Η πανδημία έχει ήδη τελειώσει κοινωνικά


Πιτσιρίκο, ένας γιατρός με κείμενο του που αναδημοσιεύτηκε από τα social media, ανέφερε ότι η κατάσταση για την οικονομία θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς την καραντίνα.

Θυμίζοντας αυτό που μας έλεγαν παλιότερα ότι χωρίς τα μνημόνια θα είχαμε καταστραφεί.

Αλλά, ευτυχώς, μας φόρεσαν το ένα μνημόνιο μετά το άλλο και σωθήκαμε.

Αφού περάσω στα γρήγορα, άλλες επισημάνσεις του γιατρού ότι από την γρίπη πεθαίνουν ετησίως μόνο …110 χιλιάδες (άρα από τον κορωνοϊό πεθαίνουν περισσότεροι θέλει να μας πει, κι ενώ ο ΠΟΥ τοποθετεί τα θύματα της γρίπης ετησίως σε 500 με 650 χιλιάδες) και ότι ο κορωνοϊός προκαλεί μεγάλες βλάβες σε πολλά όργανα (παραλείπει να διευκρινίσει ότι αυτό συμβαίνει στα πολύ σοβαρά περιστατικά, αλλά πως και η γρίπη μπορεί να οδηγήσει επίσης σε πολυοργανική ανεπάρκεια), να επανέλθω στην καραντίνα.

Μία καραντίνα, που, αν ο ιός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο, λίγα πέτυχε τελικά από τη στιγμή που επιβλήθηκε τον Μάρτιο.

Μία καραντίνα που έχει καταστήσει προβληματική τη διατροφή 700 χιλιάδων παιδιών στην Ιταλία, καθώς έκλεισαν τα σχολικά κυλικεία, όπως αναφέρει η Liberation.

Κυρίως επλήγησαν οι οικογένειες με εποχικούς εργαζόμενους, όσοι ήταν έμποροι ή τεχνίτες και αναγκάστηκαν να κλείσουν, όσοι έχασαν τις περιστασιακές δουλειές που έκαναν και δεν επωφελήθηκαν από τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

Σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι 700 χιλιάδες παιδιά στην Ιταλία απειλούνται από την πείνα έπαιξε και η αύξηση των τιμών κατά +8,4% στα φρούτα, +5% στα λαχανικά, +4,1% στο γάλα και +3,4% στα αλλαντικά.

Να επανέλθω, όμως, στον γιατρό, που έγραψε ότι επειδή πεθαίνουν παχύσαρκοι από κορωνοϊό, δεν σημαίνει ότι ο θάνατός τους οφείλεται στην παχυσαρκία. Όταν και μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία είναι πιο επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία και από το κάπνισμα.

Θα αναφέρω μία προσωπική εμπειρία. Όταν ήμασταν με τον πατέρα μου στα τελευταία του στο νοσοκομείο, έφεραν έναν υπέρβαρο και σχετικά νέο άνθρωπο στο θάλαμο, συνδεδεμένο με συσκευή παροχής οξυγόνου.

Το μοναδικό του πρόβλημα που τον οδήγησε να καταρρεύσει στα καλά καθούμενα επειδή δεν μπορούσε να πάρει ανάσα, ήταν το βάρος του, που θα έπρεπε να χάσει, όπως του είπαν οι γιατροί.

Και μας λέει ο γιατρός τώρα, ότι δεν παίζει ρόλο η παχυσαρκία, αλλά ο κορωνοϊός.

Και αν λέει τέτοια ένας γιατρός, δεν προκαλούν εντύπωση άρθρα που διαβάζουμε περί ανησυχίας για την αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία, ενώ μειώνονται στο μισό καθημερινά από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα 11/5, που ήταν 357, όπως μεταδίδει το Reuters.

Έναντι 667 που ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία την Κυριακή 10/5 και πάνω από 1.400 το Σάββατο 9/5.

Αλλά σιγά μην κάτσει να το ψάξει ο δημοσιογράφος και να διαπιστώσει ότι ανησυχία στη Γερμανία υπάρχει για την αύξηση των κρουσμάτων σε 2-3 πόλεις, ενώ συνολικά στη χώρα μειώνονται, όπως και στην Ιταλία και την Ισπανία, που έχουν υποχωρήσει σε 800 ημερησίως από εκεί που ήταν και 8.000 πριν κάμποσες μέρες, ενώ πτωτική είναι η πορεία τους και στη Γαλλία.

Η πανδημία σβήνει και όπως λένε και πολλοί επιστήμονες μπορεί να τελειώσει πρώτα κοινωνικά και μετά ιατρικά.

Να τελειώσει η πανδημία κοινωνικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα φοβούνται τον ιό πια, ή έστω δεν θα υπακούν σε μέτρα άλλο πια.

Είτε γιατί κουράστηκαν και βαρέθηκαν, είτε διότι έμαθαν να ζουν με τον ιό και μπορεί, μάλιστα, να οδηγήσει σε συγκρούσεις τους πολίτες με τους επιστήμονες όλο αυτό.

Και έχει αρχίσει να φαίνεται ότι η πανδημία έχει ήδη τελειώσει κοινωνικά.

Το βλέπεις στις πλατείες, αλλά και τις παραλίες. Εκεί που οι άνθρωποι επέστρεψαν μαζί με τα σκουπίδια τους.

Το βλέπεις στα μαγαζιά, που είναι σχεδόν γεμάτα ξανά.

Είναι και λογικό να μην περιμένουν οι άνθρωποι να εκλείψει ο κορωνοϊός ή να μεταλλαχθεί σε λιγότερο επιθετικός, όπως ανέφερε συγκρίνοντας την κλινική εικόνα ασθενών του Μάρτη με ασθενείς του Μάη, ένας Ιταλός γιατρός.

Πολύ απλά γιατί η ζωή πάντα θα συνεχίζεται.

Τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα. Τις γάτες και τα σκυλιά.


Και τα χελιδόνια, που όπως μου είπε ένας παλιότερος ήρθαν φέτος για 40η χρονιά στην ίδια φωλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, για την αντιμετώπιση της “πανδημίας” με καραντίνα, αστυνομοκρατία και πρόστιμα, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Θα τα μάθουμε όλα το επόμενο διάστημα. Η ζωή δεν σταματάει. Ευτυχώς. Η παχυσαρκία είναι ασθένεια και ευθύνεται για πολλές ακόμα ασθένειες. Όσο κάνουμε πως δεν το καταλαβαίνουμε, τόσο μεγαλύτερη ασθένεια θα γίνεται. Ας ρίξουμε μια ματιά στις Ηνωμένες Πολιτείες -που σε λίγα χρόνια ο ένας στους δυο Αμερικανούς θα είναι παχύσαρκος- και ας κοιτάξουμε μετά τι έκανε σε αυτή τη χώρα ο κορωνοϊός. Έδωσε σε πολλούς ασθενείς τη χαριστική βολή. Αλλά -ούτως ή άλλως- πήγαιναν ντουγρού για τον θάνατο. Η παχυσαρκία σκοτώνει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.