Οι μισές αλήθειες του ΠΟΥ και η πικρή αλήθεια για τα πυρηνικά


Πιτσιρίκο, συμφωνώ απόλυτα ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο κράτος.

Και υπερθεματίζω, λέγοντας ότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον ΠΟΥ, που θυμίζει μία Παγκόσμια Τράπεζα ή ένα ΔΝΤ στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λοιπόν, ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει ενδημικός σαν τον HIV (που προκαλεί το AIDS) και κανείς δεν πρέπει να προδικάσει πόσο θα κρατήσει η πανδημία, αλλά όλοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να την αντιμετωπίσουν, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, ο ιός μπορεί να γίνει ενδημικός και να μην φύγει ποτέ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ Mike Ryan, προσθέτοντας ότι “ίσως να εξελιχθεί σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, ίσως και όχι”.

Ο ίδιος υποστήριξε, ωστόσο, ότι ο κόσμος ελέγχει πλέον ως ένα βαθμό την ασθένεια Covid 19, που προκαλεί ο κορωνοϊός και αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται 100 εμβόλια, ενώ αρκετά είναι και στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Σε αντίθεση, εξάλλου, με άλλους εμπειρογνώμονες υγείας, ο Ryan δεν θεωρεί τόσο επικίνδυνο το άνοιγμα των συνόρων που επιχειρεί η ΕΕ, όσο τα αεροπορικά ταξίδια, τα οποία συνιστούν μία διαφορετική πρόκληση.

“Θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να βγούμε από αυτή την πανδημία” ανέφερε από την πλευρά της η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Maria van Kerkhove.

Μισές αλήθειες λέει, πάντως, για άλλη μία φορά ο ΠΟΥ.

Για παράδειγμα, δεν λέει ότι, ακόμα κι αν γίνει ενδημικός ο κορωνοϊός, δηλαδή, εποχικός σαν τη γρίπη, η κατάσταση θα είναι απείρως καλύτερη από ό,τι τώρα.

Οι άνθρωποι θα έχουν προσαρμοστεί στον ιό, αλλά θα ισχύει και το αντίστροφο. Δηλαδή, ο κορωνοϊός θα είναι λιγότερο επιθετικός, όπως συνέβη και με όλους τους ιούς της γρίπης τα επόμενα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή τους, π.χ. τον H1N1.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενδημικοί έχουν γίνει -πέρα από τους ιούς της γρίπης- τέσσερις κορωνοϊοί που προκαλούν απλά κρυολογήματα.

Αντίθετα, οι κορωνοϊοί SARS (το 2003) και MERS (το 2012) εξαφανίστηκαν, ακριβώς επειδή ήταν ιδιαίτερα φονικοί και μετά από ένα σημείο δυσκολεύονταν πολύ να μεταδοθούν, αφού σκότωναν τους ξενιστές τους, οι οποίοι δεν προλάβαιναν έτσι να κολλήσουν άλλους, για να το πω απλοϊκά, αλλά κατανοητά πιστεύω.

Aκατανόητο είναι επίσης γιατί συγκρίνει ο ΠΟΥ τον κορωνοϊό με τον ΗΙV, που προκαλεί το AIDS, μία μάστιγα, από την οποία πεθαίνουν εκατομμύρια κάθε χρόνο -ακόμα και σήμερα 40 χρόνια μετά την εμφάνισή της, παρά τα φάρμακα που έχουν ανακαλυφθεί- και ειδικά σε χώρες της Αφρικής.

Μιας και ο ο λόγος, όμως, για την Αφρική, ο νεανικός πληθυσμός είναι το πλεονέκτημα της στη μάχη με τον κορωνοϊό, κρούσματα του οποίου υπάρχουν πλέον σε όλες τις χώρες της Μαύρης Ηπείρου, καθώς καταγράφηκε το πρώτο και στο Λεσότο, μετά από 81 τεστ που έγιναν σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τη Σαουδική Αραβία όπως αναφέρει το Skynews.

To μικροσκοπικό κρατίδιο των 2 εκ. ανθρώπων περικλείεται από τη Νότια Αφρική, που έχει τα περισσότερα κρούσματα στην ήπειρο και μαζί με τη Νιγηρία και την Γκάνα πήραν πρώτες μέτρα, κλείνοντας σχολεία, απαγορεύοντας συναθροίσεις και εφαρμόζοντας lockdown.

Αντίθετα, η Ζιμπάμπουε φάνηκε απροετοίμαστη όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Αφρική στα τέλη Φλεβάρη.

Ο ΠΟΥ φοβάται ότι συνολικά 10 εκ. Αφρικανοί θα νοσήσουν συνολικά από την Covid 19 τους επόμενους έξι μήνες.

Πολλοί, όμως, αισιοδοξούν ότι ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας θα παίξει τελικά καθοριστικό ρόλο στο να τα καταφέρει η Αφρική απέναντι στον κορωνοϊό, που προκαλεί επιπλοκές κυρίως στους ηλικιωμένους, όπως φάνηκε και στην Ευρώπη.

Αλλά η Αφρική δεν διαθέτει καλά συστήματα υγείας σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εννέα χώρες ξόδεψαν πέρσι 73 δισ. δολ. για πυρηνικά όπλα, κάτι που συνιστά αύξηση 10% μέσα σε έναν χρόνο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ανάμεσά τους είναι και οι ΗΠΑ, που δαπάνησαν 35,4 δισ. δολ. δηλαδή, σχεδόν όσα οι υπόλοιπες οκτώ χώρες μαζί.

“Είναι περισσότερο ξεκάθαρο από ποτέ ότι τα πυρηνικά όπλα δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια στον πλανήτη, ειδικά εν μέσω μίας πανδημίας και όταν υπάρχει έλλειμμα ιατρικού εξοπλισμού και προσωπικού, το οποίο είναι και εξαντλημένο” επισήμανε η Alicia Sanders – Zakre, επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποίησε η Διεθνής Καμπάνια για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (Ican).

H Ρωσία, που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έφτιαξε νέους διηπειρωτικούς πυραύλους και άλλους με πυρηνικές κεφαλές, αλλά και τορπίλες μεγάλου βεληνεκούς, ξόδεψε 8,5 δισ. δολ. για το πυρηνικό της οπλοστάσιο το 2019, ενώ η Κίνα 10,4 δισ. δολ.

Οι δαπάνες τους, όμως, επισκιάζονται από αυτές των ΗΠΑ, που ανέπτυξαν ακόμα και υποβρύχιο που εκτοξεύει πυραύλους, ενώ το κόστος του προγράμματός τους θα ξεπεράσει τα 500 δισ. δολ. την προσεχή δεκαετία, αυξανόμενο κατά 100 δισ. δολ. (+23%) από το τέλος της διακυβέρνησης Obama.

Oι Δημοκρατικοί απέτυχαν να περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της αμερικάνικης κυβέρνησης, αλλά θεωρούν ότι αυτό θα το πετύχει η ανάγκη, λόγω των δαπανών για τον κορωνοϊό και της επικείμενης ύφεσης.

Κρίμα που τα πυρηνικά δεν σκοτώνουν τον ιό.

Τον εξουδετερώνει, όμως, η ζέστη και ο ήλιος έκαιγε και την Πέμπτη.

Και στις δύο παραλίες στο Θυμάρι άρχισαν να βάζουν ομπρέλες, καθώς θα ανοίξουν οι καντίνες.

Αλλά και στα ΚΑΠΕ στα Λεγραινά γινόταν χαμός, κι έτσι πήγαμε εκεί κοντά, σε δύο ακτές πιο ερημικά.

Αφού αυτό είναι το ωραίο με την ακροθαλασσιά. Στο απέραντο γαλάζιο μια γωνίτσα θα τη βρεις.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο κορωνοϊός είναι ένα πράγμα και αυτά που έχουν γίνει -και γίνονται- στα κράτη, με αφορμή τον κορωνοϊό, είναι ένα άλλο πράγμα. Όσο για τον κορωνοϊό, ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι πεθαίνουν μια φορά, όχι δυο ή τρεις. Εννοώ πως ο κορωνοϊός θέρισε στο πρώτο κύμα ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και προχωρημένα γηρατειά -το 50% των θανάτων στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης ήταν σε οίκους ευγηρίας, δηλαδή, άρρωστοι ή και κατάκοιτοι άνθρωποι που ήταν σε φάσμα θανάτου και έτοιμοι για φευγιό-, οπότε, λογικά, ο αριθμός των θανάτων θα μειώνεται. Δεν μπορούν να πεθάνουν ξανά αυτοί οι άνθρωποι. Εξαίρεση μπορεί να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες -όπου η παχυσαρκία και η υπέρταση είναι εθνικά …σπορ- αλλά ας κάνουν κάτι επιτέλους οι Αμερικανοί με την υγεία τους. Ας σταματήσουν να τρώνε τόνους σκουπίδια, ας τρώνε υγιεινά και ας αρχίσουν να περπατάνε. Πάντως, αυτός ο ιός είναι σαν να “φτιάχτηκε” για Αμερικανούς. Ούτε παραγγελία να τον είχαν. Όσο για τα πυρηνικά, σκοτώνουν τον κορωνοϊό. Με ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, μαζί με τους ανθρώπους θα πεθάνει και ο κορωνοϊός, αφού δεν θα υπάρχει κανείς να τον μεταδώσει, ούτε κάποιος να προσβληθεί. Αυτό που με καίει πραγματικά, όμως, είναι ότι είναι 14 Μαΐου και εγώ δεν έχω κάνει ακόμα ούτε ένα μπάνιο. Επίσης, είμαι ακόμα στην Αθήνα. Χρόνια έχει να μου συμβεί αυτό. Δεν πειράζει, ας είμαστε καλά, και θα κάνω μπάνια μέχρι τον Νοέμβριο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.