Στο Μεξικό διαπράχθηκαν 11.535 δολοφονίες το πρώτο τετράμηνο του 2020


Πιτσιρίκο, στο Μεξικό διαπράχθηκαν 11.535 δολοφονίες το πρώτο τετράμηνο του 2020, παρά τις προσπάθειες του προέδρου Andres Manuel Lopez Obrador να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και παρά την καραντίνα που είχε επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ήταν, μάλιστα, κατά 2,4% περισσότερες από τις 11.266 ανθρωποκτονίες που είχαν διαπραχθεί το πρώτο τετράμηνο του 2019, κατά το οποίο δολοφονήθηκαν συνολικά 34.600 άνθρωποι.

Το Μεξικό επέβαλε από τον Μάρτιο του 2020 καραντίνα και υπήρχε η ελπίδα ότι, εκτός από τη διάδοση του ιού, θα περιόριζε και την εγκληματικότητα.

Αλλά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 διαπράχθηκαν 6.000 φόνοι σε ένα από τα χειρότερα δίμηνα στην ιστορία του Μεξικού.

Τεστ έκαναν στα θύματα; Μήπως ήταν και φορείς του κορωνοϊού; Για να τα χρεώσουν στην Covid 19 και να μειωθούν έτσι οι δείκτες εγκληματικότητας.

Πάντως, ο πρόεδρος Lopez Obrador είχε ακολουθήσει μία πιο χαλαρή προσέγγιση, όχι για τον κορωνοϊό, αλλά για να αντιμετωπίσει τη βία, ποντάροντας στη μείωση της φτώχειας και της διαφθοράς.

Αλλά, τελικά, ακολούθησε τον δρόμο των προκατόχων του, επιστρατεύοντας και τις ένοπλες δυνάμεις για να χειριστεί την ασφάλεια στους δρόμους.

Την ίδια στιγμή επικρίνεται για τους χειρισμούς του στο θέμα της βίας κατά των γυναικών.

Από τις αρχές του έτους ως τον Απρίλιο του 2020, δολοφονήθηκαν 314 γυναίκες με κίνητρο μόνο το φύλο τους και υπήρξε μείωση 2,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019.

Μιας και ο λόγος για Μεξικό, στη Λατινική Αμερική -και κυρίως στη Βραζιλία- έχει μετατοπιστεί πλέον το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, που σβήνει σταδιακά στην Ευρώπη.

Κι επειδή είναι δύσκολο να έχει κολλήσει τον ιό ένα τόσο μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων, δυσχεραίνοντας έτσι τη μετάδοσή του, μάλλον οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να παίζουν τον ρόλο τους, ειδικά στα νότια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της ηπείρου.

Υπάρχει, λοιπόν, η ελπίδα ότι το καλοκαίρι η πανδημία θα σβήσει στο βόρειο ημισφαίριο τουλάχιστον και μακάρι, διότι αλλιώς θα γίνουν αυτά που γράφεις, Πιτσιρίκο, στο κομμάτι για τους τουρίστες.

Να περάσουμε, όμως, και σε ένα από τα φλέγοντα θέματα των ημερών, τη χρήση μάσκας, που, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, έχει να κάνει περισσότερο με πολιτική, παρά με επιστήμη, όπως αναφέρει ο Guardian.

H χρήση μάσκας απλά συνίσταται σε κάποιες χώρες (π.χ. Βρετανία), ενώ είναι υποχρεωτική σε άλλες (Τσεχία), αλλά δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αποτελεσματική.

Συγκεκριμένα, η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε χειρουργικές, FFP2 και μάσκες που φτιάχνονται από ύφασμα ρούχων έδειξε ότι όλες μειώνουν την απόσταση που ταξιδεύει ο αέρας που εκπνέουμε προς τα εμπρός κατά 90%.

Αλλά οι χειρουργικές και οι μάσκες που φτιάχνουμε από ύφασμα ρούχων, όπως και οι προσωπίδες δημιουργούν μικροσκοπικά σταγονίδια τα οποία μπορεί να μεταφέρουν τον ιό, ειδικά προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τον Simon Kolstoe λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ η νέα έρευνα απέδειξε ό,τι και προηγούμενες, δηλαδή, ότι οι χειροποίητες μάσκες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, όσο η FFP1 και η FFP2, όσον αφορά την αποτροπή μετάδοσης του ιού, αλλά μπορούν να κατευθύνουν την αναπνοή με διαφορετικούς τρόπους.

Για τον ίδιο το θέμα έχει να κάνει περισσότερο με πολιτική, παρά με επιστήμη.

“Φορώντας μάσκα δείχνεις ότι αναλαμβάνεις δράση, ότι νοιάζεσαι για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και για τον εαυτό σου, ωστόσο και το να μην φοράς είναι σαν μία πολιτική θέση” εξηγεί ο Kolstoe, παραπέμποντας σε πρόσφατο άρθρο του Politico.

Το ιταλικό περιοδικό έγραψε ότι “η χρήση μάσκας είναι για τους αυτάρεσκους φιλελεύθερους, η μη χρήση της είναι για τους απερίσκεπτους ρεπουμπλικάνους”.

H Trish Greenhalgh καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο είναι υπέρ της χρήσης μάσκας που έχει φτιαχτεί από ρούχα σε δημόσιους χώρους, παρατήρησε ότι η έρευνα του Εδιμβούργου έγινε στο εργαστήριο, οπότε το τι ισχύει για τον πραγματικό κόσμο παραμένει ασαφές.

Η ίδια θεωρεί ότι όσοι φορούν χειρουργικές ή αυτοσχέδιες μάσκες για να προστατέψουν τους άλλους θα πρέπει να τις εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπό τους.

Και άλλοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η έρευνα δεν εξέτασε τη μετάδοση του ιού, ότι έγινε μόνο σε ένα άτομο και ότι απέδειξε ότι ο αέρας δεν πήγε ευθεία μπροστά από το προστατευτικό κάλυμμα.

Περιγράφοντας τα αυτοσχέδια καλύμματα προσώπου, ο Kolstoe είπε ότι “δεν είναι κακό να τα φοράμε, αλλά δεν κάνουν και κάποιο ιδιαίτερο καλό, οπότε θα υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, διότι αν όντως οι μάσκες από ύφασμα ρούχων έκαναν πραγματικά τη διαφορά, τότε δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση”.

Επίσης, ποιος θα βάλει μάσκα καλοκαιριάτικα, άλλωστε, αν υγρανθούν από τον ιδρώτα, δεν προστατεύουν πια, οπότε φαίνεται ότι θα καταργηθούν στην πράξη.

Και η ελπίδα είναι ότι η ζέστη θα τελειώσει τον κορωνοϊό, δίνοντας τη λύση εκεί που οι άνθρωποι απέτυχαν.

Πάλι καλά που ζεσταίνει, λοιπόν, γιατί αν περιμέναμε από την καραντίνα…

Μάλιστα, έρευνα της JP Morgan έδειξε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σχεδόν σε καμία πολιτεία των ΗΠΑ.

Και μερικοί το πάνε και πιο μακριά, υποστηρίζοντας ότι, ακόμα κι εκεί που επιβλήθηκε νωρίς η καραντίνα, δεν περιόρισε στην πραγματικότητα τους θανάτους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τυχεροί οι Μεξικανοί που δολοφονήθηκαν γιατί δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν από τον κορωνοϊό. Όσο για τα υπόλοιπα, πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως τα θύματα του ιού δεν αφορούν δυο και τρεις μήνες αλλά, αφού δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, και τον επόμενο -τουλάχιστον- χρόνο. Ειδικά, τους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η ζέστη και η υγρασία αλλά και ότι είμαστε σχεδόν όλοι έξω και όχι σε κλειστούς χώρους. Στα τελεφερίκ και στα σαλέ του σκι έγινε η πρώτη μεγάλη διάδοση του ιού στην Ευρώπη, δεν έγινε στις παραλίες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.