“Συνήθως πας με τη λογική, αλλά κάποιες φορές ακολουθείς απλά το ένστικτό σου”


Πιτσιρίκο, στο Ηνωμένο Βασίλειο ασκήθηκαν πάνω από 300 ποινικές διώξεις για επιθέσεις ανθρώπων που ισχυρίζονταν ότι έχουν κορωνοϊό σε αστυνομικούς, πληρώματα ασθενοφόρων και άλλους δημόσιους λειτουργούς κατά το διάστημα της καραντίνας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πέρα από τις 313 επιθέσεις σε αστυνομικούς και πληρώματα ασθενοφόρων, έγιναν άλλες 62 εναντίον υπαλλήλων καταστημάτων, πάνω στους οποίους έβηχαν άνθρωποι, υποστηρίζοντας ότι έχουν κορωνοϊό.

Πλέον, θα τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκισης όποιος βήχει εσκεμμένα πάνω σε άλλους, υποστηρίζοντας ότι έχει κορωνοϊό.

Κι αυτό διότι μία υπάλληλος του μετρό έχασε τη ζωή της από Covid 19, όταν ένας άνδρας είχε βήξει πάνω της, ισχυριζόμενος ότι έχει τον ιό. Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν ύποπτο.

Ακόμα μία παρενέργεια της καραντίνας, η οποία οδήγησε και στο κλείσιμο 18 γραφείων και στην απόλυση 1.500 υπαλλήλων της Oxfam σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει η Liberation.

H ΜΚΟ αναγκάστηκε να δείξει την πόρτα της εξόδου σχεδόν στο 1/3 του προσωπικού της, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των εσόδων της.

Παράλληλα, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε πάρα πολλές χώρες ανάγκασαν την Oxfam να ακυρώσει και εκδηλώσεις από τις οποίες θα εξασφάλιζε πόρους.

Χωρίς χρηματοδότηση αποφάσισε να μειώσει τις δραστηριότητες της, καθώς δεν έχει ανακτήσει ακόμα την οικονομική ευρωστία της, μετά το σεξoυαλικό σκάνδαλο, στο οποίο είχαν εμπλακεί υπάλληλοί της στην Αϊτή το 2010.

Επίσης, η καραντίνα δεν περιόρισε την εξάπλωση του ιού, που απλά μετατοπίστηκε από το βόρειο στο νότιο ημισφαίριο, λόγω αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

Μάλλον, η ζέστη σώζει τελικά – αφού ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός και αν δεν βρει ξενιστή, επιζεί στο περιβάλλον, μόνο όσο δεν εξατμίζονται τα σταγονίδια που τον μεταφέρουν – και ευτυχώς για πρώτη φορά μετά το 2017 το Accuweather προβλέπει καυτό καλοκαίρι.

Τουλάχιστον για την Ιταλία και τα Βαλκάνια, όπου ο καιρός θα είναι ζεστός και ξηρός με τις θερμοκρασίες να πλησιάζουν και να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς για μεγάλες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών θα έχει, πάντως, η Ιβηρική Χερσόνησος, όχι, όμως, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, αλλά εξαιτίας της αυξημένης βλάστησης, που προέκυψε από τις διπλάσιες από το κανονικό βροχοπτώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου (θα υπάρχει καύσιμη ύλη, δηλαδή).

Όσο για τις καλοκαιρινές μπόρες, θα επηρεάσουν περιοχές από τη βόρεια Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Τσεχία και τη βόρεια Πολωνία (Ιούλιο – Αύγουστο), με χαλάζι, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους, φαινόμενα που θα σημειωθούν και στα βρετανικά νησιά (κυρίως το βόρειο μισό της Ιρλανδίας και τη βορειοδυτική Σκωτία) και τη Νορβηγία.

Αντίθετα, ζεστός και ξηρός καιρός αναμένεται στην ανατολική Γαλλία, τη δυτική Γερμανία και την Ουκρανία, όπου έχει ήδη υπάρξει πρόβλημα με τις καλλιέργειες.

Πάντως, η κεντρική και δυτική Ευρώπη δεν αναμένεται να βιώσουν τους περσινούς καύσωνες και στο Λονδίνο μπορεί η θερμοκρασία να φτάσει τους 32 βαθμούς και σχεδόν τους 30 στο Μάντσεστερ, αλλά όχι και τους 38,7 που έπιασε πέρσι το Κέμπριτζ.

Ωστόσο, τα ποταμόπλοια της Γαλλίας και της Γερμανίας μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τη χαμηλή στάθμη των υδάτων στον Ρήνο, αλλά όχι τόσο έντονα όσο το 2018 και το 2019.

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, ήπιο αναμένεται το καλοκαίρι στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τις Χώρες της Βαλτικής.

Ζέστη θα έχει, αλλά όχι όπως πριν δύο χρόνια με τις φωτιές στη Σουηδία, καθώς οι καύσωνες της νότιας Ευρώπης δεν θα φτάσουν αυτή τη φορά τόσο βόρεια.

Μένει να αποδειχτεί αν όπως το καυτό καλοκαίρι του 2017 είχε οδηγήσει στον θερμό χειμώνα του 2018 στην Ελλάδα, θα γίνει το ίδιο και φέτος.

Καυτό καλοκαίρι 2020, ζεστός χειμώνας 2021.

Καλό καλοκαίρι να πούμε, λοιπόν, και ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τα σχολεία, αφού οι τάξεις είναι μισοάδειες και βγάλε, Πιτσιρίκο.

Από τις πρώτες μέρες λίγα παιδιά πήγαν και μειώνονται περαιτέρω έκτοτε οι παρουσίες.

Ενίοτε ενημερώνονται και καθηγητές να μην πάνε, όταν προσέρχονται στις τάξεις 2-3 παιδιά.

Ουσιαστικά, τα σχολεία τελείωσαν τον Μάρτιο. Για να επιβεβαιωθεί και το ρητό, κι από Μάρτη, καλοκαίρι.

Το κι από Αύγουστο χειμώνα δεν ισχύει.

Άλλωστε, φέτος το καλοκαίρι θα είναι μακρύ. Κι ας ήταν άδεια, λόγω βοριά και συννεφιάς την Παρασκευή η αγαπημένη μου ακτή. Ήταν απλά ένα διάλειμμα στο καλοκαιράκι που έρχεται.

Και σε αυτό ποντάρουν, Πιτσιρίκο, προφανώς οι κυβερνήσεις για τον κορωνοϊό και ανοίγουν τον τουρισμό.

Εδώ στη Γαλλία, που επλήγη πολύ από την πανδημία, θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, καθώς ο πρωθυπουργός Edouard Philippe υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λόγω του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reutes.

O πρώτος γύρος είχε πραγματοποιηθεί δύο μέρες πριν την επιβολή της καραντίνας.

Στο καλοκαίρι, που όλα επιτρέπονται, ποντάρουν, λοιπόν, οι κυβερνήσεις και τα παπαγαλάκια τους που ωρύονταν υπέρ της καραντίνας, αποκαλώντας συνωμοσιολόγους όσους εξέφραζαν τις ενστάσεις τους για αυτήν.

Τα ίδια δεν έκαναν και με τα μνημόνια, χαρακτηρίζοντας λαϊκιστές όσους εναντιώνονταν σε αυτά;

Όσο για το απευκταίο ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποια σποραδικά κρούσματα στα νησιά το καλοκαίρι, μπορεί και να μην το μάθουμε, ειδικά αν μηδενιστούν τις επόμενες βδομάδες.

Όσο η επιδημία σβήνει στη χώρα μας, αραιώνει και η ενημέρωση και το καλοκαίρι είναι και η ιδανική εποχή για να σταματήσει για ένα διάστημα και αυτή.

Άλλωστε, πρέπει να πάνε και τα παπαγαλάκια σε κάνα νησί.

Και όπως είχε γράψει πρόσφατα ο Ηλίας, “δεν υπάρχουν θάνατοι, όταν δεν το λένε οι ειδήσεις”.

Για αυτό και δεν μάθαμε για τα 116 θύματα της γρίπης μέχρι τις 17 Μάη, οπότε και ολοκληρώθηκε η επιδημιολογική παρατήρησή της για τη φετινή σεζόν.

Από τις αρχές Μάρτη, ούτε ένα ΜΜΕ δεν έγραψε έστω μία γραμμή από τις εβδομαδιαίες ανακοινώσεις για τη γρίπη.

Κι ας υπήρξαν και 17 θάνατοι από γρίπη σε μία βδομάδα, τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη.

Συνολικά, είχαμε 254 σοβαρά περιστατικά φέτος, με 233 νοσηλευόμενους στην εντατική, εκ των οποίων οι 94 είχαν κάνει και το εμβόλιο.

Για να αποδειχτεί για άλλη μία φορά ότι, ενώ άλλες ασθένειες έχουν ουσιαστικά εξαλειφθεί χάρη στον εμβολιασμό, με τη γρίπη δεν συμβαίνει αυτό.

Ο λόγος είναι οι συχνές μεταλλάξεις του ιού της γρίπης, που καθιστούν το εμβόλιο, το οποίο παρασκευάζεται την άνοιξη για τον προσεχή χειμώνα αποτελεσματικό κατά 60% με 70%.

Αν επικρατήσει και άλλο στέλεχος της γρίπης από αυτό που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, η προστασία από το εμβόλιο μειώνεται ακόμα και στο 40%.

Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, το πιο σημαντικό είναι να προσπαθεί ο κόσμος με κάθε τρόπο να έχει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.

Με υγιεινή διατροφή, με άσκηση, με καλό ύπνο, με όση περισσότερη ώρα δίπλα στη φύση μπορεί.

Άλλωστε, ακόμα και ο μηχανισμός λειτουργίας απλών φαρμάκων, όπως το depon, το cold n’ flu (n’ cough), η ασπιρίνη κ.λ.π., δεν είναι να θεραπεύουν, αλλά να κουκουλώνουν απλά τα συμπτώματα, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό μας πιο δυνατό μετά να εξουδετερώσει τον εκάστοτε ιό.

Επίσης, το καλοκαίρι, επειδή δεν έχει να παλέψει και με το κρύο, το ανοσοποιητικό ενός υγιούς ατόμου είναι πιο ισχυρό.

Τέλος, καλές είναι οι συμβουλές των λοιμωξιολόγων και των μετεωρολόγων και πρέπει να τους ακούμε, αλλά, αν εφαρμόζουμε και με σχολαστική ευλάβεια όσα λένε, θα πρέπει να μην βγαίνουμε ποτέ από το σπίτι μας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας κυρίας που της είχαν γράψει ένα σωρό χάπια για τη χοληστερίνη και τελικά την έριξε απλά με πιο υγιεινή διατροφή.

Γιατί, όπως λέει και μία παλιά διαφήμιση, “συνήθως πας με τη λογική, αλλά κάποιες φορές ακολουθείς απλά το ένστικτό σου”.

Και μιας και ο λόγος για ένστικτο, όπως έχεις πει κι εσύ, Πιτσιρίκο,”οι γάτες ξέρουν”.

Kαι οι σκύλοι επίσης.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ούτε η λογική ούτε το ένστικτο είναι σύμβουλοι των περισσότερων ανθρώπων. Γι’ αυτό είναι δυστυχισμένοι και σαν τρελοί. Ο ήλιος θα μας σώσει πάλι, όπως πάντα. Εγώ μόνο τον ήλιο εμπιστεύομαι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.