“Η γενιά της καραντίνας”


Πιτσιρίκο, ένας στους έξι νέους κάτω των 29 ετών σταμάτησε να δουλεύει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, γράφει η Liberation, επικαλούμενη έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Οι νέοι ήταν τα κύρια θύματα του οικονομικού μαρασμού που προέκυψε κατά την πανδημία, καθώς και μεταξύ αυτών που κράτησαν τις δουλειές τους, το 23% είδε να μειώνονται οι ώρες εργασίας του.

Η ανεργία των νέων το 2019 ανήλθε στο 13,6%, ποσοστό υψηλότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Επίσης, οι μισοί φοιτητές θα καθυστερήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ το 10% μπορεί να μην αποφοιτήσει ποτέ.

Και συνολικά, 267 εκατομμύρια νέοι ήταν χωρίς δουλειά, ενώ δεν σπούδαζαν και κάτι.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Guy Ryder, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για αυτή “τη γενιά της καραντίνας”, όπως αποκάλεσε τη σημερινή νέα γενιά, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί μακροχρόνια από την κρίση.

Η Κύπρος ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι θα πληρώσει το κόστος διαμονής -συν φάρμακα και γεύματα- στους τουρίστες που θα βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, αφού φτάσουν στο νησί, όπως μεταδίδει το BBC.

Είναι ένα από τα μέτρα, με τα οποία η Μεγαλόνησος σκοπεύει να προσελκύσει τουρίστες, αφού η μοναδική επιβάρυνση για όσους βρεθούν θετικοί στα τεστ θα είναι τα αεροπορικά εισιτήρια.

Μέχρι στιγμής στην Κύπρο έχουν καταγραφεί 939 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού (κανένα την Τετάρτη 27/5) και 17 θάνατοι.

Ο τουρισμός συνεισέφερε το 15% του κυπριακού ΑΕΠ το 2019 και η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει τη φετινή θερινή σεζόν.

Μάλιστα, θα λειτουργήσει ένα νοσοκομείο με 100 κλίνες, ειδικά για τουρίστες που θα νοσούν από την Covid 19, ενώ θα υπάρχουν και αρκετά ξενοδοχεία καραντίνας, όπως τα ονόμασαν, για τις οικογένειες των ασθενών.

Η Κύπρος θα ανοίξει τα αεροδρόμιά της στις 9 Ιουνίου για επισκέπτες από χώρες που θεωρούνται χαμηλού επιδημιολογικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Μάλτας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Πέρδιο οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, που είναι οι μισοί από όσους επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι την Κύπρο, φέτος θα ταξιδέψουν στο νησί της ανατολικής Μεσογείου τον Ιούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα η Αυστρία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα συμφώνησαν σε μία σειρά κανόνων, έτσι ώστε να αρχίσουν ξανά τα ταξίδια από τη μία χώρα στην άλλη, αλλά και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Λίγες μέρες μετά, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να δέχεται τουρίστες από τα μέσα Ιουνίου.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, και στην περίπτωση της Κύπρου αποδεικνύεται ότι όσο πιο μικρή, αραιοκατοικημένη και λιγότερο ανεπτυγμένη είναι μία χώρα, τόσο το καλύτερο όσον αφορά τον κορωνοϊό.

Το ίδιο ισχύει και για την Ουρουγουάη των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, των 789 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον 22 θανάτων που σχετίζονται με τον ιό.

Και για αυτό είναι αδόκιμη η σύγκριση του Reuters, που βάζει στη ζυγαριά τα 23 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους της Ουρουγουάης με τα 200 θύματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους της Βραζιλίας των 210 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μίας Βραζιλίας με πυκνοκατοικημένες πόλεις, με εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν στοιβαγμένοι στις φαβέλες. Anyway.

Η Ουρουγουάη πήρε νωρίς μέτρα τον Μάρτιο, με την καραντίνα να είναι εθελοντική, αλλά και με ένα σύστημα εντοπισμού των φορέων του ιού να τίθεται σε ισχύ.

Γίνονταν επίσης και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε διάφορα μέρη της χώρας, για να διαπιστωθεί πού η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτερα.

Χωρίς θανάτους από τις 23 Μάη, ο σύμβουλος της κυβέρνησης Rafael Gardi χαρακτήρισε την κατάσταση σχετικά ελεγχόμενη και ανοίγουν ξανά η οικονομία και τα σχολεία.

Πολλοί χαρακτηρίζουν επίσης την Ουρουγουάη “Νέα Ζηλανδία της Λατινικής Αμερικής”, επειδή έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό και πολύ λίγους θανάτους.

Ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο λέει ότι ο κόσμος άρχισε να πηγαίνει ξανά στο μαγαζί του από τις αρχές Μάη όχι απλά για να αγοράσει βιβλία, αλλά και για να πουν και μία κουβέντα, κρατώντας, ωστόσο, τις αποστάσεις.

Εκτός από τη Βραζιλία και η Χιλή, το Περού, η Αργεντινή και η Κολομβία έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από ό,τι η Ουρουγουάη από την Covid 19.

Eξίσου καλά με την Ουρουγουάη τα έχει πάει η Παραγουάη, που κατέβασε, όμως, στους δρόμους και τον στρατό για να διασφαλίσει την επιβολή της καραντίνας.

Μία παιδίατρος από το Μοντεβιδέο υποστηρίζει ότι η επιτυχία της Ουρουγουάης οφείλεται στον καλό σχεδιασμό της κυβέρνησης και στον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη, που απέτρεψε την εκδήλωση δύο επιδημιών ταυτόχρονα.

Καλή ήταν η ανταπόκριση και του λαού της Ουρουγουάης, κι έτσι ελάχιστες από τις 650 μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πλέον κατειλημμένες.

Υπάρχει, όμως, και μία σκιά σε όλα αυτά, το γεγονός ότι η Ουρουγουάη συνορεύει με τη Βραζιλία, η οποία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στη συνοριακή πόλη Rivera παρατηρούνται εξάρσεις των κρουσμάτων και τα ανοιχτά σύνορα είναι μία αχίλλειος πτέρνα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σύμβουλο Gardi.

Άλλη μία ανησυχία είναι ο χειμώνας που πλησιάζει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι Ουρουγουανοί χαιρέτισαν τη χαλάρωση των μέτρων, ενώ οι επιχειρηματίες έχουν προς το παρόν τους μισούς πελάτες σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου.

Παρ’ όλα αυτά, αρχίζουν ξανά να προσλαμβάνουν αντί να απολύουν και μάλιστα κάποιες επιχειρήσεις είχαν διώξει όλους τους εργαζόμενους και είχαν μείνει οι ιδιοκτήτες να τις τρέχουν.

Άλλο, όμως, μία μικρή εταιρία στην Ουρουγουάη, κι άλλο ένας πολυεθνικός κολοσσός σαν την Boeing, που θα καταργήσει πάνω από 12 χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τις 6.770 μέσω απολύσεων και άλλες 5.520 με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Βοeing είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι θα μειώσει κατά 10% το εργατικό δυναμικό της, που αριθμεί 160 χιλιάδες υπαλλήλους, μέχρι το τέλος του 2020.

Παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει ξανά -σε πολύ αργούς ρυθμούς, βέβαια- την παραγωγή του 737 ΜΑΧ στο εργοστάσιο της στην Ουάσινγκτον, κάτι που αρχικά δεν αναμενόταν να συμβεί πριν τον Αύγουστο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής Dave Calhoun με e-mail που έστειλε στους εργαζόμενους έκανε λόγο “για την καταστροφική επίπτωση της πανδημίας στον κλάδο, που οδήγησε στη μείωση των εμπορικών αεροσκαφών και υπηρεσιών που θα χρειαστούν οι πελάτες μας στα επόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει και λιγότερες θέσεις εργασίας”.

Τον Απρίλιο, η Boeing δεν δέχτηκε ούτε μία παραγγελία, ενώ ακυρώθηκαν και 108 που είχαν γίνει, κάτι που συνιστά το χειρότερο ξεκίνημα στη χρονιά από το 1962.

Η Boeing άντλησε 25 δισ. δολ. από ένα ομόλογο που της επέτρεψε να μην αναζητήσει κρατική βοήθεια, ενώ θα απολύσει 9.800 άτομα μόνο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και ελπίζει οι παραδόσεις των 737 ΜΑΧ να αρχίσουν να αυξάνονται κατά 31 μηνιαίως το 2021.

Η General Electric θα μειώσει επίσης το εργατικό δυναμικό της στο τμήμα αεροπλοϊας της κατά 25%, δηλαδή, θα δουν την πόρτα της εξόδου 13 χιλιάδες άνθρωποι.

Και 1.450 που εργάζονται στην SpiritAero Systems στο Κάνσας θα έχουν την ίδια τύχη.

Όλα αυτά δικαιώνουν απόλυτα τον Άρη σε όσα γράφει.

Μου άρεσε και η απάντησή σου, Πιτσιρίκο, για τα ζώα, που μας μαθαίνουν την αγάπη και τη ζωή.

Αφού οι άνθρωποι αν και μιλάμε, πολλές φορές δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, ενώ τα ζώα αν και δεν μιλούν, σχεδόν πάντα καταλαβαίνουμε τι θέλουν να μας πουν.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Γέμισαν οι θάλασσες προστατευτικές μάσκες και γάντια. Έχω δει κι εγώ σε παραλίες, αλλά ευτυχώς όχι μέσα στο νερό, όπου μοιάζουν με μέδουσες, όπως είπε ένας δύτης και αυτό μπορεί να αποδειχτεί μία θανάσιμη παγίδα για χελώνες και άλλα υπέροχα πλάσματα στο απέραντο γαλάζιο. Ακόμα μία επίπτωση της μεσαιωνικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Παρεμπιπτόντως, μόνο έναν θάνατο ανακοίνωσε η Ισπανία την Τετάρτη 27/5, διευκρινίζοντας ότι αλλάζει τη μεθοδολογία καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων. Ο Φερνάντο Σιμόν (ο Ισπανός Τσιόδρας) σχολιάζοντας τις 43 χιλιάδες παραπάνω θανάτους -από κάθε αιτία- φέτος σε σχέση με τον μέσο όρο του δεύτερου τριμήνου, ανέφερε ότι πολλοί οφείλονται έμμεσα στον κορωνοϊό και αφορούν ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας που φοβήθηκαν να πάνε στα νοσοκομεία. Επίσης, οι 36 χιλιάδες εξ αυτών αφορούσαν άτομα άνω των 74 ετών. Μου θυμίζουν όλα αυτά τις 15 χιλιάδες θανάτων πάνω από τον μέσο όρο που είχαν καταγραφεί το καλοκαίρι του 2003 στη Γαλλία και αποδόθηκαν στον καύσωνα. Ήταν, όμως, ο καύσωνας σε κάθε περίπτωση η βασική αιτία; Όσο για τον μαγιάτικο καύσωνα στη χώρα μας, έδωσε τη θέση του σε μία ακόμα ψυχρή εισβολή από τις αλλεπάλληλες που μας ταλαιπωρούν από τις αρχές Δεκέμβρη. Απρίλιος σαν Ιανουάριος και Μάιος σαν Μάρτιος με χιόνια στα ορεινά, παραμονές Ιουνίου πια. Και ψύχρα, βορειοδυτικό άνεμο και συννεφιά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Το καλοκαίρι αγνοείται.

(Αγαπητέ φίλε, η απάντηση στις θέσεις εργασίας που εξαφανίζονται ταχύτατα, στην ανεργία που εκτινάσσεται και στους μισθούς πείνας, είναι μία: Βασικό εισόδημα. Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη ζωή, χωρίς να δουλεύει. Με παρηγορεί ο καιρός που είναι βροχερός, γιατί είμαι ακόμα στην Αθήνα, οπότε σκέφτομαι πως θα πάω στα νησιά μαζί με τη λιακάδα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.