Hi tech φαβέλα

Γεια σου Πιτσιρίκο μου. Σκεφτόμουν τα τελευταία σου podcast με το Νινί και τι περίεργο αλήθεια πράγμα (χαχαχαχαααα) συμφωνώ σε πολλά από αυτά που θιξατε. Στην ιστορία της ανθρωπότητας, άλλωστε, αυτή η πανδημία δεν είναι η μοναδική και σίγουρα όχι η χειρότερη.

Σε κάθε περίπτωση, την λύση την δίνει είτε η ιατρική, με την ανάπτυξη κάποιας αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου, είτε η κοινωνία που υπολογίζει συνειδητά ή μη το κόστος και το ρίσκο και λαμβάνει τις δέουσες αποφάσεις.

Το πρόβλημα και σε αυτή την περίπτωση είναι οι ζηλωτές που θέλουν να μας κλείσουν με το στανιό σε καραντίνα και να αποφασίζουν αυτοί για το καθετί που αφορά την ζωή μας.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι ηλίθιοι που συνδέουν την πανδημία με τα 5G δίκτυα και τον Soros ή αναζητούν την σωτηρία στην -όλα τα θεραπεύει- θεία κοινωνία και στον Σώρρα.

Παρεμπιπτόντως, στην Γερμανία διαβάζω ότι οι αρχές απαγόρευσαν την θεία κοινωνία με τον ορθόδοξο τρόπο, ως μια επικίνδυνη από υγειονομική άποψη θρησκευτική τελετουργία.

Σε καταστάσεις αυτού του είδους, οι απογορεύσεις και η στέρηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων στο όνομα ενός κινδύνου που αποκτά χαρακτηριστικά αποκάλυψης μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ και των social media, δεν οδηγούν πουθενά.

Αντιθέτως, το μόνο που χρειάζεται -και δυστυχώς είναι σε έλλειψη παγκοσμίως- είναι η κοινή λογική και η όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση των ενδεχόμενων κινδύνων μαζί με τον σχεδιασμό πιθανών ισορροπημένων μέτρων αντιμετώπισής τους.

Ο θάνατος δεν ήρθε με τον κορονοϊό, προϋπήρχε αυτού. Και μάλιστα, σε κλίμακα απείρως μεγαλύτερη από αυτή που βιώνει η ανθρωπότητα εξαιτίας αυτής της νέας πάθησης.

Κάθε χρόνο 3.5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από νοσήματα που σχετίζονται με την έλλειψη και την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού.

Κανείς δεν μιλά για αυτό.

Μόνο κατά την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις δύο μεγάλες παγκόσμιες πολεμικές συγκρούσεις, χωρίς να υπολογίζονται βέβαια οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες (πείνα, ασθένειες και επιδημίες).

Άλλωστε, και η τρομακτικά θανατηφόρος ισπανική γρίπη απόρροια του Α΄ ΠΠ ήταν.

Ο άνθρωπος, όμως, είναι εξ ορισμού ζώο της αγέλης. Συνεχίζει την πορεία του με μοναδικό γνώμονα την συλλογική επιβίωση, το ίδιο θα κάνει και τώρα.

Αν δεν υπάρξει ιατρικό εμβόλιο, θα δημιουργηθεί κοινωνικό εμβόλιο.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι σε δύο χρόνια από τώρα -ίσως και λιγότερο- η περιοδική εμφάνιση του Covid-19 δεν θα προκαλεί την παραμικρή συγκίνηση στους πληθυσμούς που σήμερα έχουν παγώσει από τον φόβο.

Το πραγματικό πρόβλημα, πάντως, της ανθρωπότητας σήμερα δεν είναι ο θάνατος. Είναι η ζωή και πιο συγκεκριμένα η ποιότητά της.

Θεωρητικά, όλοι ασχολούνται με αυτό το ζήτημα, πρακτικά όμως το αγνοούν πλήρως.

Έχει για αυτούς μόνο εμπορικό ενδιαφέρον. Διαφήμιση, ματζούνια μακροζωίας και ευζωίας, καταναλωτικά προϊόντα που δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι ανήκεις σε μια ανώτερη τάξη από αυτή που πραγματικά βρίσκεσαι, κλπ.

Από ανθρώπινα όντα έχουμε μετατραπεί σε καταναλωτικά όντα, προκειμένου να παραταθεί η επιβίωση ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος, του καπιταλιστικού, που τρέφεται από το αίμα και τις σάρκες του πλανήτη Γη.

Λέγεται ότι μια τρομακτική τεχνολογική επανάσταση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και πως μπορεί να μετατρέψει με τις δυνατότητες που θα δημιουργήσει τα όνειρα των ανθρώπων σε πραγματικότητα.

Αν όμως η απάντηση στο ερώτημα ποιος ελέγχει αυτήν την υπέροχη τεχνολογία παραμείνει η ίδια, τα περιθώρια ουσιαστικών βελτιώσεων και αλλαγών θα εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα.

Το μέλλον μπορεί να μοιάζει με ένα φαντασμαγορικό λούνα παρκ στο μέσο μιας τεράστιας φαβελας.

Αν δεν το αντιληφθούμε αυτό γρήγορα, η σύντομη ζωή μας πάνω στην γη θα γίνει -στην καλύτερη των περιπτώσεων- συνώνυμο της επιβίωσης.

Θυμηθείτε την σημασία που είχε ο διαφορετικός ορισμός των λέξεων και ο έλεγχος πάνω στο παρελθόν στην δυστοπική κοινωνία του Όργουελ.

Μήπως το ζούμε ήδη αυτό σύντροφοι;

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, δεν περιμέναμε τον κορωνοϊό, για να αντιληφθούμε πως τα έχουμε γ@μήσει όλα. Κάποιοι από εμάς το ξέραμε καλά αυτό. Αλλά, Ηλία, πραγματικά δεν περίμενα ποτέ πως θα έφτανε το καλοκαίρι -που τόσο αγαπάω και το στερήθηκα για πολλά χρόνια- και θα σκεφτόμουν πως το να πάω στα αγαπημένα μου νησιά θα είναι κάπως εφιαλτικό, αφού θα πρέπει να αποφεύγω ανθρώπους που αγαπάω -και αυτοί να αποφεύγουν εμένα-, ενώ τα ξενοδοχεία, αν ανοίξουν, θα είναι σαν νοσοκομεία. Αυτή η ελευθερία που όλοι οι Έλληνες και όλοι οι ξένοι αγαπούν στο ελληνικό καλοκαίρι, εξαφανίστηκε μέσα στα αντισηπτικά, τα πρωτόκολλα και τις μάσκες. Αυτή η στιγμή που διαβάζεις το βιβλίο σου κάτω από το αρμυρίκι, και σε παίρνει και λίγο ο ύπνος ενώ σε νανουρίζει η θάλασσα από δίπλα, αυτή η στιγμή που είσαι πραγματικά άνθρωπος, μάλλον χάθηκε. Είναι επικίνδυνη η άμμος; Είναι επικίνδυνη η θάλασσα; Ηλία, τι ζούμε; Η θάλασσα επικίνδυνη; Ηλία, δεν θα κάνω ανάλυση. Θα σου πω τη φράση που έλεγα κάθε μέρα, περπατώντας στους άδειους δρόμους της θλιβερής Αθήνας πριν από μερικές εβδομάδες: Γ@μιέται η Κίνα! Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.