Ο πλανήτης των πιθήκων αποκάλυψη τώρα

Γεια σου, πιτσιρίκο.
Θυμάμαι τη χρονιά που βυθίστηκε το Αγία Ζώνη την ίδια περίοδο είχαν εμφανιστεί και τα κοπάδια με τις μέδουσες στον Κορινθιακό. Εγώ λοιπόν που αγαπώ τόσο πολύ το μπάνιο –και κακά τα ψέματα έχω συνηθίσει τις θάλασσες της Αττικής από μικρό παιδί και μόνο όταν γυρνάω από κάποιο νησί θυμάμαι πόσο βρώμικες είναι– δεν μπορούσα να πάω πουθενά να κολυμπήσω. Ο Σαρωνικός είχε πετρέλαιο και ο Κορινθιακός τσούχτρες.

Τις θυμάμαι πολύ καθαρά εκείνες τις μέρες ίσως γιατί ήταν η πρώτη φορά που δεν έπιασε το αγαπημένο «εγώ ελπίζω να τη βολέψω».

Για μένα ήταν εκείνη η φορά, για αυτούς που μένουν στην Χαλκιδική ίσως να μην ήρθε ακόμα.

Γεγονός είναι ότι οι επιλογές μας μειώνονται όλο και περισσότερο.

Στα πολύ πρόσφατα, η COSCO επεκτείνει την προβλήτα στο Πέραμα και πετάει τα ιζήματα στη θάλασσα. Ακόμα και αυτό το μέτριο αθηναϊκό μπάνιο θα έχει ημερομηνία λήξης.

Για να βάλω τίτλο στο έργο που βλέπουμε, η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι τσάι στην Σαχάρα, μάλλον είναι ο πλανήτης των πιθήκων στη φωλιά του κούκου. Και φυσικά αποκάλυψη τώρα.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα. Και έχει και ψυχοσωματικές συνέπειες, όσο κι αν δεν μπορούμε να τις δούμε.

Το σπίτι που τώρα με τον κορωνοϊό έγινε η φυλακή μας, παίρνει τη μορφή και ενός προσωπικού χώρου που αισθανόμαστε μια αρρωστημένη ασφάλεια, μια μέρα όχι πολύ μακριά από σήμερα αυτό θα γίνει ακόμα πιο φανερό. Ίσως γίνει και υποχρεωτικό αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Ένα μήνυμα θα μας ειδοποιεί ότι τα επίπεδα της ρύπανσης είναι πολύ υψηλά και καλό θα ήταν να μείνουμε μέσα.

Ένα μήνυμα για το ότι οι θάλασσες είναι πολύ μολυσμένες και καλό θα ήταν να μείνουμε μέσα. Ότι το νερό έχει τοξίνες γιατί κάποια χωματερή έχει διαρροή.

Καλό θα ήταν να φοράμε γάντια όταν πηγαίνουμε μια εκδρομή. Γιατί δεν υπάρχουν ζώνες Natura, τις κατάπιε η ανάπτυξη.

Δεν έχει νόημα να αναφέρω μελέτες που εξηγούν αναλυτικά πως ασθένειες που γίνονται και θα γίνονται πανδημίες έχουν τη ρίζα τους στην ανθρώπινη παρέμβαση στο οικοσύστημα.

Με άλλα λόγια, η λογική που μας μεγάλωσε, να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας, να χαμογελάσουμε στον εαυτό μας κι να ξεκινάμε για τη ζωή παύει σιγά σιγά να ισχύει.

Από τον πλανήτη, στην πόλη, στο σπίτι κι ίσως ακόμα και στο ίδιο το σώμα μας θα φτάσει η στιγμή που θα πρέπει να στραφούμε, εκεί και μόνο εκεί, κλείνοντας απ’ έξω ό,τι μας περιβάλλει, σε μια ασφάλεια που θα μας είναι άχρηστη πλέον.

Και δεν σου τα γράφω αυτά γιατί ονειρεύομαι κρυφά κάποια επαγρύπνηση. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται να ζήσουμε καμία σπουδαία αλλαγή. Αν προλάβουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία σας, αυτό μόνο και πάλι κάτι θα είναι.

Στροφορμή

(Αγαπητή φίλη, η Γη μας μίλησε με τον κορωνοϊό. Η Γη μας μιλάει χρόνια τώρα. Αλλά εμείς δεν ακούμε. Θα έρθει η στιγμή που η ανθρωπότητα θα αναγκαστεί να ακούσει. Αλλά θα έχει προηγηθεί μια τεράστια καταστροφή. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.