Η καραντίνα δεν συνιστά επιτυχία, αλλά ομολογία ότι είναι ευάλωτο το σύστημα υγείας


Πιτσιρίκο, τους λόγους που οι δυτικές χώρες της ΕΕ υπέφεραν περισσότερο από την επιδημία από ό,τι οι ανατολικές αναλύει ο Guardian, υπογραμμίζοντας ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες για να αγνοηθούν.

Ακόμα και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι πολύ λιγότεροι από ό,τι στα δυτικά κράτη.

Και υπάρχουν και μερικά στατιστικά που είναι πραγματικά αξιοσημείωτα: Για παράδειγμα στη Σλοβακία έχουν καταγραφεί 1.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25 θάνατοι, ενώ στη γειτονική Αυστρία, που είναι και από τις δυτικές χώρες, οι οποίες χειρίστηκαν με επιτυχία την πανδημία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι δεκαπλάσια και οι θάνατοι 20πλάσιοι από τη Σλοβακία, που έχει κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό της Αυστρίας.

Μερικοί από τους παράγοντες που ευνοούν τις ανατολικές χώρες όσον αφορά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε αυτές, είναι το μικρό προσδόκιμο ζωής, που σημαίνει λιγότεροι ηλικιωμένοι, το πόσο αραιοκατοικημένες είναι, οι λίγες αεροπορικές συνδέσεις με την Κίνα, τα ελάχιστα τεστ, ακόμα και η τύχη.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας που αρχίζει να γίνεται τώρα κανόνας σε όλη την Ευρώπη, ήταν επίσης ένα μέτρο που εφαρμόστηκε πολύ νωρίς στην Τσεχία και τη Σλοβακία.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος ήταν ότι τα μέτρα καραντίνας επιβλήθηκαν πιο γρήγορα στην ανατολική Ευρώπη από ό,τι στη Βρετανία και άλλα δυτικά κράτη, που οι δημόσιες συναθροίσεις και εκδηλώσεις συνεχίζονταν και τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Και αυτό έγινε επειδή σε ανατολικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα, υπήρχε επίγνωση ότι τα συστήματα υγείας τους είναι πολύ εύθραυστα και δεν θα άντεχαν.

Κάτι που έκανε και τους κατοίκους αυτών των χωρών πιο πρόθυμους να αποδεχτούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, διότι δεν εμπιστεύονται τα συστήματα υγείας τους και θεωρούν ότι δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα ελπίζει πλέον να ανακτήσει το χαμένο της πρεστίζ, καθώς μαζί με την Τσεχία έχουν συμπεριληφθεί σε ένα δίκτυο επτά χωρών, οι οποίες αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία.

Αυτό το δίκτυο είναι μία έμπνευση του Αυστριακού πρωθυπουργού Sebastian Kurz, έτσι ώστε τα κράτη να βοηθήσουν το ένα το άλλο με τις επιτυχημένες πρακτικές τους.

Στην κεντρική Ευρώπη θεωρούν, πάντως, ότι δεν απέσπασαν όσα εύσημα θα άξιζαν, ίσως διότι ανέκαθεν οι χώρες στην ανατολική πλευρά της ηπείρου θεωρούνταν τα μαύρα πρόβατα της ΕΕ.

Ακόμα και τώρα που μπορούν να πουν στις δυτικές χώρες “κοιτάξτε εμείς σε μία μεγάλη κρίση τα καταφέραμε καλύτερα”, υπάρχουν παραδείγματα που χαλάνε και πάλι την εικόνα τους.

Όπως του Ούγγρου πρωθυπουργού Victor Orban που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την πανδημία για να κυβερνάει αυταρχικά και με διατάγματα επ’ αόριστον ή της Πολωνίας που θα κάνει αμφιλεγόμενες εκλογές με επιστολική ψήφο.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο τα στερεότυπα και μία αποικιοκρατική αντίληψη που υπάρχει στη δυτική Ευρώπη για το άλλο μισό της ηπείρου, είναι και οι ανατολικές χώρες, που δίνουν κάποιες φορές αφορμές.

Επίσης, η Veronica Anghel μία Ρουμάνα καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποστηρίζει ότι το πόσο γρήγορα επέβαλε μία χώρα την καραντίνα δεν σημαίνει ότι ήταν επιτυχημένη η αντίδραση μίας κυβέρνησης.

Η ίδια αποδίδει τα εύσημα στην αντίδραση της Τσεχίας και της Σλοβακίας, αλλά ο λόγος είναι ότι έχουν ισχυρά συστήματα υγείας, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που επειδή δεν διαθέτουν τέτοια, φοβούνται να χαλαρώσουν τα μέτρα και διατηρούν αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, βάζοντας σε καραντίνα τους ξένους.

Ο έγκαιρος εντοπισμός -μέσω τεστ- και η απομόνωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού περιορίζουν επίσης περισσότερο την εξάπλωση της επιδημίας από ό,τι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και η μείωση των επαφών, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύει η Liberation.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μέτρων είχε, βέβαια, το καλύτερο και ταχύτερο αποτέλεσμα.

Επίσης, το κλείσιμο των σχολείων, αν και δεν μπορεί από μόνο του να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης, ενδέχεται να επιβραδύνει την επιδημία κατά 40% με 60%.

Πάντως, το να αιωρείται η απειλή του κορωνοϊού μάλλον συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση.

Διότι, αν η επιδημία καταρρεύσει και ο φόβος δεν υπάρχει πια, τι θα έχει να επιδείξει η κάθε κυβέρνηση που τώρα “πουλάει” ασφάλεια;

Λουκέτα και ανεργία και μία διαλυμένη οικονομία;

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Μην το γελάς καθόλου, Πιτσιρίκο, να μας πουν μια μέρα ότι ο ιός γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο και όχι στην Κίνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Κίνα ανακάλυψαν την ύπαρξη του νέου κορωνοϊού, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι μπορεί να υπήρχε ήδη και αλλού, ίσως και σχεδόν παντού. Τίποτα δεν είναι βέβαιο. Άλλωστε, παραμένει άγνωστο και το ζώο – ξενιστής από το οποίο μεταπήδησε στον άνθρωπο.

(Αγαπητέ φίλε, είναι προφανές πως χώρες, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Αλβανία, είχαν μικρότερο πρόβλημα με τον κορωνοϊό, επειδή είναι χώρες που δεν έχουν τις αεροπορικές συνδέσεις που έχουν οι πρωτεύουσες-μητροπόλεις της Ευρώπης, ή πόλεις σαν το Μιλάνο που είναι κέντρο συνεδρίων, εκθέσεων κλπ. Πολύ ευνόησε την Ελλάδα το ότι οι Έλληνες έχουν σκληρές εμπειρίες από τα νοσοκομεία, ξέρουν πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι διαλυμένο, οπότε ταμπουρώθηκαν στα σπίτια τους για να σωθούν. Είχε γράψει ένας καλός κύριος ένα κείμενο στις 9 Απριλίου, όπου εξηγούσε πως την Ελλάδα δεν την έσωσε από τον κορωνοϊό ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσιόδρας αλλά το γεγονός ότι είναι υπανάκτυπτη: Εδώ είναι Βαλκάνια. Το πρόβλημα τώρα είναι πως οι δυτικές χώρες έχουν ισχυρές οικονομίες και μπορούν να στηρίξουν τους πολίτες τους, ενώ η Ελλάδα θα πάθει τέτοια οικονομική καταστροφή, που οι Έλληνες θα νοσταλγήσουν την χρεοκοπία της χώρας το 2010. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.