Τσουνάμι ψυχικών ασθενειών και απολύσεων εξαιτίας της καραντίνας

Πιτσιρίκο, οι ψυχίατροι προβλέπουν ότι εξαιτίας της καραντίνας θα υπάρξει ένα τσουνάμι ψυχικών ασθενειών, όπως μεταδίδει το ΒΒC.

Κυρίως, ανησυχούν ότι τα παιδιά και οι ενήλικες δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη που προϋπόθετε το κλείσιμο των σχολείων, η απομόνωση και ο φόβος για τα νοσοκομεία. Και τονίζουν ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι πάντα ανοιχτές.

“Βλέπουμε ήδη την καταστροφική επίπτωση της Covid 19 στην ψυχική υγεία με όλο και περισσότερους ανθρώπους να έχουν προβλήματα” ανέφερε η καθηγήτρια Wendy Burn.

Η ίδια ανησυχεί και για το ότι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια δεν την αναζητούν.

Κι αυτό διότι, σε έρευνα που έγινε μεταξύ 1.300 γιατρών ψυχικής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 43% δήλωσε ότι έχει δει αύξηση στα επείγοντα περιστατικά και το 45% μείωση στα προγραμματισμένα ραντεβού.

Κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος φοβάται να ζητήσει βοήθεια, κι ενώ πολλοί ασθενείς έχουν αναπτύξει ψυχικές διαταραχές, εξαιτίας της απομόνωσης, του στρες και της έλλειψης φαρμάκων.

Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι δεν παίρνουν τη στήριξη που χρειάζονται, ενώ οι ηλικιωμένοι μπορεί να μην έχουν την ευχέρεια να κλείσουν διαδικτυακά ένα ραντεβού, όπως επισημαίνει η γιατρός Amanda Thomsell.

Άλλη έρευνα μεταξύ 1.000 ατόμων έδειξε ότι πολλών η ψυχική υγεία επιδεινώθηκε, επειδή λόγω της πανδημίας στερήθηκαν ό,τι συνήθιζαν να κάνουν και τους κρατούσε ασφαλείς και υγιείς.

Είναι απαραίτητες, λοιπόν, οι επενδύσεις στην ψυχική υγεία, καθώς πολλοί άνθρωποι θα χρειαστούν χρόνια για να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Περισσότεροι Σουηδοί πέθαναν, εξάλλου, τον Απρίλιο του 2020 από κάθε άλλον μήνα στο πρόσφατο παρελθόν -με εξαίρεση τον Δεκέμβριο του 1993- καθώς ο κορωνοϊός αύξησε τη θνησιμότητα, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Σουηδία που δεν εφάρμοσε καραντίνα έχει περισσότερα θύματα (3.700) από τον ιό σε σχέση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Όμως, ο κορωνοϊός δεν ήταν τόσο φονικός, όσο η εποχική γρίπη τον Δεκέμβριο του 1993 και τον Ιανουάριο του 2000.

Συγκεκριμένα, οι θάνατοι τον Δεκέμβριο του 1993 ήταν 11.057, ενώ τον Απρίλιο του 2020 ήταν 10.458.

Επίσης τον Ιανουάριο του 2000 αντιστοιχούσαν 110 θάνατοι ανά 100 χιλιάδες κατοίκους έναντι 101 θανάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους τον Απρίλιο του 2020.

Τόσο το 1993, όσο και το 2000 η μεγάλη θνησιμότητα αποδόθηκε στην εποχική γρίπη.

Μάλιστα, οι 97.008 Σουηδοί που πέθαναν το 1993 ήταν οι περισσότεροι μετά την επιδημία της ισπανικής γρίπης το 1918.

Παράλληλα, η πανδημία γρίπης Η1Ν1 το 2009 μπορεί να προκάλεσε και 400 χιλιάδες θανάτους.

Αν και αρχικά ανακοινώθηκαν 18.500 θύματα με βάση την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ο ΠΟΥ αναθεώρησε το νούμερο μελετώντας τους θανάτους από πνευμονία και καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονταν με επιπλοκές της γρίπης σε ασθενείς που δεν είχαν κάνει το τεστ.

Επίσης, την τελευταία δεκαετία είχαμε και στην Ελλάδα δύο φορές περισσότερα θύματα από τη γρίπη απ’ ό,τι από τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα 197 και 180 αντίστοιχα.

Τα νούμερα, πάντως, δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια αφού τόσο η γρίπη, όσο και ο κορωνοϊός μπορεί να μην ήταν η βασική αιτία στους περισσότερους από τους παραπάνω θανάτους.

Άλλωστε, τους αριθμούς τους χρησιμοποιούμε και όπως μας συμφέρουν.

Για παράδειγμα, συγκρίνουμε τη Σουηδία με τις γειτονικές της χώρες και όχι με τις δυτικοευρωπαϊκές για να δείξουμε ότι δεν τα πήγε καλά με τον κορωνοϊό -επειδή χάλασε την πιάτσα με το να μην εφαρμόσει την αντισυνταγματική καραντίνα- αλλά την Ελλάδα με τις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες και όχι με τις γειτονικές μας για να λέμε ότι τα καταφέραμε περίφημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Σουηδία εντοπίστηκε, εξάλλου, στους οίκους ευγηρίας και το ίδιο συνέβη και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, που σε αντίθεση με τους Σκανδιναβούς επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έπληξαν, εξάλλου, πολύ την Uber που στις αρχές του μήνα είχε καταργήσει 3.700 θέσεις εργασίας και τώρα θα απολύσει 3.000 υπαλλήλους της επιπλέον, όπως αναφέρει η Le Monde.

Συνολικά θα δει την πόρτα της εξόδου το 1/4 των εργαζομένων της, ενώ θα κλείσουν και 40 από τα γραφεία της που έχει σε όλο τον κόσμο και είναι εκατοντάδες.

Επίσης, η Uber θα επικεντρωθεί πλέον στη μεταφορά επιβατών και την παράδοση φαγητού, εγκαταλείποντας δραστηριότητες που δεν θεωρούνται απαραίτητες.

Οι νέες απολύσεις δεν αφορούν οδηγούς, οι οποίοι δεν είναι υπάλληλοι της Uber.

Ο Όμιλος δέχτηκε πολλή κριτική τις προηγούμενες μέρες, όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο, που έδειχνε τη διευθύντρια εξυπηρέτησης πελατών να ανακοινώνει ταυτόχρονα σε χιλιάδες εργαζόμενους την απόλυσή τους.

Η Uber δεν σχολίασε το γεγονός, ενώ πολλές αμερικάνικες εταιρίες έκαναν το τελευταίο διάστημα μαζικές απολύσεις με τηλεδιάσκεψη.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Φαίνεται ότι ο κορωνοϊός έχει μεγαλύτερη θνητότητα από την εποχική γρίπη, για την οποία γίνονται, όμως, και πολύ λιγότερα τεστ. Ένα παράδειγμα: Μετέφεραν στο νοσοκομείο άνθρωπο που υπέφερε από καρκίνο και ήταν στα τελευταία του και αμέσως του έκαναν το τεστ για τον κορωνοϊό. Εν αναμονή του αποτελέσματος δεν επέτρεψαν στους δικούς του ανθρώπους να είναι δίπλα του, κάτι εντελώς χαζό αφού οι ίδιοι τον φρόντιζαν όλες τις προηγούμενες μέρες, άρα αν είχε τον ιό θα είχαν ήδη κολλήσει. Τελικά, δεν πρόλαβαν να τον “αποχαιρετήσουν”. Θα γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο με τη γρίπη; Θα λογοδοτήσουν ποτέ οι εμπνευστές όλων αυτών των απάνθρωπων πρακτικών -συμπεριλαμβανομένης και της μεσαιωνικής και αντισυνταγματικής καραντίνας- με πρόφαση τον κορωνοϊό;

Υ.Γ.2 Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γίνονται και συστάσεις στους μαθητές να μην ανταλλάσσουν στυλό και μολύβια και να κρατούν τις αποστάσεις στο προαύλιο στα διαλείμματα. Με κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά ανθρώπων που θα είναι καχύποπτοι, εσωστρεφείς, φοβικοί και υπάκουοι – πειθήνιοι. Ή μήπως αυτός είναι ο στόχος;

(Αγαπητέ φίλε, το lockdown και η απαγόρευση της κυκλοφορίες είναι μια βλακώδης επιλογή. Εκτός αν πρόκειται να δεχτούμε επίθεση από εξωγήινους. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν σωστή επιλογή. Λυπάμαι πολύ που ο ιατρικός κόσμος της χώρας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για αυτά που θα προκαλέσει το lockdown στην υγεία των ανθρώπων. Δεν κλείνεις ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα στο σπίτι τους. Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας, για να το ξέρεις αυτό. Γενικά, δεν κλείνεις τους ανθρώπους στα σπίτια τους. Είναι λάθος. Στην Αργεντινή, 50 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην διάρκεια της καραντίνας. Δεν είναι τρελοί οι Σουηδοί, ούτε ανεύθυνοι. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, έκαναν την καλύτερη επιλογή. Και για όποιον δεν το κατάλαβε, τώρα όλες οι χώρες κάνουν αυτό που έκαναν οι Σουηδοί από την αρχή. Καταλαβαίνω τι έχει συμβεί στους ανθρώπους, γιατί βλέπω τι έχει συμβεί σε εμένα. Άντε να φύγω από την Αθήνα, να ισιώσω λίγο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.