Ο Μεγάλος Περίπατος είναι μια πολύ καλή είδηση

Μία από τις ελάχιστες καλές ειδήσεις που άκουσα τους τελευταίους μήνες ήταν η ανακοίνωση του δημάρχου της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη, για την δημιουργία του “Μεγάλου Περίπατου”

Έχουν γραφτεί πολλά για το σχέδιο για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας -νομίζω τα περισσότερα αρνητικά- αλλά θέλω να γράψω μερικές σκέψεις.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το κέντρο της Αθήνας θα έπρεπε να είχε πεζοδρομηθεί εδώ και δεκαετίες.

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν ήταν ενοποιημένοι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας, χωρίς να μεσολαβούν δρόμοι και λεωφόροι.

Η Αθήνα είναι μια πολύ άσχημη και κακοφτιαγμένη πόλη -μια πόλη χωρίς σχέδιο πόλεως- και η μόνη περιοχή της Αθήνας που αξίζει είναι το κέντρο της.

Δεν νιώθω καμία ανάγκη να το εξηγήσω αυτό, όποιος έχει μάτια βλέπει.

Η Αθήνα είναι μια χαμένη υπόθεση.

Η μόνη περιοχή της Αθήνας που μπορεί να κάνει την διαφορά -και να φωνάξει “κοιτάξτε τι πόλη έχουμε”, δίνοντας ζωή και περηφάνια στους κατοίκους της- είναι το κέντρο της.

Δεν το λέω επειδή γεννήθηκα στο κέντρο της Αθήνας και έζησα εδώ όλη μου τη ζωή αλλά επειδή έτσι είναι.

Αφαιρέστε από την Αθήνα την Ακρόπολη και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους και έχετε το απόλυτο τίποτα. Αφήστε μόνο την Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους, εξαφανίστε τα υπόλοιπα, και τα έχετε όλα.

Το κέντρο της Αθήνας είναι συγκλονιστικό. Και μπορεί -με τον Μεγάλο Περίπατο- να γίνει ίσως η πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα περιοχή του κόσμου.

Αν μάλιστα, με τη συνεργασία και άλλων δήμων, δημιουργηθεί, με την πεζοδρόμηση μιας ή δυο λεωφόρων, ένας ακόμα Μεγάλος Περίπατος που θα οδηγεί από την καρδιά της πόλης στην θάλασσα -ώστε να μπορούν οι πολίτες της Αθήνας και οι τουρίστες να περπατούν μέχρι την παραλία και να κάνουν μπάνιο-, το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο.

Λυπάμαι αλλά για την υπόλοιπη Αθήνα -όπως την κατάντησαν οι κυβερνήσεις και οι κάτοικοί της- δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα.

Η μόνο λύση για την υπόλοιπη Αθήνα -με εξαίρεση κάποια προάστια- είναι να εφαρμοστεί αυτό που είχε πει ο Γιάννης Τσαρούχης: δηλαδή, να αγοράζουν οι πλούσιοι Έλληνες οικοδομικά τετράγωνα και να τα γκρεμίζουν, ώστε να δημιουργούνται ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και να γίνουν πάρκα, ενώ θα μπαίνει και μια τιμητική πλακέτα που θα γράφει “Αυτό το τετράγωνο το γκρέμισε ο μεγάλος ευεργέτης τάδε”.

Υπήρχαν, βέβαια, λύσεις και προτάσεις για την Αθήνα και τις γειτονιές της.

Το πρόβλημα ήταν πάντα πως όλοι αντιδρούσαν, οπότε δημιουργήθηκε ένα τέρας.

Το 2007, ο Στέφανος Μάνος είχε προτείνει να δοθεί σε κοινή χρήση (πάρκα, πλατείες, κήποι και δρόμοι) το 50% της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού και το υπόλοιπο 50% να γίνει οικοδομήσιμα οικόπεδα.

Η γνώμη του ήταν πως με τα χρήματα από την πώληση αυτών των οικοπέδων (περίπου 4 δισ. ευρώ) θα πρέπει να απαλλοτριωθούν 20 εκτάσεις των 100 στρεμμάτων στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και να δημιουργηθούν 20 Κήποι σαν τον Εθνικό Κήπο.

Έτσι η Κυψέλη, ο Κολωνός, το Περιστέρι, το Αιγάλεω και άλλες συνοικίες της Αθήνας θα αποκτούσαν μεγάλους Κήπους.

Η πρόταση Μάνου χλευάστηκε και ξεχάστηκε.

Τη συνέχεια για το Ελληνικό την ξέρετε. Όπως και για τις γειτονιές της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ένα παγκάκι με ένα δέντρο δίπλα για να κάτσουν.

Τώρα κατηγορείται ο Κώστας Μπακογιάννης για αυθαιρεσίες και πως θα γίνει μεγάλο πάρτι με τα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

Η πρότασή τους, όμως, ποια είναι;

Γιατί, αν η πρόταση είναι να μείνει το κέντρο της Αθήνας όπως είναι, αυτό δεν είναι πρόταση.

Προσωπικά, μου είναι αδιάφορο ποιος θα αναπλάσει το κέντρο της Αθήνας και ποιος θα βγάλει χρήματα (σ.σ. Δεν έχω ιδιοκτησία στο κέντρο της Αθήνας, ούτε θα αποκτήσω ποτέ, ενώ δεν πρόκειται να βγάλω χρήματα από το real estate).

Όπως μου είναι αδιάφορο και το τι θα γίνουν τα αυτοκίνητα (σ.σ. Ούτε αυτοκίνητο έχω. Τα αυτοκίνητα στις πόλεις είναι σκλαβιά και όχι ελευθερία, όπως ήταν πριν από δεκαετίες. Οι μόνοι πρίγκηπες στις μεγάλες πόλεις είναι οι πεζοί).

Η Αθήνα έχει μετρό, ενώ, προφανώς, θα υπάρχει κάποιο ελαφρύ ηλεκτροκίνητο μέσο μεταφοράς στο κέντρο, για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο.

Αν το πρόβλημα κάποιων είναι πως ο Κώστας Μπακογιάννης είναι από πολιτικό τζάκι, ας προσέχουν ποιους ψηφίζουν. Το ότι οι περισσότεροι Έλληνες ψηφίζουν γιούς και κόρες πολιτικών -επειδή αγαπάνε την κληρονομική δημοκρατία- είναι δικό τους πρόβλημα.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνουν ποτέ έργα. Όποιον και να ψηφίζετε -γόνο ή μη γόνο- είναι χρέος του να κάνει έργα.

Τούτων δοθέντων, περιμένω τον Μεγάλο Περίπατο για να το γιορτάσω.

Βιαστείτε.

(Όσοι λένε πως όλα γίνονται για τους τουρίστες, κάνουν λάθος. Γράφω αυτό το κείμενο σε μια εποχή που η Αθήνα και η Ελλάδα δεν έχουν τουρίστες. Την Αθήνα την χαίρονται οι πολίτες της. Αυτοί ζουν εδώ. Οι τουρίστες έρχονται και φεύγουν. Ή δεν έρχονται καθόλου. Οι πολίτες της Αθήνας πέρασαν δυο μήνες καραντίνας στην Αθήνα. Και οι περισσότεροι δεν είχαν ούτε ένα παρκάκι να καθίσουν λίγο, να νιώσουν σαν άνθρωποι.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.