Κορονοϊός – Επιστήμη σημειώσατε 1

(Γεια σου, πιτσιρίκο)
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχασε.
Σε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, άφησε πολιτική και οικονομία να της βάλουν χέρι και να κάνουν κουμάντο. Τώρα θα υποστεί τις συνέπειες, καθώς κατηγορείται πως λειτούργησε λανθασμένα.

Σε ένα από τα πολλά crash test που θα βιώσουμε -βλέπε παγκοσμιοποίηση, κλιματική αλλαγή- δεν κατόρθωσε να βρει λύσεις και έδειξε, για μια ακόμα φορά, απροετοίμαστη.

Δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα που είχε στη φαρέτρα της, ώστε να αντιμετωπίσει ένα άγνωστο (;) εχθρό. Ακόμη και για την εφαρμογή της καραντίνας, όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται πως στηρίχθηκε σε λάθος δεδομένα.

Δεν λειτούργησε με γνώμονα την συνολική υγεία του ανθρώπου. Επικεντρώθηκε στη σωματική ευεξία και αμέλησε τις άλλες συνθήκες: πνευματική, ψυχική και κοινωνική.

Τα γεγονότα που ζούμε θυμίζουν λίγο το μύθο του Αισώπου με τον ψεύτη βοσκό: με όλη αυτή την ασάφεια και τους ψεύτικους συναγερμούς, αρκετός κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη και σε μελλοντικές απειλητικές καταστάσεις δεν θα στηριχθεί σε αυτή. Και αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Η ελληνική επιστημονική κοινότητα δεν έχασε απλά, γελοιοποιήθηκε.

Πέραν κάποιων εξαιρέσεων που τα μπουκωμένα ΜΜΕ έθαψαν γιατί δεν υπάκουσαν στις κυβερνητικές νόρμες, τα πράγματα είναι τραγικά.

Τώρα που όλα ανοίγουν διάπλατα, γιατί η οικονομία τελικά είναι πάνω από τον άνθρωπο, όλο αυτό το working group -όντως, μας δούλευε- που κουνούσε το δάκτυλο και προδίκαζε εκατόμβες νεκρών σε πιθανή ανυπακοή, έχουν όλοι κρυφτεί στα πανάκριβα λαγούμια τους (σημείωση: ενώ μας πιπίλισαν το μυαλό με τον όρο «σωματική αποστασιοποίηση» γιατί δεν πρέπει να χαθεί η κοινωνικότητά μας, τη λεξούλα «ανυπακοή» μια χαρά την πέταγαν· εκεί δεν υπήρχε θέμα, δεν ήθελαν «συστράτευση» του κόσμου, αλλά πειθαρχία. Πάρτε τώρα και την «ατομική ευθύνη» να γουστάρετε).

Μόνο κάποιοι ανεκδιήγητοι συνεχίζουν να δικαιολογούν τις κυβερνητικές αποφάσεις χωρίς ίχνος ντροπής.

Προφανώς, έχουν γλείψει το κουταλάκι και θα συνεχίσουν να το γλείφουν· και δεν εννοώ μόνο το «ορθόδοξο» κουταλάκι. Καλοφάγωτα.

Καλή μας δύναμη

Ευκλείδης

(Αγαπητέ φίλε, και οι επιστήμονες -όχι όλοι- εξαρτημένοι είναι. Από κυβερνήσεις, φαρμακευτικές εταιρείες κλπ. Πάντως, αν κάποιος παρακολουθούσε την ενημέρωση που έκανε η ελληνική επιστημονική επιτροπή και έκανε μια σύγκριση με τις ανάλογες των χωρών της βόρειας Ευρώπης, θα καταλάβαινε πολλά για την Ελλάδα, τους επιστήμονές της και τους πολίτες της. Με το θέμα με τους τουρίστες που θα έρχονται χωρίς τεστ στην Ελλάδα, καταλαβαίνει κάποιος πόση εμπιστοσύνη μπορεί να έχει στον Τσιόδρα και την παρέα του. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.