πολλά.

Αυτή που του έχει σούρει τα εξ αμάξης είναι η δόκτωρ Τζούντι Μάικοβιτς.

Και η ίδια, πάντως, έχει κατηγορηθεί ως συνωμοσιολόγος και ότι εφαρμόζει αμφιλεγόμενες πρακτικές για τις μελέτες της, κάτι που είχε ως συνέπεια να φυλακιστεί και για λίγο.

Ποιος μπορεί, όμως, να διαφωνήσει με αυτό που λέει η Μάικοβιτς ότι ο εγκλεισμός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας, ενώ η έκθεση στον ήλιο που μας χαρίζει βιταμίνη D, η βιταμίνη C επίσης, αλλά και το να αγγίζουμε άλλους ανθρώπους το ενισχύουν;

Οι άνθρωποι βιάσαμε, δυστυχώς, τη φύση μας.

Φτιαχτήκαμε για να περπατάμε και καταλήξαμε καθιστοί σε μία καρέκλα, είτε αυτή είναι του γραφείου, του αυτοκινήτου, της καφετέριας του εστιατορίου.

Ακόμα κι αν δεν έχει αποδειχτεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει κάνει πολύ πιο ασθενικούς.

Φαίνεται, άλλωστε, από το πόση ευεξία νιώθεις μετά από έναν περίπατο στην εξοχή, μετά από μια βουτιά στη θάλασσα, ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο από την ακτή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το κακό και χαζό που κάναμε οι άνθρωποι είναι που μαζευτήκαμε και ζούμε, κυριολεκτικά, ο ένας πάνω στον άλλον. Ιδανικές συνθήκες για να κολλήσουμε πολλές αρρώστιες. Τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού είναι στις πυκνοκατοικημένες πόλεις· φαίνεται σε όλες τις στατιστικές. Επίσης, στις πυκνοκατοικημένες πόλεις, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δεν είναι και πολύ ισχυρό. Δεν τους βλέπει ο ήλιος, δεν περπατάνε, η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη και επιβαρύνει τους πνεύμονες, το άγχος τους ξεσκίζει, πολλοί είναι παχύσαρκοι κλπ. Καλό θα ήταν να αλλάξει το μοντέλο και να γίνει αποκέντρωση. Πριν γίνει η καραντίνα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν εξοχικά η δεύτερο σπίτι σε άλλη περιοχή της χώρας, να πάνε εκεί -εφόσον το επιθυμούσαν- παίρνοντας βέβαια όλες τις προφυλάξεις στο ταξίδι και αποφεύγοντας να συνευρεθούν εκεί με άλλους ανθρώπους για δυο εβδομάδες. Έχω την εντύπωση πως η καραντίνα -όπως έγινε- έχει αφήσει πολλές και μεγάλες πληγές στην ελληνική κοινωνία αλλά και στις κοινωνίες άλλων χωρών, που πάρθηκαν ανάλογα μέτρα. Μακάρι να είμαι λάθος. Όσο για την ανεργία, ας τελειώνουν με το παραμύθι, και ας δώσουν το Βασικό Εισόδημα τώρα. Η ύφεση είναι διαρκής και η ανεργία αυξάνεται διαρκώς. Αυτό δεν οφείλεται στον κορωνοϊό, ο οποίος απλά αποκάλυψε πολύ γρήγορα τα τρωτά σημεία των κρατών, των υποδομών τους και των οικονομιών τους. Σε ό,τι αφορά τα συνωμοσιολογικά, λυπάμαι που κάποιοι άνθρωποι που ήταν επιστήμονες -όπως η Μάικοβιτς- θεώρησαν καλό να κάνουν καριέρα οι ίδιοι τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν. Θλιβερό. Είναι άλλο να διαφωνείς με επιχειρήματα με τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού -άλλωστε, δεν έκαναν όλα τα κράτη τις ίδιες κινήσεις- και άλλο να θεωρείς πως αυτή είναι η στιγμή για να γνωρίσεις την αποθέωση, να δοξαστείς και να λύσεις τις προσωπικές σου διαφορές με άλλους επιστήμονες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.