Τα μέτρα άργησαν τρεις μήνες, καθώς -πλην Κίνας- όλοι πιάστηκαν στον ύπνο


Πιτσιρίκο, μόνο ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού και 15 ασυμπτωματικούς φορείς ανακοίνωσε το Σάββατο 9/5 η Κίνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

H ασιατική χώρα, που ουσιαστικά έχει καταφέρει να ισοπεδώσει τον κορωνοϊό εδώ και καιρό, είχε ανακοινώσει άλλο ένα κρούσμα και 16 ασυμπτωματικούς φορείς την Παρασκευή 8/5.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα ανέρχονται σε 82.887, ενώ οι θάνατοι παραμένουν αμετάβλητοι εδώ και μέρες και είναι 4.633, ένας αριθμός που είναι απειροελάχιστος συγκριτικά με τον πληθυσμό της του 1,5 δισεκατομμυρίου και αναλογικά ίσως ο μικρότερος σε όλο τον κόσμο (0,0003%). Για παράδειγμα της Ελλάδας είναι 0,0015%.

Δεν είναι περίεργο η Κίνα να έχει εξαφανίσει ουσιαστικά τον κορωνοϊό εδώ και περίπου δύο μήνες, ενώ σε άλλες μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ να καταγράφονται χιλιάδες θύματα ημερησίως;

Κι, όμως, εξηγείται από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα μόνο η Κίνα πήρε εγκαίρως μέτρα.

Από τις αρχές του 2020, ενώ επέβαλε καθολική καραντίνα από τις 22 Ιανουαρίου, δηλαδή, περίπου ένα μήνα από όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, προλαβαίνοντας τελικά να τον περιορίσει.

Αντίθετα, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου άρχισαν να παίρνουν μέτρα τον Μάρτιο, όταν πιθανότατα ήταν δώρον άδωρον πια, αφού είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα τριών μηνών και ο κορωνοϊός είχε εξαπλωθεί παντού.

Για αυτό και υπάρχουν ακόμα χιλιάδες θύματα καθημερινά σε Ευρώπη και οι ΗΠΑ, διότι η αλήθεια είναι ότι άργησαν, καθώς όπως όλα δείχνουν ο κορωνοϊός εμφανίστηκε παντού από τον Δεκέμβριο.

Αν είχε όντως εμφανιστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, τότε με τα μέτρα που πήραν τον Μάρτιο, θα τον είχαν περιορίσει.

Αν, όμως, εμφανίστηκε όντως τον Δεκέμβριο, τότε τα μέτρα του Μαρτίου ήρθαν πια πολύ αργά και σχεδόν κάθε χώρα πλήρωσε το τίμημα, ανάλογα με τον πληθυσμό της και τη δημογραφική του σύνθεση, το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι, το πόσο πολλές μετακινήσεις και ατμοσφαιρική ρύπανση έχει.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με αναφορές από νοσοκομεία της Σουηδίας και της Γαλλίας υπήρχαν κρούσματα του ιού από τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη.

Η Αλβανία, που τα πήγε επίσης καλά στη διαχείριση της επιδημίας, ανέφερε με τη σειρά της ότι ίσως ο κορωνοϊός να ήταν εκεί από τον Ιανουάριο.

Και ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Παρασκευής υποστήριξε χθες ότι κρούσματα κορωνοϊού πιθανότατα είχαμε στην Ελλάδα και πριν τις 26 Φλεβάρη, οπότε ανακοινώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο στη χώρα μας.

Αλλά και τα social media -και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- βρίθουν από αναφορές ανθρώπων που αρρώστησαν με τα συμπτώματα, που κάνει ο οργανισμός για να αμυνθεί στον κορωνοϊό, τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη.

Ακούγεται λογικό κάτι τέτοιο, διότι δεν γίνεται να έκανε δύο μήνες να έρθει ο κορωνοϊός από την Κίνα στην Ευρώπη με τόσες αεροπορικές συνδέσεις και εκατοντάδες ταξίδια με αεροπλάνα καθημερινά.

Είναι και θετικό να εξαπλωνόταν ο κορωνοϊός από τον Δεκέμβρη στην Ευρώπη, διότι σημαίνει ότι έχει χτιστεί ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας από ό,τι πιστεύεται και ένα πιθανό δεύτερο κύμα του τον προσεχή χειμώνα θα είναι προφανώς ασθενέστερο.

Θετικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ενώ ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν χωρίς περιοριστικά μέτρα για τρεις μήνες αυτό δεν είχε πολύ δραματικές επιπτώσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ανά τον κόσμο, πλην των G7.

Έχει βουίξει το σύμπαν, λοιπόν, αλλά δεν βρέθηκε ακόμα ένας δημοσιογράφος να ρωτήσει τον κ. Τσιόδρα αν θα γίνουν τεστ αντισωμάτων σε ανθρώπους που είχαν έντονο βήχα, πυρετό, δύσπνοια ή πέρασαν ακόμα και πνευμονία τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη, για να διαπιστωθεί αν ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε από τότε εδώ.

Τι φοβούνται, μήπως χαλάσουν το κυβερνητικό αφήγημα για την έγκαιρη λήψη μέτρων τον Μάρτιο;

Μήπως τους μαλώσει η κυβέρνηση διότι θα αποδειχτεί ότι λίγα έκανε τελικά η καραντίνα;

Αποκλείεται, δεν γίνονται αυτά εδώ στη χώρα του ήλιου και της θάλασσας.

Δεν είμαστε και Σλοβενία όπου η κυβέρνηση κατηγορείται για επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων και έγινε και διαδήλωση, επειδή χρησιμοποιεί την πανδημία του κορωνοϊού για να περιορίσει ελευθερίες, όπως μεταδίδει το BBC.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν με τα ποδήλατά τους στους δρόμους της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα, κατηγορώντας την πρωθυπουργό Janez Jansa ότι προσπαθεί να αυξήσει τις αστυνομικές εξουσίες, ότι τροφοδοτεί το μίσος κατά των μεταναστών και κάνει προσωπικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους.

Η Σλοβενία επέβαλε αυστηρή καραντίνα στα μέσα Μαρτίου για να περιορίσει την εξάπλωση της Covid 19, αλλά χαλάρωσε μερικά μέτρα πριν από δύο εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 1.450 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 100 θάνατοι στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Η Λιουμπλιάνα είναι μία πόλη που ο κόσμος κάνει έτσι κι αλλιώς ποδήλατο, οπότε επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος για τη διαδήλωση, που επέτρεψε στους συμμετέχοντες να κρατούν τις αποστάσεις. Εντάξει, όχι σε όλους.

Δεν έλειψαν και τα συνθήματα “κλέφτες” και “κάτω η κυβέρνηση”, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του BBC Guy de Launey.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν και περιβαλλοντικές οργανώσεις που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μπλοκάρει ΜΚΟ από τις δημόσιες διαβουλεύσεις που γίνονται για κατασκευαστικά πρότζεκτ, αλλά οι αρχές της Σλοβενίας το αρνούνται.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η Κίνα έχει τεράστια ευθύνη στο θέμα του κορωνοϊού και στον τρόπο που το διαχειρίστηκε σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ευτυχώς, εμάς τους Έλληνες μας αποφεύγει ακόμα και ο κορωνοϊός. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.