Συναισθηματικοί Νόμοι (από τη Φινλανδία)

Γεια σου αγαπητέ Πιτσιρίκο,
Συναισθηματικοί νόμοι, λοιπόν. Κάτι σαν «Σοβιετικός τουρίστας» ή «Ελληνική Δικαιοσύνη». Ένα παράδοξο, ένα οξύμωρο.

Ο λόγος που οι νόμοι δεν πρέπει να είναι συναισθηματικοί, θα έπρεπε να είναι προφανής. Οι νόμοι πρέπει να βασίζονται σε μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική και δίκαια προσπάθεια της κοινωνίας να αυτορυθμιστεί.

Αυτό, φυσικά, πάντα επηρεάζεται από συγκεκριμένες συγκυρίες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να γίνεται εν θερμώ.

Ας φανταστούμε τι θα γινόταν, αν ο νομοθέτης άλλαζε το νόμο για τους φόνους δυο-τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του παιδιού του.

Ο λόγος που τα σκέφτηκα όλα αυτά είναι ο τρόπος με τον οποίο παίρνονται αποφάσεις στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.

Φυσικά, πάντα ένα απέραντο άντε μην πω ήταν -και- αυτό στη Βαλκανική αυτή χώρα.

Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά τα περισσότερα από όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έχουν περάσει.

Ας μου πει κάποιος, γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω, ποιο το ηθικό πλεονέκτημα (γιατί γελάτε κύριοι;) των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου απέναντι στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Χούντας;

Σε κάθε περίπτωση, όσα γίνονται τις τελευταίες βδομάδες πραγματικά δεν πρέπει να έχουν προηγούμενο, κι αυτό λέει πολλά για μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Δεν μπορώ, επίσης, να μην κάνω και μια σύγκριση με τη Φινλανδία, που ζω εγώ.

Σε σχέση με τη Σουηδία -που σωστά έχει λάβει πολλή δημοσιότητα -υπήρξαν τρεις διαφοροποιήσεις.

Η πρώτη ήταν ότι έκλεισαν τα σχολεία, η δεύτερη ότι έκλεισαν εστιατόρια και καφετέριες, κι η τρίτη ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα απαγορευόταν χωρίς λόγο κανείς να φύγει ή να πάει στο Ελσίνκι, όπου είχε τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας δεν υπήρξε. Κάποιος μάλιστα από το κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών», που όπως όλοι οι ακροδεξιοί έχουν μανία με την αστυνομοκρατία, ρώτησε την κυβέρνηση γιατί δεν το έκανε.

Η απάντηση έχει ενδιαφέρον: «Γιατί δεν προβλέπεται από το νόμο.»

Για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν προβλέπεται ούτε από το νόμο έκτακτης ανάγκης, που λέει ότι μπορείς να απαγορεύσεις τη μετακίνηση μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών, αλλά δεν μπορείς να εξαναγκάσεις τους πολίτες να μείνουν μαντρωμένοι.

Φυσικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξαμοληθούν οι Φινλανδοί στα πάρκα, κι ας χιόνιζε μέχρι πριν λίγες μέρες.

Ένα άλλο στοιχείο, όπου η σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας θα μας κάνει να γελάσουμε -και μετά να κλάψουμε-, είναι η ανοιχτή αλλά τεκμηριωμένη κριτική ενάντια στα μέτρα.

Φτάνει μόνο να πω ότι στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Υγείας και Πρόνοιας, που είναι η επίσημη αρχή διαχείρισης της κατάστασης, υπάρχει στην πρώτη σελίδα άρθρο που παραθέτει μια ανάλυση των μέτρων και εξηγεί πού αυτά απέτυχαν, τι συνέπειες μπορεί να έχουν, και τι πρέπει να αλλάξει.

Επιπλέον, ο Καγκελάριος του Συμβουλίου της Επικρατείας δήλωσε -και μάλιστα στις ειδήσεις του κρατικού καναλιόυ- ότι, παρόλο που το κράτος δικαίου και η συνταγματικότητα διατηρήθηκε, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που η κατάσταση θα έχει μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα στις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες.

Και μιας και μιλήσαμε για συναισθηματικούς νόμους, ο Καγκελάριος επίσης είπε ότι αργότερα, με ψυχραιμία, θα πρέπει να γίνει επανεξέταση του νόμου έκτακτης ανάγκης, ώστε να γίνει δυσκολότερο για μια κυβέρνηση να τον επικαλεστεί.

Στη Βαλκανική χώρα που όποιο συρτάρι σε βοθροκάναλο ανοίξεις θα βρεις χαρτονομίσματα, αυτά μάλλον ακούγονται Κινέζικα (με προφορά Γουχάν).

Να είσαι καλά Πιτσιρίκο,

Χρήστος

Υ.Γ.1 Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που είναι Βαλκανική χώρα. Πολλές χώρες έγιναν Βαλκανικές χώρες αυτή την εποχή -εκτός από τις …Βαλκανικές- με πρώτη και καλύτερη την Ισπανία, που άλλη ώρα επιτρέπεται να βγουν βόλτα τα 16χρονα, άλλη ο μπαμπάς, κι άλλη οι παππούδες. Ποιος αρχιμ@λάκας τα σκέφτηκε όλα αυτά; Καλά, ας αφήσω ασχολίαστα όσα έγραψε ο αγαπητός Κώστας για τη Σκωτία (Κώστα, τελικά οικογενειακή κλήση φάγατε ή ατομική;)

Υ.Γ.2 Για τη Φινλανδία, πολλά γράφτηκαν, παγκοσμίως, για την πρωθυπουργό, Sanna Marin, όταν ανέλαβε τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Φυσικό ήταν, αφού είναι νέα, χαμογελαστή, κόρη δύο μαμάδων, και γενικά poster girl για τα ΜΜΕ. Θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον όμως να ήξερε περισσότερος κόσμος το τι προηγήθηκε. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του σε ένα σχέδιο των Φινλανδικών Ταχυδρομείων να πετσοκόψουν μισθούς ως και 50%, ενόσω το δ.σ. θα έπαιρνε μπόνους. Η απόφαση μάλιστα πάρθηκε σε ταξίδι στο τροπικό Μεξικό, που έγινε με έξοδα των φορολογουμένων, βεβαίως-βεβαίως. Το τι ακολούθησε ήταν ίσως απροσδόκητο. Τα συνδικάτα αποφάσισαν γενική, καθολική απεργία. Όχι συμβολική, σαν αυτές της Ελλάδας. Καθολική. Ταχυδρομεία, λιμενεργάτες, οδηγοί φορτηγών, φορτωτές σε αεροδρόμια, και δεκάδες άλλοι κλάδοι κατέβηκαν σε μια απεργία που παρέλυσε τη χώρα για δυο-τρεις βδομάδες. Σε ερωτήσεις του στυλ «και τι θα γίνει στην οικονομία;» η απάντηση ήταν λίγο-πολύ «χεστήκαμε». Το σχέδιο μπήκε στο ράφι κι ο πρωθυπουργός πήρε σύνταξη. Οι απεργίες έχουν αποτέλεσμα, όταν υπάρχει στοιχειώδης σοβαρότητα και αυτοί που τις αποφασίζουν δεν είναι πουλημένα τομάρια.

(Αγαπητέ φίλε, είναι πολύ ωραίο που μου γράψατε για να μάθουμε τι γίνεται και στην Φιινλανδία. Ωραίο είναι που γράφουν οι φίλοι από διαφορετικές χώρες και κάνουν και podcast, ώστε να μαθαίνουμε τι σκέφτονται οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις χώρες και πώς βιώνουν αυτή την απίστευτη κατάσταση. Και οι σουηδικές αρχές, όταν ερωτήθηκαν γιατί δεν επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας, απάντησαν πως δεν προβλέπεται από τους νόμους. Καλά, ούτε στην Ελλάδα προβλέπεται αλλά ξέρουμε τη σημασία που έχουν οι νόμοι στην Ελλάδα. Τη φωτογραφία με τις ώρες που επιτρέπεται να βγαίνουν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες στην Ισπανία, μου την έστειλε η Μαρία από την Βαρκελώνη. Να είστε καλά και να γράψετε ξανά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.