Για μία θέση στον ήλιο με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά θα βρούμε τον διακόπτη


Πιτσιρίκο, η Ελλάδα προσπαθεί να βρει την ιδανική ισορροπία μεταξύ της προστασίας από τον κορωνοϊό και της αναζωογόνησης του τουρισμού, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Έτσι, πάνω από 500 (οργανωμένες) παραλίες άνοιξαν αυτό το Σαββατοκύριακο (16-17/5) και για πολλούς ανθρώπους η πρώτη τους εισβολή σε έναν μεγάλο δημόσιο χώρο, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, συνέπεσε με τον πρώτο καύσωνα του έτους.

(Mε 41,8 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία το Σάββατο 16/5 στο χωριό Πλώρα Ηρακλείου έσπασε για δεύτερη σερί μέρα το ρεκόρ για τον Μάιο.

Αφού την Παρασκευή 15/5 η Σπάρτη με 40,7 και η Κωπαΐδα με 40,6 βαθμούς είχαν καταρρίψει το ρεκόρ που κρατούσε από τις 13/5/2017 το Άργος με 40,2 βαθμούς.

Και την Κυριακή 17/5 τα χωριά Μοίρες και Γόρτυνα Ηρακλείου και Αρφαρά Μεσσηνίας έφτασαν τους 41 βαθμούς).

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, οι λουόμενοι θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και συγκεκριμένα δεν επιτρέπονται πάνω από 40 άτομα σε κάθε 1.000 τετραγωνικά μέτρα της παραλίας, οι ομπρέλες θα πρέπει να απέχουν τέσσερα μέτρα η μία από την άλλη και τα σκέπαστρα τους ένα μέτρο.

Στον Άλιμο, ο κόσμος σχημάτιζε ουρά από νωρίς το πρωί για μία θέση στον… ήλιο.

“Είναι το καλύτερο για εμάς τους ηλικιωμένους να χαλαρώσουμε μετά από τόσο καιρό που μας είχαν κλειδωμένους μέσα” ανέφερε ένας 70χρονος, που αν και σέβεται τα μέσα κοινωνικής απόστασης, τα παρομοίασε με “πιστόλι στον κρόταφο”.

(Όπως τα λέει ο κύριος είναι, διότι την Κυριακή θέση έβρισκες μόνο καμιά 25αριά μέτρα μακριά από την ακροθαλασσιά. Και έκανα και τριπλές διαδρομές για να βγάλω και δύο μέλισσες από τα θολά με τον νοτιά νερά).

Σε γειτονική παραλία από τα μεγάφωνα καλούσαν τον κόσμο να κρατάει τις αποστάσεις.

Η Ελλάδα άρχισε να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα από τις 4 Μάη, καθώς εξαρτάται εν πολλοίς από τον τουρισμό, που συνεισφέρει το 1/5 του εθνικού της εισοδήματος (ΑΕΠ).

Μετά τις παραλίες, σειρά θα πάρουν οι εκκλησίες, όπου θα τελούνται λειτουργίες με κόσμο από την Κυριακή 17/5, ενώ αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένης και της Ακρόπολης, ανοίγουν από τη Δευτέρα 18/5 και την ίδια μέρα επιτρέπεται η μετάβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Τα ταξίδια στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπούν στις 25 Μάη.

Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, ελπίζουν να υποδεχτούν κόσμο από το εξωτερικό τον Ιούλιο του 2020.

Ωστόσο, η καραντίνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο και η διακοπή των πτήσεων θα έχουν μία βαθιά επίπτωση στη χώρα, που -επί δέκα χρόνια- βίωνε οικονομική κρίση και λιτότητα.

Οι αρχές περιμένουν ύφεση μεταξύ 5% και 10% για το 2020, πριν έρθει η ανάκαμψη το 2021.

Στην Ιταλία, από την άλλη, θα ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ μπαρ την επόμενη εβδομάδα και θα επιτραπούν τα ταξίδια μέσα και έξω από τη χώρα στις 3 Ιουνίου, σε μία περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Skynews.

Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες από χώρες της ΕΕ που θα έρχονται στην Ιταλία δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα και άφησε στη διακριτική ευχέρεια της Λομβαρδίας αν θα ανοίξει τα σύνορά της στους ξένους, όπως και η υπόλοιπη χώρα, με την κυβέρνηση να είναι πάντα έτοιμη να παρέμβει.

Η Ιταλία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε αυστηρή καραντίνα από τις αρχές Μαρτίου, καθώς βίωσε και το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της επιδημίας, αμέσως μετά την Κίνα, είναι προφανές ότι προσπαθεί πλέον να σώσει την τουριστική σεζόν.

(Πλάκα θα ‘χει να μας προλάβουν οι Ιταλοί, αφού έχουμε ακόμα απαγορευτικό και για τους Έλληνες στα νησιά).

Στις 4 Μάη έγινε η πρώτη άρση μέτρων και επιτράπηκε σε εργοστάσια και πάρκα να ανοίξουν, καθώς μειώνονταν οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων.

Τη Δευτέρα 18/5 θα ανοίξουν και κομμωτήρια, καφέ μπαρ και εστιατόρια, εφόσον μπορούν να εγγυηθούν την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.

Η κυβέρνηση υποχρεώνει, όμως, τους επιχειρηματίες να κρατούν τα αρχεία των πελατών τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και να έχουν ηλεκτρονικά μενού, τα οποία θα διαβάζουν οι πελάτες από τα τηλέφωνά τους.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων διαμαρτύρονται, όμως, για τους νέους κανόνες, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαροι και θα πλήξουν όλο τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών και των παραγωγών τροφίμων που επίσης υποφέρουν.

Έκαναν, επίσης, και διαδήλωση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου με ένα πανό να γράφει “δεν θα ανοίξω σήμερα για να κλείσω αύριο”.

Από τη Δευτέρα 18/5 θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εντός της περιφέρειας κατοικίας και από τις 3 Ιουνίου και τα ταξίδια στο εξωτερικό κάτι που θα είναι ορόσημο για την ανάκαμψη της χώρας, με την κυβέρνηση να ελπίζει να διασώσει, την επερχόμενη τουριστική σεζόν, καθώς οι Ιταλοί συνηθίζουν να δραπετεύουν από τις πόλεις για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η άρση αυτής της απαγόρευσης θα γίνει, πάντως, μία μέρα μετά την εθνική εορτή της Δημοκρατίας για να αποφευχθεί μία μαζική έξοδος ολόκληρο το τριήμερο.

Επίσης, το διάταγμα της κυβέρνησης προβλέπει ότι οι υγειονομικές αρχές θα είναι σε επιφυλακή και όπως λέει και ένας έμπορος ρούχων στην κεντρική Ρώμη, “υπάρχει μία αβεβαιότητα που κυριαρχεί”.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν και στην Ισπανία, κι ενώ ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez προσανατολίζεται να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Eίναι ο μόνος δρόμος που έχουμε” ανέφερε ο Sanchez για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έχει επιβληθεί από τις 14 Μαρτίου στην Ισπανία, καθώς αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αν και η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, κάποιοι περιορισμοί θα πρέπει να παραμείνουν.

Οι ημερήσιες αυξήσεις κρουσμάτων και θανάτων ήταν οι μικρότερες από τις 18 Μαρτίου και συγκεκριμένα 652 και 87 αντίστοιχα και οι διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην κρίση και τις επιπτώσεις που αυτοί έφεραν ήταν το Σάββατο 16/5 οι μεγαλύτερες και περισσότερες που έχουν γίνει.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλούσια συνοικία Σαλαμάνκα της Μαδρίτης, φωνάζοντας “ζήτω η Ισπανία”, ενώ κάποιοι έλεγαν ότι ο Pedro και ο Pablo (Iglesias των Podemos) είναι χειρότεροι ιοί και από τον κορωνοϊό και θα καταστρέψουν 47 εκατομμύρια Ισπανούς.

Οι πιο μετριοπαθείς ζητούσαν απλά να γίνουν τεστ στους πολίτες και να επιστρέψουν όσοι είναι υγιείς στις δουλειές τους.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και στη Σαραγόσα, μέχρι πρότινος προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, με τον Sanchez να συστήνει απλά στον κόσμο να κρατάει τις αποστάσεις.

Χιλιάδες ακροδεξιοί, ακροαριστεροί και οπαδοί θεωριών συνωμοσίας διαδήλωσαν επίσης στη Γερμανία κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ έχουν συγκροτήσει πλέον ένα κίνημα που ανησυχεί τις αρχές, σύμφωνα με τη Le Monde.

Μόνο στη Στουτγκάρδη συγκεντρώθηκαν 5.000 άνθρωποι, καθώς λόγω της πανδημίας απαγορεύτηκε να συμμετάσχουν περισσότεροι, με τους διοργανωτές της διαδήλωσης να υποστηρίζουν ότι ήθελαν να συμμετάσχουν 500 χιλιάδες άτομα.

Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει επίσης διαδηλώσεις στο Μόναχο, το Βερολίνο και το Ντόρτμουντ, πάντα υπό ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές είναι ένα ετερόκλητο πλήθος εξτρεμιστών ακτιβιστών, υπέρμαχων της ελευθερίας, μελών του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ακόμα και αντισημίτες μπορεί να δει κανείς.

Διαμαρτύρονται τόσο για τη χρήση προστατευτικής μάσκας, όσο και για την απαγόρευση κάποιων μετακινήσεων, παρά την αποκλιμάκωση των μέτρων.

Μερικοί φτάνουν στο σημείο να διεκδικήσουν και το δικαίωμά τους να προσβληθούν από τον ιό.

Την περασμένη Παρασκευή 15/5 μία απομίμηση ταφόπλακας τοποθετήθηκε μπροστά από το κτίριο της καγκελαρίας, ενώ πολλοί συγκρίνουν τις κινητοποιήσεις με αυτές που είχαν γίνει το 1989 πριν την πτώση του τείχους στο Βερολίνο.

Τις διαδηλώσεις προσπαθεί να οικειοποιηθεί το ακροδεξιό AfD για να ανακτήσει το έδαφος που έχασε εξαιτίας της πανδημίας.

Η Angela Merkel είδε τη δημοφιλία της να ανεβαίνει και πάλι, καθώς η Γερμανία επηρεάστηκε λιγότερο από την πανδημία σε σχέση με γειτονικές της χώρες.

Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις δεν αφορούν μόνο όσους κινούνται στο περιθώριο, καθώς ένας στους τέσσερις Γερμανούς δηλώνει ότι καταλαβαίνει τους διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Δεν έχει λείψει και η βία και ένα συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού ZDF δέχτηκε επίθεση από δέκα ακροαριστερούς την Πρωτομαγιά.

Σε άλλο περιστατικό τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και η καγκελαρία θεωρεί αυτές τις πορείες “ανησυχητικές” ενώ κατηγορεί τη Μόσχα για παραπληροφόρηση που τις τροφοδοτεί.

Ανησυχία υπάρχει, επίσης, και για την επιθετικότητα σε αυτές τις διαδηλώσεις, διότι πέρα από τη βία ενάντια σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς, πολλά είναι και τα αντισημιτικά συνθήματα, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι “ο κορωνοϊός είναι δημιούργημα των Ροκφέλερ και των Ρότσιλντ”.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για το δίκτυο 5G και τον κορωνοϊό και το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι επίσης ένα στοιχείο αυτών των διαδηλώσεων, που αιφνιδίασαν τη γερμανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, οι διαδηλώσεις κέρδισαν έδαφος σε μία στιγμή που η Γερμανία – λιγότερο πληγείσα από τον ιό σε σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονές της – προχωρούσε πρώτη σε άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων.

Σε πολλούς αυτές οι διαδηλώσεις θυμίζουν τις εβδομαδιαίες πορείες του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida στη Δρέσδη το 2014.

Τις τωρινές διαδηλώσεις παρομοίασε με “μία δεξαμενή στην οποία μπορούν να βρεθούν μαζί αντισημίτες, οπαδοί θεωριών συνωμοσίας και μηδενιστές” ο Felix Klein, επίτροπος της κυβέρνησης στη μάχη κατά του αντισημιτισμού.

Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Γερμανίας Frank Walter Steinmeier δήλωσε ότι “καλύτερα να φοράς μία μάσκα, παρά ένα καπέλο από αλουμίνιο” – το σήμα κατατεθέν των οπαδών θεωριών συνωμοσίας στη χώρα.

Η Γερμανία είναι, εξάλλου, η πρώτη χώρα, που άρχισε ξανά το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Έστω και χωρίς θεατές.

Αλλά θα έρθει η μέρα που τα γήπεδα θα γεμίσουν και πάλι και οι άνθρωποι θα βρουν ξανά τις κοινωνικές τους επαφές.

Είναι αυτό που είχε πει πριν 17 χρόνια ο Γιάννης Ιωαννίδης όταν επέστρεψε στους πάγκους για να κοουτσάρει την εθνική.

Η Ελλάδα είχε νικήσει με 88-49 τη Δανία στο κλειστό της Κανήθου στη Χαλκίδα και το ματς δεν άντεχε σε κριτική.

Οπότε ρώτησαν τον Ιωαννίδη πώς μετά από τόσο καιρό μακριά από τους πάγκους έδειχνε σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Και ετοιμόλογος όπως πάντα ο ξανθός απάντησε ότι “είναι σαν να μπαίνεις στο δωμάτιο σου μετά από καιρό, όσο σκοτεινό κι αν φαντάζει, θα βρεις τον διακόπτη”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, φοβάμαι πως θα μας προλάβουν στον τουρισμό και η Ισπανία και η Ιταλία, που, πριν από μερικές εβδομάδες, δεν είχε καμία ελπίδα. Είχα γράψει την Πρωτομαγιά δυο προτάσεις για τον ελληνικό τουρισμό και είχα επισημάνει πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε αυτό που πρότεινα πριν σκεφτεί να το κάνει η Ισπανία. Το έστειλα και στον υπουργό Τουρισμού· πρώτη φορά το κάνω αυτό στα 15 χρόνια του μπλογκ αλλά μάλλον βρήκε τις προτάσεις μου κακές. Διαβάζω κάθε μέρα για τον τουρισμό -δεν βγαίνει κανένα νόημα από αυτά που λένε οι κυβερνώντες- και μαθαίνω την αγωνία των ξενοδόχων και των άλλων επαγγελματιών του τουρισμού στα νησιά και τα άλλα θέρετρα. Ίσως, το σχέδιο να είναι να “μαζέψουν” -φτηνά μάλιστα- όλα τα ξενοδοχεία που θα χρεοκοπήσουν. Δεν εξηγείται τέτοια αδράνεια για τον τουρισμό που φέρνει τόσα χρήματα στη χώρα. Αυτή η χρονιά μοιάζει να χάθηκε οριστικά για τον τουρισμό και δεν βλέπω καμία πρωτοβουλία για να σωθεί κάτι. Δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Κρίμα, πάντως, για τους ανθρώπους που θα χρεοκοπήσουν. Η κυβέρνηση δεν άνοιξε καν ακόμα τον εγχώριο τουρισμό, για να τονωθούν έστω λίγο οι τοπικές οικονομίες. Ούτε επίτηδες να το κάνουν… Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.