Οι πρόσφυγες στη Μόρια διαμαρτύρονται διότι είναι οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα που παραμένουν σε καραντίνα


Πιτσιρίκο, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, εκτιμά ότι ακόμα και η περίοδος της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 3%, όπως αναφέρει η Liberation.

To ποσοστό αυτό θα προστεθεί στο 6% του γαλλικού ΑΕΠ, που έχει ήδη χαθεί εξαιτίας της καραντίνας.

“Γνωρίζουμε ήδη ότι η καθολική καραντίνα έχει στοιχίσει στη γαλλική οικονομία σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες του ετήσιου ΑΕΠ και η δεύτερη πράξη -η αποκλιμάκωση, δηλαδή- θα κοστίσει τουλάχιστον το μισό αυτού του ποσοστού” ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ακόμα χειρότερες είναι οι εκτιμήσεις της Christin Lagarde, που κάνει λόγο για ύφεση μεταξύ 8% και 12% στην ευρωζώνη για το 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για μία αναθεώρηση επί τα χείρω, καθώς πριν λίγο καιρό η ΕΚΤ είχε εκτιμήσει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί μεταξύ 5% και 12%.

Μιλώντας, ωστόσο, σε ένα συνέδριο για τη νεολαία, η Lagarde υποστήριξε ότι το “καλό” σενάριο δεν υπάρχει πια και θα συμβεί ή το “μέτριο” ή το “κακό” (δυσμενές).

Αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Από υφέσεις και αρρώστιες, μέχρι βροχές και φουσκοθαλασσιές όλα είναι υπό έλεγχο, όπως μας πληροφορούν τραπεζίτες, κυβερνώντες και ειδικές επιτροπές.

Άλλη άποψη έχει, πάντως, ο Guardian, που, ωστόσο, με παρέσυρε χθες.

Και έγραψα λανθασμένα ότι η Σουηδία έχει τα περισσότερα θύματα από κορωνοϊό αναλογικά με τον πληθυσμό της, ενώ αυτό ισχύει μόνο για κάποιες από τις τελευταίες μέρες που η επιδημία έχει αρχίσει να υποχωρεί στην Ευρώπη και οι θάνατοι έχουν μειωθεί σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία.

Δικό μου το λάθος, αντίθετα σωστό είναι το ρεπορτάζ του Guardian για τη Μόρια, όπου οι 17.421 πρόσφυγες σε εγκαταστάσεις χωρητικότητας 3.000, δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι θα παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι τις 7 Ιουνίου, ενώ σχεδόν όλα τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί.

Μόνο 70 εξ αυτών βγαίνουν καθημερινά εκτός του καμπ με ειδική άδεια, πέρα από τις εξόδους για ιατρικούς λόγους.

Οι πρόσφυγες πλένουν τα χέρια τους όταν έχουν σαπούνι και νερό, αλλά είναι αδύνατον να κρατήσουν τις αποστάσεις, όταν αναλογεί μία τουαλέτα σε 210 άτομα και μία ντουζιέρα σε 630 άτομα.

Μία γυναίκα που γέννησε πρόσφατα δεν ανησυχεί τόσο τον ιό, όσο για το πώς σε τέτοιες συνθήκες θα μεγαλώσει το μωρό της.

Ο Guardian κάνει λόγο για ασφυκτικές συνθήκες, που επιδεινώνονται από τον πιο καυτό Μάιο στην ιστορία της Ελλάδας, αλλά μάλλον το ρεπορτάζ έγινε πριν κάμποσες μέρες, αφού χθες και ειδικά σήμερα η θερμοκρασία ήταν 17-18 βαθμοί στην αγαπημένη μου ακτή.

Σχεδόν χειμώνας με το μαϊστράλι (ο βορειοδυτικός άνεμος) να σαρώνει τ’ ακρογιάλι.

Κλείνοντας την παρένθεση και διασχίζοντας νοερά το Αιγαίο επιστροφή στη Μόρια, όπου ΜΚΟ προμηθεύουν με σαπούνια τους πρόσφυγες και κάποιοι εξ αυτών ενημερώνουν και τους υπόλοιπους για τον κορωνοϊό, ελπίζοντας να καταφέρουν να πάνε μία μέρα στην Ελβετία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έφτασαν 157 νέοι πρόσφυγες στη δομή, εκ των οποίων τέσσερις βρέθηκαν θετικοί και απομονώθηκαν, όσο είναι δυνατόν να γίνει αυτό σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν μόνο ένα σούπερ μάρκετ για τόσες χιλιάδες άτομα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να φτιάξουν μία ειδική ομάδα για ασθενείς της Covid 19 με ήπια συμπτώματα, ενώ έχουν ήδη εγκαταστήσει παιδιατρική κλινική στη Μόρια.

Η ανησυχία εξακολουθεί, όμως, να υπάρχει και ενισχύεται από το γεγονός ότι 1.400 αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν και όσοι δεν ασκήσουν έφεση μέσα σε δέκα μέρες θα απελαθούν.

Κάποιοι που ζήτησαν νομικές συμβουλές για τη διαδικασία, έφαγαν 150 ευρώ πρόστιμο επειδή βγήκαν χωρίς άδεια από τον προσφυγικό καταυλισμό.

Και διαμαρτύρονται για το παράδοξο να κρατούνται τόσες χιλιάδες άνθρωποι σε ένα τετραγωνικό μίλι, όπου ο κορωνοϊός είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθεί, όταν ανοίγουν μπαρ, καφέ και εστιατόρια στην Ελλάδα.

Πολλοί αποδίδουν στις ψυχικές συνέπειες της καραντίνας και τη δολοφονία μίας 23χρονης και τον σοβαρό τραυματισμό ενός 21χρονου στη Μόρια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι πρόσφυγες είναι αφημένοι στη μοίρα τους. Μάλλον το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με πολλούς Έλληνες, αν κρίνω από την εικόνα της αγοράς και το πόσοι άνθρωποι είναι πια, ουσιαστικά, άνεργοι. Τουλάχιστον να έρθει το καλοκαίρι. Η χρυσή εποχή των φτωχών. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.