Ο λύκος, τα πρόβατα, ο βοσκός και ο κορωνοϊός


Πιτσιρίκο, μηδένισε τα κρούσματα και τους θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και η Ταϊλάνδη, που ετοιμάζεται να ανοίξει μαγαζιά και να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτή ήταν η δεύτερη μέρα από τις 9 Μαρτίου που δεν καταγράφηκε ούτε ένα νέο κρούσμα του ιού στην Ταϊλάνδη.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ταϊλάνδη ανέρχονται σε 3.025 και οι σχετιζόμενοι θάνατοι με τον κορωνοϊό σε 56.

Επίσης, στην Καμπότζη, εξιτήριο πήρε και η τελευταία ασθενής με Covid 19, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη σαββατιάτικη (16/5) ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της ασιατικής χώρας δεν υπάρχει, ωστόσο, κάποια αναφορά για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν κλείσιμο σχολείων, ελέγχους στα σύνορα και καραντίνες των ταξιδιωτών.

Η Καμπότζη έχει ανακοινώσει συνολικά 122 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, αλλά κανέναν θάνατο που να σχετίζεται με αυτόν.

Από τις 12 Απριλίου δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο νέο κρούσμα κορωνοϊού στην Καμπότζη, που έχει κάνει συνολικά 14.684 διαγνωστικά τεστ από τον Ιανουάριο του 2020.

Θα πει τώρα κάποιος, καλά για την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη μας γράφεις για να αποδείξεις ότι ο κορωνοϊός καταρρέει;

Ιδού, λοιπόν, και η Ινδία, που ξεπέρασε σε κρούσματα κορωνοϊού την Κίνα, καθώς έχει πλέον 85.940, αλλά περίπου τους μισούς θανάτους, ενώ η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται, όπως μεταδίδει το Reuters.

Έτσι ηγέτες των ινδικών πολιτειών και επιχειρηματίες ζητούν από τον πρωθυπουργό Narendra Μοdi να ανοίξει την κατεστραμμένη οικονομία, όμως το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να επεκτείνει την καραντίνα.

Συγκρατημένα αισιόδοξο είναι, πάντως, το υπουργείο Υγείας, καθώς πλέον τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 11 μέρες, έναντι 3,5 ημερών στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι Ινδοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η χαμηλή θνητότητα οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από όσους προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό ήταν ασυμπτωματικοί ή νόσησαν ήπια, αλλά και ότι η καραντίνα που επιβλήθηκε έγκαιρα, βοήθησε για να αποφευχθεί μία μεγάλη καταστροφή.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η καραντίνα επιβλήθηκε στην Ινδία μετά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προς τα τέλη Μαρτίου, ενώ, αν ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν σταδιακά παντού από τον Δεκέμβριο, τελικά η αντίδραση δεν ήταν και τόσο γρήγορη.

Το 1/3 των κρουσμάτων έχει εντοπιστεί, εξάλλου, στα μεγαλύτερα οικονομικά και εμπορικά κέντρα της ασιατικής χώρας.

“Στην Ινδία τα κρούσματα αυξάνονται ακόμα με ημερήσιο ρυθμό 3,8%, ο οποίος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 0 για να μπορεί να ειπωθεί ότι η επιδημία έχει τελειώσει” ανέφερε ο Shamika Ravi, εμπειρογνώμονας του Brookings και πρώην μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου της ινδικής κυβέρνησης.

Κάτι που προκαλεί ανησυχία είναι τα λίγα τεστ που γίνονται στην Ινδία, καθώς μόλις αυτή την εβδομάδα έφτασαν τις 100 χιλιάδες από τον Απρίλιο, αριθμός που είναι πολύ μικρός συγκριτικά με τον πληθυσμό των 1,3 δισ. ανθρώπων.

Οκτώ νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν, εξάλλου, το Σάββατο 16/5 στην Κίνα, ένα περισσότερο από την Παρασκευή 15/5, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα έξι από τα οκτώ νέα κρούσματα ήταν εισαγόμενα, ενώ τα άλλα δύο εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Jilin.

Oι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού αυξήθηκαν επίσης σε 13 από 11 την προηγούμενη μέρα.

Κανονικά, όλες αυτές οι αυξήσεις κρουσμάτων θα έπρεπε να προκαλούν προβληματισμό στους Κινέζους.

Έτσι, δεν μας λένε τα παπαγαλάκια ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ;

Και η γρίπη είναι, βέβαια, ακόμα εδώ με 115 θύματα μέχρι τις 10 Μάη, αλλά για αυτήν δεν μας λένε φέτος τίποτα.

Αν και όπως κάθε χρόνο υπάρχει εβδομαδιαία ανακοίνωση για τη γρίπη (μέχρι τις 17/5), φέτος δεν γράφουν λέξη τα αδέκαστα ΜΜΕ, που μέχρι πέρσι τρομοκρατούσαν ακόμα και για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Φέτος υπάρχει μόνο ο κορωνοϊός. Οι άλλες αρρώστιες μάλλον θα εξαφανίστηκαν διά μαγείας, μαζί με τα εκατομμύρια χειρουργεία που δεν έγιναν, εξαιτίας του μεσαιωνικού τρόπου αντιμετώπισης του ιού.

Δεν καταλαβαίνουν ότι όλη αυτή η μαζική πληροφόρηση και μονοδιάστατη ενημέρωση καθημερινά για τον κορωνοϊό θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Ο κόσμος κουράστηκε. Έχει και πάνω από 40 βαθμούς πλέον -παρεμπιπτόντως, καταρρίφθηκε το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για τον Μάιο- και όλο και λιγότεροι θα ασχολούνται πια με τον κορωνοϊό.

Σε λίγο μόνοι τους θα τα λένε, μόνοι τους θα τα ακούνε και αν συνεχίσουν τις υπερβολές υπάρχει ο κίνδυνος να την πάθουν σαν τον βοσκό με τον λύκο και τα πρόβατα.

Να έρθει, δηλαδή, ο λύκος ξανά, αλλά τα πρόβατα να μην τους πιστεύουν πια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έχουμε την τύχη να ζούμε μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Για την Ελλάδα -που δεν είχε ποτέ πραγματικό πρόβλημα με τον κορωνοϊό γιατί είναι στα Βαλκάνια– σίγουρα η μεγαλύτερη απάτη. Να δούμε πώς θα την μαζέψουν. Γιατί ακόμα λένε διάφορα πομπώδη και τρομακτικά. Κρίμα για τους ανθρώπους που ζουν ακόμα φοβισμένοι και αυτούς που έχουν καταστραφεί οικονομικά. Μου αρέσει που κάποιοι απορούν με τους Μητσοτάκηδες, τους Μπακογιάννηδες και λοιπούς που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα και συνωστίζονται. Συνωστίζονται γιατί αυτοί ξέρουν πως είναι απάτη και δεν υπάρχει φόβος να κολλήσουν. Εγώ, πάντως, πριν από δυο μήνες, έγραψα “Δεν μένουμε σπίτι! Όλοι στους δρόμους!”. Δεν πειράζει, εμένα με συμφέρει που η Ελλάδα είναι γεμάτη χαζούς. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.