Ο θρίαμβος της Αλβανίας επί του κορωνοϊού

Πιτσιρίκο, η εμπειρία από τον κορωνοϊό έχει διδάξει ότι ουσιαστικά μόνο οι ισχυρές οικονομικά χώρες G7, δηλαδή, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία πλέον και η Ισπανία αντί της Ιαπωνίας, επλήγησαν σοβαρά.

Αυτό, δηλαδή, που αποδείχτηκε είναι ότι όσο λιγότερο ανεπτυγμένη οικονομικά, εμπορικά και βιομηχανικά είναι μία χώρα, τόσο το καλύτερο, όσον αφορά τoν νέο ιό.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Αλβανία, που άνοιξε τα εμπορικά της κέντρα και τις δημόσιες υπηρεσίες από την περασμένη Δευτέρα 4/5, ενώ επιτρέπει τις μετακινήσεις χωρίς άδεια, αφού η Πέμπτη 7/5 ήταν η ένατη συνεχόμενη μέρα χωρίς θάνατο από τη νόσο Covid 19, όπως μεταδίδει το Reuters.

Για να διασφαλίσει ότι το ελλειμματικό της σύστημα υγείας θα αντέξει, η Αλβανία είχε κλείσει τα σύνορα και είχε πάρει αυστηρά μέτρα περιορισμού από τις 8 Μαρτίου, όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη γειτονική μας χώρα.

Τον Μάιο πλέον ισχύει ακόμα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου, ενώ αρκετές επιχειρήσεις λειτουργούν και πάλι και θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Στην Αλβανία καταγράφηκαν 31 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και 842 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων και 10 νέων το τελευταίο 24ωρο.

Έχουν, όμως, ήδη αναρρώσει 605 ασθενείς και από τους υπόλοιπους 206, νοσηλεύονται μόνο 38 και μόλις εφτά στην εντατική.

Πλέον δεν συντρέχουν, δηλαδή, οι λόγοι που οδήγησαν στην καραντίνα και η Αλβανία σπεύδει να ανοίξει ξανά την οικονομία της, που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα θα βυθιστεί σε ύφεση μεταξύ 5% και 6,9%, ανάλογα με το πότε θα αρχίσουν και πάλι οι εμπορικές δραστηριότητες.

Αν η Αλβανία είχε κατά μέσο όρο 15 κρούσματα τη μέρα και 90 άτομα στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 20 στην εντατική, δεν θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι την οικονομία της.

Οι γιατροί της γειτονικής χώρας αντιμετωπίζονται σαν ήρωες, αφού πολλοί παραμένουν επί δύο μήνες στα νοσοκομεία για να περιθάλψουν ασθενείς.

Πάντως, έχουν γίνει μόνο 9.806 διαγνωστικά τεστ και στόχος είναι να τριπλασιαστούν, αφού η κυβέρνηση κατηγορείται ότι κρύβει την πραγματική έκταση της επιδημίας, η οποία μπορεί να είχε αρχίσει να εξαπλώνεται από τον Ιανουάριο, δηλαδή, δύο μήνες πριν εντοπιστεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ακόμα μία χώρα, δηλαδή, που ο κορωνοϊός είχε επισκεφτεί δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι έγινε αυτό αντιληπτό, κάτι που σημαίνει ότι η καραντίνα δεν έπαιξε τελικά τον βασικότερο ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του.

Άλλοι, παράγοντες – οικονομικοί, δημογραφικοί, μετακινήσεις, το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι μία χώρα ή περιοχή και το πόσο ατμοσφαιρική ρύπανση έχει – κρίνουν τελικά πόσο θα την επηρεάσει η Covid 19.

Ακόμα μία ένδειξη ότι ο κορωνοϊός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σιγά, σιγά στην Ευρώπη από τον Νοέμβριο του 2019 έρχεται, εξάλλου, να προστεθεί στις προϋπάρχουσες.

Συγκεκριμένα, το ιδιωτικό νοσοκομείο Albert – Schweitzer στο Colmar της βορειοανατολικής Γαλλίας ανακοίνωσε ότι είχαν κάνει εισαγωγή ασθενείς με τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού από τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με μία μελέτη θωρακικών ακτινογραφιών, που δείχνουν την κατάσταση στους πνεύμονες και θα πρέπει, βέβαια, να επιβεβαιωθεί και από τα τεστ αντισωμάτων, που θα γίνουν, όπως αναφέρει η Liberation.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού υπήρχαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από τις 16 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται με αργούς αρχικά ρυθμούς ως το τέλος Φεβρουαρίου 2020 για να επιταχυνθεί ακολούθως η μετάδοσή του, που έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 31 Μαρτίου, υποστηρίζουν από το ιδιωτικό νοσοκομείο της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον γιατρό Michel Schmitt, ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στη Γαλλία από τις αρχές Νοεμβρίου 2019, έστω και με περιορισμένα σε αριθμό κρούσματα τότε.

Αρχικά, υπήρχαν, δηλαδή, σποραδικά κρούσματα, αλλά προς το τέλος του 2019 με τα Χριστούγεννα που είναι μία οικογενειακή γιορτή, η εξάπλωσή του πρέπει να επιταχύνθηκε ραγδαία, εκτιμά ο γιατρός.

Ο ίδιος θεωρεί ότι μία θρησκευτική συνάθροιση στη Μιλούζ στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 οδήγησε τελικά και στο πικ της επιδημίας.

Τα ευρήματα του συγκεκριμένου νοσοκομείου έρχονται να προστεθούν σε αυτά ενός άλλου νοσοκομείου της Γαλλίας, το οποίο αποδεδειγμένα είχε περιθάλψει ασθενή με Covid 19 τον Δεκέμβριο.

Και ο Έλληνας επιδημιολόγος Δημήτρης Παρασκευής ανέφερε, εξάλλου, ότι η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας είχε αρχίσει πριν τις 26 Φεβρουαρίου, όταν και είχε καταγραφεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Όλα αυτά είναι καλά νέα, διότι ο ιός έχει εξαπλωθεί ίσως και πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε, κάτι που σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερο και το επίπεδο ανοσίας που έχει αποκτηθεί σε διάφορες χώρες και περιοχές του κόσμου.

Πουθενά δεν θα έχει φτάσει, βέβαια, στο 60% και 70%, αλλά και μικρότερα ποσοστά ίσως είναι αρκετά για να επιβραδύνουν τουλάχιστον ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας μετά το καλοκαίρι πια.

Αφού με τους 30-35 βαθμούς -υπό σκιάν- που θα έχει από βδομάδα, ο κορωνοϊός θα εκλείψει σιγά, σιγά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα υπάρξουν πολλοί Έλληνες μετανάστες στην Αλβανία, τα Σκόπια και την Βουλγαρία τα επόμενα χρόνια. Εδώ είστε και εδώ είμαι. Μου αρέσει που οι Έλληνες συγκρίνουν τους νεκρούς της χώρας από κορωνοϊό με τους νεκρούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών, ξεχνώντας με ποιες χώρες συνορεύει η Ελλάδα. Ναι, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιληφθούν πως η Ελλάδα τα έχει πάει χειρότερα από τις γειτονικές της χώρες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.