Δεν έγιναν εμβολιασμοί για διφθερίτιδα, ιλαρά και πολιομυελίτιδα σε 80 εκ. παιδιά, εξαιτίας της καραντίνας

Πιτσιρίκο, η Αργεντινή δεν πλήρωσε μία δόση 500 εκ. δολ., αλλά συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της, ύψους 66 δισ. δολ., όπως επισημαίνει η Le Monde.

Σχολιάζοντας τη νέα στάση πληρωμών στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι “δεν πληρώνουμε τους τόκους, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται”.

Αυτή ήταν η ένατη στάση πληρωμών στην ιστορία της Αργεντινής, ωστόσο η νέα κυβέρνηση της κεντροαριστεράς θέλει μία συμφωνία με τους κατόχους κρατικών ομολόγων, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το χαρτί της αθέτησης πληρωμών.

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση του Alberto Fernandez μετέθεσε για δεύτερη φορά την καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη συμφωνίας με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους για τις 2 Ιουνίου.

Αυτή η παράταση μόνο για δέκα μέρες δείχνει ότι η Αργεντινή και οι πιστωτές της ίσως να βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία.

Αν και σύμφωνα με την κυβέρνηση η ημερομηνία δεν είναι απαραίτητα οριστική.

Η αρχική καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ήταν στις 8/5 και κανονικά η πληρωμή των τόκων έπρεπε να γίνει την Παρασκευή 22/5.

Αλλά και πριν ακόμα εκπνεύσει η συγκεκριμένη προθεσμία, είχε φανεί ότι δεν θα γίνει η πληρωμή, καθώς η κυβέρνηση είχε ήδη συμπεριλάβει τρεις τίτλους με ωριμάνσεις το 2021 το 2026 και το 2046 στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

“Η καταληκτική ημερομηνία της Παρασκευής 22/5 έμοιαζε σαν ανέκδοτο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Martin Guzman.

Κι αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, οι πιστωτές της θέλουν μία συζήτηση με ευθύτητα και αμεσότητα.

Συγκεκριμένα, χαιρετίζουν το γεγονός ότι η Αργεντινή θέλει να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά τονίζουν ότι οι πράξεις μετρούν περισσότερο από τα λόγια και ότι τον τελευταίο μήνα η Αργεντινή δεν είναι ουσιαστικά σε επαφή μαζί τους.

Ωστόσο, ο υπουργός Guzman πρότεινε στους πιστωτές την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν με νέα, μία περίοδο χάριτος τριών ετών χωρίς πληρωμές και μειώσεις του κεφαλαίου κατά 5,4% και των τόκων κατά 62%, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε.

Οι πιστωτές παρουσίασαν τις δικές τους θέσεις και η κυβέρνηση τις εξετάζει, ενώ “αν υπάρξει συμφωνία με τους περισσότερους εξ αυτών, τότε η στάση πληρωμών θα είναι πολύ σύντομη” υποστήριξε η οικονομολόγος Marina Dal Poggetto.

Η ίδια προειδοποίησε, ωστόσο, ότι “αν οι πιστωτές μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις, θα το πληρώσουμε ακριβά”.

Το 2001 με μία ιστορική χρεοκοπία 100 δισ. δολ. η Αργεντινή μπήκε στη χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά, η χώρα της Νότιας Αμερικής βρίσκεται και πάλι σε άσχημο σημείο, με μία διετή ύφεση και με τον πληθωρισμό και τη φτώχεια να ανέρχονται στο 53% και στο 33% αντίστοιχα το 2019.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβράδυνε περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και ανάγκασε την κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους πιο ευάλωτους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το ΔΝΤ που στηρίζει την Αργεντινή στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους της, δηλώνει πεπεισμένο “για τη βούληση των δύο πλευρών (της χώρας και των πιστωτών) να καταλήξουν σε μία συμφωνία”.

Κι άλλες δόσεις τόκων πρέπει να πληρωθούν στα τέλη Ιουνίου 2020 και αν υπολογιστεί και μία περίοδος χάριτος ενός μηνός, η Αργεντινή έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Αν δεν υπάρξει, όμως, συμφωνία μέχρι τότε, οι πιστωτές θα μπορούν να κινηθούν νομικά, επικαλούμενοι την αδυναμία της Αργεντινής να φτάσει σε συμφωνία, αλλά και να απαιτήσουν την επιτάχυνση πληρωμής ολόκληρου του χρέους.

Τουλάχιστον η Αργεντινή το παλεύει σε όλα τα ταμπλό για να γλιτώσει και από το χρέος και από τον κορωνοϊό.

Πλησιάζει και ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο και μετατοπίζεται και η Covid 19 εκεί.

Κάπως έτσι παρατάθηκε η καραντίνα μέχρι τις 7 Ιουνίου στο Μπουένος Άιρες και έγιναν πιο αυστηροί κάποιοι περιορισμοί στις μετακινήσεις, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Θα γίνουν επίσης πιο αυστηροί οι έλεγχοι στην κυκλοφορία και στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Αργεντινής, ενώ θα μειωθούν η εμπορική δραστηριότητα και η πρόσβαση στις δημόσιες μεταφορές στις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της.

Η καραντίνα που επρόκειτο να λήξει την Κυριακή 24/5, παίρνει συνεχώς παρατάσεις από τις 20 Μαρτίου, οπότε και επιβλήθηκε για πρώτη φορά, αν και κάποιοι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει σε ορισμένα μέρη της Αργεντινής.

Οι εμπορικές πτήσεις, ωστόσο, έχουν απαγορευτεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Σάββατο 23/5 ανακοινώθηκαν 704 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και συνολικά ανέρχονται σε 11.353, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν καταγραφεί στο Μπουένος Άιρες.

Οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 445, ενώ η επέκταση της καραντίνας στην πρωτεύουσα της Αργεντινής αποφασίστηκε επειδή εκεί εντοπίζεται το 87% των νέων κρουσμάτων.

“Τα πάμε καλά και πρέπει να συνεχίσουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της χώρας Alberto Fernandez.

Και πράγματι, η Αργεντινή τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από τη Βραζιλία, που έχει καταγράψει 347.398 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22.013 θανάτους.

Η Βραζιλία, βέβαια, έχει πληθυσμό πάνω από 210 εκατομμύρια, ενώ είναι και πολύ πυκνοκατοικημένη σε αρκετές περιοχές της.

Η Αργεντινή με πληθυσμό 45 εκατομμύρια καταγράφει 9,8 θανάτους ανά 100 χιλιάδες ανθρώπους, έναντι 94,3 της Βραζιλίας και 47,3 του Περού.

Το γεγονός, πάντως, ότι παγκοσμίως έχουν εστιάσει όλοι τόσο πολύ στην Covid 19 έχει συνέπειες σε μία σειρά από άλλες ασθένειες.

Συγκεκριμένα, υπηρεσίες του ΟΗΕ και η Συμμαχία Εμβολιασμού GAVI ανέφεραν ότι 80 εκατομμύρια παιδιά σε 68 χώρες κινδυνεύουν από διφθερίτιδα, ιλαρά και πολιομυελίτιδα επειδή η παρασκευή και η χορήγηση εμβολίων ρουτίνας για αυτές τις ασθένειες δεν έγιναν εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις, των καθυστερήσεων στις παραδόσεις και τον φόβο των γονιών να βγουν από το σπίτι, λόγω του κορωνοϊού.

Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, ανάλογα θα είναι τα προβλήματα και με τη χορήγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, που για να παρασκευαστεί γίνονται 100 διαφορετικές προσπάθειες ανά τον κόσμο.

“Αν αμελήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις υποδομές ανοσοποίησης, χάρη στις οποίες όλα αυτά τα προγράμματα τρέχουν, τότε δεν θα μπορέσουμε να διαθέσουμε και το εμβόλιο για την Covid 19, που είναι και η πιο ασφαλής επιλογή για να νικήσουμε αυτή την πανδημία” ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της GAVI Seth Berkley σε συνέντευξη τύπου του ΠΟΥ.

Η GAVI αναζητά 7,4 δισ. δολ. για να εμβολιάσει 300 εκ. παιδιά μεταξύ 2021 και 2025.

Τα εύθραυστα συστήματα υγείας δέχονται την ίδια στιγμή μεγάλη πίεση από την Covid 19, με τα κρούσματα στην Αφρική να αυξάνονται και τη Βραζιλία ειδικά, αλλά όλη τη Νότια Αμερική γενικότερα να έχουν γίνει πλέον το επίκεντρο του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Mike Ryan από τον ΠΟΥ.

O Ryan ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας έδωσε έγκριση για να χρησιμοποιείται το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη για την ελονοσία και για την Covid 19, κάτι που είναι αντίθετο με τις οδηγίες του ΠΟΥ, ο οποίος περιμένει πρώτα να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες για το συγκεκριμένο φάρμακο που έχει αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών επεισοδίων.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δεν ανταποκρίθηκε, εξάλλου, άμεσα στο αίτημα των ΗΠΑ να αρχίσει έρευνα για την πηγή προέλευσης του κορωνοϊού, ούτε για τις ενέργειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Donald Trump απειλεί με οριστική απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, του οποίου είναι ένας από τους δριμύτερους επικριτές.

Καλά, ο Trump έχει ήδη αποσύρει τις ΗΠΑ από τις συμφωνίες του Παρισιού για το Κλίμα και της Βιέννης για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά και από μισή ντουζίνα εμπορικές συμφωνίες, οπότε κάθε άλλο παρά έκπληξη θα αποτελέσει να την κάνει και από τον ΠΟΥ.

Αλήθεια, ο ΠΟΥ τι λέει που έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί για ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, εξαιτίας της απαράδεκτης και μεσαιωνικής καραντίνας;

Και ο εμβολιασμός είχε εξαλείψει ουσιαστικά τις παραπάνω ασθένειες.

Αντίθετα, το εμβόλιο για τη γρίπη είναι από 60% έως 70% -μερικές φορές και 40%- αποτελεσματικό και πιθανόν ανάλογη επιτυχία θα έχει και αυτό για τον κορωνοϊό, αν παρασκευαστεί.

Πιο λογικό είναι να δώσει τη λύση ο ίδιος ο ιός, με το να γίνει λιγότερο επιθετικός από ό,τι τώρα στο άμεσο μέλλον και να προσαρμοστεί καλύτερα στον άνθρωπο.

Άλλωστε, ο στόχος του κορωνοϊού και κάθε ιού είναι να επιβιώσει μέσω της μετάδοσης του από τον έναν ξενιστή στον άλλον και όχι να σκοτώσει, κάτι που συμβαίνει όταν βρίσκει αδύναμους οργανισμούς.

Αυτό έχει δείξει τουλάχιστον η πορεία της γρίπης την τελευταία δεκαετία και φαίνεται ότι και του κορωνοϊού θα είναι ανάλογη.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μετέτρεψαν τον ιό σε τέρας και τώρα δεν ξέρουν πώς να το μαζέψουν. Είναι σαν να μην υπάρχουν άλλοι ιοί και άλλες ασθένειες στον πλανήτη ή σαν να μην πέθαινε κανείς από τίποτα πριν τον κορωνοϊό. Κατά τ’ άλλα, κάτι μου λέει πως η Αργεντινή θα έχει πολύ μεγάλη παρέα πολύ σύντομα. Τα χρέη των χωρών πρέπει να διαγραφούν, αφού είναι χρέη οικονομικής φούσκας. Επίσης, θα πρέπει να κλείσουν για πάντα τα χρηματιστήρια που μεταδίδουν τους ιούς του χρέους και της απληστίας. Αλλά επειδή αυτά δεν θα γίνουν -γιατί οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι τους γίνεται- ας πάμε για μπάνια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.