Δυο προτάσεις για τον ελληνικό τουρισμό

Η κυβέρνηση δηλώνει πως στοχεύει να ανοίξει τη χώρα για τους ξένους τουρίστες τον Ιούλιο αλλά πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η φετινή χρονιά είναι χαμένη για τον ελληνικό τουρισμό εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ας δούμε κάποια στοιχεία που ισχύουν σήμερα.

Η Ιταλία έχει ανακοινώσει πως θα έχει κλειστά τα σύνορά της για τουρίστες μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε πως θα ανοίξει για τους τουρίστες προς το τέλος του χρόνου, με εξαίρεση κάποια νησιά -Βαλεαρίδες, Κανάριοι Νήσοι κλπ- που βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και θα προσπαθήσουν να τα ανοίξουν νωρίτερα.

Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες βγάζουν ταξιδιωτικές οδηγίες και καλούν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι.

Τα αεροπλάνα είναι στο έδαφος, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε έναν ασφαλή τρόπο για να μπαίνουν οι τουρίστες σε μια χώρα αλλά και ούτε το τι θα συμβεί όταν παρουσιαστούν κρούσματα κορωνοϊού σε τουρίστες.

Τα ξενοδοχεία είναι κλειστά και θα ανοίξουν τον Ιούνιο -πρώτα τα δωδεκάμηνης λειτουργίας και λίγο αργότερα τα εποχιακά-, αν και είναι ήδη γνωστό πως πολλά μεγάλα ξενοδοχεία δεν πρόκειται να ανοίξουν· όσοι ξενοδόχοι έχουν χρήματα δεν έχουν κανένα λόγο να ανοίξουν το ξενοδοχείο τους φέτος, αφού αφενός έχουν χάσει ήδη ένα μεγάλο μέρος της σεζόν και στην υπόλοιπη σεζόν δεν θα έχουν πληρότητα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν τουρίστες με κορωνοϊό στο ξενοδοχείο τους, με αποτέλεσμα το ξενοδοχείο να μετατραπεί σε νοσοκομείο και οι τουρίστες και το προσωπικό να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα.

Και βέβαια, τα σύνορα της Ελλάδας είναι ακόμα κλειστά και δεν προβλέπεται να ανοίξουν σύντομα. Τι να τα κάνεις τα ανοιχτά ξενοδοχεία, αν δεν επιτρέπονται πτήσεις από το εξωτερικό;

Από όποια μεριά και να το δεις, η φετινή χρονιά μοιάζει χαμένη για τον τουρισμό της Ελλάδας.

Από την άλλη, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα, την οικονομία της και για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους στις τοπικές κοινωνίες, για να τον αφήσεις να χαθεί εντελώς.

Πρέπει να σώσουμε ένα κομμάτι του τουρισμού μας για να σώσουμε μικρές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, να τονώσουμε οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες και να διατηρήσουμε ζωντανό τον ελληνικό τουρισμό σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Και από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε. Αυτό είναι το δύσκολο σήμερα για τον ελληνικό τουρισμό: να βρούμε από πού θα ξεκινήσουμε.

Ως άνθρωπος που αγαπάει τη χώρα του και τους ανθρώπους της, θα ήθελα να κάνω δυο προτάσεις.

Στην Ελλάδα -ειδικά στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στην Πελοπόννησο- υπάρχουν χιλιάδες σπίτια που ανήκουν σε πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα την άνοιξη και φεύγουν στην αρχή του χειμώνα, ή περνούν μερικούς μήνες του καλοκαιριού στα σπίτια τους στην Ελλάδα.

Στην πλειοψηφία τους, είναι άνθρωποι που λατρεύουν την Ελλάδα, έχουν σχέσεις αγάπης και φιλίας με τους ανθρώπους στις τοπικές κοινωνίες, έρχονται κάθε χρόνο και δεν βλέπουν την ώρα να βρεθούν στα νησιά μας· τώρα μάλλον περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το ελληνικό κράτος πρέπει να επιτρέψει αμέσως να έρθουν στην Ελλάδα οι ξένοι που έχουν σπίτια στη χώρα μας.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα το γρηγορότερο δυνατό. Ας το κάνει και με πτήσεις που θα πληρώσει το ελληνικό κράτος.

Και θα πρέπει σίγουρα να το κάνει πριν η ισπανική κυβέρνηση επιτρέψει στους Γερμανούς που έχουν σπίτια στη Μαγιόρκα και στους Βρετανούς που έχουν σπίτια στα Κανάρια Νησιά να πάνε στην Ισπανία (σ.σ. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να το κάνει πριν σκεφτεί να το κάνει η Ισπανία).

Και θα πρέπει η Ελλάδα να προβάλει με μια μεγάλη διεθνή καμπάνια τον “επαναπατρισμό” -σε περίοδο πανδημίας- των ξένων που έχουν σπίτια στην Ελλάδα, αν και μόνο η κίνηση της Ελλάδας να κάνει κάτι τέτοιο είναι βέβαιο πως θα τραβήξει αμέσως την προσοχή των μεγαλύτερων ΜΜΕ της Ευρώπης.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα γίνουν δεκτοί στην Ελλάδα σαν ξένοι αλλά σαν Έλληνες που επιστρέφουν στο σπίτι τους· αυτό είναι όμορφο και είναι και πολύ υπέρ της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης που τώρα έχει κλειστά σύνορα.

Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από αυτή για τη χώρα μας και τον τουρισμό της· αυτός είναι ο τρόπος να δείξεις σε όλο τον πλανήτη πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και να προσελκύσεις τουρίστες, και όχι να έχεις κλειστά τα σύνορά σου και να περηφανεύεσαι πως έχεις λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού από τις άλλες χώρες επειδή έκλεισες τους Έλληνες στα σπίτια τους.

Έχοντας στην Ελλάδα τους χιλιάδες Ευρωπαίους που έχουν σπίτια εδώ, αμέσως έχεις όλους αυτούς τους ανθρώπους να ανεβάζουν στα social media φωτογραφίες και βίντεο από τις πανέμορφες στιγμές που θα ζουν στα όμορφα και ασφαλή νησιά μας, οπότε χιλιάδες φίλοι τους που θα είναι σε καραντίνα ή σε χαλαρά περιοριστικά μέτρα μάλλον θα θέλουν να ζήσουν κι αυτοί τους επόμενους μήνες -όταν θα υπάρχει περισσότερη ασφάλεια- τις ωραίες αυτές στιγμές στη χώρα μας.

Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες -που τόσο δοκιμάζονται από την απουσία τουριστών αυτή την περίοδο-, αφού οι ξένοι που έχουν σπίτια στην Ελλάδα είναι άνθρωποι που βγαίνουν έξω και ξοδεύουν χρήματα.

Επίσης, αν γίνουν δεκτοί οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν σπίτια στην Ελλάδα, δείχνεις σε εκατομμύρια ανθρώπους πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα σπίτι στην Ελλάδα και τους βάζεις στην διαδικασία να αγοράσουν ένα σπίτι στην όμορφη χώρα μας.

Όσο για την πιθανότητα κάποιοι από τους ξένους που έχουν σπίτια στην Ελλάδα και θα μπουν στη χώρα μας να είναι φορείς του κορωνοϊού, είναι εύκολο να κάνεις τεστ σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων και αφετέρου ξέρεις πού μένουν και μπορείς να τους ελέγχεις· χώρια που οι περισσότεροι άνθρωποι -σε αντίθεση με ό,τι νομίζουν κάποιοι- δεν είναι τόσο χαζοί να ταξιδέψουν σε μια άλλη χώρα, εν μέσω πανδημίας, χωρίς πρώτα να κάνουν ένα ιατρικό τεστ.

Η δεύτερη πρόταση που έχω να κάνω είναι η Ελλάδα να “εκμεταλλευτεί” και να προβάλει τους ξένους που ζουν μόνιμα -ή σχεδόν μόνιμα- στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή ζουν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες -που, όπως καταλαβαίνετε, θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους- και κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει ένα σποτ στο οποίο να μιλούν αυτοί οι άνθρωποι.

Με κάθε σεβασμό στον Στέφανο Τσιτσιπά -που συμμετέχει στο “Greece from home”-, ο Τσιτσιπάς είναι άξιος, συμπαθής και διάσημος αλλά είναι τώρα στην Γαλλία, δεν είναι στην Ελλάδα. Και εμείς θέλουμε να δείξουμε πως η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους ξένους τουρίστες.

Είναι καλύτερα να κάνεις ένα σποτ με Γερμανούς, Γάλλους, Βρετανούς, Αυστριακούς, Ολλανδούς, Σουηδούς και άλλους που ζουν σήμερα στην Ελλάδα.

Όποια ταξιδιωτική οδηγία και να βγάλει η γερμανική κυβέρνηση -καλώντας τους Γερμανούς πολίτες να μείνουν στην Γερμανία αυτό το καλοκαίρι-, θα συντριβεί από το βίντεο του Χανς σπό την Πάρο που θα κάθεται σε ένα καφενείο στο λιμάνι της Νάουσας και θα πίνει ανέμελος το ούζο του, ενώ δίπλα οι ψαράδες θα βγάζουν τα ψάρια από τα δίχτυα τους.

Στα νησιά μας ζουν πολλοί άνθρωποι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πολλοί από αυτούς εργάζονται στην Ελλάδα. Και πολλοί από αυτούς είναι καλλιτέχνες.

Αν το πρόβλημα είναι να τους εντοπίσει το ελληνικό κράτος, μπορώ να το κάνω εγώ· ξέρω προσωπικά δεκάδες Ευρωπαίους που ζουν στη χώρα μας· πείτε μου την εθνικότητα που θέλετε και θα σας τους βρω αμέσως.

Τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν τις συμφέρει να κάνουν τουρισμό στις χώρες του Νότου οι πολίτες τους. Τις συμφέρει οι πολίτες να μείνουν στη χώρα τους και να ξοδέψουν τα χρήματά τους εκεί.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τους ξένους τουρίστες γιατί ο εγχώριος τουρισμός είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας του τουρισμού στη χώρα μας -φέτος, λόγω ύφεσης, θα είναι ακόμα μικρότερος-, οπότε πρέπει να βρει τρόπο να τους πείσει πως η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός και να τους προσελκύσει.

Η Ελλάδα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να μην περιμένει την καλοσύνη των άλλων χωρών.

(Αυτές είναι οι προτάσεις μου για τον ελληνικό τουρισμό και γίνονται με καλή πρόθεση. Έχω κι άλλες αλλά ξέρω ότι ζούμε στην Ελλάδα που δεν αγαπάει τις προτάσεις. Αν σας αρέσουν οι προτάσεις μου, να σας πω πως το μόνο μάθημα στο πανεπιστήμιο που έπαιρνα 10 ήταν το Marketing. Αν δεν σας αρέσουν, να σας πω ακόμα πως ποτέ δεν αγάπησα τα οικονομικά. Εγώ φιλόλογος ήθελα να γίνω. Αλλά δεν ήθελαν οι γονείς μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.