Η εξέγερση των ηλικιωμένων

Πιτσιρίκο, το καθεστώς της Αιγύπτου έχει μετατρέψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια τη δημοσιογραφία σε έγκλημα, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, καθώς οι αρχές έχουν φιμώσει ΜΜΕ και αντιφρονούντες, σύμφωνα με τον Guardian.

Τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού συνεχίζει να αυξάνεται στη χώρα της βόρειας Αφρικής, η κυβέρνηση ενισχύει τον έλεγχό της στην πληροφόρηση, αντί να επιδιώκει τη διαφάνεια, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία.

“Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι όποιος παρεκκλίνει από το επίσημο αφήγημα θα τιμωρηθεί σοβαρά” εξηγεί ο Philip Luther, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Μέσης Ανατολής και βόρειας Αφρικής.

Τουλάχιστον 37 δημοσιογράφοι είναι υπό κράτηση στην Αίγυπτο μετά την καταστολή της κυβέρνησης ενάντια στην ελευθερία του Tύπου, με πολλούς να κατηγορούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων ή για κακή χρήση των social media με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο του 2015.

Οι αρχές αρνούνται ότι παραβιάζουν δικαιώματα και δικαιολογούν τις συλλήψεις με το πρόσχημα της δημόσιας ασφάλειας.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Abdel Fattah al – Sisi το 2013 πολλά κανάλια και εφημερίδες της Αιγύπτου πήραν αναφανδόν το μέρος της κυβέρνησης και όσα ΜΜΕ δεν το έκαναν, εξαφανίστηκαν.

Πολλά ιδιωτικά ΜΜΕ της Αιγύπτου αγοράστηκαν επίσης σιωπηρά από εταιρίες φίλα προσκείμενες στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Αλλά ακόμα και 12 δημοσιογράφοι φιλοκυβερνητικών και κρατικών ΜΜΕ κατέληξαν στη φυλακή, επειδή εξέφρασαν απλά τη γνώμη τους στα social media.

Ένας εξ αυτών είναι ο Ateh Hasballah, διευθυντής της ιστοσελίδας AlkararPress, ο οποίος όταν αμφισβήτησε τους αριθμούς των κρουσμάτων που έδωσε το υπουργείο Υγείας, τον έβαλαν διά της βίας σε ένα περιπολικό και τέθηκε υπό κράτηση ως “ύποπτος για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση”.

Η γενική εισαγγελία της Αιγύπτου προειδοποίησε ότι όσοι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τον κορωνοϊό κινδυνεύουν με φυλάκιση μέχρι και πέντε έτη και τσουχτερά πρόστιμα.

Τουλάχιστον 12 φυσικά πρόσωπα έχουν υποστεί μέχρι στιγμής τις συνέπειες αυτής της καταστολής με αφορμή τη νόσο Covid 19, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Τον περασμένο μήνα οι αρχές μπλόκαραν μία τοπική ιστοσελίδα, μέσω της οποίας ακτιβιστές ζητούσαν την αποφυλάκιση πολιτικών κρατούμενων, επειδή υπήρχε μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού στις ασφυκτικά γεμάτες αιγυπτιακές φυλακές.

Η Αίγυπτος απέλασε επίσης μία ανταποκρίτρια του Guardian επειδή σε ένα άρθρο της ανέφερε ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ό,τι επισήμως λέγεται.

Οι δημοσιογράφοι με τους οποίους μίλησε η Διεθνής Αμνηστία έκαναν λόγο για μεγάλη κρατική λογοκρισία, ενώ μερικοί που δουλεύουν για κυβερνητικά ή φιλοκυβερνητικά έντυπα υποστήριξαν ότι δέχονται εντολές σχετικά με το τι θα δημοσιεύσουν στο ρεπορτάζ τους.

Για παράδειγμα, η κατευθυντήρια γραμμή για το πώς θα χειριστούν την πρόταση του Donald Trump για τον τερματισμό της διένεξης Ισραήλ – Παλαιστίνης είναι να μην αναφέρουν οι δημοσιογράφοι τις παραβιάσεις που έχει το σχέδιο σε βάρος αραβικών πολιτικών, καθώς ο Trump και ο El Sisi έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις.

Αυτοί που δεν ακολουθούν την επίσημη γραμμή, χάνουν τις δουλειές τους, ανακρίνονται και μπορεί να καταλήξουν ακόμα και στη φυλακή.

Ένας δημοσιογράφος ανέφερε χαρακτηστικά ότι “δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί σε κάποιον που δεν θα συμμορφωθεί”.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να σταματήσουν τη λογοκρισία, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό δημοσιογράφων και να αποφυλακίσουν όσους κρατούνται απλά επειδή έκαναν τη δουλειά τους.

Φυλακή θα ρισκάρουν, εξάλλου, να μπουν οι ηλικιωμένοι, αφού θα εξεγερθούν αν τους κρατήσουν κι άλλο μέσα στο σπίτι, ενώ οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν για τους υπόλοιπους, γράφει το Skynews, επικαλούμενο πρώην υπουργό Συντάξεων του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας.

Ο λόγος για την Baroness Altmann, η οποία έκανε λόγο για “ρατσισμό με βάση την ηλικία”, ο οποίος μπορεί να στοιχίσει ζωές και να γίνει η αιτία για κοινωνικές ταραχές.

Τα σχόλιά της έγιναν ενώ υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο να παραταθεί η καραντίνα για τους 70χρονους, ενώ θα αρχίσει να χαλαρώνει για τους υπόλοιπους.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας Matt Hancock επισήμανε την οδηγία του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) προς τους ηλικιωμένους, τους οποίους ταξινομεί ως τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Αυτό αναδεικνύει και τη σημασία να ακολουθούν την εντολή του “μένουμε σπίτι” και να κάνουν μόνο απαραίτητες εξόδους για αγορά τροφίμων και φαρμάκων.

Η Baroness Altmann μιλώντας, ωστόσο, στο κυριακάτικο πρόγραμμα του Skynews εξέφρασε την ελπίδα “να μην απαγορεύσουμε στους ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να αποτελούν μέλη της κοινωνίας”.

“Υπάρχουν πολλοί 70χρονοι που δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα ότι θα μείνουν έστω για άλλο ένα λεπτό μέσα στο σπίτι και μέχρι στιγμής το κάνουν, επειδή αυτή είναι η εντολή και για τους υπόλοιπους” εξήγησε η ίδια.

“Αλλά, αν είναι σε καλή κατάσταση και υγιείς, και πρέπει να βγουν έξω για την ψυχική και σωματική τους υγεία, δεν νομίζω να αποδεχτούν το γεγονός ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά τους υποχρεώνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ όλοι οι άλλοι θα είναι έξω” συμπλήρωσε η πρώην υπουργός.

“Αρκετοί μου έχουν πει ότι θα “εξεγερθούν” και θα ρισκάρουν ακόμα να πάνε και φυλακή, από το να απομονωθούν σπίτι τους” αποκάλυψε επίσης η Altmann.

“Φυσικά, πρόκειται για ηλικιακό ρατσισμό” υπερθεμάτισε η ίδια, υποστηρίζοντας ότι ένας υγιής 70χρονος κινδυνεύει λιγότερο από έναν 40χρονο με υποκείμενο νόσημα.

“Λέμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις με βάση το φύλο, το χρώμα, το βάρος κάποιου ανθρώπου, οπότε το ίδιο πρέπει να ισχύει και για την ηλικία” κατέληξε η πρώην υπουργός.

Πολύ σωστά έγραψες επίσης, Πιτσιρίκο, ότι τώρα που οι κυβερνήσεις και επιστήμονες εμπότισαν τον φόβο τους πολίτες, κάνοντάς τους να νομίζουν πως λίγο, πολύ είναι όλοι μελλοθάνατοι, θα είναι πολύ δύσκολη η μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Θα φοβάται, δηλαδή, ο κόσμος να βγει έξω, να μπει στα μέσα μαζικής μεταφοράς να ψωνίσει, να πάει στη δουλειά του και αυτό φαίνεται από τη Νέα Ζηλανδία όπου ο κορωνοϊός πέρασε και δεν ακούμπησε, αλλά παρόλα αυτά η πρωθυπουργός Jacinda Arden ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού που είναι ακόμα σε ισχύ, διότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το πότε θα χαλαρώσουν.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα 4/5 η Νέα Ζηλανδία δεν κατέγραψε ούτε ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού για πρώτη φορά από τις 16 Μαρτίου.

H Jacinda Arden ενημέρωσε επίσης ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του Αυστραλού πρωθυπουργού Scott Morrison και θα συμμετάσχει στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Αυστραλίας για τον κορωνοϊό, προκειμένου να συζητηθεί η δημιουργία μίας “ταξιδιωτικής φούσκας” ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μάλλον εννοεί να αναζητηθεί ο τρόπος που θα ταξιδεύει ο κόσμος με ασφάλεια από τη Νέα Ζηλανδία στην Αυστραλία και αντίστροφα.

Όσο για τον αντίκτυπο που θα έχει ο φόβος στον τουρισμό, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ινδονησίας, όπου οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 64,11% τον Μάρτιο, ενώ ειδικά από την Κίνα κατά -97% σε σχέση με τον Μάρτιο 2019, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που αποθάρρυνε τους ταξιδιώτες.

Συνολικά οι ξένοι τουρίστες που επισκέφτηκαν τον Μάρτιο την Ινδονησία ήταν 470.900, λιγότεροι από τους μισούς σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020.

Η μόνη ελπίδα είναι να μας σώσει ένα καυτό καλοκαίρι, που θα εξαφανίσει για κάποιους μήνες τον ιό, οπότε αν δεν ανακοινώνονται νέα κρούσματα και θύματα, ίσως βγει ο κορωνοϊός από το μυαλό των ανθρώπων, έστω και για λίγο.

Πάντως, σήμερα που πήγα ξανά από Φάληρο, Θυμάρι είχε ροή στην παραλιακή.

Σε ένα λεωφορείο είδα όλους τους επιβάτες να φοράνε μάσκες και το ίδιο έκαναν και σε ένα σουπερμάρκετ οι περισσότεροι πελάτες, αν και εκεί δεν είναι υποχρεωτικό.

Κόσμο για τα δεδομένα του είχε και ένα συνεργείο αυτοκινήτων.

Μόνο η δαντελένια ακρογιαλιά ήταν σχεδόν άδεια για άλλη μία φορά.

Για άλλη μία φορά με βοριά και συννεφιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όταν ένας άνθρωπος μένει κλεισμένος στο σπίτι, θα αρρωστήσει. Θα αρρωστήσει και το σώμα του και η ψυχή του. Με τρομάζει το πόσο εύκολα αποδέχτηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι να κλειστούν μέσα στα σπίτια τους. Με τρομάζει και η υστερία τους για όποιον δεν αντέχει να μένει κλεισμένος μέσα. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι κοντά στο τέλος της ζωής τους. Ποιος και με ποιο δικαίωμα θα τους απαγορεύσει να βγουν έξω να δουν τον ήλιο και να έχουν ψυχική και σωματική επαφή με άλλους ανθρώπους; Είναι ζωή αυτό; Γιατί, επειδή αναπνέουν ακόμα; Είναι απίστευτη η μετάλλαξη που έχουν πάθει οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλουν στους άλλους ανθρώπους να μη ζουν. Και λυπάμαι που εγκλωβίστηκα στην Αθήνα που έχει πάρα πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Καλύτερα να ήμουν ανάμεσα στα δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.