Η Σλοβενία ανακοίνωσε το τέλος της επιδημίας του κορωνοϊού – Άντε και στα δικά μας


Πιτσιρίκο, με λιγότερα από εφτά κρούσματα τη μέρα επί δύο εβδομάδες -και αναλογικά περισσότερα από όσα έχουμε στην Ελλάδα- η Σλοβενία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ανακοίνωσε το τέλος της επιδημίας του κορωνοϊού, κόντρα σε ΠΟΥ, λοιμωξιολόγους και παπαγαλάκια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πλέον, όσοι εισέρχονται στη χώρα των 2 εκ. κατοίκων από την ΕΕ δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα για εφτά μέρες.

Κι αυτό διότι “η Σλοβενία έχει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη”, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Janez Jansa, ο οποίος μάλλον ζήλεψε τη δόξα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το τέλος της επιδημίας σημαίνει και τον τερματισμό κάποιων μέτρων ανακούφισης στα τέλη Μάη, όπως η οικονομική βοήθεια προς πολίτες.

Επίσης, ξένοι πολίτες που είναι άρρωστοι δεν θα επιτρέπεται να μπουν στη χώρα.

Η καραντίνα των 14 ημερών θα εξακολουθεί να ισχύει για πολίτες εκτός της ΕΕ, με εξαίρεση διπλωμάτες και οδηγούς φορτηγών.

Η μάσκα παραμένει, επίσης, απαραίτητο αξεσουάρ για εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ θα πρέπει να τηρούνται και η απόσταση του 1,5 μέτρου και η απολύμανση των χεριών, πριν την είσοδο σε καταστήματα και υπηρεσίες.

Από τα τέλη Μάρτη, η Σλοβενία έκλεισε όλα τα σχολεία, τα αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά, πλην τροφίμων και φαρμάκων, ενώ σταμάτησαν και οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Η καραντίνα άρχισε να χαλαρώνει από τις 20 Απρίλη -αν και η κυκλοφορία δεν απαγορεύτηκε ποτέ-, ενώ αυτή την εβδομάδα άρχισαν και πάλι οι δημόσιες συγκοινωνίες και κάποια σχολεία να λειτουργούν.

Εστιατόρια και μικρά ξενοδοχεία με μέχρι 30 δωμάτια θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

Άντε και στα δικά μας.

Η Νότια Κορέα, επίσης, δεν θα επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα παρά τα πολλαπλά κρούσματα σε κάποια νυχτερινά μαγαζιά στην πρωτεύουσα Σεούλ -και παρά τα όσα λένε τα παπαγαλάκια- όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτό που θα κάνουν οι αρχές είναι χιλιάδες τεστ, μέσω των οποίων εντόπισαν, άλλωστε και τα 119 νέα κρούσματα -εκ των οποίων τα 11 αφορούν νέους κάτω των 19 ετών- σε κέντρα διασκέδασης, ενώ θα κλείσουν κάποια βραδινά κλαμπ, δεν θα ανοίξουν άμεσα ορισμένα σχολεία και ο κόσμος θα πρέπει να φοράει μάσκες στο μετρό.

Το υπουργείο Υγείας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η επαναφορά των μέτρων κοινωνικής απόστασης -απαγόρευση κυκλοφορίας δεν υπήρξε ποτέ- είναι απίθανη όσο τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν κάτω από 50 και εντοπίζεται το 95% εξ αυτών με τα διαγνωστικά τεστ.

Τα νέα ημερήσια κρούσματα ήταν 26, εκ των οποίων τα 21 στην πρωτεύουσα Σεούλ, ενώ ελέγχθηκαν για τον ιό πάνω από 22 χιλιάδες άνθρωποι και οι 1.200 ήταν ξένοι.

Οι αρχές προσανατολίζονται, επίσης, να κάνουν μήνυση σε θαμώνα κλαμπ, που δεν είχε ενημερώσει ότι δούλευε σε ιδιωτικό σχολείο, στο οποίο προσβλήθηκαν από κορωνοϊό ένας καθηγητής, πέντε μαθητές και η μητέρα ενός εξ αυτών.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας προσπαθούν να εντοπίσουν ακόμα 3.000 επί συνόλου 5.517 θαμώνων εννέα νυχτερινών κέντρων.

Θα ελέγξουν κι άλλα, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την Covid 19 είναι η σιωπηλή της μετάδοση μέσω των νέων κάτω των 20 ετών, που αποτελούν το 30% των φορέων και έχουν ιδιαίτερα ενεργή κοινωνική ζωή.

Στο μεταξύ, η Κίνα συμπλήρωσε έναν μήνα χωρίς ούτε έναν νεκρό, ο θάνατος του οποίου να σχετίζεται με τον κορωνοϊό, όπως αναφέρει ο Guardian.

Στις 14 Απριλίου είχε αναφέρει για τελευταία φορά η Κίνα θάνατο σχετιζόμενο με τον κορωνοϊό, ενώ μετρημένα στα δάχτυλα είναι πια τα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνει και την Παρασκευή 15/5 ήταν τέσσερα, όλα στην επαρχία Jilin στα βορειανατολικά της χώρας.

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Pedro Sanchez και της καραντίνας που επέβαλε γίνονται, εξάλλου, κάθε βράδυ από κατοίκους της Σαλαμάνκα, μίας από τις πλουσιότερες συνοικίες της Μαδρίτης, όπως αναφέρει η Liberation.

Οι περίπου 100 διαδηλωτές που επικρίνονται με τη σειρά τους από πολύ κόσμο, επειδή παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν στην ισπανική πρωτεύουσα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα που σταδιακά αίρονται, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και ελευθερία, φωνάζοντας συνθήματα και χτυπώντας κατσαρόλες.

Ο περιφερειάρχης Μαδρίτης Jose Manuel Franco υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις διαλύονται με ειρηνικό τρόπο από την αστυνομία, ωστόσο, τρία άτομα που αντιστάθηκαν, θα τιμωρηθούν.

Κατά της καραντίνας διαδήλωσαν και 2.000 άνθρωποι στη Βουλγαρία.

Και όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο θα στρέφονται κατά της καραντίνας, που ίσως δεν πέτυχε και πολλά τον Μάρτιο που εφαρμόστηκε, αν ο κορωνοϊός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο και όχι από τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα επίσης με μελέτη, 7.500 χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώνονταν κάθε βδομάδα στην Ελλάδα, ενώ παγκοσμίως είχαν αναβληθεί στο ίδια διάστημα 6,3 εκ. ορθοπεδικές επεμβάσεις και 2,3 εκ. χειρουργεία καρκινοπαθών εξαιτίας του τρόπου αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Όχι εξαιτίας του ιού, όπως γράφεται, αλλά επειδή τον αντιμετωπίζουμε με έναν μεσαιωνικό τρόπο.

Ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη, το αποδίδουμε -λανθασμένα- στον κορωνοϊό πλέον.

Εδώ μας είπαν -και ο ΠΟΥ και ο κ. Τσιόδρας- ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας που παρατηρείται, οφείλεται στην καραντίνα, επειδή η διακοπή κάθε δραστηριότητας επέτρεψε στις ηλιακές ακτίνες να φτάσουν ανεμπόδιστα στη γη (λόγω απουσίας νέφους προφανώς).

Με εξαίρεση, όμως, την Ελλάδα, όπου 23 Απρίλη και 7 Μάη κι εδώ ψυχρές εισβολές για την εποχή είχαμε, πού έχει αυξηθεί η θερμοκρασία; Στη Νορβηγία και τη Νέα Υόρκη που χιόνισε τις προάλλες;

Η κοσμοσυρροή στις ελληνικές παραλίες δεν οφείλεται, εξάλλου, μόνο στη ζέστη που κάνει, αλλά και στο γεγονός ότι είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που δεν έχουν τι να κάνουν.

Τα παιδιά δεν πάνε ακόμα σχολείο και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πάνε μέρα παρά μέρα.

Οι φοιτητές δεν πάνε στα πανεπιστήμια και τις άλλες σχολές.

Πολλοί δεν έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, πολλοί έχουν επίσης απολυθεί, όπως το 8% του προσωπικού σε μεγάλη επιχείρηση που δεν έκλεισε ούτε μία μέρα και δεν κατέγραψε επίσης ζημίες κατά την καραντίνα.

Εστιατόρια, μπαρ και καφέ είναι κλειστά, άρα πού θα πάει ο κόσμος; Στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Το αδιαχώρητο και πάλι σε Θυμάρι και ΚΑΠΕ στα Λεγραινά.

Ακόμα και στον Χάρακα ήταν σχεδόν γεμάτη η αχανής του αμμουδιά.

Εκεί φωτογράφισα κι έναν βασιλικό κάβουρα πιτσιρικά.

Κι έναν θαλασσοκόρακα στον Όρμο Καταφυγή που μοιάζει πολύ με την αγαπημένη μου ακτή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο κορωνοϊός δεν θα τελειώσει ποτέ, οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Και με αυτόν, γιατί ζούμε και με πολλούς άλλους κορωνοϊούς και με άλλες αρρώστιες. Δεν γίνεται οι χώρες να μείνουν κλειστές για πάντα, ούτε οι πολίτες να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για πάντα. Τελικά, η Σουηδία έδειξε τον δρόμο που ακολουθούν όλοι τώρα σιγά-σιγά. Οι άνθρωποι θα κάνουν πολλά μπάνια αυτό το καλοκαίρι. Άλλωστε, “το καλοκαίρι είναι η χρυσή εποχή των φτωχών”. Το καλοκαίρι, τα πράγματα που χρειάζεσαι είναι λίγα. Βέβαια, τον Οκτώβριο θα φανούν οι συνέπειες στην οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων. Αλλά εμείς ζούμε το τώρα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.