Δεν περιμένεις να λύσει το πρόβλημα αυτός που το δημιούργησε

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Δεν θα σχολιάσω τον …Batman στην Philadelphia, την πυρπόληση του αστυνομικού τμήματος στο Ferguson, τα χημικά και τις πλαστικές σφαίρες που έπεφταν βροχή, το μπόλικο ξύλο που μοίραζαν πάλι χθες οι μπάτσοι, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε πάνω από 25 πόλεις και τον στρατό που παρέλασε πανηγυρικά χθες το βράδυ στις γειτονιές της Minneapolis φωνάζοντας στους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους, στην δημοκρατικότερη χώρα του πλανήτη (sic).

Φυσικά, συμφωνώ απόλυτα και σε όσα είπε ο Ηλίας. Τον ευχαριστώ, είναι πάντα δυναμωτικά τα κείμενά του. Απλά αυτά που λέει συμβαίνουν πάνω-κάτω σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της αμερικάνικης. Δηλαδή, φυσικά συμβαίνουν και εδώ, αφού καπιταλισμό είχαμε την τελευταία φορά που κοίταξα χεχε.

Προσπαθούν και κάποιοι ηλίθιοι να κατεβούν με σημαίες και παραλλαγές -λες ας πούμε και δεν ξέρουμε ότι είμαστε Αμερικανοί, πρέπει να το δηλώνουμε καθημερινά και ανελλιπώς-, οι οποίοι δεν χαμπαριάζουν ότι είναι παντελώς ηλίθιο να πηγαίνεις με αποικιοκρατικό αέρα σε διαδηλώσεις όπου υπάρχουν και άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν στα χέρια αποικιοκρατών.

Και νομίζουν ότι βάλλεται η ατομική τους ελευθερία, τόσο ηλίθιοι είναι, επειδή στο τέλος τρώνε ξύλο.

Σαν να πας ντυμένος αστυνομικός στη κηδεία του Floyd και να περιμένεις να σε ραίνουν τριαντάφυλλα. Και πραγματικά, απλά, αυτό είναι. Ηλίθιοι.

Δεν τους κόβω απαραίτητα όλους για white supremacists. Αν και αυτά τα δυο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Στην τελική, ηλίθιοι συμβολισμοί. Ή όπως έλεγε ο Κάρλιν “I leave symbols to the symbol minded”.

Για να μην πω για τον άλλον τον βλάκα που πήγε με το τόξο να το παίξει Rambo απέναντι σε “rioters” και κατάφερε να τις μαζέψει.

Νομίζω οι περισσότεροι που θα δουν τέτοιες εικόνες δεν θα έχουν κάτι παραπάνω να σκεφτούν απ’ αυτά που λένε τα ΜΜΕ, ότι «διαδηλωτές επιτέθηκαν σε διαδηλωτές», λες και είμαστε κοπάδι.

Εν πάση περιπτώσει, άκουσα μια υπέροχη κυρία στην τηλεόραση, να περιμένει υπομονετικά τη σειρά της και να ακούει τον έναν και τον άλλον -ανθρώπους όλων των «χρωμάτων»- να καταδικάζουν τα επεισόδια και να χαρακτηρίζουν τους διαδηλωτές με ό,τι ταμπέλα μπορείτε να φανταστείτε. Μόνο εξωγήινους εισβολείς δεν έχω ακούσει κάποιον να μας χαρακτηρίζει, αλλά θέμα χρόνου είναι και αυτό.

Παρά την προσπάθεια κάποιων καλοθελητών να μας βαφτίσουν μέχρι και Κινέζους πράκτορες, δεν διαφαίνεται -φυσικά είναι νωρίς ακόμα- ότι δουλεύει υπέρ τους.

Άσε που είναι κάπως γελοίο να μιλάς για ένοπλους αναρχοκομμουνιστές, όταν πριν λίγες βδομάδες κάτι βουτυρόπαιδα κατεβαίνανε με αυτόματα, χειροβομβίδες και μπαζούκας και απελευθερώνανε …πολιτείες.

Οπότε, κάποια στιγμή έρχεται η σειρά της και λέει «Σας άκουσα όλους να δίνετε την ίδια απάντηση που δίνει και το σύστημα. Ακριβώς την ίδια. Ποια είναι η απάντηση στην οργή των διαδηλωτών; Force. Δεν άκουσα έστω έναν, εδώ και τρεις μέρες, όποιος αν ήταν αυτός, να περιγράφει λεπτομερώς τι ακριβώς θα αλλάξει. Μιλάτε όλοι για αλλαγή. Τους ζητάτε να κάνουν υπομονή γι’ αυτή την αλλαγή, αλλά δεν τους έχετε πει ποια θα είναι αυτή η αλλαγή. Μόνο force, force, force. Τον μόνο τρόπο που ξέρουμε για να λύσουμε ένα πρόβλημα. Οι άνθρωποι ακούνε. Αλλά δεν τους αρέσει να τους κοροϊδεύουν. Πέρασαν 6 χρόνια από τον Michael Brown. Να, μια εύλογη ερώτηση. Γιατί δεν άλλαξε τίποτα; Τους ζητάνε να κάνουν υπομονή. Μα, έκαναν. Πείτε μου, αν θέλετε, τι το διαφορετικό λέτε σήμερα, που θα πείσει τους ταραξίες ότι τώρα κάτι θα αλλάξει».

Τίποτα δεν θα αλλάξει. Αυτή είναι η απάντηση. Και ούτε θα αλλάξει μέσα στο σύστημα.

Δεν περιμένεις να λύσει το πρόβλημα αυτός που το δημιούργησε. Είναι σαν να βάζεις τη ΝΔ να φυλάει τα δημόσια ταμεία.

Και δεν είμαστε χαζοί, ξέρουμε ότι δεν αρκούν ούτε λίγες μέρες ή λίγες νύχτες ταραχών και η καταδίκη ενός δολοφόνου για να αλλάξουν τα πράγματα, δεν είναι τόσο εύκολο.

Δεν άκουσα κιόλας ποια είναι η εναλλακτική.

Register to vote, που πρότεινε η δήμαρχος της Atlanta;

Να περιμένουμε να μιλήσει η βουβή δικαιοσύνη;

Been there, done that.

Μην το πάρετε προσωπικά αλλά, όταν δεν τα βάζεις με το πλαίσιο, γίνεσαι το πλαίσιο.

Γι’ αυτό, οι μεσήλικες και οι γέροι -εκτός φυσικά αρκετών εξαιρέσεων, απλά δεν είναι η πλειοψηφία των διαδηλωτών- έχουν κάτσει στα σπίτια τους ή βγαίνουν με τόξα και αυτόματα, για να βοηθήσουν στην επιβολή της “τάξης”.

Γκρινιάζουν για το looting, ενώ ανέχονται εκατοντάδες δισεκατομμυριούχους αυτές τις μέρες -και όχι μόνο- να ληστεύουν τράπεζες, χρηματιστήρια και δημόσια ταμεία.

Γιατί ισχύει και κάτι άλλο. Όσες κοινωνίες ή όσες …κάστες έχουν φάει αμάσητο το διαίρει και βασίλευε ή τις βλακείες περί διχασμού είναι τελειωμένες, κάπως σαν χαμένες γενιές, οπότε δεν παίζει και να δουν αυτό που είναι μπροστά στα μάτια τους.

Ότι οι νέοι στην Αμερική έχουμε κατέβει στους δρόμους. Και όχι όλοι οι νέοι, γιατί δεν θα δεις τον Zuckerberg με πανό «black lives matter».

Δεν υπάρχει κάτι αντιπροσωπευτικότερο απ’ αυτό, όταν μιλάει κανείς για κοινωνικές αλλαγές. Ακόμα και αν αυτές δεν έρθουν, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, γιατί το σύστημα σάπισε και αν κάνει πίσω έστω ένα χιλιοστό, κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Ακόμα και αν όλο αυτό -το ξαναλέω σε 3ο κείμενο- μας οδηγήσει απλά στις κάλπες, καταφέρνουμε να δηλώσουμε ένα βροντερό παρόν και να ιδρώσουμε, έστω και λίγο, αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.

Something is always better than nothing. Άσε που δεν άκουσα κανέναν από εμάς να έχει την έπαρση ότι κάνει επανάσταση.

Μια «νέα» ηλικιακά Αμερική συγκρούεται με την «παλιά». Γιατί ενώ οι μεγάλοι έχουν μείνει να νοσταλγούν το παρελθόν, οι περισσότεροι νέοι έχουν μείνει μπουκάλα.

Είχα γράψει κάποια στιγμή, ότι η μεγαλύτερη βλακεία που έχει κάνει αυτό το σύστημα τα τελευταία χρόνια είναι ότι μαύρισε τις ψυχές των νέων. Το ίδιο ακριβώς λάθος που έκαναν άλλα καθεστώτα στο παρελθόν.

Ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, τις οικονομικές κρίσεις, τα χρέη, τους πολέμους, τα μακελειά και την αστυνομική βία, δεν έχουν αφήσει μια πιθαμή γης να ξαποστάσει κάποιος να πάρει έστω μια ανάσα.

Αν και δεν θα πω ψέματα. Θα προτιμούσα να μην αρκεστούμε σε μερικά ψίχουλα παραπάνω. Γιατί και αυτό το έχουμε ξαναδοκιμάσει, αν και όχι σ’ αυτή την ένταση και έκταση.

Αν και καταλαβαίνουμε ότι τώρα είμαστε νέοι, δεν θα είμαστε για πάντα· όπως οι μεγαλύτεροι ξέρουν ότι το μόνο που άλλαξε με τα χρόνια είναι η ηλικία τους.

Αλλά, όπως και να έχει, αυτά τα θέματα οι κοινωνίες τα συζητάνε στους δρόμους, όταν αποφασίζουν να αφήσουν κάτω τις αξίνες, και δεν περιμένουν από τα αφεντικά τους, να τους δώσουν μια αυξησούλα ή μια άδεια να ξεσκάσουν.

Καθόλου τυχαίος ο πανικός του συστήματος όταν οι άνθρωποι δεν δουλεύουν και ειδικά όταν σπάνε ή διαταράσσουν χώρους εργασίας. Χεσμένες τις έχουν τις communities.

Στην τελική, ούτε μια αλλαγή στην Ιστορία δεν επετεύχθη μέσω της υπακοής. Και τι πιο υπάκουο απ’ το να κοιτάς τη δουλειά σου και να πηγαίνεις, βέβαια, σ’ αυτή κάθε μέρα.

Οπότε, λογικό μετά να σε ενοχλούν οι “ταραξίες”. Γιατί σου θυμίζουν πόσο προσκυνημένος είσαι.

Αν και κάποιοι έφτασαν και στο σημείο να το γουστάρουν το κλουβάκι.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ.1 Ελάχιστοι προσέξαμε ότι ο Floyd πέθανε κατά τη διάρκεια βίαιης σύλληψης για ένα πλαστό χαρτονόμισμα των $20. Σε έναν κόσμο που κυκλοφορούν ελεύθεροι όσοι βομβαρδίζουν αμάχους και όσοι διαλύουν με τις αποφάσεις τους ολόκληρες κοινότητες, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του λόγω του χρώματος του δέρματός του και για ένα -πιθανόν, δεν είμαστε σε θέση να το ξέρουμε- πλαστό χαρτονόμισμα των $20. Ανισότητες και πάλι ανισότητες. Για τις οποίες πολλοί δεν θέλουν να μιλούν. Γιατί εμείς δεν θα ήμασταν ποτέ στη θέση του. Και όλοι αυτοί, ειδικά όταν ακούν για φτωχούς βγάζουν σπυριά, γιατί οι φτωχοί φταίνε που είναι φτωχοί. Και να ‘ταν μόνο το τσιτάτο περί τεμπελιάς. Άκουσα ανθρώπους αυτές τις μέρες να αναρωτιούνται πού είναι οι 40 εκατομμύρια άνεργοι, επειδή κανένας γνωστός τους δεν έμεινε άνεργος αυτές τις μέρες στο Beverly Hills. Κι εγώ δεν ξέρω κανέναν που να κόλλησε κορονοϊό, τι πάει να πει αυτό; Επίσης, δεν ξέρω κανέναν που να έχει ελονοσία, θαύμα την θεραπεύσαμε. Μυαλό ραδικιού ορισμένοι. Δεν το είδα, άρα δεν υπάρχει.

Υ.Γ.2 Ίσως ένας από τους πιο βλαμμένους κυβερνήτες που έχουν υπάρξει -ψηλά πολύ ο πήχης-, ο κυβερνήτης της Minnesota. Ο Tim Walz είπε χθες ότι το 80% των διαδηλωτών που συνελήφθησαν είναι από άλλες πολιτείες. Από τους 45 φυλακισμένους, μετά από δημοσιογραφική έρευνα, μόλις οι 6 δεν έχουν διεύθυνση εντός της πολιτείας και κάλλιστα μπορεί να είναι φοιτητές, εργαζόμενοι κτλ. 6/45=80%. Και βέβαια, είπαμε, το ζητούμενο μετά τη δολοφονία του Floyd είναι να μην κινδυνέψει η τοπική ή η εθνική οικονομία. Ανθρώπους ου, έχουμε πολλούς.

Υ.Γ.3 Ο Barack Obama, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, χαρακτήριζε “thugs” τους εξεγερθέντες στη Βαλτιμόρη το 2015, ενώ δεν χρειάζεται καν να πω την αιτία της εξέγερσης· same old, same old. Δεν χρειάζεται να πάμε ούτε στα δικαιώματα των μειονοτήτων και στους πολέμους της Αμερικής ανά τον κόσμο, όπου η στάση του δεν διέφερε από εκείνη δεκάδων λευκών προέδρων. H εξουσία, άλλωστε, δεν αλλάζει πολιτικές, μόνο πρόσωπα. Και πολύ μ’ αρέσει που ο Trump σκέφτεται να χαρακτηρίσει η αμερικανική κυβέρνηση τους ANTIFA ως τρομοκρατική οργάνωση. Φαντάσου να είχαν βομβαρδίσει και άλλες χώρες. Αλλά όχι, τότε θα ήταν κράτος.

Υ.Γ.4 Υπενθυμίζω ότι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έκλειναν όλο και πιο συχνά το ματάκι στην «δοκιμαζόμενη» ελληνική αστυνομία για τα Εξάρχεια, τα προσφυγικά κέντρα κτλ, ενώ έκαναν κυβέρνηση ένα κόμμα, του οποίου ο αντιπρόεδρος ήθελε να σας κάνει Αμερική, δηλαδή μια “ευνομούμενη” κοινωνία· μάλιστα ισχυριζόταν ότι δεν τολμάει κανένας να τα σπάσει γιατί η αστυνομία πρώτα πυροβολεί και μετά ρωτάει. Τι γουρλίδικα που είναι τα άτιμα. Εντάξει, είπαμε, οι Έλληνες περιμένουν τους τουρίστες και το …εμβόλιο. Συνεχίστε, όμως, από πού θα παίρνουμε δύναμη;

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Είσαι ο άνθρωπός μας στις ΗΠΑ. Άρη, δεν σχολιάζω για να ανεβάσω γρήγορα το κείμενο. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.