Όλα καλά θα πάνε

Γεια σου φίλε μου Πιτσιρίκο! Διαβάζω ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα μέτρα “κοινωνικής αποστασιοποίησης” συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μετά από την άρση του lockdown.

Κι όπου άμυαλοι νεαροί μαζεύονται με τα ποτά τους στις λίγες πλατείες που υπάρχουν ανάμεσα στις άθλιες πολυκατοικίες, όπως πχ στην Κυψέλη, πλακώνουν τα ΜΑΤ -δηλαδή η κρατική εξουσία- και τους εξηγούν τι εστί ταξικό βερίκοκο.

Αφού ο συνωστισμός είναι κακος στην Κυψέλη αλλά όχι στο Κεφαλάρι.

Και οι γεμάτες από κόσμο παραλίες δεν προκαλούν την παρέμβαση των οργάνων του νόμου και της τάξης, αφού το θέαμα δεν θα ενθουσίαζε σε καμία περίπτωση τους πιθανούς τουρίστες.

Διαβάζω, επίσης, από τον Guardian τους διθυράμβους σχετικά με το πόσο καλά τα κατάφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην διαχείριση της κορονοκρίσης.

Στο ίδιο άρθρο περιγράφονται, επίσης, οι προσπάθειες της Ελλάδας να σώσει την φετινή τουριστική περίοδο με χαλάκια ποτισμένα με απολυμαντικά διαλύματα και ξαπλώστρες που χωρίζονται μεταξύ τους από πλέξιγκλας.

Κάθε τουρίστας που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να ζήσει τον μύθο του, θα πρέπει να εξετάζεται για τον Covid-19 εντός 72 ωρών πριν από την πτήση του για την Ελλάδα, και να βγαίνει φυσικά αρνητικός.

Τα αεροπλάνα θα πετούν πλήρη αλλά τα βαπόρια θα ταξιδεύουν μόνο με το 50% της χωρητικότητάς τους.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, βέβαια, ο έλεγχος για τον κορονοϊό πριν από το αεροπορικό ταξίδι για την Ελλάδα είναι μια ανόητη, αντικαβλωτική και ακριβή διαδικασία που απλά αναγγέλλεται τώρα αλλά δεν πρόκειται να τεθεί τελικά σε εφαρμογή, όταν η τουριστική περίοδος ανοίξει από τις αρχές του Ιούλη.

Δεν είναι μόνο ότι τα τεστ κοστίζουν τόσο σε χρήμα όσο και σε ταλαιπωρία. Είναι επίσης η πιθανότητα να ζητηθεί κι από την χώρα καταγωγής των τουριστών κάτι ανάλογο για όσους θα επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό, οπότε ξινίζει πολύ το γλυκό· αν όχι για όλους, τουλάχιστον για τους περισσότερους.

Οπότε, υποθέτω πως θα βρεθεί κάτι άλλο, πχ μια δήλωση του νόμου 105 στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και σουαχίλι, με την οποία ο τουρίστας θα διαβεβαιώνει τις ελληνικές αρχές ότι είναι υγιής· μαζί πιθανά με την υποσημείωση πως οι νόμοι στην Ελλάδα είναι για τον πoύτσο και για να παραβιαζονται.

Διάβασα ακόμα σε άλλο άρθρο -και πολι από τον Guardian- ότι το lockdown στην Ελλάδα παρατείνεται μέχρι τις 21 Μάη αλλά μονάχα για τους αλλοδαπούς μετανάστες και πρόσφυγες.

Φυσικά, αυτό το μέτρο δεν είναι ρατσιστικό αφού ως γνωστόν εμείς οι Έλληνες είμαστε και καλές ψυχές και δημοκράτες.

Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις γερμανικών συμφερόντων.

Έτσι, στην Σαμο νομίζω το τοπικό Lidl αποφάσισε να υπάρχουν δύο ξεχωριστές ουρές για την είσοδο του supermarket. Μια για τους μετανάστες και μια για όλους τους άλλους.

Εκείνη μαλιστα για τους μετανάστες θα είναι χαμηλής προτεραιοτητας, δηλαδή οι μετανάστες θα μπαίνουν μέσα στο γαμιομαγαζο μόνο όταν η άλλη ουρά είναι άδεια.

Μετά δηλαδή από τις θέσεις “μόνο για μαύρους” στα λεωφορεία και στα παγκάκια στις αμερικανικές πολιτείες του Νότου την δεκαετία του ’60, έχουμε τις “μόνο για μετανάστες” ουρές στα supermarket στην ΕΕ του 21ου αιώνα.

Ευτυχώς που η Χρυσή Αυγή δεν είναι στην Βουλή και η ελληνική κοινωνία δεν είναι ρατσιστική.

Ναι, ναι ξέρω! Δεν είναι όλοι το ίδιο!

Όμως, δεν με απασχολούν τέτοιου είδους σχόλια.

Μια κοινωνία που δεν αντιδρά σε τέτοιου τύπου ρατσιστικές συμπεριφορές και παραμένει αδιάφορη και αμέτοχη μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, είναι μια κοινωνία συνενόχων (όχι αθώων παρθενο-Πιπίτσων, όπως της αρέσει να αυτό παρουσιάζεται).

Σήμερα έμαθα και τις εξελίξεις στην Αργεντινή, διάβασα το εξαιρετικο κείμενο του Άρη και θυμήθηκα κι ένα δικό μου λίγους μήνες πιο πριν με παρόμοιο τίτλο (Μια νύχτα μαγική).

Φυσικά, δεν θα υπάρξει τέτοια νύχτα για την Ελλάδα, αφού δεν πρόκειται ποτέ το 200 ετών προτεκτοράτο να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους του.

Κάτι που η Αργεντινή ετοιμάζεται να ξανακάνει, κι εδώ ο καθένας μπορεί να βάλει στη σειρά όσο ερωτηματικά τραβάει η όρεξή του.

Το παγκόσμιο κλίμα, πάντως, μοιάζει να είναι εκρηκτικό.

Το βασίλειο του θανάτου και των Σαούντ επίσης αντιμετωπίζει μεγαλα οικονομικά προβλήματα που αναγκάζουν τον Μαύρο Πρίγκηπα να προχωρήσει σε αντιλαϊκά μέτρα που θυμίζουν έντονα συστάσεις ΔΝΤ όπως πχ ο τριπλασιασμός του ΦΠΑ από το 5 στο 15%.

Σε κάθε περίπτωση, η εύθραυστη κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία της αντιμέτωπη με μια τριπλή θανατηφόρα πρόκληση.

Οικονομική ύφεση, αποτυχημένος πόλεμος στην Υεμένη που πολύ δύσκολα θα κλείσει και μια σιιτική μειονότητα έτοιμη να εκραγεί.

Η πτώση της ζήτησης και κατά συνέπεια και της τιμης του πετρελαίου υπήρξε μονάχα ο μαύρος κύκνος για το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, μια αναπάντεχη αφορμή και τίποτα περισσότερο.

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η κατάρευση του Μαύρου Βασιλείου ισοδυναμεί με την κατάρρευση του Ιράν του Σάχη το 1979 επί τρία.

Οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τρομακτικες και δύσκολα διαχειρίσιμες.

Αρκεί μονάχα να δει το ειδικό βάρος του βασιλείου στην αγορά όπλων και να υπολογίσει τις επιπτώσεις σε κολοσσους όπως η Boeing, η Lockheed και η Airbus.

Έρχονται μέρες ζόρικες και οι χειρότερες θα είναι, όταν το πόπολο συνειδητοποιήσει ότι η θάλασσα δεν ανοίγει στα δύο, όσες φορές και να χτυπήσει το ραβδί του ο Μωυσής στο έδαφος.

Δεν γίνονται θαύματα αλλά πόσοι μπορούν να το παραδεχτούν αυτό στις μέρες μας;

Η ελπίδα άλλωστε είναι αγωνία, ακριβώς όπως το έγραψες κι εσύ. Θα γίνει κάποιο θαύμα και θα την γλυτώσουμε!

Η επιστροφή, πάντως, στην προ του κορονοϊού κανονικότητα δεν θα μοιάζει με εκδρομή στην εξοχή.

Τα μηνύματα από χώρες που έχουν χαλαρώσει ήδη τα μέτρα δεν είναι … ευχάριστα.

Η μειωμένη ζήτηση -μαζί με τα ήδη τεράστια χρέη, ιδιωτικά και δημόσια, που θα διογκωθούν περαιτέρω- θα είναι το νέο χαρακτηριστικό της κρίσης των καιρών μας.

Μια ακόμα …εμπειρία για την γενιά μας.

Ελπίζω (χαχαχαχαααα) μόνο να αποφύγουμε τον πόλεμο αλλά όχι και την πτώση του καπιταλιστικού συστήματος.

Μεγάλη η αγωνία, μεγάλη κι η ελπίδα. Μικρό όμως το καλάθι.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Πάντως, ο κορονοϊός έφερε και κάτι καλό για τον τουρισμό. Χρόνια τώρα οι Tour Operators πουλούσαν ανεμελιά, μύθους και ονειρικές πραγματικότητες. Μια ιλουστρασιόν παραμύθα που επιτέλους αποκτά τα αληθινά της χαρακτηριστικά. Αντισηπτικά, μάσκες, γάντια και πλέξιγκλας! Όπως δηλαδή τα έγραφε ο Κώστας Τριπολίτης μια φορά κι έναν καιρό: “Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες,
λάβαρα, κόμιξ, σούπερ-μάρκετ, ηγέτες, ρήτορες, μπλέντερ, βιταμίνες, μονώσεις,
κι ό,τι σου τάζουνε για να καυλώσειs”.

(Φίλε Ηλία, δίνε πόνο. Ηλία, σκέφτομαι πως οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα για δέκα χρόνια, ώστε να υπάρξει διαφορετική εξέλιξη στη χώρα μας, οπότε τώρα -δυστυχώς- θα πάρουν τα αποτελέσματα της αδράνειάς τους. Η αδράνεια είναι θάνατος. Ό,τι δεν αλλάζει πεθαίνει. Ό,τι δεν αντιδρά, διαλύεται. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι το 2020 μια φοβική, μικροαστική, εθνικιστική και ρατσιστική κοινωνία. Τι καλό μπορεί να βγει από αυτό; Τίποτα. Εκτός αν αντιδρασουν οι νέοι άνθρωποι. Μπορούν; Δεν ξέρω αλλά αυτή είναι η ώρα τους. Αυτοί είναι που δεν έχουν ούτε παρόν, ούτε μέλλον. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην στείλουν τους γονείς τους, τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους στις διαδηλώσεις, όπως έκαναν πριν 10 χρόνια, μετά την χρεοκοπία της χώρας. Ηλία, αυτό καλοκαίρι, αν πας στα σωστά νησιά, θα είναι σαν να επιστρέφεις στα νησιά της Ελλάδας του ’70. Όσοι τα γνώρισαν, έχουν να πουν τα καλύτερα. Και για τα νησιά, και για τους ανθρώπους τους. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.