Το ναυάγιο(;) του τουρισμού και τα πρόστιμα του αυταρχισμού

Πιτσιρίκο, επιχειρηματίας που έχει σουίτες στη Σαντορίνη αναρωτιέται πώς θα μεταβούν οι τουρίστες στο νησί από τη στιγμή που είναι παγκοσμίως καθηλωμένα τα αεροπλάνα, με υποβρύχια;

Μιλώντας στο Reuters, αποκαλύπτει ότι μέχρι στιγμής απασχολεί 8 από τα συνολικά 30 μέλη του προσωπικού του για να εξυπηρετήσουν τους λίγους τουρίστες που απολαμβάνουν τα ηλιοβασιλέματα στα Φηρά, καθώς η κίνηση αυξήθηκε έστω και λίγο, τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι.

Δύσκολα, όμως, η Σαντορίνη θα υποδεχτεί τα 2 εκ. τουριστών προηγούμενων ετών και εκτιμά ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη και από το 2015 με τις κλειστές τράπεζες και τα capital control.

“Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε 12 κρουαζιερόπλοια και 15 πλοία, αλλά φέτος δένει ένα πλοίο κάθε τρεις μέρες” ανέφερε επίσης, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο στο άδειο Αιγαίο.

Η πανδημία δεν απειλεί μόνο τη Σαντορίνη, αλλά όλη την Ελλάδα, καθώς το 1/5 του εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ) προέρχεται από τον τουρισμό, που αν εξαφανιστεί φέτος, θα χαθούν και τα κέρδη προηγούμενων ετών.

“Το σοκ αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν” υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.

Η Κομισιόν εκτιμά την ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 στο -9,7% και την ανεργία στα προ διετίας επίπεδα του 20%.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να εκτιναχθεί στο 200% ως προς το ΑΕΠ και η χώρα λίγα μπορεί να κάνει.

Παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί καλά την πανδημία, οι περισσότεροι τουρίστες που την επισκέπτονται είναι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι απόψεις διίστανται, πάντως, σχετικά με το κόστος της πανδημίας.

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με ικανοποιητικά επιτόκια, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ -4,7% και -8,9%.

Παρόμοια είναι και η άποψη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα, που θεωρεί ότι “η επιδείνωση θα είναι προσωρινή, διότι η Ευρώπη αντιδρά”.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει ύφεση -4% στο καλό σενάριο και -8% στο δυσμενές.

Αν και οι οικονομικές εκτιμήσεις διαφέρουν, όλοι συμφωνούν ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες φέτος το καλοκαίρι στις ακτές της.

“Είμαστε σαν τους αγρότες που προσεύχονται για βροχή, ελπίζοντας σε κάποια δραστηριότητα μέχρι τον χειμώνα” λέει χαρακτηριστικά ξενοδόχος από την Πάρο.

“Μέχρι στιγμής βλέπω ένα μεγάλο μηδενικό, αλλά οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν, εξακολουθούν να έρχονται” συμπληρώνει ο ίδιος, που ελπίζει σε χαλάρωση της καραντίνας παγκοσμίως, έτσι ώστε να επιτραπούν κάποια στιγμή και οι διεθνείς πτήσεις.

“Αυτή η χρονιά δεν θα είναι όπως οι άλλες” παραδέχεται ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πιέζει για κοινούς κανόνες στην ΕΕ, έτσι ώστε οι τουρίστες να είναι ασφαλείς όταν ταξιδεύουν, αλλά και να μην μπαίνουν σε καραντίνα.

Ρεαλιστής ο επικεφαλής του ΕΟΤ Γιάννης Ρέτσος υποστηρίζει από την πλευρά του ότι “αν και το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, δεν περιμένουμε να φτάσουμε σε έσοδα επιπέδου 2019 πριν το 2023.

Από τις 700 χιλιάδες που εργάστηκαν πέρσι στον κλάδο του τουρισμού, πάρα πολλοί δεν θα έχουν δουλειά φέτος.

Και να ήταν οι μόνοι;

Ο Όμιλος των Ξενοδοχείων Hyatt θα απολύσει 1.300 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, καθώς τα ταξίδια παγκοσμίως έχουν μειωθεί, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει σε άλλο ρεπορτάζ του το Reuters.

“Eξαιτίας της ιστορικής μείωσης της ταξιδιωτικής ζήτησης και του αργού ρυθμού ανάκαμψης, τα Hyatt πήραν τη δύσκολη απόφαση να προχωρήσουν σε απολύσεις και αναδιάρθρωση σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου 2020” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος.

Θα μειώσει επίσης και τους μισθούς όλων των υψηλόβαθμων στελεχών του, ενώ όσοι από τις 55 χιλιάδες υπαλλήλους που είχε στις 31/12/2019 απολυθούν θα πάρουν αποζημίωση αποχώρησης.

O Όμιλος Hyatt κατέγραψε μεγαλύτερες ζημίες το πρώτο τρίμηνο του 2020 από ό,τι αναμενόταν, ενώ συνολικά ο ξενοδοχειακός κλάδος έχανε 1,4 δισ. δολ. κάθε βδομάδα της επιδημίας και είχε μείωση της πληρότητας κατά 30%.

Ωστόσο και σε άλλο επιχειρηματικό όμιλο που δεν σταμάτησε τη λειτουργία του ούτε μία μέρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας και μάλιστα δεν κατέγραψε και ζημίες, απολύθηκε το 8% του προσωπικού.

Και σαν να μην έφταναν οι απολύσεις, έχουμε και τα πρόστιμα για την παραβίαση των όρων της καραντίνας και καλά, με τη Ρουμανία να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, ξεπερνώντας και την Ελλάδα.

Μάλιστα, στον Vasile Bundea επιβλήθηκε πρόστιμο 450 ευρώ επειδή έγραψε λάθος την ημερομηνία στο έγγραφο μετακίνησης και αυτό του κόστισε μισό μισθό, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τους αστυνομικούς, όπως εξιστορεί στη Le Monde.

“Aν φάω άλλο ένα πρόστιμο, πάει ο μισθός του μήνα, είναι υπερβολικό όλο αυτό που γίνεται”.

Η Ρουμανία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης με 300 χιλιάδες πρόστιμα που κυμαίνονται από 450 ως 4.500 ευρώ και έχουν επιβληθεί σε όσους δεν σεβάστηκαν την καραντίνα, με τις αρχές, ωστόσο, να μην σέβονται με τη σειρά τους ότι ο μέσος μισθός στη χώρα είναι 700 ευρώ.

Από τα πρόστιμα εισπράχθηκαν 120 εκ. ευρώ, αλλά αυτή η επικερδής επιχείρηση έλαβε τέλος για την κυβέρνηση στις 6 Μάη, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τα πρόστιμα αντισυνταγματικά.

“Η κυβέρνηση επέλεξε να μην σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ρουμάνων” υποστήριξε το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Marcel Ciolacu, προσθέτοντας ότι “οι άνθρωποι τιμωρούνται, επειδή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να δημιουργήσει έναν νόμο που να ισχύει για όλους”.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Ludovic Orban ήταν από την πλευρά του εκνευρισμένος με την απόφαση του δικαστηρίου, “υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνει στο κράτος δικαίου και είναι ενάντια σε εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι σεβάστηκαν τα περιοριστικά μέτρα”.

Υπερθεματίζοντας χαρακτήρισε την απόφαση “κάλεσμα στην αναρχία από το Συνταγματικό Δικαστήριο, που δεν είναι καθόλου συνταγματικό”.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τα μέσα Μαρτίου, η Ρουμανία επρόκειτο να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα της καραντίνας από τις 15 Μάη, αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει ένα διάταγμα με στόχο τη διατήρησή τους.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, όσοι είχαν τιμωρηθεί πρόστιμο, μπορούν να το αμφισβητήσουν νομικά και μία δικηγόρος καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει από μόνη της τα πρόστιμα, επειδή τα ποσά τους είναι πολύ υψηλά.

Αλλά και γιατί αυτά τα πρόστιμα όχι απλά είναι αντισυνταγματικά, αλλά παραπέμπουν και σε αυταρχικά καθεστώτα.

Δείχνουν επίσης έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες.

Επίσης στη Ρουμανία τουλάχιστον κάποιοι προσέφυγαν στο δικαστήριο για τα πρόστιμα. Εδώ τίποτα ακόμα μάλλον.

Το πιο ωραίο το είπε, πάντως, ένας σέρφερ στην Κυανή Ακτή. “Ότι η χαρά του να δαμάζεις τα κύματα αξίζει και 135 ευρώ πρόστιμο”.

Δεν μπορώ να πω, βέβαια, το ίδιο με τα χαστούκια που έφαγα από τα κύματα την Τρίτη στον Μαραθώνα.


Αρχικά με κορόιδευαν που είχα πάρει μαζί αντιανεμικό και κολεγιακή.

Μετά τη βουτιά μου τα ζητούσαν, όμως, γιατί ξύριζαν τα 6-7 beaufort νοτιά σε συνδυασμό και με τη συννεφιά.

Ήταν που θα είχαμε και καύσωνα.

Τουλάχιστον φωτογραφίσαμε κι έναν ωραίο σκύλο στον Μαραθώνα.

Αλλά και μία μέδουσα που λέγεται χρυσαώρα.

Τσιμπάει κι αυτή σαν την πελαγία την ροζ τσούχτρα (η κοτυλόριζα γνωστή και σαν τηγανητό αυγό και οι διάφανες αουρέλια και ακουάρια δεν τσιμπάνε) ενώ γίνεται και τριπλάσια από ό,τι φαίνεται στη φωτογραφία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πώς έφτασαν οι λιγοστοί τουρίστες στη Σαντορίνη και απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα από τις σουίτες τους; Εκτός αν είναι στη Σαντορίνη από τις αρχές του Μαρτίου. Αλλά αυτοί πια δεν είναι τουρίστες, είναι κάτοικοι. Όσο για τον ελληνικό τουρισμό, μάλλον πρέπει να τον ξεχάσουμε για φέτος. Τουρίστες το καλοκαίρι του 2021, αν και δεν είναι σίγουρο ούτε τότε. Εννοείται πως τα πρόστιμα είναι αντισυνταγματικά. Όλα όσα έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -με δικαιολογία τον κορωνοϊό- είναι αντισυνταγματικά. Πάντως, έγινε μια ωραία γενική δοκιμή κινεζοποίησης της Ευρώπης. Η Σουηδία μόνο τους το χάλασε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.